BNNVARA Logo
NPO
Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Erfbelasting: (belasting-) vorderingen en schulden

  •  
01-02-2013
Ik heb al eens eerder vragen hierover aan de orde gesteld, nu een uitbreiding daarop.

De vorige keer was de conclusie dat bij de aangifte erfbelasting, zowel te ontvangen als te betalen inkomstenbelasting opgegeven mag/moet worden, zelfs als het betrokken bedrag nog niet bekend is, en zelfs als er nog geen aangifte gedaan is. Zodra het bedrag bekend is, is het de bedoeling dat de aangifte erfbelasting aangepast wordt en derhalve moet het bedrag dan doorgegeven worden. Belasting vormen dus een uitzondering op de regel, dat bij de aangifte erfbelasting vorderingen en schulden alleen opgegeven mogen worden, als deze opeisbaar zijn.

Ik heb nu 2 vervolgvragen:

(1) Geldt dit (het opgeven hiervan als vordering/schuld bij de aangifte erfbelasting) ook voor andere soorten belastingen, bijv. gemeentelijke belastingen, of wellicht ook voor toeslagen (volgens mij niet, want deze worden dan wel door de Belastingdienst uitgevoerd, maar zijn geen belastingen)?

Dus, nog te betalen termijnen / nog te restitueren gemeentelijke belastingen wel, maar een nagekomen betaling a.g.v. een ingediend bezwaar huurtoeslag niet.

(2) Voor alle vorderingen en schulden geldt, dat als er sprake was van gemeenschap van goederen en één van de partners overlijdt, deze vorderingen en schulden voor de helft meetellen in de erfbelastingberekening van de overleden partner. Klopt dit?
Delen:

Deze vraag is gesloten.
Het is niet meer mogelijk te antwoorden of te reageren. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vraag en antwoorden sluiten mogelijk niet langer aan op de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.