Sa
door SabinaM 13 apr. 2019 om 18:24
Geldzaken & recht

Volledig ingeroosterd worden in de 'vakanties'; Horeca

Beste mensen,

Ik heb de volgende vraag:

Naast mijn studie werk ik een paar dagen in de week bij een groter horecabedrijf. Via de algemene bedrijfswebsite wordt van de werknemers verwacht dat zij hun algemene beschikbaarheid doorgeven, waarnaast je ook extra uren aan kon vragen voor in de vakanties.

Nu kwamen ze vaak personeel te kort en vergaten veel werknemers hun extra beschikbaarheid door te geven. Management heeft daarop de volgende regel ingesteld: 'Wanneer je niet jouw aangepaste beschikbaarheid voor vakanties doorgeeft, roosteren we je volledig in.'
Daar houden zij de middelbare schoolvakanties aan, wat voor mijzelf en anderen in het hoger onderwijs vrij stressvol is, gezien onze vakanties niet altijd gelijk lopen. Continue zie ik werknemers op het notificatiebord kijken, of dat zij niet een 'kindervakantie' over het hoofd gezien hebben.

Het is bij mij persoonlijk nog niet gebeurd, maar collega's hebben hierdoor al meerdere vervelende aanvaringen met managers gehad; zij vergaten het mailtje, moesten door de week gewoon naar de uni/hogeschool, probeerde het fatsoenlijk op te lossen en ontvingen tóch een officiële waarschuwing voor het niet op komen dagen.

Is dit nu wettelijk wel of niet toegestaan? Het lijkt vanuit mijn perspectief namelijk van de zotte!

Met vriendelijke groet,

Sabina

729 14 Rapporteer
door tijger1 - 13 apr. 2019 om 18:50
38099 Antwoorden / 21 Vragen
2

Er wordt gevraagd om de extra beschikbaarheid door te geven, dat doet men niet.  Er wordt een mailtje gestuurd, dat wordt niet gelezen. En dan heeft men problemen.

Tja, het gewone leven is geen kleuterschool.

door sjoppie - 13 apr. 2019 om 18:53
4163 Antwoorden / 3 Vragen
0

U krijgt de kans uw aangepaste beschikbaarheid door te geven waardoor het management aan de werkindeliing kan beginnen.

door r.kemperman - 13 apr. 2019 om 18:55
366 Antwoorden / 4 Vragen
0

Er is gevraagd om door te geven als je niet kan. 
Als je dat dus niet doet, dan kan het bedrijf jou gewoon inplannen volgens jouw contract. 
Dus gewoon een mailbsturen wanneer je niet kan om wat voor reden dan ook en natuurlijk het liefst zo lang mogelijk van te voren

door heremietkreeft - 13 apr. 2019 om 19:31
9379 Antwoorden / 153 Vragen
2

Lijkt mij (ook) geheel logisch, niet voldoen aan een m.i. zeer redelijk verzoek om de beschikbaarheid door te gevn kan en mag hetgeen u meldt als gevolg hebben. Niet voldoen aan het verzoek, dan wel worden ingeroosterd op een moment dat niet uitkomt en dan niet komen betekent simpelweg werkweigering.

door tenormin - 13 apr. 2019 om 19:41
14676 Antwoorden / 85 Vragen
0

Het is wettelijk toegestaan en helemaal niet van de zotte.. Wat is moeilijk aan? Je beschikbaarheid van uren doorgeven, de mail te lezen en te doen wat er, heel simpel, gevraagd wordt.

door emcede - 13 apr. 2019 om 19:57
911 Antwoorden / 4 Vragen
0

Je weet wanneer deze vakanties zijn (of dat kun je opzoeken op internet). Zet dit ruim van tevoren in je agenda en geef dan je beschikbaarheid in die weken door. Probleem opgelost!

door diumenge - 13 apr. 2019 om 19:57
10331 Antwoorden / 13 Vragen
1

Als ze die tijd nou gewoon besteden aan het doorgeven van de extra beschikbaarheid...

"Continue zie ik werknemers op het notificatiebord kijken, of dat zij niet een 'kindervakantie' over het hoofd gezien hebben."

 

door aurora1 - 13 apr. 2019 om 20:50
13474 Antwoorden / 6 Vragen
0

Keurig knip- en plakwerk.
Wat is er moeilijk aan om dat door te geven? Zelfde vraag ook voor mails lezen.
Anders maar kiezen: studie/(kleuter?)school of baan. Van de zotte vind ik dat iets simpels als gevraagd wordt niet gedaan wordt en mails niet gelezen worden. Tijd om volwassen te worden dus: de wereld draait niet om jullie.

sw
door swat1500 - 13 apr. 2019 om 22:31
2596 Antwoorden / 0 Vragen
0

De Wet vindt hier niets van. Waar u moet kijken is uw arbeidsovereenkomst. Daar staan uw rechten maar ook uw plichten ten aanzien van van uw werkgever. 
Het arbeidsleven is anders dan het leven als student. Je kan niet zomaar niet opdagen.

aa
door aadugee - 14 apr. 2019 om 09:25
5 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ik ben het totaal niet eens met de voorgaande reacties. Of het wettelijk toegestaan is of niet weet ik niet,  maar ik vind dat in zo'n situatie de roosteraars minstens voor het maken van het rooster aan de werknemers door moeten geven wanneer ze hen extra in willen roosteren zodat er bezwaar gemaakt kan worden als dat niet kan. Het is echt de omgekeerde wereld als bij geen bericht extra uren ingeroosterd worden die je dan moet komen. Je hebt een afspraak voor een bepaald aantal uren en als zij willen dat je meer komt dan kunnen ze dat vragen. Net zoals jij het moet vragen als je zelf meer wilt werken. Dan kun je toch ook niet gewoon komen opdagen en zeggen nu moeten jullie me ook betalen.

jo
door jorisw - 14 apr. 2019 om 09:57
3986 Antwoorden / 1 Vragen
0

Als het over een tijdje economisch weer wat minder gaat zou deze werkgever mensen een alleen moeten inroosteren voor de beschikbaarheid die ze hebben opgegeven. Moet je eens kijken hoe snel mensen wel snel hun beschikbaarheid doorgeven.....

lo
door lovewinnie - 14 apr. 2019 om 10:18
567 Antwoorden / 0 Vragen
0

Heel simpel, lever optijd je beschikking in en probleem opgelost  
Blijkbaar als je geen briefje inleverd wanneer je wel en niet kunt kun je elke dag. Als je zonodig een dag vrij wilt of moet is dat toch kleine moeite dat ff door te geven ? 
Als je straks fultime werkt zul je voor 1 januari al je vrije dagen en vakanties moeten invullen en aanleveren voor het gehele jaar bij de baas. Hij vraagt nu zeker niet te veel.
Op deze manier gaat personeel wellicht wel de moeite nemen beschikking in te leveren

Hij vraagt het, stuurt ook nog een  mail. Wat moet hij nog meer doen ? Neem aan dat het geen 6/7 jarige zijn ro
door ron503 - 14 apr. 2019 om 10:41
765 Antwoorden / 0 Vragen
1

Een wat groter horecabedrijf maakt roosters voor het personeel maar daarvoor is wel de medewerking van dat personeel noodzakelijk. Zo te lezen gaven medewerkers niet aan wanneer ze wel of niet beschikbaar waren en dat maakt het maken van een rooster wel heel erg moeilijk. Het kan twee kanten op 1 als de beschikbaarheid niet doorgegeven wordt plannen we je niet in dus ook geen werk of 2 zonder bericht plannen je wel in en verwachten dan ook dat je aanwezig bent.

door PerCeptie - 15 apr. 2019 om 09:01
26 Antwoorden / 2 Vragen
1

Geen moeilijke vraag toch? Een werkgever wil ook weten waar hij/zij aan toe is.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ge
Gerrit van der Zee - 18 mei 2019 om 16:43
Winkels & webshops

Controle door KCB

Ik heb in Thailand 6 plantjes gekocht ter waarde van 70 euro, deze plantjes zijn bij invoer in Nederland door de KCB (Kwaliteits Controle Buro) voor PostNL bekeken of de planten gezond zijn. Het fytosanitair certificaat zat bij de zending van 6 plantjes.
Voor deze controle van de plantjes moest in 130 euro betalen aan PostNL.
Nadat ik PostNL heb aangeschreven trekken zij hun handen er ... Lees meer

zo
zonnignederland - 19 mei 2019 om 21:11
Huishouden & energie

Coolblue zonnepanelen, wat is dat..?

Coolblue heeft aangekondigd zonnepanelen te gaan verkopen. Ik zelf stond er verbaast van te kijken, toch een elektronicagigant. Wat vinden jullie? ... Lees meer

An
Annemijn... - 19 mei 2019 om 20:16
Voeding & gezondheid

Just Wellness

2 jaar geleden ben ik begonnen met ipl ontharings behandelingen bij Just Wellness Eindhoven. Zij hadden op dat moment een mooie aanbieding om onbeperkt te laten laseren. Hierbij gaven zij aan dat je binnen 8 tot 10 behandeling effect zou moeten zien. 

10 behandelingen verder zie ik nog maar minimaal effect. Als ik dit aangeef naar het personeel, geven zij aan dat dit waarschijnlijk kom ... Lees meer