JS
door JStulp Nov 9, 2021 om 13:46
Geldzaken & recht

Hoe kan ik het beste om salarisverhoging vragen

Ik werk sinds een halfjaar voor een overheidsinstantie.

Ik ben begonnen in schaal 9, ik denk omdat ik als junior ben gestart. Mijn werkgever is erg tevreden met me. Ik doe inmiddels alle werkzaamheden zelfstandig dus zou mezelf niet snel junior meer noemen.

Nu zie ik op hun website al een tijdje een vacature staan voor dezelfde functie als die ik heb, omdat er een tekort aan personeel is. Alleen in deze vacature staan betere arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld dat je in het buitenland mag verblijven en online werkt en af en toe aanwezig bent (wat 1 van mijn collega's ook doet, hij woont in zweden). Wat me erg aantrekkelijk lijkt, de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor een langere tijd en remote te werken. Daarnaast is het een functie voor schaal 10. Wel vragen ze 1,5 jaar ervaring. Ik heb een halfjaar ervaring maar doe het erg goed volgens mijn leidinggevenden. Ik zit nu onderaan schaal 9 en werk 30 uur (omdat ik ernaast ook studeer) en kan hiervan nog maar net rondkomen.

Ik ben wel bang dat ik minder poten heb om op te staan omdat ik al bijna twee weken ziek ben (corona) en bang ben dat ik daar op beoordeeld word. 

Wat zouden jullie doen in mijn  situatie. Reageren op die openstaande vacature en toelichten waarom? Of naar mijn leidinggevende gaan? Ik vind het heel lastig.

Bij voorbaat dank voor enig advies!



1878 11 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Topantwoord

sira
door sira - Nov 9, 2021 om 13:57
2335 Antwoorden / 24 Vragen
14

Als je om een salarisverhoging gaat vragen, moet je dat wel beargumenteren. Dus zet een aantal dingen op papier waarvan jij vindt dat je salaris hoger moet/mag zijn.

Ik moest dat als kind al als ik om meer zakgeld vroeg, maar ik mocht nooit het argument noemen dat anderen meer kregen.

JS
door JStulp Nov 9, 2021 om 15:14
Antwoorden / 2 Vragen

Haha goed punt! Ja daar ben ik mee bezig geweest :) ik heb sinds kort meer verantwoordelijkheden gekregen die wel passen bij een hogere loonschaal. Alleen die heb ik dus nog niet goed kunnen uitvoeren. Ik zal dus in ieder geval wachten tot mijn volgende functioneringsgesprek

Topantwoord

Ja
door JannieBoe - Nov 9, 2021 om 13:58
124 Antwoorden / Vragen
15

Hallo, ik zou voor een gesprek met je leidinggevende gaan. Leg je belangstelling voor en leg uit waarom jij er klaar voor bent.
Succes met je carrière!

Topantwoord

sjjoppy
door sjjoppy - Nov 9, 2021 om 14:00
7187 Antwoorden / 3 Vragen
12

Wat ik zou doen is naar mijn leidinggevende gaan en vragen of ik voor deze functie in aanmerking kan komen, in uw geval dus nog even schriftelijk.

Gr
door Grunn1 - Nov 9, 2021 om 14:59
1427 Antwoorden / 18 Vragen
0

Na een half jaar al niet meer vinden dat je een junior bent en al veel ervaring hebt is wel erg snel. Meestal duurt zoiets een aantal jaren.
Maar goed het staat je vrij om het te vragen.

JS
door JStulp Nov 9, 2021 om 15:17
Antwoorden / 2 Vragen

Ja je hebt een goed punt.

Ik heb wel meer verantwoordelijkheden gekregen binnen mijn functie en voer alles zelfstandig uit. Ik vind een halfjaar ook snel, maar het is wel duidelijk dat ik wat onder mijn niveau zit. Ze willen me binnenkort complexere taken geven. In januari is mijn functioneringsgesprek dus misschien is dat een goed moment om aan te kaarten wanneer ik maar schaal 10 mag.

Ik ben niet zo 'brutaal' aangelegd maar ik voer wel een schaal 10 functie uit terwijl ik in schaal 9 zit.

