door devian45 19 jul. 2020 om 14:12
Geldzaken & recht
Claim gestolen auto vbv

Claim gestolen auto vbv

Hey Iedereen,
Ik heb deze week een aardig rare en ook vervelende week gehad. Mijn auto was namelijk gestolen en ik heb hem eindelijk terug. Maar ik zou jullie willen vragen of jullie ook ooit het volgende mee hebben gemaakt.
Op de nacht van dinsdag op woensdag (14 jul) is mijn auto weg gehaald (er zit een vrij simpel slot op en blijkbaar was deze open open te maken). Op de woensdag ochtend (9 uur) heb ik aangifte gedaan bij de politie in Amersfoort met de gedachte dat ik mijn auto nooit meer zou zien. Ongeacht dat het een redelijk goedkope auto is was het zeer sneu, aangezien het bijna een cadeau geweest van een vriend. 
De donderdag werd ik gebeld (door het vbv) dat die op woensdag om 10 uur in de avond was gevonden door de gemeente Amsterdam, wat heel erg tof was om te horen natuurlijk. Nu werd er ook gezegd dat de auto was weggesleept en dat daar kosten aan konden zitten, waarbij ik dacht oke. De auto zal wel naar een depot voor gestolen voertuigen gesleept zijn.  
Tot mijn schrik kreeg ik een factuur van vbv van €501,14 (auto kostte zelf €350). En hier zou iedere dag €7,14 bijkomen indien die niet werd opgehaald.

Omdat bij de mail die ik van hen kreeg stond dat de auto was weggehaald en veiliggesteld door de gemeente Amsterdam heb ik de gemeente Amsterdam gebeld. Na 18 minuten een wachttoon gehoord te hebben kreeg ik eindelijk iemand van de gemeente Amsterdam aan de lijn die mij zo snel mogelijk probeerde af te wimpelen door te zeggen dat ik bij die stichting moest zijn. 
Wanneer ik in het mailtje kijk, staat er duidelijk in `teruggevonden en veiliggesteld door de Gemeente Amsterdam`. Terwijl het eerder lijkt of de gemeente Amsterdam iets anders zegt. 
Wanneer ik in het factuur kijk, welk ik heb gekregen van de vbv staat dat de kosten `afsleepkosten Handhaving & Toezicht` €373 zijn. 
Het gekke is dat toen ik dit factuur bij de politie in Amersfoort liet zien, ze het alsnog wilde nakijken of er meer gevallen waren. Aangezien ze het toch wel een beetje gek vonden dat men kosten doorrekent voor een voertuig dat gestolen is. 
Heeft iemand ooit zoiets meegemaakt en wat kun je hier aan doen? 

6999 15 Rapporteer
me
door mein33 - 19 jul. 2020 om 14:40
4961 Antwoorden / 26 Vragen
1

De auto is afgesleeept en ter bewaring opgeslagen, tot u hem komt ophalen. Opslag van voertuigen is niet kosteloos !
 Uiteraard worden kosten in rekening gebracht door een Gemeentelijke afdeling, want zij hebben nl. kosten gemaakt.
Ook de sleepdienst werkt niet 'gratis'.
De dagwaarde van het voertuig doet daarbij niet terzake.
Als u een wa-extra of een 'all risk' verzekering had gehad, dan had u uw rekening bij de verzekeraar kunnen indienen.

door tijger1 - 19 jul. 2020 om 14:49
40842 Antwoorden / 21 Vragen
2

Ik zou maar een bezwaar tegen die nota indienen.

Tr
door Trostomaat 19 jul. 2020 om 15:39
239 Antwoorden / Vragen

Met welke argumenten?

door tijger1 19 jul. 2020 om 15:47
40842 Antwoorden / 21 Vragen

Als de politie je laptop terugvindt die gestolen was, hoef je ook geen opslagkosten te betalen.

ep
door epcot 19 jul. 2020 om 16:11
1061 Antwoorden / 18 Vragen

Maar een laptop hoeft ook niet met een sleepwagen afgesleept te worden. Beetje appels en peren

me
door mein33 19 jul. 2020 om 17:37
4961 Antwoorden / 26 Vragen

De politie brengt ook geen kosten in rekening, maar de Gemeente wel.

Tr
door Trostomaat 20 jul. 2020 om 00:02
239 Antwoorden / Vragen

Iemand moet de rekening betalen.
De vraag is wie dat is.
Als de eigenaar van de auto vindt dat hij de rekening niet hoeft te betalen, dan zal hij moeten beargumenteren waarom.
Dat argument kan bijvoorbeeld zijn: de gemeente of de politie had deze kosten helemaal niet behoeven te maken. Ze hadden de auto veilig kunnen stellen, zonder deze mee te laten nemen bijvoorbeeld. Dat zou een argument kunnen zijn.

De eigenaar van de auto zou de kosten overigens wel kunnen verhalen op de dief. Al voorzie ik daar wel praktische problemen.

door Magnum007 - 19 jul. 2020 om 17:44
594 Antwoorden / 2 Vragen
1

Hallo Devian,

Mijn auto is een keer weggesleept door parkeerbeheer in Amsterdam.

Ik zie geen mogelijkheden om onder deze factuur uit te komen.

ne
door neodutchio 20 jul. 2020 om 08:31
3617 Antwoorden / 11 Vragen

Met dat verschil dat de auto van TS gestolen is en niet door TS op een verkeerde plek is neergezet. En dat is nu de hamvraag, ben je als eigenaar verantwoordelijk voor je eigendom als deze gestolen is.

me
door mein33 20 jul. 2020 om 10:07
4961 Antwoorden / 26 Vragen

Kentekenhouder is verantwoordelijk.
Als er met de auto een verkeersovertreding is begaan in die periode, dan treekt het CJIB ook bij de kentekenhouder aan de bel en dan zal Ts de bezwaar procedure moeten gaan volgen om er onderuit te komen.

rj
door rjw 20 jul. 2020 om 10:39
1587 Antwoorden / 5 Vragen

@neodutchio: als de eigenaar niet voor deze kosten moet opdraaien, wie zou het dan wel moeten doen? Dit lijkt me nu typisch iets tussen de eigenaar en zijn verzekeraar. Als de auto door de diefstal beschadigd is geraakt wordt dat ook tussen die 2 partijen opgelost.

sw
door swat1500 - 19 jul. 2020 om 18:08
2864 Antwoorden / 0 Vragen
2

Na een aangifte van diefstal zal de politie pogingen doen de gestolen auto op te sporen. Dit geschiedt op kosten van de belastingbetaler. Zodra de auto is opgespoord zal bezien worden of er sporen zijn die zouden kunnen leiden tot het vinden van de dader als deze niet bij de auto wordt aangetroffen.
De politie biedt geen gratis "breng gestolen auto's terug service". De taak van de politie houdt op als de auto is gevonden. In de regel zal de politie bij aantreffen van de auto de eigenaar hierover informeren. Om te voorkomen dat de auto dierct na aantreffen weer verdwijnt zal, als de eigenaar niet direct kan worden bereikt of niet direct ter plaatse kan komen, de auto op basis van "zaakswaarneming" worden verplaatst naar een opslagterrein.
Sommige gemeenten hebben een eigen sleepdienst maar het gros maakt daarvoor gebruik van een een commercieel bedrijf. De kosten voor deze zaakswaarneming zijn voor de eigenaar van de auto. 
Die kan deze kosten, mist verzekerd, claimen bij de verzekering of verhalen op de dader van de diefstal.
Het is niet de bedoeling dat de belastingbetaler voor deze kosten opdraait.

Amsterdam maakt dus kennelijk voor dit soort klussen gebruik van VBV.
Ja, uiteraard kunt u deze nota aanvechten maar ik schat u kansen op succes nihil.
De in rekening gebrachte kosten wijken niet af van wat in de regel wordt berekend voor dit soort werkzaamheden.

Er bestaan geen wettelijke tarieven mocht dit uw volgende vraag zijn.

Tr
door Trostomaat 20 jul. 2020 om 13:07
239 Antwoorden / Vragen

Is er geen situatie denkbaar waarbij een verweer kan slagen? Namelijk als de auto op een plaats stond waar hij mocht staan, zonder voor onveilige situaties te zorgen en zonder in de weg te staan, waarbij je zou kunnen betogen dat voor het 'veiligstellen' van de auto (politietaak) het helemaal niet noodzakelijk is om hem af te laten slepen en ergens te bewaren?
Zaakwaarneming ok, maar ze laten hem ook niet inspecteren bij de garantie en halen hem evenmin door de wasstraat.

door heremietkreeft - 20 jul. 2020 om 09:36
12255 Antwoorden / 177 Vragen
1

M.i. is het ook een goed idee om navraag te doen / advies te vragen bij de ANWB  https://www.anwb.nl/  en/of www.juridischloket.nl

I
k sluit niet uit dat dit in Amsterdam zo is geregeld maar ook ik vind het merkwaardig.

rj
door rjw - 20 jul. 2020 om 10:41
1587 Antwoorden / 5 Vragen
0

"Het gekke is dat toen ik dit factuur bij de politie in Amersfoort liet zien, ze het alsnog wilde nakijken of er meer gevallen waren. Aangezien ze het toch wel een beetje gek vonden dat men kosten doorrekent voor een voertuig dat gestolen is. "

