justmeagain
door justmeagain Feb 12, 2022 om 17:16
Geldzaken & recht

Kilometers en parkeerkosten behandeling ziekenhuis

Besteallemaal,
Ik krijg sinds kort een behaneling in een ziekenhuis in het midden van het land, deze behandeling vindt wekelijks plaats en duurt zeker nog heel 2022.


De zorgverzekeraar vergoed de behandeling niet (expirimenteel) en wil dus ook geen kilometers of taxi vergoeden. Dit puur omdat de behandeling niet in de basisverzekering zit.


Gelukkig heeft het medisch centrum een potje waardoor ik alles netjes vergoed krijg qua behandeling en medicatie. Nu is mijn vraag:


Ik rijd wekelijks ongeveer 210 kilometer en betaal gemiddeld 5 euro aan parkeergeld. Kan ik deze kilometers en parkeerkosten volgend jaar indienen bij de belasting? Of is er een heel hoge drempel hiervoor. Ik heb uitgerekend dat ik zeker een dikke 10.000 kilometers moet maken dit jaar.
Ik hoop dat iemand een tip heeft.


 

6142 12 Rapporteer
getty
door getty - Feb 12, 2022 om 17:25
4050 Antwoorden / 10 Vragen
1

Dat kan, de drempel hangt af van uw inkomen.

u trekt een vaste kilometerprijs af, de parkeerkostem zitten daarin begrepen. Deze mag u niet apart opvoeren.

heremietkreeft
door heremietkreeft Feb 12, 2022 om 17:43
16371 Antwoorden / 201 Vragen

@GETTY, niet helemaal juist en zie: 

2. Hoe bereken je de aftrekpost?

Als je voor het vervoer gebruik maakt van je eigen auto, is het niet de bedoeling dat je uitgaat van de 19 cent per kilometer. Een bedrag dat veel mensen kennen, omdat het in andere fiscale regelingen wel gebruikt wordt. Je moet voor de berekening van de kosten van het artsenbezoek uitgaan van de werkelijke kosten. Dat levert meestal een hogere aftrek op, maar het is wel meer werk om de aftrekpost te berekenen. Bron: https://www.consumentenbond.nl/belastingaangifte/zelf-aangifte-doen/aftrekbare-vervoerskosten-bij-artsenbezoek  

ju
door juliomariner - Feb 12, 2022 om 17:25
1017 Antwoorden / 2 Vragen
0

Volgens mij kunt u dat inderdaad opgeven bij de inkomensbelasting als aftrekpost. Voor de zekerheid kunt u ook de belastingtelefoon navragen.

tenormin
door tenormin - Feb 12, 2022 om 17:27
16534 Antwoorden / 105 Vragen
1

Kan alleen maar een gedeelte van de vraag beantwoorden. Zijn die 10.000 km extra of rijdt u rond de 12.000 km per jaar? Want dan ligt het er qua autoverzekering ook aan of en hoe u verzekerd bent, mocht er eventueel een "ongeluk" in zitten. Wat ik uiteraard niet hoop. Ik reed n.l. zelf weinig per jaar en was voor ca. 12.000 km verzekerd.

Over de kilometer vergoeding en parkeren zal @heremietkreeft wel antwoord hebben.

Topantwoord

getty
door getty - Feb 12, 2022 om 17:27
4050 Antwoorden / 10 Vragen
13
l.mink.veenstra
door l.mink.veenstra Feb 14, 2022 om 13:11
1 Antwoorden / 0 Vragen

Dit is het beste antwoord. Drempel 1,65 van het inkomen 1 of 2 pers. Aftrekbaar 19 cent per km. Parkeerkosten mag je er bij doen. Wil je meer per km staat er een formulier berekening reiskosten op de site van de belastingdienst. Dat is een heel gedoe, maar soms de moeite waard.

l.mink.veenstra
door l.mink.veenstra Feb 14, 2022 om 13:12
1 Antwoorden / 0 Vragen

Dit is het beste antwoord. Drempel 1,65 van het inkomen 1 of 2 pers. Aftrekbaar 19 cent per km. Parkeerkosten mag je er bij doen. Wil je meer per km staat er een formulier berekening reiskosten op de site van de belastingdienst. Dat is een heel gedoe, maar soms de moeite waard.

heremietkreeft
door heremietkreeft - Feb 12, 2022 om 17:32
16371 Antwoorden / 201 Vragen
1

Als al gezegd en u kreeg ook een verwijzing naar de hiervoor relevante info en nu deze nog meer in detail : https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/vervoerskosten/vervoer
U ziet dan o.a. deze info: Reiskosten voor ziekenbezoek zijn onder de volgende voorwaarden aftrekbaar:  

Let op, ik voeg dat nu toe omdat het mij aan het einde niet lukt en het betreft de kosten per km': 

2. Hoe bereken je de aftrekpost?

Als je voor het vervoer gebruik maakt van je eigen auto, is het niet de bedoeling dat je uitgaat van de 19 cent per kilometer. Een bedrag dat veel mensen kennen, omdat het in andere fiscale regelingen wel gebruikt wordt. Je moet voor de berekening van de kosten van het artsenbezoek uitgaan van de werkelijke kosten. Dat levert meestal een hogere aftrek op, maar het is wel meer werk om de aftrekpost te berekenen. Bron: https://www.consumentenbond.nl/belastingaangifte/zelf-aangifte-doen/aftrekbare-vervoerskosten-bij-artsenbezoek    Tot zover de toevoeging en verder nu het citaat uit de info van de Belastingdienst waarin dus niet geheel terecht aan het gebruik van de eigen auto dus bijv parkeerkosten niet worden genoemd. Ik hanteer zelf al jaren €0,22 per km zonder problemen. Er dient wel bewijsmateriaal te zijn.

  • U en de zieke hadden bij het begin van de ziekte samen een huishouden.
  • U bezoekt in het jaar regelmatig de zieke.
  • De zieke wordt langer dan een maand verpleegd.
    Wordt de zieke meerdere keren per jaar verpleegd? Dan mag u de reiskosten alleen meetellen als de zieke in totaal langer dan 1 maand is verpleegd en als de verpleging steeds een gevolg was van dezelfde ziekte. Bovendien mag de tijd tussen de verpleegperioden niet langer dan 4 weken zijn.
  • De enkele reisafstand tussen uw woning of verblijfplaats en de plaats waar de zieke wordt verpleegd (gemeten langs de meest gebruikelijke weg) is meer dan 10 kilometer.
Tabel: aftrek reiskosten ziekenbezoek
VervoerKostenaftrek 2020 t/m 2022
Voor reizen per auto € 0,19 per kilometer
Voor reizen per taxi,
met het openbaar vervoer
of op een andere manier

sira
door sira Feb 12, 2022 om 21:30
1570 Antwoorden / 24 Vragen

Bovenstaande gaat over het op bezoek gaan bij een zieke, in dit geval is de TS zelf de patiënt, hij gaat naar de behandelend arts en dan zijn er andere regels en dan kunnen de werkelijke reiskosten per auto worden ingediend.

heremietkreeft
door heremietkreeft Feb 12, 2022 om 21:59
16371 Antwoorden / 201 Vragen

@SIRA: het geldt voor alle bezoeken aan ziekenhuizen, tandartsen of andere medische hulp! En herhaald, ik noteer al enige jaren € 0,22 op basis van aanwezige informatie en zonder dat dat fiscale problemen geeft. Dat dit een lastige is blijkt ook uit dit: https://home.kpmg/be/nl/home/insights/2020/02/sme-wijziging-aftrekbaarheid-autokosten-vanaf-aanslagjaar-2021.html  maar nog beter met dit als bron van de belastingdienst zelf: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/vervoerskosten/vervoer en het citaat hieruit: 

Maakt u door ziekte of invaliditeit vervoerskosten? Dan kunt u de volgende uitgaven aftrekken:

Extra vervoerskosten aannemelijk maken

U mag de extra vervoerskosten aftrekken als u hogere vervoerskosten hebt in vergelijking met mensen die niet ziek of invalide zijn. Het gaat dan om mensen die in financieel en maatschappelijk opzicht met u vergelijkbaar zijn. Om dit aan te tonen kunt u gebruikmaken van gegevens van bijvoorbeeld het Nibud of het CBS. Deze cijfers kunt u gebruiken als basis. Controleer zelf of alle kosten hierin zijn meegenomen zoals bijvoorbeeld afschrijving van uw auto. Hebt u inderdaad hogere vervoerskosten? Dan mag u deze extra vervoerskosten meetellen. U moet van deze extra kosten wel de vergoeding afhalen die u bijvoorbeeld van uw zorgverzekering kreeg. Ergo: het kan dus meer zijn dan €0,19 ct voor allen de km's .

Topantwoord

Donuts
door Donuts - Feb 12, 2022 om 17:39
1203 Antwoorden / 2 Vragen
10
justmeagain
door justmeagain - Feb 12, 2022 om 22:42
615 Antwoorden / 8 Vragen
2

Allen bedankt, met de verkregen informatie kan ik heel veel. En als ik bij de ANWB een berekening maak mag ik ruim 36 cent per kilometer rekenen. Ik zal dat dit jaar even met de belastingadviseur kortsluiten.
Wellicht gaat volgend jaar mijn zorgverzekering deze behandeling toch vergoeden (daar lijkt het op) en dan krijg ik mijn kilometers direct uitbetaald.
Nogmaals dank voor het meedenken en de linkjes.

gajnieuw
door gajnieuw Feb 14, 2022 om 12:02
37 Antwoorden / 0 Vragen

36 cent mag je niet bij de belastingdienst rekenen per km. Dat zullen misschien bij de ANWB op dit moment de gemiddelde kosten zijn vanwege de hoge benzineprijs. Je mag bij de belastingdienst voor elke km 0,19 rekenen, zijn vaste bedragen. Maar reken per enkele reis en rond dit af naar boven. Gaat er wel om dat je de km rekent van de snelste route. Je rijd bijvoorbeeld enkele reis 105 km dat x 0,19 kom je uit op 19,95 per enkele reis. Doe je dit bijvoorbeeld 100x enkele reis is €1995 dit kun je dit opvoeren bij je aangiften volgend jaar. Let wel op je, je hebt altijd te maken met een drempel die is voor iedereen anders ivm je inkomsten. Daarnaast krijg je percentage van de gemaakte kosten terug.  Parkeerkosten mag je echter niet rekenen deze zitten zogezegd al bij de 0,19 km vergoeding in. Even een tip ook je trip naar de apotheek, huisarts en tandarts mag je rekenen. Mijn schoonvader werkte bij de belastingdienst, vandaar dat ik zoveel er van weet. Heel veel succes met de behandelingen

justmeagain
door justmeagain Feb 14, 2022 om 22:59
615 Antwoorden / 8 Vragen

Helaas ben ik inmiddels beter geïnformeerd. Ik mag de werkelijk gemaakte kosten opvoeren, 36cent /km.
Je hoeft niet de kortste maar de meest voor de hand liggende route nemen.
Ik moet van een jaar mijn totale autokosten betekenen, dus wegenbelasting, onderhoud, afschrijving, verzekering en dat delen door het gemaakte aantal kilometers. Zo heb je de echte prijs per kilometer.
Zo is het mij vandaag uitgelegd.

1paul
door 1paul - Feb 14, 2022 om 11:37
2507 Antwoorden / 0 Vragen
0

Kilometers mag je aftrekken en ook de parkeerkosten, dan is het afhankelijk van je inkomen of je de drempel haalt....

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/vervoerskosten-ziekte-invaliditeit-aftrekken

mo
door mof - Feb 14, 2022 om 12:41
3080 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ik zou zggen: bel even met de belastingdienst. Als u de kosten vergoed krijgt dan kunt u ze zeker niet aftrekken van uw inkomen. U heefts ze dan niet gamaakt, namelijk. Indien u ze niet vergoed krijgt, dan zou u minstens een verklaring of ander bewijs moeten kunnen aandragen dat de kosten noodzakleijk zijn geweest ivm uw behandeling. De belastingdienst weet dit het beste.

johannes van den heuvel
door johannes van den heuvel - Feb 14, 2022 om 15:27
3 Antwoorden / Vragen
0

De belastingaftrek voor gereden kilometers zijn (helaas nogsteeds niet aan de feitelikje kosten aangepast) nog steeds € 0,19 per kilometer.
Ik heb nog nooit gehoord over betaalde parkeerkosten per kilometer; die horen dan ook niet in een kilometerberekening...
De gemaakte kosten wegens ziekte zijn voor de belasting aftrekbaar, dat zijn dus de kilometerkosten á € 0,19 per kilometer én de daarbij gemaakte parkeerkosten.
De parkeerkosten worden namelij (volgens mij) niet voor prlezier gemaakt, maar omdat er na de rit berekend moet worden geparkeerd.
Een kleine kans om parkeerkosten te verlagen is een gesprek aan te gaan met het ziekenhuis, hun afdeling parkeren, om de parkeerkosten enigszins te drukken.

Topantwoord

ho
door honza23 - Feb 14, 2022 om 20:48
255 Antwoorden / 3 Vragen
11

Heb dit zelf ook bij de hand gehad:
1) "De zorgverzekeraar vergoed de behandeling niet (expirimenteel) en wil dus ook geen kilometers of taxi vergoeden". Dit is niet altijd zo: ik deed mee met een experimentele studie/behandeling, Univé betaalde mij een km-vergoeding. Eerste deel moest ik zelf betalen maar ik ontving toch nog een leuk bedrag.

2) U mag de "werkelijke kosten" aftrekken. Wat betekent dat in de praktijk? Eerst reken je uit wat de jaarlijkse totale werkelijke kosten per km van je auto zijn: afschrijving, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties, parkeerkosten en dan nog de brandstof. Dat kan best iets zijn van €0,35/km. Die vermenigvuldig je met het aantal km's en dat is je aftrekpost. Dus geen losse kosten maar over een jaar alle kosten delen door totale aantal km's.
Let op: hou wel bij op welke dagen u die rit gemaakt heeft, kunnen ze om vragen.

Bovendien is er een drempel, ik weet niet wat het nu is maar was dacht ik iets van 2% van je bruto-inkomen (en als je getrouwd bent is dat balen want beide inkomens worden meegenomen). Het aangifteprogramma van de Belastingdienst rekent dit automatisch uit dus je kan meteen zien of het uiteindelijk een aftrekpost oplevert. Vergeet niet dat je dan ook alle aftrekbare kosten opvoert: de km-kosten naar je "gewone" ziekenhuis, naar de fysio, huisarts, apotheek; voorgeschreven maar niet vergoede medicijnen, eventuele bijdragen aan consulten etc etc
Wat hierboven staat qua 0,19/km is onzin: dat is de norm voor als je met het OV gaat. Ga je met de auto dan is het "werkelijke kosten" zoals hierboven beschreven.

yo
door yohoh64 - Feb 15, 2022 om 06:35
23 Antwoorden / 7 Vragen
0

Iets duurdere zorgverzekering kan uit?
ik krijg 0.52 vergoed. Maar of dat ook voor exponentiële behandelingen geld? 

ik hoef alleen op te geven naar welke ziekenhuizen ik ga. Fysio ed uitgesloten 

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Rozetulp86
Rozetulp86 - Jan 29, 2023 om 16:34
Garantie & verzekeringen

Welke of wiens voorwaarden gelden bij annuleren vakantie?

Goedemiddag,
Ik wil een vakantie boeken. Op de website vann het hotel staan na het invoeren van gegevens 3 prijsopties voor de door mij gewenste vakantie. De voorwaaden zijn bij allen hetzelfde, behalve wat betreft annuleren. Bij de goedkoopste optie is kosteloos annuleren niet mogelijk en betaal je minimaal 50% van het totaalbedrag. Bij de duurdere optie kun je tot een week voor vertrek kost ... Lees meer

Ar
ArnoudRinke - Jan 29, 2023 om 11:54
Winkels & webshops

Garantie Makita

Enige tijd terug een Makita gekocht en binnen de garantietermijn ging deze machine kapot. Contact opgenomen met Makita. Er werden echter door Makita allerlei barrieres opgeworpen om maar niet van deze garantie gebruik te kunnen maken. Een daarvan was dat het via de tussenhandel opgestuurd zou moeten worden. Vervolgens de machine via de tussenhandel naar Makita gestuurd. Van Makita allerlei argumen ... Lees meer

Andreb70
Andreb70 - Jan 26, 2023 om 21:04
Huishouden & energie

Energie meter

Ik kreeg een brief dat mijn energie meter verouderd is en moet worden vervangen.
Ik heb 2 keuzes een slimme meter of een digitale meter.
Moet ik daarop ingaan of gewoon negeren en wachten?
De wet zegt voorzover ik kon vinden niet dat ik hem moet laten of hij zou stuck en afgekeurt moeten zijn.
Geen van beiden het geval.

Wat gegevens:
Heb een analoge meter die w ... Lees meer