fl
door fleur55 11 okt. 2010 om 22:11
Geldzaken & recht

Bijdrage betalen aan kind van 23 die studeert en samenwoont

Mijn mans dochter is nu 23 jaar oud en studeert aan de universiteit sinds een paar jaar en woont sinds 2 jaar samen. Daarnaast werkt ze op zaterdag.
Al die tijd hebben wij een bijdrage in de studiekosten betaald (€ 250,00 per maand), terwijl mijn man geen vrijwillige ouderbijdrage hoefde te betalen ivm zijn lage inkomsten.
Haar vriend werkte fulltime maar is sinds september ook gaan studeren waardoor ze minder inkomsten hebben.
Helaas hebben wij zelf enorme kosten gemaakt ivm verbouwingen aan ons huis, aangezien ons huis verborgen gebreken had en alles verbouwd moest worden. Nu heeft mijn man alles zelf verbouwd vanwege de kosten, maar daardoor betalen we wel maandelijks aan hoge schulden.
Hierdoor kunnen we niet meer een bijdrage leveren aan de studie die mijn mans dochter volgt, omdat we net rond komen.
Mijn vraag is of we min of meer verplicht zijn om een financiële bijdrage te leveren zolang zij nog studeert ondanks dat zij samenwoont.
Ik ken veel studerende jongeren boven de 21 jaar die ook samenwonen èn zichzelf moeten bedruipen omdat de ouders aangeven dat ze nu op hun eigen benen staan en zelf verantwoordelijk zijn.
Ik sta hier heel dubbel in en als we het geld hadden dan zou ik en mijn man niet te beroerd zijn om haar te helpen maar momenteel moeten we elk dubbeltje omdraaien en weten we niet hoe we dit moeten aanpakken.
Mijn man heeft al aangegeven dat we financieel krap zitten maar toch heeft ze pas geld gevraagd en het lukte hem niet om te weigeren omdat het zijn dochter is.
Waarvan we het betaald hebben? Gedeeltelijk van mijn verjaardagsgeld wat ik had gekregen.
Alle advies is welkom.

2378 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten. De vraag kan niet meer worden beantwoord.

door stacey - 11 okt. 2010 om 23:10
10352 Antwoorden / 12 Vragen
0

---Ouders kunnen overeenkomen dat de onderhoudsplichtige ouder aan hun meerderjarige kind van 21 jaar of ouder een (studie)bijdrage betaalt, zolang het kind met redelijke resultaten een beroepsopleiding volgt of studeert. Daaraan wordt ook een leeftijd gekoppeld, bijvoorbeeld tot de 25-jarige of 27-jarige leeftijd van het kind.
In dat geval is sprake van een derdenbeding. Daaraan wordt gekoppeld, dat het beding onherroepelijk is, zodat het kind recht heeft om nakoming van dit beding te vorderen.--Info

Tenzij jullie hierover dus iets hebben vast gelegd, verwacht ik niet dat ze - samenwonend, met inkomen - nog iets te claimen heeft........

Maar Je zou nog even informatie kunnen vragen, door het geven van de volledige info over het hoe en wat bij het Juridisch Loket die kunnen je dan precies vertellen hoe of wat in jullie situatie geldt.

Succes,

dm
door dmv - 11 okt. 2010 om 23:59
51 Antwoorden / 10 Vragen
0

Als het is vastgelegd dat u haar tot een bepaalde leeftijd financieel zou ondersteunen tot een bepaalde leeftijd...tja, dan zult u zich daaraan moeten houden.

Verder (mijn persoonlijke mening) vind ik dat uw dochter haar eigen zaken, dus ook financieel moet gaan regelen met haar partner. Hetzelfde doet u met uw partner. Ik neem toch aan dat uw dochter niet wilt dat u in de financiele problemen komt?! Wees hier ook eerlijk in tegenover haar dat u het momenteel niet (meer) kunt opbrengen.

Ontvangt zij nog studiefinanciering via DUO (voorheen IBG)? Dan zou zij bij hen ook een lening kunnen aanvragen. Of via haar eigen bank of extra werken. Er zijn verschillende opties.

Even vanuit mijn eigen ervaring: Ik heb mijn studie volledig zelf betaald, zonder te lenen bij het IBG. Ik woonde op kamers en heb alles kunnen redden, in mijn eentje toen van 700,- per maand. Af en toe stopten mijn ouders me wel wat toe, maar echt niet structureel 250,- per maand. Heeft u eigenlijk zicht op waar uw dochter het aan uit geeft? Want er valt altijd wel ergens op te bezuinigen...

In dit geval denk ik dat u zichzelf voorop moet stellen, want het klinkt tussen de regels door alsof u dit lang niet gedaan hebt. En dat is geen verwijt.

Kortom, ga met uw dochter en vriend om de tafel zitten. Wat zijn de levensbehoeften, vaste laste en daadwerkelijke studiekosten? Maak een begroting en vervolgens een plan van aanpak.
Blijf in ieder geval communiceren met elkaar.

Succes.

door lieflijke - 12 okt. 2010 om 09:23
153 Antwoorden / 59 Vragen
0

dit zijn eerder emotionele zaken dan zakelijke zaken:

u heeft een eigen huis én een laag inkomen.

u werd gedwongen, door de gebreken, te verbouwen.

het is het kind van uw man

hier is het geen kwestie van moeten maar willen of niet

je wil je kind bijstaan om redenen en om andere redenen niet

ik ben een bijstandsmoeder, ik heb het altijd helemaal zelf gered, met af en toe een extraatje van mijn moeder. nu willen mijn ouders het anders doen, ze worden ouder (70 en 84), mijn broer is plots overleden. maar ik vraag er nooit om en ga er ook nooit van uit. maar ik geniet er wel van. zodat het voor de kinderen draagbaarder wordt. ik ben nog steeds zuinig.

als je iets persé wil, dan kan het ook.

ik ben er ook van: zelfstandigheid, voor je zelf zorgen. inzage in het uitgavepatroon van kind en vriend. wat doen zijn ouders?

een kennis van mij zat in de bijstand, haar dochter en haar man hadden allebei een inkomen en leefden zo boven hun stand dat ze meeteerden op de bijstand van haar moeder, het kan maar zo! dan had de hond geen eten of het kind geen kleren... en dat kon die moeder niet laten gebeuren natuurlijk....

kortom: diep van binnen onderzoeken wat er allemaal speelt, navraag doen bij het juridisch loket of bij het Nibud

ik krijg een beetje het gevoel: ik wilde wel geld meesturen maar de envelop was al dicht.

volkomen terecht, waarom niet? ook kostgeld vind ik heel normaal, en daar zijn de meningen heel erg over verdeeld, onder ouders en onder kinderen...

lieflijke

fl
door fleur55 - 16 okt. 2010 om 10:25
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Bedankt voor jullie reacties en als we financieel wat meer hadden dan hadden we haar, omdat ze studeert, willen ondersteunen. Al was het met een éénmalige bijdrage of maandelijkse en dat is juist ons probleem! (Als we een keer iets over zou hebben dan zouden we het geen probleem vinden om haar wat te geven zoals DMV en Lieflijke hebben ondervonden). En nee mijn man heeft niets vastgelegd over het maandelijks betalen. Waar we wel moeite mee hebben is dat haar onderhoudskosten beduidend minder zijn omdat ze nu samenwoont. Ik ga hier verder niet op in omdat het geld niet alleen werd gebruikt voor haar studie en onderhoud.
Het is toch een gevoelig onderwerp en ik beschouw mijn mans dochter niet alleen als van hem. Uiteindelijk erft zij ons huis en ondanks onze schulden zal zij toch een leuk bedrag na verkoop overhouden.
Inmiddels heb ik juridisch advies ingewonnen op het juridisch loket (dank voor de tip Stacey) en daar moet ik nog antwoord op krijgen want ik wil graag een zakelijk en juridisch advies aan haar overbrengen en niet te emotioneel worden aangezien ik er elke dag mee wordt geconfronteerd.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

mi
minordrempel - 16 okt. 2017 om 12:20
Computers & telefonie

Bepaalde sites bij Leopard 10.5.8 niet meer te openen!

Bij Marktplaats kan ik niet meer inloggen. Gemeld bij Marktplaats dan is de besturing te "oud". Ik neem aan dat er velen zijn met een apple imac met leopard. Dit openen via Safari 5.0.6. Ook bij kpn gaat niet meer krijgt men hetzelfde antwoordt. Browser te oud. Ik kan bij mijn imac niet naar een hogere versie van Safari of Firefox. Het is ergerlijk! Kiest men tweedehands gaat alles feilloos! Kun j ... Lees meer

di
diversion - 19 okt. 2017 om 07:56
Computers & telefonie

Firefox probeert voortdurend oude sessie te herstellen

Sinds vorige week merk ik bij het opstarten van de computer en openen van Firefox dat deze voortdurend probeert om de vorige sessie te herstellen, wat dan niet lukt, of dat deze automatisch naar de laatst geopende pagina springt en niet naar de startpagina. Ik heb onder "Opties" bij "Als Firefox start" gewoon "Uw startpagina tonen" ingesteld, dus hij zou dat niet moeten doen. Ik sluit ook Firefox ... Lees meer

BP
BPFR - 19 okt. 2017 om 20:48
Winkels & webshops

Klacht over Bol.com en BATE BVBA

Onze dochter zag een camera voor een bedrag van € 65,00 (adviesprijs € 88,95) op de website van Bol.com. Met de door haar bij elkaar verzamelde verjaardag centjes had ze precies genoeg om deze camera te kunnen kopen. Bij ontvangst van de camera hebben wij de factuur direct betaald. Bij een controle achteraf bleek de factuur echter voor een bedrag te zijn van € 88,95 in plaats van de € 65,00. Er ... Lees meer