Waar zou dit geld dan vandaan moeten komen? Ze hadden de auto ook in een Amsterdamse parkeergarage kunnen zetten. Dan had je bij de betaalmachine nog meer moeten betalen ;-)

door cor buissant des amorie - 20 jul. 2020 om 10:46
73 Antwoorden / Vragen
0

Ik zou beginnen met contact op te nemen met de verzender van het factuur.
Het zou kunnen dat uw auto achter gelaten is op een plaats waar dit niet is toegstaan en dat de auto daarom is weggesleept en op een gemeentelijk terrein is opgeslagen. Ik neem ook aan dat er ergens een bezwaar procedure kan worden opgestart. Maar neem eerst eens contact op met degene die de rekening verzonden heeft en daarna eventueel met de politie Amsterdam. Ik neem aan dat de wegsleepdienst werkt in opdracht van de politie Amsterdam.

Succes,

gr.
Cor

door jhogaarts - 20 jul. 2020 om 10:55
87 Antwoorden / 1 Vragen
1

wordt toch door de verzekering betaald, daar ben je toch voor verzekerd. Dat moet die sleepdienst afhandelen met de verz maatschappij

door John1313 20 jul. 2020 om 11:58
21 Antwoorden / 1 Vragen

Alleen wanneer er sprake is van WA+ of All-Risks is diefstal verzekerd, niet bij gewoon WA.

me
door mein33 20 jul. 2020 om 12:41
4961 Antwoorden / 26 Vragen

@hoogaarts, 

Voor een auto met een vermoedelijke dagwaarde van € 350,00  lijkt mij elke cent meer dan voor een WA-verzekering betaald moet worden weggegooid geld en dan is het voertuig ook niet tegen diefstal gedekt.

mo
door mof - 20 jul. 2020 om 12:06
1967 Antwoorden / 3 Vragen
0

HEt is logisch dat de rekening in eerste instantie bij u terecht komt, u bent eigenaar van de auto en daarmee blijft u verantwoordelijk totdat is bewezen dat deze is gestolen.
U kunt wel aangifte doen van diefstal maar dat betekent nog niet dat de auto ook echt gestolen is.

De kosten kunt u uiteraard wel verhalen op de dief als ze die te pakken krijgen. Ikzelf zie geen grond waarom de staat of de gemeente Amsterdam de kosten zouden moeten dragen.

me
door mein33 20 jul. 2020 om 12:44
4961 Antwoorden / 26 Vragen

Er moet wel 'handje contantje'worden afgerekend, anders krijg je het voertuig niet mee !
Ts. zal hebben afgerekend en komt naar aanleiding daarvan tot de vraag zoals hier gesteld.

Tr
door Trostomaat 21 jul. 2020 om 11:58
239 Antwoorden / Vragen

Ook als bewezen is dat de auto gestolen is, komt de rekening bij de kentekenhouder terecht. Omdat die, in de ogen van de autoriteiten, verantwoordelijk is en blijft. Dat verandert niet door 'bewijs van diefstal'.

ju
door justice4all - 20 jul. 2020 om 12:17
41 Antwoorden / 0 Vragen
0

Er is niemand iets aan de rekening opgevallen :-)

 

De rekening hoeft namelijk niet betaalt te worden; hij is al betaalt!

Er staat namelijk 'de factuur is reeds voldaan' op de rekening. Verder staat er ook niet een termijn waarbinnen betaalt zou moeten worden. Het is waarschijnlijk gewoon met de verzekeraar van TS geregeld al.

Naschrift:

Ik zie dat ik fout zit met mijn antwoord. Hij is door Amsterdam gebeld en heeft toen de auto opgehaald en daar de rekening mee gekregen en dat dus inderdaad na betaling.

Sorry!

me
door mein33 20 jul. 2020 om 12:46
4961 Antwoorden / 26 Vragen

Ts. zal zelf betaald hebben, anders krijgt hij zijn vehicle niet mee, 'boter bij de vis' !  ;-))

ro
door ron503 - 20 jul. 2020 om 12:29
1229 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik lees op de factuur ook dat de factuur reeds voldaan is en dat kan door de verzekingsmaatschappij gedaan zijn of er wordt in dit geval wel gefactureert maar er worden geen kosten in rekening gebracht.

me
door mein33 20 jul. 2020 om 12:47
4961 Antwoorden / 26 Vragen

"Direct afrekenen bij het ophalen en anders zonder auto rechtsomkeer !

