zw
door zwaardvis Sep 27, 2016 om 20:19
Geldzaken & recht

Onzakelijke huur

@Tijger1, en andere belastingdeskundigen, een vraagje.

Een verhuurde woning wordt voor box3 gewaardeerd op een lager percentage dan 100%. Afhankelijk van de verhouding tussen kale jaarhuur en de WOZ-waarde. Bv 5,5% wordt dan 73% WOZ. Dit bij zakelijke huur.
Maar er staat ook dit:  • De huur is onzakelijk, omdat de huurprijs veel lager of hoger is dan gebruikelijk.
    Hiervan kan sprake zijn als u als ouder de woning aan uw kind verhuurt. Het vaste percentage waarmee u de WOZ-waarde moet vermenigvuldigen, is 62% in 2014, 2015 en 2016.


Vreemd dat de huur ook hoger kan zijn dan gebruikelijk en dat de box3 waarde dan lager dan gebrukelijk wordt vastgesteld immers 62% is lager dan 73% of 78% voor normale huur.Kan iemand een voorbeeld geven van (geaccepteerde) hogere huur dan gebruikelijk? Dus een legale toepassing van 62%? Dat een ouder aan een kind een lagere huurprijs dan normaal vraagt, kan ik inkomen, maar hoger?

6991 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Topantwoord

tijger1
door tijger1 - Sep 27, 2016 om 21:34
42060 Antwoorden / 21 Vragen
10

Maar wat dacht u dan van de eventueel hogere huurtoeslag die het kind kan krijgen?

Maar ik ben het met u eens dat het dan "wonderlijk" is dat de WOZ waarde dan gefixeerd blijft op 62%.

Niemand van mijn "klantjes" heeft een huis dat verhuurd is aan een kind, dus ik heb daar verder geen ervaring mee. 

Ook is nog maar de vraag wat "gebruikelijk" precies betekent. Als je naar sociale huurwoningen kijkt, kan er makkelijk een verschil van € 100 in de maandhuur zitten als dat ene huis veel wisselende huurders heeft gehad met een inkomen in de hoogste categorie, ten oozichte van een huis wat bijvoorbeeld al 30 jaar door de een en zelfde persoon bewoond wordt met een heel laag inkomen.

zw
door zwaardvis - Sep 27, 2016 om 22:33
1525 Antwoorden / 51 Vragen
0

Ja, dat is een goeie, Tijger1. Een huis van 84.000 euro verhuren voor 700 euro per maand, 8400 euro per jaar (ongeveer maximum bij huurtoeslag), zijnde 10% om maximale huurtoeslag voor het kind te krijgen waarbij de extreme huur onder tafel weer teruggesluisd wordt.
Normaal zou je voor zo'n afbraakwoning misschien 250 euro per jaar kunnen vragen, 3,6%. Toevallig ook een leegwaarderatio van 62%.
Vreemd is dat de tabellen geen maximum ratiopercentage aangeven maar slechts een streepje.
http://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-de-leegwaarderatio-2015.html
Dus eigenlijk zou 85% moeten worden aangehouden. 
Degene die een truukje toepast om de huurtoeslag te maximaliseren, wordt ook nog eens beloond met een lagere Woz Box3-belasting dan op basis van die huurtoeslag-huur zou gelden.

Maar ik denk dat de regel is, zou je een andere huurder dezelfde huur vragen dan de huidige huurder, die bijv. je kind is.

tijger1
door tijger1 - Sep 27, 2016 om 22:52
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Voor wat betreft de huurtoeslag moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het puntensysteem en de maximaal te mogen vragen huur voor die woning. 

Ook moet rekening gehouden worden met de leeftijd van het kind, daar is een grens in,

Afgezien daarvan hoeft er natuurlijk niets onder tafel teruggesluisd te worden. Je mag aan je kind geven. 

Wellicht houdt de belastingdienst zo'n lage leegwaarderatio aan bij ouder/kind om een hoop gezeur te voorkomen.

Of wellicht houden ze die "lage" ratio aan, om te voorkomen dat ouders beweren de woning bijna gratis te verhuren, waardoor de leegwaarde ratio helemaal zou kelderen.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ro
robgreet - Jul 19, 2024 om 16:44
Computers & telefonie

Prepaidkaart leegetrokken vodafone,absoluut niet gebeld of sms gestuurd,hoe kan

prepaidkaart,is weer leeggetrokken vodafone,er is absoluut niet mee gebeld of sms jes gestuurd,hoe kan dit?doe ik iets fout Lees meer

diandra
diandra - Jul 13, 2024 om 09:38
Huishouden & energie

Migraine door omvormer

Hallo, sinds 2,5 jr wonen wij in een nieuwbouw woning (huur), vloerverwarming, warmtepomp en zonnepanelen tot zover de 1e paar mand niets aan de hand.
Toen begon de migraine, nooit last van gehad, maar naar verloop van tijd kwamen de aanvallen steeds vaker een heftiger, verleden week zelfs 4 aanvallen in 1 week waarvan 1 heel zware en daardoor zware medicijnen gekregen.
Eerder een beetje ... Lees meer

Er
Ernst Rijnberg - Jul 19, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Servicekosten gemeenschappelijke ruimtes huurwoning

Mijn vader en 65 andere huurders van zijn wooncomplex, heeft onlangs de jaarafrekening 2023 "gemeenschappelijke servicekosten" van HEF Wonen ontvangen. Hij woont Grote Beer te Rotterdam. Servicekosten zijn opgebouwd uit twee diensten: schoonmaak en elektra. Zijn aandeel in de gemeenschappelijke elektrakosten is voor 2023 € 500,16. Vorig jaar was dit € 216,57. ( dit geldt uiteraard ook voor al ... Lees meer