atlas1302
door atlas1302 Jun 8, 2024 om 12:47
Geldzaken & recht

Bijklussende A.O.W -er

Aow-ers die 50% krijgen van het minimum loon, zullen graag nog wat willen bijklussen, om een buffertje te willen hebben voor tegenslagen of gewoon eens op vakantie. Dat mag, en ook onbeperkt...alleen bij een max. bedrag gaat de A.O.W-er belasting betalen. Velen gaan daarom onder andere naar het buitenland, omdat er gedacht wordt..hier is het lekkerder dan daar. Maar is dat ook zo!

Wat momenteel erg populair is en overal te lezen, een kamer in het buitenland verhuren aan toeristen via de booking of airbnb. Ik doe dat dus ook, en dat kan leuk aantikken. Geen klagen op dat punt.

Mijn vraag is: het verdiende geld van de kamer in het buitenland wordt op een Nederlands bankrekening overgemaakt, terwijl ik als eigenaar van de kamer woon in het buitenland overzee.
Worden deze inkomsten nu gezien als belastbaar inkomen voor de Nederlandse belastingdienst? of heb ik vrijsteling tot aan dat max.vastgestelde bedrag als bijklussende A.O.W-er? of heb ik er helemal niet mee van doen, omdat ik de kamer in het buitenland verhuur als eigenaar en inwoner van dat land, maar wel via-via.

3484 10 Rapporteer

Topantwoord

Henk De Zevende
door Henk De Zevende - Jun 8, 2024 om 13:18
2165 Antwoorden / Vragen
10

Je "woont" in het buitenland met een Nederlandse bankrekening en (mogelijk) een Nederlandse ziektekostenverzekering? Als je niet in Nederland woont, dus uitgeschreven bent, heb je volgens mij niet zoveel met de Nederlandse fiscus te maken, maar dan moet je ook echt in het buitenland wonen.

atlas1302
door atlas1302 Jun 8, 2024 om 15:31
347 Antwoorden / 14 Vragen

Een Nederlandse rekening Revolut, maar geen ziektekosten verzekering omdat ik geen inwoner van Nederland meer ben. Maar ik ontvang wel inkomsten uit Nederland, A.O.W en pensioen en daar moet belasting over betaald worden. Daarom kreeg ik ook tot mijn verbazing aangifte formulieren voor 2022 en 2023 als buitenlandse belastingplichtige in Nederland. Verder heb ik geen enkele inkomsten bron meer in Nederland.

Henk De Zevende
door Henk De Zevende Jun 8, 2024 om 19:17
2165 Antwoorden / Vragen

Sowieso blij te horen dat je zelf al weet dat je als niet ingezete geen Nederlands ziektekostenverzekering kunt aanhouden, ik heb het een andere pensionada ooit uit proberen te leggen maar die weigerde het te begrijpen,vooral omdat het slecht uitkwam. Ik ben geen fiscalist maar volgens mij heeft de Nederlandse fiscus niets met die inkomsten van buiten Nederland te maken, je zou belastingplichtig moeten zijn waar je woont.

Topantwoord

Iv
door Ivo W - Jun 8, 2024 om 13:49
750 Antwoorden / Vragen
10

De netto opbrengsten van vakantieverhuur zijn zover ik weet altijd inkomsten die onder het verzamelinkomen vallen waar belasting over geheven wordt. Wel mag u de kosten (bijvoorbeeld van de ontbijtjes die u aan de gasten serveert, voor meubilair en beddengoed en voor bijvoorbeeld ingehuurde schoonmaker) aftrekken van de inkomsten om hieruit de netto opbrengst te berekenen.

Daarnaast is het raadzaam om in het land waar u gevestigd bent eens uit te zoeken in hoeverre het structureel verhuren van één of meer kamers valt onder de regels voor onder andere de lokale variant van de BTW. 

