Ca
door Caitlin01 6 aug. 2019 om 12:19
Geldzaken & recht

Verzilveren overwaarde: hoe werkt dat in de VvE?

Wanneer een eigenaar van een appartement zijn overwaarde gaat verzilveren, wordt de geldverstrekkende partij in de VvE opgenomen middels splitsings-akte e.d.
Echter de "gewone" eigenaren hebben als belang het behouden / verbeteren van o.a. wooncomfort en woongenot. De geldverstrekkende partij heeft alleen een financieel belang. Hoe kun je hier als VvE mee omgaan? In theorie is het mogelijk dat een investeringsmaatschappij het gehele complex kan verkrijgen ...

2332 5 Rapporteer
door tijger1 - 6 aug. 2019 om 13:00
38593 Antwoorden / 21 Vragen
0

In theorie zal dat wel meevallen.

En er is verzilveren en verzilveren. De meeste leden van die VvE zullen wel een hypotheek hebben. 

En als men “verkoopt” en dan gaat “huren” is het ook voor de geldgever van belang dat het pand onderhouden wordt.

Maar ik zie dat verzilveren niet zo gauw gebeuren bij een appartement. Bij veel overwaarde zal men wellicht een krediethypotheek kunnen krijgen.

jo
door jorisw - 6 aug. 2019 om 15:23
4098 Antwoorden / 1 Vragen
0

De VVE kan het verbieden dat appartementen worden verhuurd (als verzilveren via de sale & lease back methode gaat is dit van toepassing). Stel het voor in de ALV als verhuren nu is toegestaan. 

door heremietkreeft - 6 aug. 2019 om 19:32
9864 Antwoorden / 159 Vragen
0

Ik kan uw vraag niet plaatsen. Ik zie de relatie met de splitsingsactie niet. Als iemand een appartement koopt en daar voor ook geld leent komt dat naar mijn mekning helemaal niet in de splisingsakte. In de splitsingsacte wordt alleen de verdeling van de diverse appartementeigendommemm genoemd en beslist geen privé zaken van degenen die dan een appartementsrecht hebben gekocht. Als degene die appartementsrechten heeft gekocht op gegeven moment de ovcerwaarde wil verzilveren is dat naar mijn mening ook een kwestie die alleen de eigenaar van het appartementsrecht en de geldverstrekker aangaat en verder helemaal niemand. Ik zie in deze ook zeker een rellatie met de AVG wergeving.
De verzilverde overwaarde komt uisluitend toe aan de eigenaar van het appartementsrecht en in iets andere woorden, daar heeft een VvE en ook een investeringsmaatschappij helemaal niet mee te maken.

jo
door jorisw 6 aug. 2019 om 22:36
4098 Antwoorden / 1 Vragen

Alleen de eerste hypotheken komen in de splitsingsakte. Dus op het moment dat de splitsingsakte wordt gemaakt. Ik denk dat TS daardoor in verwarring is geraakt. In het document dat je krijgt bij aankoop zie je alle geldverstrekkers staan van het moment van splitsing. Overigens zijn hypotheekgegevens geen prive zaken: die kan je gewoon opvragen bij het Kadaster.

En het laatste wat je schrijft hangt af van de constructie van het verzilveren. Als je verzilvert door een hypotheek op de overwaarde te geven, verandert er niets aan het eigendom. Maar je kunt ook verzilveren door de boel te verkopen aan een geldschieter/investeerder, die het vervolgens aan je gaat verhuren. Dan is de investeerder dus eigenaar geworden van het appartementsrecht. Als alle bewoners dat bij dezelfde investeerder gaan doen, woon je opeens in een huurcomplex.... Maar goed, daar zijn de bewoners/eigenaren zelf bij en we mogen aannemen dat die mensen allemaal hun gezonde verstand hebben en toerekeningsvatbaar zijn.

mo
door mof - 7 aug. 2019 om 12:07
1303 Antwoorden / 2 Vragen
0

Niet waar, ook de geldverstrekkende partij heeft belang bij wooncomfort, zij zijn partij dus bij verkoopvan appartementen  is iedere meerwaarde meegenomen.

jo
door jorisw 8 aug. 2019 om 08:12
4098 Antwoorden / 1 Vragen

Dan snap ik niet waar alle klachten over verhuurders vandaan komen die hun panden verwaarlozen....

door 1paul - 8 aug. 2019 om 07:22
950 Antwoorden / 0 Vragen
0

zolang u hypotheeknemer bent is de woning van u, als u uw woning verkoopt is de woning niet meer van u en ja, dan kan het in principe zo zijn dat 1 partij alle woningen in het complex opkoopt en dus het stemrecht verkrijgt...

jo
door jorisw 8 aug. 2019 om 08:12
4098 Antwoorden / 1 Vragen

De geldverstrekker is de hypotheeknemer.... De eigenaar is de hypotheekgever.

door 1paul 10 aug. 2019 om 07:19
950 Antwoorden / 0 Vragen

oke...het gaat natuurlijk om diegene die de hypotheek afneemt...

ja
door janenan 10 aug. 2019 om 08:37
23 Antwoorden / 4 Vragen

Koop of verkoop van een appartement heeft geen gevolgen voor de Splitsingsakte. In de Splitsingsakte is vastgelegd hoe de appartementen en eventueel bijbehorende ruimten in een gebouw zijn verdeeld qua oppervlakte. Een geldverstrekker kan inzage vragen in de Splitsingsakte en het Huishoudelijk Reglement van de Vereniging van Eigenaren (VvE), maar dat zal in de praktijk geen problemen opleveren voor het geld verstrekken. 

Als eigenaar bepaal je zelf of je je appartement verkoopt en je bepaalt ook zelf de verkoopprijs. Verkoop van alle appartementen aan een investeringsmaatschappij zie ik niet gebeuren. Ik zou er als eigenaar niet mee akkoord gaan. 

Voor het eventueel (tijdelijk) verhuren van je appartement heeft de VvE meestal bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

door 1paul 12 aug. 2019 om 11:37
950 Antwoorden / 0 Vragen

als eigenaar heb je niets te vertellen over wie wat koopt zolang het je eigen appartement niet is...

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ca
CarelsZevenhuizen - 17 aug. 2019 om 15:27
Huishouden & energie

DE SUITE BEDDEN OPLICHTERS

hebben matrassen gekocht van 2945 per stuk ! met 'zgn FPS (wonder) ontspannings technologie"
Nu blijkt uit onderzoek verschenen in de Radar dat het allemaal verzinsels zijn!
Deze mensen maken misbruik van je gezondheidstoestand en je situatie.
Met een mooie website word je gelokt, heb vele andere in de buurt ook gehoord die ook erin zijn gestonken
We gaan jullie dagvaarden, dit ... Lees meer

si
sieke - 23 aug. 2019 om 19:14
Computers & telefonie

Anoniem op internet.

L.S.
Op internet naar muziek geluisterd, vond het voor mij mooie muziek.Er werd de mogelijkheid geboden voor een reactie te geven.
Een positieve reactie geplaatst en verzonden.
Achteraf mijn inzending bekeken en tot mijn verbazing stond mijn volledige naam oner het artikel terwijl ik deze niet had vermeld.
Is dit te voorkomen en ja , hoe dan.
Bij voorbaat dank voor eventue ... Lees meer

se
selma41 - 25 aug. 2019 om 07:16
Computers & telefonie

Ik kan in hotmail mijn verwijderde items niet verwijderen hoe krijg ik die map l

ik kan in hotmail mijn verwijderde items niet verwijderen hoe krijg ik die map leeg,ik heb outlook.live mail wat ik ook probeer map leegmaken dan krijg ik gewoon een lege map te zien, klik ik weer op de map verwijderde items dan staan alle mails er weer gewoon in, ik heb hier nooit problemen mee gehad maar sinds 2 dagen wel, ik doe niks anders dan wat ik normaal ook doe op mijn pc, maar wat ik al ... Lees meer