door freekvdv 22 feb. 2021 om 15:52
Geldzaken & recht

Minimale afstand tussen achtergevel en woning

Goedendag. Sinds ruim een jaar bezit ik een nieuwbouwwoning (tussenwoning), een van de eerste in een nieuwe wijk waar nog veel gebouwd gaat worden. Inmiddels zijn de plannen openbaar voor de woningen die gebouwd gaan worden achter de mijne. De rij woningen waar de mijne zich in bevind wordt vrijwel in zijn geheel gespiegeld gebouwd, met de beide achtertuinen grenzend aan elkaar en dus veel ruimte tussen de woningen. Echter juist achter mijn woning worden de woningen een kwartslag gedraaid en óp de erfgrens gebouwd, waardoor slechts een klein padje de afstand is tussen mijn achtertuin en de nieuwe woning. 


Nu is mijn achtertuin best klein, slechts 5 meter. Hierna komt dus een klein pad, en daarna een volledige woning met bovenverdieping en zolder. Mijn achtergevel is bijna volledig glas, en ik zal straks alleen maar uitkijken op een hoge bakstenen muur van een volledig huis. Hiermee wordt veel licht en lucht ontnomen. 


De woning achter mij wordt op de perceelsgrens gebouwd. Mijn vraag, is er een minimale afstand tussen de gevels van de woningen? Mogen ze écht zo-dichtbij een huis plaatsen? Op ongeveer 6 meter van mijn gevel. Daar zal toch vast een minimum voor zijn? 

Ik hoor het heel graag. Bedankt alvast. 

4910 14 Rapporteer
door mahadma - 22 feb. 2021 om 16:01
9478 Antwoorden / 45 Vragen
1

Voor zover ik het onthouden/begrepen heb van de rijdende rechter mag er niet binnen 2 meter van een raam een muur/huis komen. Vraag dit aan het Juridisch loket/bouwkundige.

Edit:


Beleidsnotitie artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke ...

decentrale.regelgeving.overheid.nl › CVDR11706_1
Uit de wettekst blijkt dat een onderscheid is gemaakt tussen uitbreidingen ... de gevel van een hoekwoning die qua vormgeving van de woning en het ... de afstand van bijgebouwen tot voornoemde perceelsgrens minimaal 3 meter bedraagt;.

door getty - 22 feb. 2021 om 16:06
3517 Antwoorden / 10 Vragen
1

Zolang de woning niet direct in uw woning In kijkt mag het volgens mij.


Maar Maak bezwaar als u het er niet mee eens bent

door $0Msss.. - 22 feb. 2021 om 16:17
432 Antwoorden / 7 Vragen
1

Is U de enige of meerdere?

Samen sta je sterker en protesteer tegen  deze op de erfgrens  gebouwde.

Mijn huidige woning moest  2 meters  van de erfgrens aan zijkant gebouwd worden...  voor en achter nog meer,
maar die waarden gelden niet voor U maar de te bouwen woning.

Gelijk protest aantekenen, want  je uitzicht word niets meer en erg donkere tuin.
En hoe gaan ze bouwen? 

Zonder steiger want het achterpad moet  als nooduitgang + voor fietsen en zo vrij blijven!

ne
door neodutchio - 22 feb. 2021 om 16:22
3934 Antwoorden / 12 Vragen
0

Als uw huis een jaar geleden is opgeleverd en ze nu aan een andere rij huizen begint, dan moest daar toentertijd al plannen voor zijn. Een gebied wordt compleet ingetekend, voorbereidend werk wordt gedaan zoals het inplannen van wegens afvoer en nutsvoorzieningen. Het lijkt mij sterk dat ten tijde van uw aankoop er 0,0 bekend zou zijn over deze rij huizen. Het lijkt er op dat u blind een huis gekocht hebt in een groot plan. Dat is niet slim te noemen.

Maar uw situatie is niet uitzonderlijk. In mijn oude woning keken onze buren ook op de zijgevel van de rij huizen aangrenzend aan onze straat. Een mogelijke invalshoek voor bezwaar is als de nieuwe woningen daglicht wegnemen uit uw huis.

door gerbera - 22 feb. 2021 om 16:23
6270 Antwoorden / 12 Vragen
1

U schrijft dat de woning op de erfgrens wordt gebouwd en er een klein paadje overblijft. Dit zou betekenen dat het paadje op uw grond komt te liggen en daar is toestemming van u voor nodig evenals het bouwen op de erfgrens. 

Overigens zijn daar geen vaste regels voor maar moet het aan een reeks eisen voldoen zoals bestemmingsplan en brandoverslag. Informeer eens bij uw gemeente wat hierover in de bouwvoorschriften staat die zij hebben vastgesteld.

ne
door neodutchio 22 feb. 2021 om 17:17
3934 Antwoorden / 12 Vragen

Vaak zijn de paadjes voor de achterom mandeling of via een recht van overpad beschreven. Hier is het ook dat de helft van het pad achter mijn tuin wel mijn eigendom is, maar ik moet deze vrijhouden.

door tijger1 - 22 feb. 2021 om 16:26
41303 Antwoorden / 21 Vragen
0

Lucht zal er niet ontnomen worden. Maar uw buren, links of rechts overkomt toch hetzelfde?

door heremietkreeft - 22 feb. 2021 om 16:55
13013 Antwoorden / 182 Vragen
1

Bouwen direct tegen de erfgrens aan mag indien tenzij dit anders is geregeld in het bestemmingsplan en/of omgevingvergunning. 

Ik ga er daarbij vanuit, dat de overblijvende ruimte voor het pad op uw grond ligt en er geen gezamenlijk gebruik is. Maar indien dat toch wel zo is, het ligt dan toch niet op grond van de toiekomstige buren.

Het lijkt mij dat u, hoe jammer dan ook, niet (wijzigingen) het bestemmingsplan in de gaten heeft gehouden resp. de omgevings/bouwvergunning aan u is ontgaan want dan had u bezwaar kunnen maken. Is uw woning een koopwoning, vraag dan eventueel nader advies bij https://www.eigenhuis.nl/contact/  Mogelijk kunt u nu nog bezwaar aantekenen maar als er al gebouwd wordt zal dat problematisch zijn.

mi
door miennaamishaaz - 22 feb. 2021 om 18:56
362 Antwoorden / 1 Vragen
0

Kunt u mischien een simpele Paint foto maken van de situatie?


U kunt eventueel navraag doen bij de brandweer of dit wel veilig is, ivm een potentiele brandgang.

door heremietkreeft - 23 feb. 2021 om 09:50
13013 Antwoorden / 182 Vragen
0

Zojuist zie ik een bericht in 'De Stentor' over een besluit m.b.t. bezwaar tegen het feit dat een woning te dicht op het huis van de buren is gebouwd. Het staat 30 cm te dicht op de erfgrens. De bezwarencommissie heeft besloten dat er niet gehandhaafd behoeft vte worden omdat 'de overtreding' is beperkt. 'Afbreken staat niet in verhouding tot overlast ven buren'.  Ik maak hieruit op dat het inderdaad zo kan zijn dat in Gemeenten sprake kan zijn van regelds waar men zich aan te houden heeft m.b.t. afstand van bouw van alleenstaande woningen (o.d. (rijtjeswoningen staat hoe dan ook pal tegen elkaar). 

M.a.w. geeft dit aan dat het de moeite is om dit echt goed na te gaan of bouw op de erfgrens (pal tegen de erfgrens aan) wel is toegestaan als er nog sprake is van bouw(plannen). Het kan dus zijn dat bezwaar goed mogelijk is en er zelfs handhaving kan worden gevorderd via bezwaarregeling.  Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bezwaar-en-beroep/vraag-en-antwoord/bezwaar-tegen-beslissing-overheid.  (In de Gemeente Olst-Wijhe zijn dus kennelijk wel nadere regels en in andere Gemeenten kan dat dus ook het geval zijn.

door $0Msss.. - 23 feb. 2021 om 11:02
432 Antwoorden / 7 Vragen
0

Plannen nu openbaar dus bij aankoop kon je nog niets weten....

Maar bouwen  op erfgrens... dat worden lastige stijgers voor metselen blinde muur, jou achterpad moet open blijven en er mag ook geen materialen komen te staan.....  dus  lastig voor bouwbedrijf.

Wel vragen of dit geregeld is.

ma
door malty - 23 feb. 2021 om 16:31
845 Antwoorden / Vragen
0
door aurora1 - 23 feb. 2021 om 19:16
15098 Antwoorden / 6 Vragen
0

Leg dit eventueel eens voor aan de VEH: 
Vereniging Eigen Huis,
https://verzekeren.eigenhuis.nl/

door aurora1 23 feb. 2021 om 20:37
15098 Antwoorden / 6 Vragen
door cor buissant des amorie - 24 feb. 2021 om 11:18
94 Antwoorden / Vragen
0

Maak een afspraak met uw gemeente en vraag dan gelijk wat er geregeld is over bouwen op of tegen de erfgrens. Dat kan in iedere gemeente iets anders zijn. Doe dit zo spoedig mogelijk en mocht dit inderdaad niet mogen dan gelijk bezwaar aantekenen, nog voor er een schep ik de grond gezet is.

mo
door mof - 24 feb. 2021 om 12:22
2182 Antwoorden / 3 Vragen
0
Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

hu
huis3 - 3 mrt. 2021 om 21:32
Voeding & gezondheid
Sj
Sjaakie00 - 3 mrt. 2021 om 21:20
Geldzaken & recht

Sportschool accepteert geen opzegging

Geachte,   Zoals u kunt lezen kunt u als u lid bent, u alleen uitschrijven bij Profit Gym als de locatie is geopend. Op dit moment is het niet mogelijk om een abonnement te beëindigen. Ik ben lid, en heb mijn abonnement termijn uitgezeten. Nu word ik eenzijdig verplicht om lid te blijven van Profit Gym, terwijl ik geen behoefte heb aan buitensporten.    Artikel 4: 3.Opzegging kan uitsluit ... Lees meer

ka
karuma - 3 mrt. 2021 om 18:59
Huishouden & energie

Wat te doen: wasmachine pompt af, water komt omhoog badkamer. Woon hier nog niet lang.

Goedendag,
ik woon nu 2 maanden in een nieuwe woning, in de woning heb ik mijn wasmachine in de keuken met ernaast de badkamer.
Nadat ik vandaag 2 wassen had gedraait kwam ik in de avond erachter dat de vloer in de badkamer blank stond. Gelukkig is er iets van een drempel bij de deur maar er stond vrij veel. Ik heb het erna opgeruimd en het was allemaal vies en zwart. Nadat ik voor de ze ... Lees meer