Tr
door Trostomaat 20 jul. 2020 om 13:17
239 Antwoorden / Vragen

Zeker.
Een opgestelde factuur betekent dat er een bedrag 'in rekening gebracht' is.
'Reeds voldaan' betekent dat er betaald is.

@ron503, het is dus geen flauwekuldocument dat toch niet betaald moet worden en waarbij, om dat duidelijk te maken, de leugen vermeld is dat er 'reeds voldaan' is.
Er is hier vast geen verzekeringsmaatschappij die de kosten gaat betalen. Auto zal niet meer dan WA-verzekering hebben immers.

ju
door justice4all - 20 jul. 2020 om 13:25
41 Antwoorden / 0 Vragen
0

Er klopt volgens mij iets niet. 

 

Normaal als een auto in Amsterdam weggesleept wordt door Handhaving en Toezicht kost dat € 373.00 en dat zijn legeskosten. Daarover is geen btw verschuldigd. Verder betaal je dan € 30,00 per dag dat je de auto niet ophaalt. 

 

Je krijgt dan een 'Besluit bestuursdwang' mee als je de auto ophaalt bij het depot aan de Daniël Goedkoopstraat 9 in Amsterdam. Op dat besluit kun je dan bij de gemeente bezwaar maken.


In het geval Handhaving en Toezicht hem weggesleept zou hebben moeten ze hebben gezien dat de auto gestolen is. De politie neemt dan contact met de eigenaar op en de eigenaar kan de auto ophalen op de Daniël Goedkoopstraat.

 

Hier is door een bedrijf 'VBV' (helaas is het logo niet zichtbaar), wat ik zo niet kan vinden en dat is al raar, want dat zou een bekend bedrijf dan moeten zijn, een btw-factuur afgegeven waarbij omzetbelasting over een gemeente aanslag zou zijn berekend. Dat mag niet. Verder zou TS dan ook het 'Besluit bestuursdwang' moeten ontvangen.

 

Ik zou als ik de vraagsteller was eens bellen met Handhaving & Toezicht van de gemeente Amsterdam (14 020) of het verhaal wel klopt.

 

me
door mein33 20 jul. 2020 om 13:35
4961 Antwoorden / 26 Vragen

Er is ook geen BTW in rekening gebracht door de Gemeente.
Wel door het bergingsbedrijf en daar heeft de auto ook in opslag gestaan.

door panter22 21 jul. 2020 om 08:47
4168 Antwoorden / Vragen

VBV:
https://stichtingvbv.nl/voertuigen.aspx

De auto is weggesleept door handhaving van de gemeente Amsterdam en kennelijk vervoerd door Bergnet van Amsterdam naar Amersfoort en daar opgeslagen.

me
door mein33 21 jul. 2020 om 09:40
4961 Antwoorden / 26 Vragen

@panter22,

Dat staat ook op de rekening .
Maar. zoals meestal, geen reactie van de Ts.

door wimmi20 - 20 jul. 2020 om 18:28
2139 Antwoorden / 7 Vragen
0

Stond de auto misschien verkeerd geparkeerd?

ma
door mario47 - 20 jul. 2020 om 21:22
52 Antwoorden / 2 Vragen
0

kijk in de voorwaarden.U hebt immers geen opdracht gegeven.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

li
liabour - 26 sep. 2020 om 17:12
Geldzaken & recht

Legitiem erfdeel

L.S.
mijn man en ik waren op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Hebben per testament kind uit eerder huwelijk onterfd. Mijn man is 15 jaar geleden overleden. Klopt het dat kind geen aanspraak meer kan maken op legitiem erfdeel omdat periode van 5 jaar is verstreken? Lees meer

kn
kniefke - 26 sep. 2020 om 13:01
Geldzaken & recht

Pauze niet betaald

Ik werk in als hotel als receptioniste waarbij ik 8 uur per dag moet werken,helaas door de Covid 19 zit ik in mijn eentje achter de balie ipv 2 waarbij ik dus alle taken te doen heb,hotel receptie en voor de andere faciliteiten in het gebouw
Als het even rustig is probeer ik een sigaret te roken wat meestal niet verder komt dan enkele trekjes want dan staat er wel iemand voor de balie of gaat ... Lees meer

willem3e - 25 sep. 2020 om 14:48
Computers & telefonie

Inscannen via HP photosmart B110

Scannen met behulp van de HP photosmart B110 via HP Solution center gaat niet meer omdat ik Adobe Flashplayer heb verwijderd omdat deze problemen kan veroorzaken.
Is er een andere oplossing om toch, b.v. een document, rechtstreeks vanaf de printer/scanner naar de laptop te scannen?
Nu even opgelost via een SD kaart. Lees meer