Chris
door Chris Mar 23, 2019 om 00:42
Geldzaken & recht

Door gedupeerde opgegeven schadebedrag lijkt niet reëel

Enige tijd geleden met een vriend ergens de auto geparkeerd. Het waaide erg hard, en toen hij de deur van de auto opende, waaide deze uit zijn hand en tegen de ernaast geparkeerde auto aan. Uiteraard zo netjes geweest een briefje onder de ruitenwisser achter te laten met contact-gegevens. Schade: een licht voelbaar krasje van 'n centimeter of vijf, met daaromheen ietwat ingedeukt plaatwerk. Daarnaast twee kleine putjes in een afdekkapje op de deurklink. De deurklink werkt verder nog probleemloos. 


 


Gedupeerde kwam gisteren met de rekening, en eiste 600 euro. Direct laten weten dat dit waanzinnig hoog was, en gevraagd of gedupeerde een second opinion ergens wilde halen. Vandaag kwam er een offerte over 400 euro, excl. BTW.. 


 


Na enig onderzoek, blijkt dat bijna iedere schadehersteller een schatting voor de te maken kosten geeft tussen de 150 en 250 euro, incl. BTW. Dit bedrag is voor het herspuiten van de volledige deur, in metallic of parelmoer lak. Uiteraard lijkt het mij onzin de hele deur opnieuw te spuiten, als de schade zo minimaal is, maar goed. Dit is het bedrag.


 


Is er iets dat de gedupeerde er wettelijk van kan weerhouden een vergoeding te eisen die ongeveer het dubbele is van de door ons gevonden kosten voor een erg uitgebreide aanpak van een minimale schade? Of is er iets dat wij zelf kunnen doen? 


 


Hij wil best voor de schade betalen, maar dan wel ook alleen voor de schade. Niet voor iemand die misbruik wil maken van de situatie waarin iemand nog wèl zo eerlijk is zijn gegevens achter te laten, en gewoon geld ruikt.

2879 17 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tenormin
door tenormin - Mar 23, 2019 om 01:15
16828 Antwoorden / 108 Vragen
1

Het lijkt mij logisch dat, als een schade aan portier is, dat hele portier moet worden behandeld. Je kan zoiets toch niet met een likje verf wegwerken? U laat het gevalletje "erg klein lijken", maar schade zal best wel de genoemde prijs zijn. U laat het ook simpel klinkel: wat ingedeukt plaatwerk. Ik denk niet echt dat de andere partij geld ruikt.

sjjoppy
door sjjoppy - Mar 23, 2019 om 04:16
7187 Antwoorden / 3 Vragen
1

Misschien is het een optie om bij uw verzekering te rade te gaan want dit is een situatie die niet te voorzien was.

ju
door juliomariner - Mar 23, 2019 om 07:31
1324 Antwoorden / 2 Vragen
1

Maar hoe komt u bij de lagere kosten?. Is uw expert bij de auto wezen kijken?
. Voor €150 vind je trouwens geen spuiterij die een compleet portier wil spuiten lijkt me. Het schadebedrag lijkt me dan ook reeel.
Ik zou me er trouwens ook niet mee bemoeien maar de verzekeringen onderling het laten uitzoeken

Th
door Thijs124 - Mar 23, 2019 om 08:39
289 Antwoorden / Vragen
0

En de deukjes plus profiel vervangen kost al meer dan het spuitwerk.

Topantwoord

marita5
door marita5 - Mar 23, 2019 om 08:41
11510 Antwoorden / 15 Vragen
11

Hallo Chris , 

Lees deze informatie eens door , klik op de rode regel .

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/bepaling-schadebedrag.aspx

jo
door jorisw - Mar 23, 2019 om 08:42
4340 Antwoorden / 1 Vragen
1

Iemand die dit voor tussen de 150 en 250 euro doet is een beunhaas. Ik zou mijn auto niet bij zo iemand laten repareren.

panter22
door panter22 - Mar 23, 2019 om 09:04
6599 Antwoorden / Vragen
2

Een kras op de bumper zonder uitdeuken maar wel spuiten, kostte enkele jaren geleden via een erkend schadebedrijf al €450.
Handje contantje €200. 
Wat gaat het schadebedrijf voor die €200 doen? De deukjes er uit halen, de deurklink herstellen en de deur overspuiten en dat alles voor  €150 inclusief  btw?
Of bij Carglass een offerte gevraagd? Uitdeuken en een klein stukje spuiten en de auto is weer als nieuw?
https://www.carglass.nl/kleine-autoschade/lakschade-auto-uitdeuken-met-en-zonder-spuiten/
Wat nu?
Je hebt keurig gemeld dat je schade hebt veroorzaakt aan de auto. De rekening komt van een erkend schadebedrijf en de schade die er is wordt hersteld, meer niet. Je kunt deze automobilist niet verplichten om naar een door jou uitgezocht goedkope schadehersteller te gaan. Dan zul je toch de rekening moeten betalen. Niet vooraf betalen.