Voor verhuur van een kamer als woonruimte, bijvoorbeeld aan een student, geldt wel een vrijstelling van bijna €6000 per jaar. Zoals ik het lees biedt u geen woonruimte aan, maar een vakantieverblijf en kunt u geen gebruik maken van deze vrijstelling.

1paul
door 1paul - Jun 8, 2024 om 13:50
3249 Antwoorden / 0 Vragen
1

in principe moet u de ontvangen huur opgeven als inkomsten, dit moet u wel doen in het land waarin u woont!!

Topantwoord

sjjoppy
door sjjoppy - Jun 8, 2024 om 13:56
7270 Antwoorden / 3 Vragen
12

Als de belastingdienst op de hoogte is en zich erin gaat verdiepen zult u mogelijk een aanslagbiljet kunnen verwachten.
U zou dit even af moeten wachten.
Ik begrijp dat u nog maar kort gebruik maakt van deze extra inkomsten.

Mabelle
door Mabelle - Jun 8, 2024 om 14:22
525 Antwoorden / 1 Vragen
1

Je bent toch officieel uitgeschreven in Nederland. Dan ben je in Nederland ook niet meer belastingplichtig.

atlas1302
door atlas1302 Jun 8, 2024 om 15:38
347 Antwoorden / 14 Vragen

Heb nog steeds A.O.W en pensioen, dat zijn inkomsten waar ik belasting over moet betalen. Hoe de belasting en SVB hier tegen aankijken, is voor mij dan ook een vraagteken. Ja, ik ben officieel uitgeschreven.

Ozymandias
door Ozymandias Jun 8, 2024 om 16:42
192 Antwoorden / Vragen

Dus als je je afvraagt hoe de belastingdienst en de SVB er tegen aan kijken, dan lijkt het mij handig om de vraag dan gewoon aan hun te stellen. 

Waarom niet meteen naar de bron gaan ipv eerst je tijd hier te verspillen? Ik zal dat echt nooit snappen. 

atlas1302
door atlas1302 Jun 8, 2024 om 20:59
347 Antwoorden / 14 Vragen

Misschien help je ook andere ermee die zich dit ook afvragen. Ik lees nog regelmatig dat oudjes (67 +) die bijklussen, toch nog in een valkuil terecht komen, en flink gestraft worden met kortingen en inhoudingen. Je kan maar niet voorzichtig genoeg zijn toch?
SVB is niet scheutig met hun antwoorden, en weten zelfs niet om te gaan met specifieke gevallen in het buitenland, zeker niet buiten de E.U.
Zelf meegemaakt met de beoordeling, wel of niet samenwonend. Je lot is afhankelijk zoals ook bij UWV, en noem ze allemaal maar op.

Daarom vraag ik het ook niet meer aan die bronnen, en een beetje tijd op een forum kan geen kwaad toch?

Topantwoord

Geboren Amsterdammer
door Geboren Amsterdammer - Jun 8, 2024 om 22:11
1839 Antwoorden / 31 Vragen
11

Geachte Atlas, 

Mijn advies is : zo veel mogelijk contant laten betalen en vooruit laten betalen bij aankomst.

Probeer persoonlijk contacten te houden en niet via online sites.

Noem ook geen bedragen in uw mails , maar bespreek dit telefonisch. 

Verhuur alleen aan betrouwbare gasten/bekenden.

rj
door rjw Jun 9, 2024 om 11:05
3316 Antwoorden / 5 Vragen

Contant of via bank maakt natuurlijk niets uit. Ook over contante inkomsten moet je belasting betalen. Of ben je nu belastingfraude aan het promoten?