Gr
door Grunn1 Nov 9, 2021 om 15:37
1427 Antwoorden / 18 Vragen

De welbekende deksel kan wel eens erg hard aankomen op je neus.

JS
door JStulp Nov 10, 2021 om 00:11
Antwoorden / 2 Vragen

Wat bedoel je met deksel?

sjjoppy
door sjjoppy Nov 10, 2021 om 08:35
7187 Antwoorden / 3 Vragen

@jstulp.

De betekenis van het deksel.

Iemand die heel erg graag iets wil hebben en zich alleen maar op dat ene richt, heeft grote kans dat hij niets krijgt. En dan wordt er vaak gezegd dat hij het deksel op de neus krijgt.

heremietkreeft
door heremietkreeft - Nov 9, 2021 om 15:19
16843 Antwoorden / 202 Vragen
2

Er is maar één manier en dat is er simpelweg om vragen. Maar om dat nu al te doen raad ik u af aangezien u eerst een 1/2 jaar werkzaam bent. Er zal binnen een jaar ongetwijfeld een z.g. functioneringsgesprek plaatsvinden en dat kan dan een goed moment zijn, als uw werkgever inderaad tevreden is, dit onderwerp 'aan te kaarten'. M.a.w. nu niet, dat raad ik ten sterkste af. Uw werkgever zal ongetwijfeld een goede reden hebben om een vacature stellen en u hetgeen hij nu vraagt nu al aan u aan te bieden. Afgezien daarvan is het uiteraard ook nog afwachten of er reacties komen en of die dan passen in de vacaturestelling/profielstelling als nu gedaan.

JS
door JStulp Nov 10, 2021 om 00:11
Antwoorden / 2 Vragen

Bedankt voor uw advies. Ik stel het op prijs. Ik zal inderdaad wachten tot mijn functioneringsgesprek om hiermee te komen. Tegen die tijd heb ik ook meer kunnen laten zien wat ze aan me hebben.

sw
door swat1500 - Nov 9, 2021 om 15:43
3777 Antwoorden / 0 Vragen
1

Bij de overheid is vaak een vaste salarisschaal verbonden aan functie. Soms is er sprake van een instroom schaal en krijgt men de feitelijke schaal bij een vast contract en goed functioneren. Vervolgens krijgt men bij goed functioneren jaarlijks een periodiek waarbij het salaris iets omhoog gaat.
Voor een andere schaal moet gesolliciteerd worden op de bijhorende functie.
Het kan dus zijn dat voor de functie van ts ook een senior functie bestaat. Daar moet dan wel op gesolliciteerd worden.

JS
door JStulp Nov 10, 2021 om 00:18
Antwoorden / 2 Vragen

Ja het klopt wat u zegt. Ik heb de CAO bekeken en gekeken wat voor werkzaamheden bij welke schaal horen. Ik ben gestart met schaal 9 werkzaamheden maar ben deze wel uit aan het breiden naar werkzaamheden die binnen schaal 10 horen. Er is niets gezegd over een instroomschaal bij het aannemen, maar ik heb dan ook gesolliciteerd op een junior functie destijds. Ik weet niet of je automatisch van junior naar senior gaat of dat je dit zelf aan moet kaarten. Ik wil niet brutaal of hebberig overkomen maar wil wel gewaardeerd worden naar mijn daadwerkelijke functioneren :)

JanF42
door JanF42 - Nov 9, 2021 om 15:44
31 Antwoorden / Vragen
0

Het is bij de overheid heel gebruikelijk dat een beginnend ambtenaar start in een aanloopschaal. Bij goed functioneren volgt dan een bevordering na 1 of 2 jaar naar de functionele schaal. Heeft uw studie te maken met uw functie? Misschien volgt dan een bevordering als u uw opleiding afrondt en u full-time gaat werken.
Zijn er termijnen genoemd in uw arbeidscontract?

JS
door JStulp Nov 10, 2021 om 00:14
Antwoorden / 2 Vragen

Ja de beter betaalde functie die ze aanbieden is wel voor een niet-junior. Ik zou kunnen vragen hoelang het normaliter duurt voordat iemand senior kan worden.

Mijn studie sluit niet echt aan op het werk, wel een beetje. Maar het is een hbo diploma die zo goed als binnen is.

De termijn in mijn contract is een jaar, en ik werk aan een 3-jarig project. Ze willen me niet kwijt, er is een tekort. Maar of er uitzicht is op een vast contract is nog niet helemaal duidelijk.

JanF42
door JanF42 Nov 23, 2021 om 14:42
31 Antwoorden / Vragen

U bent aangenomen op een project op een tijdelijk contract. Dat contract voortijdig verbreken getuigt niet van loyaliteit ten opzichte van de organisatie. Dat zou wel tegen u kunnen werken. Aan medewerkers in een project worden vaak andere eisen gesteld en zijn de vereiste vaardigheden vaak anders dan die bij de staande organisatie. In projecten wordt beoordeeld op het uitgevoerde werk. Uitvoerende taken goed kunnen verrichten betekent nog niet dat beleid maken ook tot de vaardigheden behoort en dat lijkt me toch wel een vereiste voor schaal 10. Mijn advies blijf uw best doen en laat zien dat u meedenkt in het project, dan is de mogelijkheid groot dat, als u u zo goed bent als u denkt, u een vast contract binnen de staande organisatie krijgt.

panter22
door panter22 - Nov 9, 2021 om 15:51
6599 Antwoorden / Vragen
1

Je werkt en studeert nog. Je hebt de diploma nog niet gehaald, neem ik aan. En na 1/2 jaar vind je al dat je een ervaren kracht bent.
Voldoe je eigenlijk wel aan je functie eisen voor jouw eigen functie?
Schaal 10 is een behoorlijk hoge schaal, dan wordt wel het e.e.a. van je verwacht. Kijk eens in een functieomschrijving.
Hoe wil je dit eigenlijk voor elkaar krijgen in die nieuwe functie, amper ervaring, parttime werken, studeren, net rond kunnen komen en in het buitenland willen gaan wonen.
Op het hebben van corona zul je niet beoordeeld worden. Dat is onzin. 
In jouw situatie zou ik eerst maar eens mijn studie afmaken en ervaring opdoen. Uiteraard kun je met je leidinggevende praten over je ambities. Dat is niet verkeerd, ik ken je niet maar als ik dit verhaal lees, denk ik dat je wat al te ambiteus bent.

JS
door JStulp Nov 10, 2021 om 00:23
Antwoorden / 2 Vragen

Ik heb de CAO bekeken en waar ik aan het begin alleen werkzaamheden uitvoerde die binnen schaal 9 passen doe ik nu steeds meer wat in schaal 10 hoort. Maar ik snap uw punt. Ik heb mijn ambities wel verteld en mijn leidinggevende zei dat er zeker ruimte is om door te groeien naar senior. Misschien wil ik inderdaad te snel. Ik daag mezelf graag uit, en meer verantwoordelijkheden neem ik graag aan. Maakt het werk wat minder saai. Mijn studie is wel zo goed als klaar, maar vanwege deadlines voor scriptie etc kan dit pas in januari definitief beoordeeld worden en krijg ik in februari mijn diploma. Mijn evaluatiegesprek op werk is in januari dus dat is wellicht een goed moment om te vragen wanneer ik van junior naar medior/senior kan gaan.

panter22
door panter22 Nov 10, 2021 om 08:37
6599 Antwoorden / Vragen

Nu blijkt dat  je contract met 1/2 jaar eindigt. Dat is ee andere situatie. Een telefoontje met je leidinggevende en je weet of je een kans maakt.

me
door mein33 - Nov 9, 2021 om 18:14
5658 Antwoorden / 28 Vragen
0

Neem contact op met de afdeling P & O van de dienst waar u werkt en laat u uitleggen hoe de inschaling in een functieschaal en de daarbij behorende periodieke verhogingen in zijn werk gaat.
Vraag daarbij ook hoe een horizontale overgang naar de naast hoger gelegen schaal gaat.

