
Erfenis kleinkind
Geachte,
Mijn moeder leeft nog, haar dochter is wel al enige tijd geleden overleden.
Heeft het kleinkind, dus kind van overleden dochter straks recht op een deel van mijn moeders erfenis?
Mijn moeder heeft wel een testament laten opstellen maar daarin worden niet specifiek personen zoals kinderen of kleinkinderen benoemd.
Er staat vooral in dat ik executeur ben.
Ik kwam zelf dit tegen
https://verklaringvanerfrechtservice.nl/wie-erven-van-overledene
Hieruit máak ik op dat klei kleinkinderen alleen erven als er geen testament is.

Ja, uw kleinkind is eerste lijns erfgename volgens het vigerende erfrecht. Als er dus één kleinkind is erft die als er verder niets in het testament is geregeld. Als het kind nog minderjarig is geldt wel een regeling die ik even voor u opzoek. Zie in ieder geval dit hoewel ik daar niet direct in kan vinden hoe resp. of eventueel het instellen van een bewindvoerder nodig is als het nog een jong kind is. https://financieel.infonu.nl/geld/9349-verdeling-erfenis-en-nalatenschap-met-of-zonder-testament.html Raadpleeg in dat geval een notaris. Is het kind meerderjarig, dan geldt hetgeen ik al aangaf: het kind is erfgenaam als er verder niets is geregeld bij testament.

Het is niet het kleinkind van de TS, maar dochter van overleden dochter.

Het is mijn kleinkind maar kleinkind van mijn moeder

Schept verwarring @justmeagain, het is niet uw kleinkind, toch?

Nee het is het kind van overleden zus ter verduidelijking
Heremietkreeft geeft antwoord op iets dat niet gevraagd wordt, terwijl het toch zo duidelijk in de vraag staat. Goed dat het gecorrigeerd wordt en dat de juiste situatie nog even benadrukt wordt.
En inderdaad, kleinkinderen KUNNEN erven als hun vader of moeder al is overleden. De kleinkinderen komen dan in de plaats van hun overleden ouder. Plaatsvervulling heet dat. Dat is het geval als bij het ontbreken van een testament de wettelijke verdeling wordt toegepast, of, als in het testament de regels van plaatsvervulling dienovereenkomstig van toepassing zijn verklaard.
Aanvulling: het antwoord van heremietkreeft is bovendien evident onjuist.

Uw moeder heeft een testament waarin u genoemd wordt als executeur. Er zal verder ook nog wel het nodige in staan, maar dat maakt niet uit.
Het kind van haar vooroverleden dochter treedt in de plaats van zijn of haar moeder. Dus dat kleinkind erft dan niet onder de noemer kleinkind, maar als plaatsvervulling voor zijn of haar moeder.
Onjuist, tijger1. Het maakt juist heel veel uit wat er in dat testament staat. Het kleinkind erft alleen als er expliciet in het testament is opgenomen dat de regels van plaatsvervulling van toepassing zijn. Anders niet.

U bent abuis.
Dat is geen argument. Waaruit blijkt dat ik 'abuis ben'?

Omdat het erfrecht voor kinderen anders is, dan voor een genoemde erfgenaam.
Dat is de reden volgens u. Maar waaruit blijkt dat dan? Maak het eens concreet (als u dat kunt). De wettelijke verdeling geldt niet als er een testament is. Het maakt heel veel uit wat erin dat testament staat. Als er in dat testament niets staat over plaatsvervulling (kleindochter in plaats voor dochter in dit geval), is het beslist niet zo dat de kleindochter het erfdeel krijgt dat haar moeder gekregen zou hebben als die moeder nog in leven was geweest.

Het kleinkind treedt in de plaats van de overleden zus. Als er geen testament is opgemaakt, gebeurt dit automatisch. Zelf meegemaak, mijn broer is overleden. Onze ouders overlijden jaren later. Er is geen testament opgemaakt. Het kind van mijn broer trad automatisch in de plaats van mijn overleden broer. Dit wordt automatisch geregeld door de notaris als hij een verklaring van erfrecht opmaakt (hier ontkom je niet aan, anders kun je de erfenis niet afwikkelen). De notaris haalt zijn gegevens uit het bevolkingsregister.

Hallo Justmeagain ,
Mijn moeder leeft nog, haar dochter is wel al enige tijd geleden overleden.
Dan is de overleden dochter toch uw zus .
Lees hier eens ,
https://www.erfwijzer.nl/plaatsvervulling.html

Het was inderdaad mijn zus.

Als 1e dank voor uw snelle reacties.
Moeder heeft nog 3 levende kinderen allen met eigen kinderen. In totaal 5 kleinkinderen.
1 kleinkind vervangt dus straks haar moeder en heeft dus recht op 1/4 van de totale erfenis als ik jullie goed begrijp.
Ik kwam deze pagina tegen en dan lijkt het dat een kleinkind niet erft als er een testament is.
Of zie ik dat verkeerd?
https://verklaringvanerfrechtservice.nl/wie-erven-van-overledene/
'Ik kwam deze pagina tegen en dan lijkt het dat een kleinkind niet erft als er een testament is.'
Als er een testament is, zal daaruit blijken wie de erfgenamen zijn. Van plaatsvervulling (bijv. kleinkind i.p.v. vooroverleden kind) kan dan alleen sprake zijn als de regels van plaatsvervulling van overeenkomstige toepassing verklaard zijn in het testament. Staat dat er niet in, dan klopt het dat het kleinkind niet erft. De pagina waarnaar u linkt biedt op dit punt overigens niet heel veel duidelijkheid
Hier vond ik dat: https://www.luminisexecuteurs.nl/erfrecht/erfgenamen-volgens-testament-of-wet.html
'Geldt plaatsvervulling ook bij testament?
Het korte antwoord op deze vraag luidt: 'Nee'. Dat wil zeggen, tenzij u de regels van plaatsvervulling van overeenkomstige toepassing
verklaart in het testament. Is dat niet het geval, dan volgt het testament de regels van 'aanwas'. Het afwikkelen van een nalatenschap met testament gebeurt volgens andere spelregels dan wanneer er geen testament zou zijn geweest.
Artikel 4:48 van het Burgerlijk Wetboek schrijft - sterk vereenvoudigd - voor dat, indien twee of meer personen recht hebben op hetzelfde, voor een deel of geheel en één van hen geen aanspraak kan maken (bijvoorbeeld door overlijden), de anderen gezamenlijk dat deel ontvangen, te verdelen al naar gelang hun eigen erfdelen. Afstammelingen van in uw testament benoemde erfgenamen erven dus niet automatisch wanneer de voorouder is vooroverleden!'

Masr dat geldt dus niet voor kinderen van de kinderen van een overledene.
Masr is bijvoorbeeld een broer aangewezen als erfgenaan, maar hij is vooroverleden, dan erven de kinderen van die broer niet in plaats van die broer.m
Wat geldt niet voor kinderen van de kinderen van een overledene?
Voor de kinderen van de kinderen van een overledene geldt wel degelijk dat plaatsvervulling voor het erven (kleinkind van overledene in plaats voor kind) alleen dan aan de orde is als aan één van de volgende punten voldaan is:
- er is geen testament, of
- er is wel een testament en in het testament is expliciet bepaald dat die plaatsvervulling van toepassing is.

Dat is gewoon onjuist. Voor plaatsvervulling door een kleinkind hoeft helemaal niets in het testament opgenomen te zijn, want dat is door de wet geregeld,
Ik heb mijn standpunt van juridische onderbouwing voorzien. In dat licht klopt wat u hier blijft beweren beslist niet. U vertelt er ook niet bij waar dat in de wet staat (geen onderbouwing dus). Hopelijk is dat voor andere lezers op dit forum net zo veelzeggend als dat het voor mij is.

Maar ze leeft toch nog? Kunt u dat alles niet aan haar vragen? En de door u genoemde kinderen zijn toch uw broers/zussen? Is er nu al onenigheid? U kunt tzt toch naar de notaris gaan voor advies, daar moet u toch heen voor verklaringen van erfrecht als die nodig en vereist zijn. Maar mogelijk leeft ze nog heel wat jaren....
aurora1, de vraag gaat over erfrecht. Die vraag kan inderdaad aan moeder gesteld worden, als moeder thuis is in het erfrecht of zelf bijv. notaris is. ;)

Moeder heeft Alzheimer en loopt helaas op het einde.
Er is al jaren geen contact geweest met de overleden dochter en/of het kleinkind.
Ik wil me gewoon goed voorbereiden op het executeurschap.
Als kleindochter recht heeft op geld dan heeft ze daar recht op en betaal ik dat netjes.
Alleen wil ik weten of ze recht heeft op 1/4e deel net als haar moeder anders zou hebben ontvangen of dat ze recht heeft op een deel van dat deel.
Verder is er geen onenigheid met kleinkind er is alleen geen contact al jarenlang.

Dan erft kleindochter gewoon mee, zoals ik lees uit uw eigen link.
Nee, tenormin. Er is een testament. Dat gaat boven de 'wettelijke verdeling'. De kleindochter erft alleen als plaatsvervuller voor haar overleden moeder als in dat testament expliciet de regels voor plaatsvervulling van toepassing zijn verklaard. Als dat er niet in staat, erft het kleinkind niet.

Onzin
Prima dat u dat onzin noemt. Maar het is het veelzeggend dat iedere vorm van onderbouwing ontbreekt. (nog afgezien van het feit dat het een onfatsoenlijke reactie is, maar dat ben ik inmiddels gewend).

@justmeagain ,
Lees ook hier ,
https://www.luminisexecuteurs.nl/erfrecht/erfgenamen-volgens-testament-of-wet.html
Top!

U kunt hier ook uw vragen stellen als antwoorden niet al op de website te vinden zijn:
http://www.gratisadviseurs.nl/search.php?query=Erfenis
http://www.gratisadviseurs.nl/

Wellicht overbodig wijs ik u op de wetgeving in het Burgerlijk Wetboek alsgeregeld in boek 4, artikelen 142 t/m 152 waarvan deze https://www.wetboekplus.nl/burgerlijk-wetboek-boek-4-artikel-148-informatieplicht-executeur/ hoe dan ook erg belangrijk is en ook https://www.wetboekplus.nl/burgerlijk-wetboek-boek-4-artikel-143-aanvaarden-benoeming/ , https://www.wetboekplus.nl/burgerlijk-wetboek-boek-4-artikel-145-aanvaarden-benoeming/ , https://www.wetboekplus.nl/burgerlijk-wetboek-boek-4-artikel-144-taak-executeurs/ naast alle andere artikelen die betrekking hebben op de functie van executeur testamentair, BW boek 4 art 142 jo 152.
Ik moet mijn advies aanpassen in die zin dat het kleinkind op basis van de info die u nu geeft het erfrecht heeft over het deel dat aan uw overleden zus zou toekomen. U heeft recht op uw eigen deel. Als u nog andere broers of zusters heeft, dan heeft ieder recht op een gelijk deel als er verder niets is geregeld. Het kleinkind dient dus net zoveel te ontvangen als u.

De term is al jaren niet meer executeur-testamentair, maar slechts executeur.

? Dat staat als term toch ook zo in de wetsartikelen waar ik naar verwijs? Daarin is sprake van de executeur en die executeur is testamentair benoemd (dus benoemd bij testament) Is het nu duidelijk?

Dat komt dat u in oude boeken zit te snuffelen.
Sinds 2003 spreken we niet meer van een executeur-testamentair en is het ook niet meer mogelijk een executeur bij een codicil te benoemen. Codicillen die zijn opgemaakt vóór 2003 waarin een executeur is benoemd blijven wel geldig.
Maak het nou niet nodeloos ingewikkeld door het halve wetboek te linken. Beantwoording van de gestelde vraag is al moeilijk. Uw aangepast advies is, net als het vorige, gewoon onjuist.

@TIJGER: lees nu eens goed wat er in de verwijzing staat naar de artikelen. Daar staat overduidelijk uitsluitend EXECUTEUR (en niet ececuteur-testamentair en hoe u het ook wil wenden of keren, het is en blijft een executeur die bij testament is benoemd. (En dus niet bij codicil, dat haalt u er zelf bij.
Houd hier nu eens mee op en bevorder ook geen groei van @TROSTOMATEN in deze.
@TROSTOMAAT; alles wat wij als adviezen geven is gebaseerd op egen kennis, ervaring en vooral interpretatie van de vigerende wetgeving. Om daarop te wijzen geef ik mijn verwijzingen en ook nog omwille van het gegeven dat Ts aangeeft zich goed te willen voorbereiden. En m.i. is dan kennis hebben van de relevante vigerende wetgeving naar mijn mening een goede zaak.
Voor de andere lezers, sorry dat ik toch nog maar eens reageerde op de tijgerin.

@heremietkreeft
Ik heb het nergens over een codicil.
Het is gewoon executeur. Klaar.

@justmeagain
Met dat onderlinge geruzie en verschillende meningen kom je geen steek verder. Vraag het aan een deskundige die er voor doorgeleerd heeft is miijn advies in deze.

Als er in dat testament staat dat de kinderen erven, komt het kleinkind, dus het kind van uw overleden zus, gewoon in de plaats van haar of zijn moeder. Of er nou jaren wel of geen contact is geweest, dat is niet van belang.
Als er over de kleinkinderen verder iets is opgenomen in het testament, er zou bijvoorbeeld kunnen staan dat elk kleinkind een bepaald bedrag erft via een legaat, dat krijgt dat specifieke kleinkind dat ook.
Als er niets is opgenomen over de kleinkinderen, dan erven die niets, maar uiteraard hun ouders plus het ene kleinkind vanwege plaatsvervulling.
De echtgenoot of geregistreerd partner (niet van tafel en bed gescheiden) en de kinderen erven ieder een even groot deel van de erfenis. Kleinkinderen erven als hun vader of moeder al is overleden. De kleinkinderen komen dan in de plaats van hun overleden ouder. Dit wordt plaatsvervulling genoemd. Stiefkinderen vallen hierbuiten. Hiervoor moet de overledene dus een testament maken. ( voor die stiefkinderen dus).
U zette zelf de link al neer.
Dat is dus onjuist. Is al uitgelegd in de thread. Het hangt af van wat in het testament staat of het kleinkind erft als plaatsvervuller voor zijn overleden moeder. Staat er niets, dan erft het kleinkind niet.

Trostomaat, houd op met die onzin. Dat kleinkind erft in de plaats van haar moeder.
Ik vind het niet prettig dat u mijn, ook eerder onderbouwde, standpunt afdoet als 'onzin'. Nota bene terwijl u uw eigen standpunt op geen enkele wijze onderbouwt en foutieve informatie op dit forum blijft plaatsen. Ik zal nog één keer uitleggen waar u de mist ingaat: u schrijft over de vragensteller: 'u zette zelf die link al neer'en u quote daarboven een deel uit het gelinkte artikel. Wat u over het hoofd ziet, is dat dat artikel begint met de tekst: 'Wie erven van een overledene? Als er een testament is dan heeft de overledene zelf de erfgenamen gekozen. Zonder testament bepaalt de wet wie erfgenaam is. Zonder testament zijn de bloedverwanten de enige erfgenamen. Vervolgens gaat de onderstaande tekst over de situatie waarin er GEEN testament is, en daarmee is het niet van toepassing op de situatie van de vraagsteller. Snapt u nu waarom u ernaast zit?

Maar u begrijpt niet dat er een verschil is tussen de plaatsvervulling door een kleinkind en plaatsvervulling als genoemde erfgenamen zijn vooroverleden.
Elk kind heeft recht op zijn of haar kindsdeel. Is kind overleden gaat dat deel automatisch naar kleinkind. Wat er aan in testament staat maakt verder niet uit. Dat is indd gewoon plaatsvervangend. Is het kind onterft heb je nog altijd legitieme portie wat sowieso naar kleinkind gaat.
Bij niet onterft krijgt kleinkind gewoon bij 4 dochter 1/4 deel. Namelijk deel van haar moeder

Tha, dat heb ik hier al diverse malen betoogd. Maar het dringt niet tot Trostomaat door:-)).
Nieuw op Vraag & Beantwoord
LIJFRENTEVERZEKERING ZOEK BIJ NN
Ik heb in 1993 een levensverzekering/lijfrenteverzekering afgesloten bij OHRA en deze heeft de einddatum bereikt en moet worden uitgekeerd. Om verlies van het bedrag te voorkomen door boete en belasting moet ik voor 31 december 2023 de uitkering geregeld hebben. Na raadplegen van de www.ohra.nl/uitkerenlijftrente website en het telefoonnummer te bellen 026-4004040 bleek dat Nationale Nederlanden ... Lees meer
Zorgverzekering hheft mijn aanvullende verzekering er uit gegooid mag dat
Heeft al jaren een aanvullende zorgverzekering. Nooit problemen gehad. Nu kwam ik bij toeval erachter dat mijn verzekering is gestopt in november 2022. Idepender heeft geregeld dat de verzekering automaties van Ditzo naar ASR ging. Maar hebben vergeten ook mijn aanvullende verzekering door te geven. Zowel Independer als ASR weigeren dat als nog te doen. Heeft een nieuw klikgebit nodig en massage v ... Lees meer
Basisbeurs voor master na HBO-opleiding 2023-2024?
Ik begin september 2023 aan een master nadat ik mijn HBO opleiding heb afgerond onder het leenstelsel. Ik probeer informatie te vinden over of ik dan recht heb op een basisbeurs, aangezien deze dit jaar weer ingaat, voor mijn master opleiding. Maar hier is nergens informatie over te vinden, alles is heel erg vaag. Weet iemand meer? Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer