Sa
door SabinaM 13 apr. 2019 om 18:24
Geldzaken & recht

Volledig ingeroosterd worden in de 'vakanties'; Horeca

Beste mensen,

Ik heb de volgende vraag:

Naast mijn studie werk ik een paar dagen in de week bij een groter horecabedrijf. Via de algemene bedrijfswebsite wordt van de werknemers verwacht dat zij hun algemene beschikbaarheid doorgeven, waarnaast je ook extra uren aan kon vragen voor in de vakanties.

Nu kwamen ze vaak personeel te kort en vergaten veel werknemers hun extra beschikbaarheid door te geven. Management heeft daarop de volgende regel ingesteld: 'Wanneer je niet jouw aangepaste beschikbaarheid voor vakanties doorgeeft, roosteren we je volledig in.'
Daar houden zij de middelbare schoolvakanties aan, wat voor mijzelf en anderen in het hoger onderwijs vrij stressvol is, gezien onze vakanties niet altijd gelijk lopen. Continue zie ik werknemers op het notificatiebord kijken, of dat zij niet een 'kindervakantie' over het hoofd gezien hebben.

Het is bij mij persoonlijk nog niet gebeurd, maar collega's hebben hierdoor al meerdere vervelende aanvaringen met managers gehad; zij vergaten het mailtje, moesten door de week gewoon naar de uni/hogeschool, probeerde het fatsoenlijk op te lossen en ontvingen tóch een officiële waarschuwing voor het niet op komen dagen.

Is dit nu wettelijk wel of niet toegestaan? Het lijkt vanuit mijn perspectief namelijk van de zotte!

Met vriendelijke groet,

Sabina

782 14 Rapporteer
door tijger1 - 13 apr. 2019 om 18:50
38412 Antwoorden / 21 Vragen
2

Er wordt gevraagd om de extra beschikbaarheid door te geven, dat doet men niet.  Er wordt een mailtje gestuurd, dat wordt niet gelezen. En dan heeft men problemen.

Tja, het gewone leven is geen kleuterschool.

door sjoppie - 13 apr. 2019 om 18:53
4276 Antwoorden / 3 Vragen
0

U krijgt de kans uw aangepaste beschikbaarheid door te geven waardoor het management aan de werkindeliing kan beginnen.

door r.kemperman - 13 apr. 2019 om 18:55
368 Antwoorden / 4 Vragen
0

Er is gevraagd om door te geven als je niet kan. 
Als je dat dus niet doet, dan kan het bedrijf jou gewoon inplannen volgens jouw contract. 
Dus gewoon een mailbsturen wanneer je niet kan om wat voor reden dan ook en natuurlijk het liefst zo lang mogelijk van te voren

door heremietkreeft - 13 apr. 2019 om 19:31
9690 Antwoorden / 156 Vragen
2

Lijkt mij (ook) geheel logisch, niet voldoen aan een m.i. zeer redelijk verzoek om de beschikbaarheid door te gevn kan en mag hetgeen u meldt als gevolg hebben. Niet voldoen aan het verzoek, dan wel worden ingeroosterd op een moment dat niet uitkomt en dan niet komen betekent simpelweg werkweigering.

door tenormin - 13 apr. 2019 om 19:41
14792 Antwoorden / 87 Vragen
0

Het is wettelijk toegestaan en helemaal niet van de zotte.. Wat is moeilijk aan? Je beschikbaarheid van uren doorgeven, de mail te lezen en te doen wat er, heel simpel, gevraagd wordt.

door emcede - 13 apr. 2019 om 19:57
912 Antwoorden / 4 Vragen
0

Je weet wanneer deze vakanties zijn (of dat kun je opzoeken op internet). Zet dit ruim van tevoren in je agenda en geef dan je beschikbaarheid in die weken door. Probleem opgelost!

door diumenge - 13 apr. 2019 om 19:57
10428 Antwoorden / 13 Vragen
1

Als ze die tijd nou gewoon besteden aan het doorgeven van de extra beschikbaarheid...

"Continue zie ik werknemers op het notificatiebord kijken, of dat zij niet een 'kindervakantie' over het hoofd gezien hebben."

 

door aurora1 - 13 apr. 2019 om 20:50
13619 Antwoorden / 6 Vragen
0

Keurig knip- en plakwerk.
Wat is er moeilijk aan om dat door te geven? Zelfde vraag ook voor mails lezen.
Anders maar kiezen: studie/(kleuter?)school of baan. Van de zotte vind ik dat iets simpels als gevraagd wordt niet gedaan wordt en mails niet gelezen worden. Tijd om volwassen te worden dus: de wereld draait niet om jullie.

sw
door swat1500 - 13 apr. 2019 om 22:31
2608 Antwoorden / 0 Vragen
0

De Wet vindt hier niets van. Waar u moet kijken is uw arbeidsovereenkomst. Daar staan uw rechten maar ook uw plichten ten aanzien van van uw werkgever. 
Het arbeidsleven is anders dan het leven als student. Je kan niet zomaar niet opdagen.

aa
door aadugee - 14 apr. 2019 om 09:25
5 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ik ben het totaal niet eens met de voorgaande reacties. Of het wettelijk toegestaan is of niet weet ik niet,  maar ik vind dat in zo'n situatie de roosteraars minstens voor het maken van het rooster aan de werknemers door moeten geven wanneer ze hen extra in willen roosteren zodat er bezwaar gemaakt kan worden als dat niet kan. Het is echt de omgekeerde wereld als bij geen bericht extra uren ingeroosterd worden die je dan moet komen. Je hebt een afspraak voor een bepaald aantal uren en als zij willen dat je meer komt dan kunnen ze dat vragen. Net zoals jij het moet vragen als je zelf meer wilt werken. Dan kun je toch ook niet gewoon komen opdagen en zeggen nu moeten jullie me ook betalen.

jo
door jorisw - 14 apr. 2019 om 09:57
4062 Antwoorden / 1 Vragen
0

Als het over een tijdje economisch weer wat minder gaat zou deze werkgever mensen een alleen moeten inroosteren voor de beschikbaarheid die ze hebben opgegeven. Moet je eens kijken hoe snel mensen wel snel hun beschikbaarheid doorgeven.....

lo
door lovewinnie - 14 apr. 2019 om 10:18
594 Antwoorden / 0 Vragen
0

Heel simpel, lever optijd je beschikking in en probleem opgelost  
Blijkbaar als je geen briefje inleverd wanneer je wel en niet kunt kun je elke dag. Als je zonodig een dag vrij wilt of moet is dat toch kleine moeite dat ff door te geven ? 
Als je straks fultime werkt zul je voor 1 januari al je vrije dagen en vakanties moeten invullen en aanleveren voor het gehele jaar bij de baas. Hij vraagt nu zeker niet te veel.
Op deze manier gaat personeel wellicht wel de moeite nemen beschikking in te leveren

Hij vraagt het, stuurt ook nog een  mail. Wat moet hij nog meer doen ? Neem aan dat het geen 6/7 jarige zijn ro
door ron503 - 14 apr. 2019 om 10:41
840 Antwoorden / 0 Vragen
1

Een wat groter horecabedrijf maakt roosters voor het personeel maar daarvoor is wel de medewerking van dat personeel noodzakelijk. Zo te lezen gaven medewerkers niet aan wanneer ze wel of niet beschikbaar waren en dat maakt het maken van een rooster wel heel erg moeilijk. Het kan twee kanten op 1 als de beschikbaarheid niet doorgegeven wordt plannen we je niet in dus ook geen werk of 2 zonder bericht plannen je wel in en verwachten dan ook dat je aanwezig bent.

door PerCeptie - 15 apr. 2019 om 09:01
26 Antwoorden / 2 Vragen
1

Geen moeilijke vraag toch? Een werkgever wil ook weten waar hij/zij aan toe is.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Wi
Wilmpje - 21 jul. 2019 om 13:17
Geldzaken & recht

Kan iemand me helpen met een voorbeeldbrief onderhandse geldlening.

Kan iemand me helpen met een voorbeeldbrief onderhandse geldlening.

M.V.G
wilmpje
Lees meer

ta
tarwe15 - 21 jul. 2019 om 09:27
Computers & telefonie
Probleem Canon Pixma MP 230 printer

Probleem Canon Pixma MP 230 printer

Heb iets geprint,maar de inkt was bijna op. Deze functie hoef ik niet meer,maar als ik iets wil scannen blijven lampjes van inktcartridges [b en c]
branden. Dit krijg ik niet gereset [aan/uit knop en rode knop gelijktijdig 10 sec ingedrukt houden]
Als ik scan krijg ik de volgende melding [zie bijlage] terwijl scanner verbonden is met PC en kabel niet defect is,daar hij nog met die kabel ... Lees meer

ba
bakkm - 29 jan. 2019 om 11:43
Vakantie & reizen

Klacht inzake claim afhandeling SGR/ANVR

Heeft er iemand, ervaring of ook klachten over het afhandelen van klachten/reizen door de SGR. Na het faillissement van Travelbird heeft SGR alle gemaakte reizen voor de toekomst geannuleerd. Vervolgens hebben klanten de mogelijkheid gehad om hun claim in te dienen. Daarna, verdwijnt alle communicatie in een zwart gat. Mail, telefoontjes naar de SGR worden niet beantwoord. Ook het indien van een k ... Lees meer