Topantwoord

ro
door ronny530 - Jun 9, 2024 om 09:47
2834 Antwoorden / 41 Vragen
12

Een aow-er mag tot een bedrag van 35.000 euro per jaar bijverdienen en dat bedrag haalt u met het beschikbaar stellen van één kamer voor de verhuur op jaarbasis vrijwel niet.
Op een Nederlandse spaarrekening mag het bedrag zelfs oplopen tot 57.000 euro voor een alleenstaande dus wat dat betreft loopt u geen risico als u uw Nederlandse bankrekening gebruikt.
Zoals u wellicht weet is die regelgeving ook voor Nederlandse aow-ers die in het buitenland woonachtig zijn van toepassing en maakt dat u zich aan die regelgeving dient te houden en dus niet ongelimiteerd mag bijverdienen of mag sparen.
atlas1302
door atlas1302 Jun 9, 2024 om 13:03
347 Antwoorden / 14 Vragen

Precies wat ik wilde weten, bedankt!

Iv
door Ivo W Jun 10, 2024 om 17:06
750 Antwoorden / Vragen

Alleen is het antwoord niet juist. Er is geen limiet aan wat een AOW-er mag bijverdienen. Iedereen die "uitgenodigd" wordt tot het doen van aangifte moet alle (bij)verdiensten altijd opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Of het nu gaat om een paar honderd euro of om een paar ton maakt daarin niets uit. 

Wel kunnen de extra inkomsten naast de AOW er voor zorgen dat het verzamelinkomen zo hoog wordt, dat daarover belasting betaald moet worden.

Topantwoord

ze
door zeemannetje - Jun 12, 2024 om 21:09
126 Antwoorden / 0 Vragen
10

Kort antwoord, ja.
Langer antwoord: In welk land ben je belastingplichtig? In dat land moet ja al je inkomsten opgeven, ook die uit verhuur van een kamer. Ben je belastingplichtig in Nederland dan ja, moet je dat opgeven. En dan wordt volgens de belastingwet bekeken of en hoe veel belasting je moet betalen, het kan dus zijn dat je onder een bedrag aan verhuurinkomsten zit waarover je belasting moet betalen. Soms heeft iemand in het andere land al belasting betaald, dan zijn er manieren bij de aangifte om er voor te zorgen dat je niet in beide landen belasting hoeft te betalen.

atlas1302
door atlas1302 Jun 12, 2024 om 23:14
347 Antwoorden / 14 Vragen

In welk land belastingplichtig? eigenlijk in twee landen en dat klinkt een beetje krom. In Nederland ben ik belastingplichtig omdat ik inkomsten pensioen en SVB heb, en in CV betaal ik ook belasting omdat ik resident ben. Het gaat er dus om...waar worden de inkomsten opgebouwd.

De verhuur zijn inkomsten op het eiland, dus hier belasting betalen.Zou ik een tuinhuisje verhuren in Nederland, dan moet ik dat opgeven bij de dienst die we allemaal erg aardig vinden. Mijn 2 pensioenen bijv. heb ik afgekocht, dat is gillen natuurlijk want de belasting was er als de kippen bij, en ik kon dus schuiven. Inkomsten Nederland, pensioen.

Maar zoals Ronny al schreef, er zit wel rek in.

Topantwoord

Ka
door Karin en Erik Rodenburg - Jun 13, 2024 om 08:06
8 Antwoorden / 1 Vragen
10

Het feit dat u in het buitenland woont betekent niet dat u niet buitenlandsplichtig inkomen in Nederland bent.
Dit heeft te maken met het perentage inkomsten per land:
Als uw AOW 90% van uw inkomen is dan bent u in Nederland belastingplichtig!
Bij een ander percentage kunt u vaak gebruik maken van een belastingverdrag waardoor er geen dubbele belasting betaalt hoeft te worden "vrijstelling dubbele belasting" dan hoeft er slechts per land belasting worden betaalt over het bedrag wat in dat specifiek land ontvangt!

atlas1302
door atlas1302 Jun 13, 2024 om 10:50
347 Antwoorden / 14 Vragen

Het feit dat u in het buitenland woont betekent niet dat u niet buitenlandsplichtig inkomen in Nederland bent. Dat klopt, om die reden ben ik ook buitenlandsbelasting plichtig in Nederland. AOW en pensioen.

Als uw AOW 90% van uw inkomen is dan bent u in Nederland belastingplichtig! Het gaat er volgens mij om waar de inkomsten zijn in welk land. Mijn AOW is slechts 70% van het miimum loon, met aftrek van 16% omdat ik 8 jaar niet in Nederland heb gewoond en niets opgebouwd.
Maar u zegt als ik het goed lees, als 90% van mijn belastbaar inkomen gelijk is aan mijn AOW, dan ben ik in Nedrland belastingplichtig.

 

agapon1951
door agapon1951 - Jun 14, 2024 om 20:11
187 Antwoorden / Vragen
0

Kijk wat de regels ter plaatse zijn. Als je elders woont en daar belasting betaald, vervolgens in het andere land ook, betaal dubbel op. Het kan voordeliger zijn als je in land van kamer verhuur belasting betaald en niet in het land waar je woonachtig bent. 
uitzoeken dus.

atlas1302
door atlas1302 Jun 14, 2024 om 21:14
347 Antwoorden / 14 Vragen

Ja, uitzoeken. Exact waar ik mee bezig ben, maar het staat op het Net nergens geschreven hoe het in mijn situatie toepasbaar is. Als je inkomsten veranderen in Nederland, zoals afgekochte pensioenen, dan kom je boven een bepaalde grens uit, en dan moet je schuiven. De blauwe enveloppe vroeg me daar 2.400 euro in te doen, en dan zou Koning Wiilem.A. ook weer helemaal blij zijn.

Ik heb voor die tijd nooit een enveloppe gezien, en ook nooit belasting in Nederland betaalt zolang als ik in het buitenland woon. Dus ik neem aan dat het een eenmalig akkefietje is geweest, en dat ik weer terug val in het oude proces. Betalen in het land waar ik woon, en geld wat bijverdiend wordt met wat verhuur en zo, opgeven hier in het alzo arme C.V.

Dus, ik moet het maar even afwachten  of de belasting ook zo denkt, ik zou het anders niet weten. Vragen stellen aan dit soort diensten heeft echt gen enkel nut, ergo..je zet jezelf in de picture.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Kl
Kletskop - Jul 14, 2024 om 13:59
Huishouden & energie

Welke vergelijkingssite neemt ook de terugleveringskosten mee in de berekening?

Het is weer tijd om de jaarlijkse check te doen om te zien waar we het goedkoopste uit zijn qua stroom/gas. 

Aangezien nu de meeste providers ook terugleveringskosten rekenen voor het gebruik van zonnepanelen, waarbij elke provider hier ook nog anders mee omgaat,  maakt dit natuurlijk ook wel uit voor de berekening waar je het goedkoopst uit bent. 
Mijn vraag is: bestaat er een ... Lees meer

Ja
Janitavfh - Jul 11, 2024 om 10:23
Geldzaken & recht

Contact ING Emmen

Afgelopen maandag naar ING kantoor Emmen geweest omdat ik de app niet kon activeren.  Medewerker lukte het ook niet. Ik zou binnen 48 uur mail van technische dienst krijgen met instructies om app alsnog te activeren.  Omdat ik tot nu toe geen mail gehad heb, telefonisch contact opgenomen.  Telefoonmedewerker wilde echter naam, adres, geboortedatum,  bankrekeningnummer en pasnummer.  Dat is me ... Lees meer

Rooah
Rooah - Jul 4, 2024 om 12:02
Garantie & verzekeringen

Beddenleeuw - Past bestelling zonder overleg aan

Beste leden,

Op 16-06-2024 hebben wij een boxspring besteld bij beddenleeuw.nl. Het gaat om een boxspring van 180x200 in de stof ecru (beige) incl. montage.
Op 24-06-2024 hebben wij bevestiging gekregen dat onze bestelling is ingepland voor uitlevering op 03-07-2024. 
Op 02-04-2024 ontvang ik keurig een mail met het verwachte tijdslot. De boxspring zal de volgende dag worden ... Lees meer