na
door naataalie May 25, 2012 om 12:17
Geldzaken & recht

Verkiezing 2e kamer, wat als je niet stemt

In september mogen we weer gaan stemmen. Iedereen van 18+ krijgt een stembiljet thuisgestuurd maar niet iedereen gaat ook stemmen. Wat gebeurt er dan met die stemmen? Mijn schoonmoeder zegt dat de blanko stemmen automatisch naar de grootste party gaan, maar dat lijkt mij niet. Er worden toch alleen ingediende stembiljetten geteld?

26764 15 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 12:35
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Alleen ingediende/uitgebrachte stemmen tellen. Alleen als je niet gaat stemmen, steun je - in feite - een partij, die je beslist niet wil steunen. Je geeft immers geen tegengas door je stem op een andere partij uit te brengen en die daardoor in een betere positie te plaatsen.

Een blanco stem telt alleen mee om het opkomstpercentage vast te stellen.

Vladjave
door verwijderd - May 25, 2012 om 12:37
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Google is ook jóu beste vriend, Naataalie...
Google op 'blanco stemmen' en je vind genoeg informatie.
Hit 1: Wikipedia met uitleg
Hit 2: Rijksoverheid

: Vraag en antwoord

Hoe kan ik blanco stemmen bij een verkiezing?
U kunt ervoor kiezen een blanco stem uit te brengen. U gaat dan wel naar het stembureau, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheid een kandidaat of partij te kiezen. U vult niets in op het stembiljet.

Symbolische betekenins
Wanneer u een blanco stem uitbrengt, heeft dat uitsluitend een symbolische betekenis. Uw stem heeft dan, net als wanneer u niet stemt, geen invloed op de zetelverdeling. Het is een misvatting dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat. Een blanco stem wordt wel meegenomen bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.


U heeft dus deels gelijk: voor het opkomstpercentage wordt het niet-ingevulde stembiljet wél meegeteld.

Uw schoonmoeder is gezien de tekst van de Rijksoverheid niet de enige die dit denkt...

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 12:38
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

vladja schreef op vrijdag 25 mei 2012, 12:35: Alleen als je niet gaat stemmen, steun je - in feite - een partij, die je beslist niet wil steunen.


Volgens die theorie steun je dan heel veel partrijen die je niet wil steunen en het wordt weer opgeheven door andere mensen die ook niet stemmen.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 12:38
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Het is niet waar dat als je niet stemt je stem naar de grootste partij gaat. Om de een of andere reden is dat een hardnekkig misverstand. Er gebeurt niets met uw stem. Als u blanco stemt gebeurt er ook niets, maar dan wordt uw stem wel meegeteld in het opkomst percentage.
Als je niet stemt heb je echter ook geen invloed. Maar dat is natuurlijk je eigen zaak.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 12:53
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

zoekster schreef op vrijdag 25 mei 2012, 12:38: Het is niet waar dat als je niet stemt je stem naar de grootste partij gaat. Om de een of andere reden is dat een hardnekkig misverstand. Er gebeurt niets met uw stem. Als u blanco stemt gebeurt er ook niets, maar dan wordt uw stem wel meegeteld in het opkomst percentage.
Als je niet stemt heb je echter ook geen invloed. Maar dat is natuurlijk je eigen zaak.
DE geldige stemmen is belangrijk om de kiesdeler vast te stellen. Door die stemmen te delen door de kiesdeler in het geval van de 2e kamer 150.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 12:55
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@emcede
Ik had ook gegoogled maar kon het niet vinden. Ik heb dan ook niet gezocht op blanco stemmen omdat dat niet de vraag was.
Het gaat om de mensen die helemaal niet gaan stemmen, ook niet blanco gaan stemmen.

Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dat je stem automatisch naar de grootste party zou gaan en dat leek me ook al niet logisch. Ik wist niet dat dat een wijdverspreid misverstand was.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 13:17
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Een niet uitgebrachte stem gaat natuurlijk niet direct naar de grootste partij maar als bij de uitslag de verhouding van het aantal stemmen tot het aantal zetels bepaald wordt, heeft de grootste partij er wel het meeste baat bij.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 14:40
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Op zich zonde van een verloren stem. Kun (of wil) je niet stemmen, kies dan een partij waar je er zeker van bent dat die toch niet in aanmerking komt voor het vormen van een regering. Gaat ie ook niet verloren en komt ook niet bij een partij met de meeste stemmen.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 15:04
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hoort dit topic niet bij discussies?

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 15:09
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@ron530
waarom? ik stel toch een vraag?

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 15:13
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Een politieke niet zijnde een consumenten vraag.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 15:14
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Neen, geen stem uitbrengen wordt niet gezien als een blanco stem.

Een stemmer die het kiesbiljet in bus doet zonder een hokje rood te maken, dat wordt na de sluiting van het stembureau bij de telling als blanco meegenomen.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 15:35
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

ron530 schreef op vrijdag 25 mei 2012, 15:13: Een politieke niet zijnde een consumenten vraag.


Ik heb m ook in die cattegorie gezet (overheid, kwam t dichtste bij)
Het blijft een vraag:

Wat gebeurt er met de stemmen van de mensen die wel worden uitgenodigd maar niet gaan stemmen.

Dus niet de mensen die blanco stemmen, maar de mensen die niet stemmen, waardoor de opkomst niet 100% is.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 15:56
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Als zeg 54% gaat stemmen dan wordt dat afgedaan als een zeer lage opkomst en op basis van die 54% stemgerechtigden worden de zetels verdeeld. Blanco of twee kruisjes wordt gezien als ongeldig gestemd simpel toch. Het principe "wie zwijgt stemt toe" zal het wel met het vorige kabinet eens zijn. Let wel Kabinet, niet de partijen die er aan deel genomen hebben.

ve
door verwijderd - May 25, 2012 om 16:49
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ron530 met het eerste gedeelte ben ik het eens. Als je niet mee doet, doe je ook niet mee aan de verdeelsleutel van de zetels van de politieke partijen. Met het tweede gedeelte niet, dat mensen die niet stemmen het wel met het kabinet eens zullen zijn. Er zijn mensen die uit onvrede niet stemmen. Zoiets als 'ach kan mij het allemaal nog bommen, het maakt toch niet uit wie er wint, of je nou door de hond of de kat wordt gebeten'. In mijn ogen overigens doodzonde, want iedere stem telt, gaat in dit geval letterlijk op.
Is dit een consumentenvraag, indirect in mijn ogen. De politiek gaat zeker over onze portemonnaie en over wat er straks nog over blijft om te consumeren of te consuminderen.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Bluelightning76
Bluelightning76 - Jul 20, 2024 om 11:37
Geldzaken & recht
Kinepolis vraagt statiegeld koffiebeker maar je krijgt het niet terug mag dat?

Kinepolis vraagt statiegeld koffiebeker maar je krijgt het niet terug mag dat?

Bij kinepolis breda ben je verplicht om een euro statiegeld te betalen voor je koffiebeker. Prima, grote kans dat de beker terugkomt want ik heb hem daarna niet meer nodig. Kom je vaker dan neem je hem gewoon mee om koffie in te doen en dan betaal je uiteraard geen statiegeld. Hoe ze dat controleren mag Joost weten.

Ik dus niet en lever netjes de beker in. Toen zegt dat meisje: je kan h ... Lees meer

Er
Ernst Rijnberg - Jul 19, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Servicekosten gemeenschappelijke ruimtes huurwoning

Mijn vader en 65 andere huurders van zijn wooncomplex, heeft onlangs de jaarafrekening 2023 "gemeenschappelijke servicekosten" van HEF Wonen ontvangen. Hij woont Grote Beer te Rotterdam. Servicekosten zijn opgebouwd uit twee diensten: schoonmaak en elektra. Zijn aandeel in de gemeenschappelijke elektrakosten is voor 2023 € 500,16. Vorig jaar was dit € 216,57. ( dit geldt uiteraard ook voor al ... Lees meer

Op
Opa Ed - Jul 20, 2024 om 12:55
Geldzaken & recht

Rekeningafschriften Kinderbonus wordt niet afgegeven

L.s.,
Jarenlang wordt via automatische incasso door ABN AMRO de maandelijkse bijdrage van " Kinderbonus Spaar" voor onze 3 kleinkinderen betaald.
Twee ervan zijn inmiddels ouder dan 18 jaar, maar de derde is pas 14 jaar.
In het verleden kreeg zij van ABN AMRO op ons huisadres elke maand een rekeningafschrift toegestuurd. Het laatste afschrift werd op 13 maart 2023 opgestuurd en s ... Lees meer