wi
door wilmar_1 Apr 16, 2004 om 17:58
Geldzaken & recht

Verplicht vakantie

kan een werkgever zijn werknemer verplichten om vakantiedagen op te nemen??, het bedrijf in kwestie heeft geen bedrijfssluiting en geen CAO. De werknemer heeft 3 aaneengesloten weken vakantie opgenomen in september, maar de baas wil dat hij ook in de "vakantieperiode" (juli/agustus)nog 2 weken opneemt omdat het dan rustig is.De werkgever hanteert een bedrijfshandboek(dit is geen cao,maar is dit ook rechtsgeldig??)

559 2 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ymca_1
door ymca_1 - Apr 16, 2004 om 19:09
63 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste Wilmar,


Wat betreft je vraag zegt de wet het volgende hierover:


(Art.7:638-2 BW) Voorzover in de vaststelling van de vakntie niet is voorzien bij schriftelijke overeenkomst dan wel bij of krachtens een CAO of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan of de wet, stelt de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde van de vakantie vast overeenkomstig de wensen van de werknemer tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten.


De werkgever mag dus (in overleg met jou) de vakantie vaststellen...


Sorrie dat ik geen beter nieuws heb.

vo
door vos_1 - May 21, 2004 om 13:16
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

Hoho, de vorige "beantwoorder" moet wel goed lezen. Er staat:(..) stelt de werkgever de vakantie vast OVEREENKOMSTIG DE WENSEN VAN DE WERKNEMER, tenzij...


Er zijn twee manieren om als werkgever invloed te hebben op de vakantie van de werknemer:


1. Er is een schriftelijke overeenkomst/CAO waar in staat wanneer er vakantie opgenomen kan worden. Als het bedrijfshandboek onderdeel is van je arbeidsovereenkomst (dat moet in je contract staan), dan is dat dus het geval, als daar in staat wanneer de vakantie aanvangt en eindigt.


2. De werkgever heeft een zwaarwegend belang. Bijvoorbeeld omdat hij anders een te groot financieel risico loopt, of omdat hij anders het bedrijf moet sluiten o.i.d.


Is van geen van deze twee situaties sprake, dan kan je werkgever je niet verplichten vakantiedagen op te nemen. Let op: De vakantiedagen verjaren pas na vijf jaar, dus hij kan ze ook niet "laten vervallen".

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - Sep 29, 2024 om 19:46
Vrije tijd & tuin
Kan je een bloeiende Coleus plant overpotten?

Kan je een bloeiende Coleus plant overpotten?

Ik heb op mijn balkon een prachtige coleuspant in een pot die steeds meer bloemetjes krijgt. De plant is een siernetel. Zo langzamerhand word de pot een beetje te klein, en vraag ik me af of het geen kwaad kan om een bloeiende plant over te potten 

Lees meer

GK
GKHB - Sep 29, 2024 om 06:47
Huishouden & energie

Oxxio: Verbruik gas = Eindstand - Beginstand + factor?

Op mijn jaarnota staat een verbruik van 431 m3 gas. Nu hou ik zelf de meterstanden bij, en kom uit op een verbruik van 422 m3 gas. (Meterstanden kloppen). Dit heb ik teruggekoppeld met Oxxio. Hun reactie:   Wat vervelend dat dit gebeurd is op de jaarnota. Ik heb het voor je nagekeken en dat heeft te maken met de factor waarmee het gas wordt berekend. Dit gebeurd altijd op de jaarnota en de fac ... Lees meer

Ka
KassaTim - Sep 25, 2024 om 22:43
Geldzaken & recht

Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?

Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",

Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.

Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee ... Lees meer