mo
door moniqueclubs Aug 15, 2005 om 20:45
Geldzaken & recht

Buren mogen verbouwen,wij schade verhalen?

Onze buren gaan hun dak verlengen (het dak wordt 2 keer zo groot)waarbij de lichtinval bij ons een stuk minder gaat worden omdat de zon van hun kant komt.


Waarschijnlijk krijgen ze de vergunning van de gemeente en gaan wij bezwaar maken.Maar stel nou dat wij in het ongelijk gesteld worden en de bouw door kan gaan ,is er dan een juridische mogelijkheid om onze schade zijnde waardedaling van ons huis (= 5 tot 10 % van de huidige waarde).meer stookkosten ,kosten voor het aanbrengen van een lichtkoepel,etc te verhalen op de buren?


Wij hoopten met artikel 5.37 van het burenrecht een kans te kunnen maken,maar van anderen hoorden we dat het geen onrechtmatige hinder is als de gemeente hun plan goedkeurt.


Wie heeft een idee?

7838 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

di
door dien1 - Sep 6, 2005 om 14:45
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Een verzoek tot planschade bij de gemeenteraad om eventuele waardevermindering te compenseren is in sommige gevallen een mogelijkheid.


Een verzoek tot planschade kan ingediend worden indien onroerend goed in waarde verminderd (welke waardevermindering niet binnen het normaal maatschappelijk risico valt) door een zogenaamde planologische wijziging (bv een nieuw bestemmingsplan). Dit betekent concreet dat het bouwplan van uw buren niet binnen de voorschriften van het bestemmingsplan is toegestaan en de bouwvergunning met een vrijstelling wordt verleend. Vaak is een uitbreiding echter wel toegestaan via een bestemmingsplan en dan is een verzoek tot planschade niet haalbaar. Daarnaast is het de vraag of een dergelijke waardevermindering niet binnen het normaal maatschappelijk risico valt. Bij de gemeente kunnen ze u hierover wellicht adviseren aangezien zij weten wat er op grond van het bestemmingsplan al gebouwd mag worden en wat het plan van uw buren is.

je
door jeroenbosch - Sep 18, 2005 om 22:06
67 Antwoorden / 0 Vragen
0

U gaat bezwaar maken, nadat de buren van de gemeente een vergunning verkrijgen?


Dit is precies de verkeerde volgorde. De gemeente doet in de plaatselijke krantjes en veelal op hun website een aankondiging van de vergunningaanvragen. Belanghebbenden kunnen daarop reageren en hun gegronde bezwaren hierop indienen. Hoe weet U of Uw bezwaren gegrond zijn? Door U voor te laten lichten. Dat kan via dezelfde gemeente bij de aangestelde persoon voor bouwzaken, dat kan via de Vereniging Eigenhuis en bijvoorbeeld via een advocaat (wel erg prijzig).


Wanneer de vergunning verleend werd door de gemeente, betekend dit dat er geen (gegronde) bezwaren werden ingediend of niet als zodanig werden gehonoreerd. Dan voldoet de aanvraag tot verbouwing dus aan alle juridische eisen. Wanneer de verbouwing zelf dan ook nog conform het besluit wordt uitgevoerd, dan is daarmee de hele zaak dus bekeken. U kunt dan alleen nog proberen bij de WOZ- taxatie een hertaxatie los te peuteren, maar wat wanneer blijkt dat een taxateur vervolgens van mening is dat de waarde van Uw pand juist in waarde is gestegen, doordat het bij de buren zo is opgeknapt en dus de hele buurt er op vooruit is gegaan? Linke soep dus!


Succes en sterkte met Uw overwegingen. JB

mo
door moniqueclubs - Sep 18, 2005 om 22:08
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Bedankt voor de reacties.:)


We zien wel hoe alles loopt.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Na
Naoompje - Mar 28, 2023 om 08:27
Winkels & webshops

Misleidende website Moluvo.nl

Je denk een paar goede orthopedische schoenen te kopen van 89,95 voor 39,95 via een Nederlands bedrijf. Echter na bestellen en betalen blijkt het verscheept te worden vanuit Azië. Na 3 weken kreeg ik de schoenen binnen in een plastic zak. Het is van verschrikkelijke goedkoop plastic materiaal gemaakt. Kan zo bij plastic afval geen enkele pasvorm. Verschrikkelijk nep! De air aan de zijkanten zijn ... Lees meer

Eppert
Eppert - Mar 28, 2023 om 00:30
Geldzaken & recht

Huursubsidie vermogen te veel door drempel schulden

Hoi,

Ik ben student en ouder dan 23 jaar. Nu heb ik qua vermogen als ik puur naar bezittingen en schulden kijk minder dan de vermogensgrens voor het jaar 2021.
Maar omdat de belastingdienst een drempel heeft voor schulden, kom ik toch nog net boven deze grens uit. Dit betekent dat wij als huis de huursubsidie moeten terug betalen.
Als ik dus mijn schulden zou hebben afgelost ( ... Lees meer

Ri
Richard-energie - Dec 1, 2022 om 08:17
Huishouden & energie

Jaarafrekening te vroeg

Ik heb een variabel contract bij Essent afgesloten op 14 december 2021. Ik krijg op 26 november een jaarafrekening dus 3 weken te vroeg terwijl ik nog 560 kWh energie over heb en die ik die laatste 3 weken wilde gebruiken als verwarming. Nu is deze 560 kWh afgekocht voor 0,055 euro per kWh wat voor mij zeer nadelig is. Na 2 x gebeld te hebben en 3 x gemaild wil Essent er niks meer aan doen. Zijn e ... Lees meer