tijger1
door tijger1 - Mar 23, 2019 om 09:40
42060 Antwoorden / 21 Vragen
2

U kunt wel verontwaardigd doen over de hoogte van het schadebedrag maar het is heel reëel

En waar slaat uw laatste zin nou op? Alsof het niet de normaalste gang van zaken is je bekend te maken als je schade hebt veroorzaakt. Moet vriend daar een extra schouderklopje voor krijgen?

heremietkreeft
door heremietkreeft - Mar 23, 2019 om 09:45
16843 Antwoorden / 202 Vragen
1

Had u foto's gemaakt van de schade? U kunt alsnog uw verzekering benaderen maar ook mij lijkt dat zinloos omdat de bedragen die u noemt 'van bijna iedere schadehersteller' niet juist kan zijn.

Gr
door Grunn1 - Mar 23, 2019 om 10:23
1427 Antwoorden / 18 Vragen
0

Uw vriend heeft een ander schade toegebracht en het enige fatsoen is dat hij een briefje heeft achter gelaten, had hij dat niet gedaan was hij zelfs strafbaar geweest. De persoon met schade mag zelf weten waar hij dit laat repareren het is tenslotte zijn auto. Erkende schade bedrijven zijn echt niet zo goedkoop dat ze voor een paar honderd euro krasjes en deukjes verwijderen en de deur spuiten (afhankelijk van de kleur kan het zelfs nodig zijn de hele zijkant te spuiten) voor een paar honderd euro. Ook de leeftijd van de auto maakt niet uit, als de deur onbeschadigd was moet dat ook weer zo worden. Daarbij wat is reeel? Dat is wat de tegenpartij vind en niet u.
Is het te duur om zelf te betalen dan de verzekering inschakelen.

aurora1
door aurora1 - Mar 23, 2019 om 11:40
15645 Antwoorden / 6 Vragen
0

Leg het voor aan de verzekering.
Dergelijke schades zijn vrij kostbaar.
Als u/hij geen bericht achtergelaten had was u/hij strafbaar geweest.
U bent verantwoordelijk voor de schade die met uw auto aangericht wordt. 
Vergeet ook niet dat de gedupeerde ermee zit en er achteraan moet, auto tijdelijk kwijt is en bovenal dat die auto een flinke waardevermindering heeft.
Uw instelling over e.e.a. is niet goed. 
Het gaat erom dat die auto keurig gerepareerd wordt, de gedupeerde zo weinig mogelijk gedoe ervan heeft en niet of die vriend en u de reparatiekosten onplezierig vinden.

ma
door maarten heest - Mar 23, 2019 om 14:16
463 Antwoorden / 0 Vragen
2

Het gaat er niet om wat u als leek als een 'erg uitgebreide aanpak van een minimale schade' inschat maar wat een expert/vakman ervan vindt.
Als er twee offertes liggen die rond de 500/600 euro liggen dan zou de dat maar zo eens reëel kunnen zijn.
De gedupeerde wil ongetwijfeld dat de schade perfect en degelijk wordt hersteld en dat is heel begrijpelijk.

ro
door ron503 - Mar 23, 2019 om 14:57
1229 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik zou de adresgegevens van die schade herstellers graag willen weten want voor dat geld laat ik mijn auto ook schadevrij maken.

Chris
door Chris - Mar 23, 2019 om 15:36
1 Antwoorden / 2 Vragen
0

Ga eens naar Google en voer in "kosten spuiten autodeur metallic", en zie welke prijzen hier uit komen. Steeds schommelend net onder en net boven de 200 euro. Je hoeft in dat geval echt geen naald in een hooiberg te gaan zoeken, en je komt echt niet bij beunhazen terecht, maar gewoon bij officiëel erkende schadeherstellers met garantie. 

 

Alleen, heb je een klein putje in een kapje op je deurklink, en je besluit vervolgens heel je deurklink inclusief het mechanisme te willen laten vervangen, dan kost dat inderdaad geld bij BMW. Deurklink hestellen was geen optie voor de gedupeerde, en het kapje alleen vervangen ook niet. De hele klink moest vervangen worden vindt hij. 

 

Dat is waar het me meer om gaat. De schadehersteller rekent het door mij eerder genoemde bedrag voor het spuiten en schadevrij maken van de hele deur. Dat de schade herstelt moet worden is logisch, en dat het er moet uitzien alsof er nooit een schade geweest is ook. Maar onnodig hoge kosten in rekening brengen vind ik precies wat het is: onnodig. Waarom zou je dan niet direct heel de deur laten vervangen als je dan toch bezig bent? Dit is de hoofdvraag: mag hij zomaar onnodige reparaties laten uitvoeren en de kosten ervan verhalen op de schuldenaar?

 

We hebben foto's van de schade:

Amper voelbare kras van 'n 5cm.

Een deukje dat de eigenaar zegt te zien, maar op geen enkele foto te zien is.

Twee kleine putjes, enkel in de lak, niet in het kunststof, op de deurklink.

Op de foto's ziet de schade er op sommige plekken enorm uit, omdat de witte lak van de auto waar wij mee waren, op de zwarte lak van de gedupeerde zit. Duidelijk is de lak van een BMW een héél stuk harder dan die van een Aziaat.

 

En nee, ik vind het niet een schouderklopje waard dat hij de schade gemeld heeft, en zijn gegevens heeft achtergelaten. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld, alleen vindt het merendeel van de automobilisten dat niet, in ieder geval niet als zij degenen zijn die het briefje moeten achterlaten.

Gr
door Grunn1 Mar 23, 2019 om 16:21
1427 Antwoorden / 18 Vragen

De eigenaar van de schade auto bepaald hoe en waar hij de schade laat repareren en niet de veroorzaker.
Voor 200 euro een hele deur spuiten is alleen mogelijk bij beun en echt nergens anders. Dat zou namelijk beteken dat de schade ex btw voor rond de 160 euro klaar zou zijn. Uitgaande van ongeveer 70 euro per uur ex btw en ex materiaal  is dat nooit mogelijk. Ten eerste zullen de deukjes eruit moeten, dan geschuurd geplamuurd en weer geschuurd vervolgens in de grond verf wederom schuren en dan in de lak spuiten. Als laatste minimaal een half uur in een spuit/droog cabine drogen. Knappe schade hersteller die dat voor 200 euro inclusief btw kan doen.

Gr
door Grunn1 Mar 23, 2019 om 16:30
1427 Antwoorden / 18 Vragen

Nog ff gezocht op Google en alleen wat achteraf schade bedrijven willen een deur in uni kleur spuiten voor 200 euro zonder schade. Ik weet niet hoe oud die auto is maar indien er nog garantie op het plaatwerk zit dan moet de schade door een door merk gekozen hersteller gebeuren om garantie te behouden en nee ik heb het niet over de standaard garantie maar bijvoorbeeld voor roesten van binnen uit en dit is veel langer dan de gebruikelijke 2 of 3 jaar.

tijger1
door tijger1 - Mar 23, 2019 om 15:53
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

U kunt wel van alles vinden, maar dat is helemaal niet relevant.

Uw vriend kan die schade melden bij zijn verzekeraar en vragen om een taxatie door een expert.

En dan kan hij alsnog de schade voor eigen rekening nemen.

Topantwoord

panter22
door panter22 - Mar 23, 2019 om 18:42
6599 Antwoorden / Vragen
10

Je hebt het gevoel dat deze man misbruik maakt van de situatie. Dat zou kunnen, want je hebt hem om een offerte gevraagd, maar je was er zelf niet bij toen hij naar een schadehersteller ging. De tweede offerte was lager, dus die €100 heb je al te pakken.
Je hebt nu alleen online gezocht. Je zou met de foto's naar een paar schadeherstelbedrijven kunnen gaan en vragen of ze een inschatting kunnen maken van de kosten. Komt het ongeveer op het bedrag uit van de tweede offerte, dan zou je kunnen betalen. Komen de bedrijven lager uit, dan valt er nog wat te onderhandelen.
Als jullie het eens worden, dan even in een mail bevestigen dat het bedrag het maximale bedrag is wat jullie gaan betalen. 
Tegen finale kwijting.
http://www.wetrecht.nl/finale-kwijting/

tijger1
door tijger1 - Mar 23, 2019 om 19:10
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Als die tegenpartij verstandig is, stelt hij u gewoon aansprakelijk voor die schade en dan moet u die schade melden bij uw verzekeraar. Hoeft u het internet niet af te grazen voor een voordelige spuiter.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Pa
Paulus1234 - Apr 24, 2024 om 17:46
Huishouden & energie

Energie label

Ik heb 1,5 jaar geleden voor € 400,- een energielabel laten maken, nu heb ik naar aanleiding van dit label extra energie besparende maatregelen laten aanbrengen.
Nu wil ik graag m'n label laten aanpassen.
Wat schetst mijn verbazing dat ik weer een nieuwe  "enegrie" rapport moet laten maken om een nieuwe label te krijgen, en dus weer moet betalen, klopt dit wel?

Je zou to ... Lees meer

Sp
Sportfan1998 - Apr 24, 2024 om 07:51
Huishouden & energie

Onderbuurman haalt stroom eraf

Mijn onderbuurman haalt mijn stroom en warm water eraf omdat hij last heeft van mijn normale woongeluiden. Hij is mij echt aan het wegpesten. 2 dagen geleden heeft hij mij 12 uur zonder gelaten. Als ik aanklop doet hij niet open en de verhuurder wil niks doen en vindt dat ik dit zelf maar moet oplossen.  Alleen de onderbuurman heeft toegang tot de meterkast.
Wat kan ik doen en bij wie kan ... Lees meer

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer