door briggi 6 okt. 2007 om 21:45
Geldzaken & recht

Makelaar wil ons huis eventueel opkopen

Hallo allemaal, kan iemand mij misschien antwoord geven op het volgende? we willen een huis gaan kopen maar hebben een beetje angst dat we ons huis niet echt snel kwijt zullen raken, nu wil de verkopende makelaar eventueel ons huis opkopen. weet iemand wat hier de regels voor zijn? ik bedoel is er meestal een percentage wat een makelaar geeft, ik heb nl al wel iets gevonden dat een makelaar dan maar 90% geeft van de exucutiewaarde.


dank je wel alvast voor de antwoorden.


Brigitte

12856 15 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 09:52
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag briggi,


Het lijkt mij vanzelfsprekend dat de verkopende makelaar niet het volle pond zal willen betalen en mogelijk zelfs misbruik maakt van jullie situatie.  Uitgangspunt blijft echter de vraagprijs. Als die ook door deze makelaar is geadviseerd dan vind ik het een vreemde constructie omdat hij dan vooraf rekening heeft kunnen houden met zijn mogelijke koop. Als dat zo is dan zou ik op de een of andere manier eerst maar eens een reële vraagprijs laten vaststellen.


Vraag: is het wel een beëdigd makelaar of is het een makelaardij waar je nu zaken mee doet?


Sukses, groeten, Read.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 11:01
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

het zijn gewoon de zelfde regels als bij verkoop aan een andere particulier. De makelaar wil u ter wille zijn en neemt daarmee ook risico. Normaliter, en dat is hem nooit te verwijten zal hij verwachten enige winst te maken. Met andere woorden: u bent op tijd uw huis kwijt, u komt de verkoopprijs met hem overeen, hij zel het huis verder te koop en hoopt dat er iemand komt die meer betaalt dan hij aan u.


Daar is niets mis mee en ik zie ook op geen enkele wijze hoe hier sprake kan zijn van misbruik (read). U bent er zelf bij, u bepaalt of u het huis aan hem verkoopt tegen welke prijs. U bent het huis op tijd kwijt.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 13:49
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag Brigitte,


de verkopende makelaar wil uw huis kopen? Die makelaar is er financieel bij gediend om dat andere huis te verkopen en uiteraard zo snel mogelijk. Die truc die hij nu gaat toepassen, is alleen maar in jullie (financieel) nadeel, dus pas daar voor op!!


Persoonlijk zou ik jullie willen adviseren om eerst jullie huis te verkopen en dan pas een ander huis te kopen. Indien jullie op een bepaald huis 'verliefd' worden, kan dat jullie wel een hoop geld (extra) gaan kosten.


Bedenk dus: die verkopende makelaar heeft niet jullie belangen in zijn 'portefeuille' zitten. Daarnaast is een executiewaarde al niet veel, doorgaans tussen de 80 en 90% van de vrije verkoopwaarde en dan ook nog eens 90% daarvan. . . . . .


Uiteraard is het jullie geld, maar wees gewaarschuwd.


Gr. Hutch

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 14:03
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@hutch,


Ik vermoed overigens dat brigitte geen zaken met een makelaar doet maar met een makelaardij. Je merkt terecht op dat deze figuur met twee petten op zit. Aan de ene kant heeft hij in opdracht van de verkoper de zorg voor een zo hoog mogelijke verkoopsprijs en aan de andere kant wil hij natuurlijk voor zichzelf een zo laag mogelijke aankoopsprijs. Dat is dus een raszuivere spagaat. Ik zou zo'n dienstverlener niet vertrouwen en hoop maar dat brigitte niet naïf is. Overigens jammer dat briggi niet meer reageert.


Collegiale groet, Read2.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 14:30
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo Briggi,


Ga eerst eens in gesprek met uw huidige hypotheek verstrekker. Wellicht heeft uw huis enige overwaarde en kan er een tussen hypotheek afgesloten worden. U heeft dan tijdelijk twee huizen maar één hypotheek. De geheel nieuwe hypotheek gaat pas in als u uw oude huis verkocht heeft. De hypotheek verstekker gebruikt als het ware uw nog te verkopen huis als extra borg c.q. onderpand. Neem van mij aan dat er vandaag de dag veel meer mogelijk is dan u denkt. Ga niet met de makelaar in zee. Dat kost u uw geld. En de makelaar vedient drie [3] keer aan één transactie. En wat moet hij/zij ervoor doen? Geld vangen anders niets. Risico is nul[0] voor de makelaar. Ga eerst info inwinnen en wees niet te snel. Te vlug kost u geld.


Succes, Poltol

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 14:56
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

waarom gaan zowel read@ als hutch@ er aan voorbij dat vraagstelster angst heeft het huis niet snel kwijt te raken? Die "angst" kun je afkopen door met de makelaar in zee te gaan op basis van een overeenkomst waar je het zelf mee eens moet zijn. Natuurlijk wil de makelaar er ook aan verdienen. Hij neemt echter ook risico.


Het is en blijft een kwestie van goed afwegen wat het voordeel is, huis snel kwijt en een prijs waar u het mee eens bent, of mogelijk het huis niet snel kwijt.


Wel vind ik ook het aanbod van de makelaar min of meer dubbel want hij kan ook zorgen dat het huis snel wordt verkocht, eveneens op basis van een aanvaardbare prijs en hij "vangt" dan hoe dan ook zijn courtage. Let dus wel goed op het gedrag van de makelaar of hij de prijs niet onnodig hoog houdt maar ook daar bent u zelf bij!

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 16:19
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hoi brigitte. Huis verkopen is best wel spannend ,mar er zijn twee belangrijke punten .Angst is een slechte raadgever en wat de verkoop aangaat .op ieder potje past een dekseltje .Dus niet ingaan op het voorstel van de makelaar .Als jullie woning incourant zou zijn had de brave borst dit voorstel niet gedaan . M.A.W hij heeft misschien al een koper?!

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 16:22
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@read,Overigens jammer dat briggi niet meer reageert. Briggitte is lekker naar buiten !! Prachtig weer.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 16:46
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Belangrijke opmerking, deze verwijzing naar NVM voorwaarden.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 23:17
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

zal iig geen nvm makelaar of era makelaar zijn. die hebben nl in de voorwaarden voor de aangesloten makelaars staan dat dit niet mag... om het werken met twee petten op te voorkomen.

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 23:18
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo allemaal, dank j ewel voor al jullie reacties, ik was vandaag idd naar buiten, morgen ga ik eens op mijn gemak al jullie antwoorden lezen en daar een reactie opgeven maar ik ben erg blij met alle goede tips~


 


Briggi

ve
door verwijderd - 7 okt. 2007 om 23:19
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hoi Brigitte.


Het kan wel wat simpeler:


Stel als voorwaarde dat bij een eventuele koop de huidige makelaar beschouwd zal worden als elke andere koper en niet als makelaar. Dat betekent ook, dat als hij de woning koopt, dat je hem dan geen courtage verschuldigd bent.


Met de uitsparing van zijn courtage schakel je een andere makelaar in die met jouw huidige makelaar onderhandelt over de prijs.


Neem dan liefst een makelaar in de hand die 20 kilometer verderop woont. Het is namelijk nogal een ons-kent-ons wereldje.


Succes! Canna

ve
door verwijderd - 8 okt. 2007 om 21:48
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dit is een situatie die wel vaker voorkomt. De makelaar zal idd proberen binnen 6 maanden de woning weer te verkopen aan een ander en waarschijnlijk met winst (dat zal althans zijn doel zijn). Voordeel is dat je huis kwijt bent en geld in de hand hebt gekregen. Omdat je snel van je huis af bent, zul je genoegen moeten nemen met een lagere verkoopprijs. Als je pas later je geld zou krijgen, zou je ook meer renteverlies hebben en dus een hogere prijs willen bedingen.


@ read: de beedigde makelaar is trouwens vrijwel uit het straatbeeld verdwenen en vrijwel iedere makelaar (NVM, LMV, VBO etz.) doet hier tegenwoordig aan mee.


90% van de executiewaarde is echter wel erg laag. Ik vraag me af waar u deze informatie gevonden hebt. 90% van de vrije verkoopwaarde lijkt me meer op zijn plaats. En dat heeft dan weer ermee te maken dat u zekerheid hebt "gekocht" en de makelaar een risico neemt.

ve
door verwijderd - 8 okt. 2007 om 21:59
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

De makelaar is vandaag geweest, morgen gaat hij ons vertellen wat hij voor ons huis wil geven. ik denk dat we op zich wel een goed deal kunnen maken, ik ga proberen in het kort te vertellen waarom:


het huis waar wij nu in wonen heeft een taxatiewaarde van 130.000 euro, er zit een hypotheek op van 140.000 d.m.v een scheiding. maar dit huis zal als we het ooit zullen willen verkopen voor 140.000 euro voor 20.000 euro moeten worden opgeknapt. en dan nog is het echt niet meer waard dan 140.000 euro


het "nieuwe"huis is de 220.00 euro denken we wel waard, we hebben een paar maanden terug een bod gedaan voor 215.000 euro, terwijl het te koop stond voor 239.000 euro. dat werd geweigerd. nu word door het makelaars kantoor contact met ons opgenomen of we nog verder willen gaan omdat het bedrag van 239.000 naar 220.000 is gegaan.


wij weten nu dat het door de makelaar gekocht is en dat hij dit dus ook binnen 6 maanden weer kwijt "moet"omdat hij anders overdrachtsbelasing moet gaan betalen en dat is op dit bedrag 12.000 euro.


de makelaar gaf mij de indruk dat als wij dit aan hem verkopen voor 140.000 hij het "nieuwe"huis voor 220.000 verkoopt. wat is nu wijsheid?


Briggi

ve
door verwijderd - 8 okt. 2007 om 22:12
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Mogelijkerwijs heeft de makelaar al een koper. Sommige makelaars sluiten namelijk wel eens dealtjes met projectontwikkelaars om bestaande woningen goedkoop in te kopen, aan de projectontwikkelaar te verkopen voor een prikkie, het huis volledig te laten opknappen, slopen, verbouwen, etc (al naar gelang de situatie waarin de woning verkeert). Daarna gaat de volledig nieuwe of verbouwde woning voor een aardig bedrag weer in de verkoop. Lekker verdiend!


Mvgr - B

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

He
Henk M dg - 29 nov. 2021 om 09:00
Winkels & webshops

Statigeld

Wat ik erg vreemd vind is dat je de statiegeld flessen alleen kunt inleveren bij de gekochte supermarkt. Als ze er voor willen zorgen dat het sluitend is dan zou je elke fles, waar ook gekocht, moeten kunnen inleveren bij een flessen inname.


Lees meer

MJ_078 - 23 jan. 2021 om 12:25
Geldzaken & recht
Fit for free ‘oplichting’ praktijken

Fit for free ‘oplichting’ praktijken

Goedemiddag,

Om het vrij kort proberen te houden. Vorig jaar heb ik een abonnement afgesloten bij de Fit for Free. In de eerste lockdown hebben ze netjes de incasso's stopgezet. Erg fijn aangezien ik zelf ook geen inkomsten heb tijdens deze lockdowns (18 jarige HBO student).

Nu we met z'n allen in lockdown 2.0 zitten en de sportschool al maanden dicht is blijven ze keer op ke ... Lees meer

Ma
Maaikesok - 29 nov. 2021 om 01:51
Huishouden & energie
Vanish BLEEKT Wel!!!

Vanish BLEEKT Wel!!!

Goedenacht.   Ik had een nieuw beige tshirt gekocht van het merk Balenciaga. Ik had een paar vlekken erop en kocht dus de Vanish oxi advance. Ik heb de vlekken van het t shirt behandeld met de Vanish oxi advance (ZONDER bleek stond er op de verpakking).    Het product beloofde dit: Ontdek Vanish Oxi Advance - Multi Power Poeder - 600 g, bleekvrije vlekverwijderaar. De krachtige formule verw ... Lees meer