Geboren Amsterdammer
door Geboren Amsterdammer - Nov 9, 2021 om 23:43
1763 Antwoorden / 31 Vragen
1

Geachte J. Stulp, 

Ik begrijp niet goed waarom u niet kunt rondkomen in schaal 9.

Misschien kunt u 36 uur gaan werken?

U geeft aan, dat u ook nog studeert ernaast..., mag ik u vragen wat voor een functie u nu heeft? 

Als u nog niet lid bent van een vakbond, zo snel mogelijk lid worden : u kunt dan bij hen terecht voor vragen omtrent uw werk.

JS
door JStulp Nov 10, 2021 om 00:09
Antwoorden / 2 Vragen

Ik heb vorig jaar kanker gehad en de behandeling heeft de nodige invloed gehad op mijn energie. Dat is 1 reden om niet 36 uur te werken. De andere is dat ik tijd wil hebben voor andere dingen, zoals vrijwilligerswerk en dingen waar ik blij van word. Er bestaat meer aan alleen werk, ik moet er niet aan denken om 5 dagen per week op kantoor achter een scherm te zitten.

Ik kom rond, maar heb geen ruimte om eens wat extra te doen of om te sparen. Mijn generatie zit in een rot positie: door de slechte huizenmarkt zit je vast aan een peperdure huurwoning, en is het inkomen te laag om iets te kopen, ondanks dat de maandlasten dan een stuk lager zouden uitkomen.


Geboren Amsterdammer
door Geboren Amsterdammer Nov 10, 2021 om 03:53
1763 Antwoorden / 31 Vragen

Geachte J. Stulp, 

Ik vind het bewonderingswaardig, dat u ondanks uw ziekte nog zo ambitieus bent.

De enige tip, die ik u nog kan geven, is om een werkende partner te zoeken en samen gaan wonen om de woonkosten te delen.

Succes verder.

Pharmacopolam Circumforaneum
door Pharmacopolam Circumforaneum - Nov 10, 2021 om 18:22
1389 Antwoorden / 10 Vragen
0

Ik lees  ;  ½ jaar in dienst.   Ze adverteren met 1½ jaar dienst voor geen groep 9 maar 10....


Daar voldoe je nog niet aan dus  volgende jaar  naar groep 10 dan maar, even geduld en meer ervaring op doen.

 

Door met  1½ jaar te adverteren  bieden ze nu meer Salaris dus meer reacties.

Met  Junior  inkomen krijgen ze veel minder solicitanten...

 

Ik lees vaak doorgroei tot  €***.***,- per jaar mogelijk!

Maar je kreeg veel minder!

 

Op Schiphol begon iemand met  ¼ Salaris,  nu  12 jaren later eindelijk  meer en nog niet maximale....

Ja, deze persoon is zeer tevreden en wist hoe lang dit ging duren!

De opleiding voor Lucht Verkeers Leider koste vele jaren!

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Pa
Paulus1234 - Apr 24, 2024 om 17:46
Huishouden & energie

Energie label

Ik heb 1,5 jaar geleden voor € 400,- een energielabel laten maken, nu heb ik naar aanleiding van dit label extra energie besparende maatregelen laten aanbrengen.
Nu wil ik graag m'n label laten aanpassen.
Wat schetst mijn verbazing dat ik weer een nieuwe  "enegrie" rapport moet laten maken om een nieuwe label te krijgen, en dus weer moet betalen, klopt dit wel?

Je zou to ... Lees meer

Sp
Sportfan1998 - Apr 24, 2024 om 07:51
Huishouden & energie

Onderbuurman haalt stroom eraf

Mijn onderbuurman haalt mijn stroom en warm water eraf omdat hij last heeft van mijn normale woongeluiden. Hij is mij echt aan het wegpesten. 2 dagen geleden heeft hij mij 12 uur zonder gelaten. Als ik aanklop doet hij niet open en de verhuurder wil niks doen en vindt dat ik dit zelf maar moet oplossen.  Alleen de onderbuurman heeft toegang tot de meterkast.
Wat kan ik doen en bij wie kan ... Lees meer

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer