De
door Delights22 Jan 21, 2022 om 16:39
Geldzaken & recht

VVE en woningcorporatie

Sinds een aantal jaren zijn de (sociale) huurders van ons complex door de woningcorporatie ondergebracht in een VVE, terwijl geen van de huurders eigenaar is van zijn of haar appartement. Volgens de woningcorporatie hebben ze tot deze constructie besloten voor het geval in de toekomst een van de woningen worden gekocht. Dat is na vele jaren nog niet gebeurd, maar de gevolgen voor de huurders zijn onmiskenbaar. Bij een reparatie in een van de gemeenschappelijke ruimten komt nu niet meer iemand van de woningcorporatie die kennis van zaken over ons complex heeft, maar wordt het verzoek naar een VVE beheersbedrijf gestuurd. Die schakelen vervolgens een extern bedrijf in. Dit betekent niet alleen veel vertraging in de afhandeling, maar ook veel onduidelijkheid, zelfs bij urgente kwesties. Volgens de VVE beheer zijn er wel degelijk eigenaren, namelijk twee vastgoedtakken van de woningcorporatie, maar dat zijn uiteraard geen bewoners van een van de appartementen in ons complex. Mijn vraag is of deze in mijn ogen oneigenlijke constructie is toegestaan.

3702 13 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Ja
door JannieBoe - Jan 21, 2022 om 16:47
124 Antwoorden / Vragen
1

Als ik deze info van de Rijksoverheid is zo'n gemeng complex mogelijk. De eigenaar van de huurwoningen maakt dan deel uit van de VVE.
En als ik het goed begrijp blijft de eigenaar van de huurwoning het aanspreekpunt voor de huurders en overlegt die eigenaar met de andere leden van de VVE.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 21, 2022 om 17:16
16845 Antwoorden / 202 Vragen

@JANNIEBOE, zoal ik al aangaf kan dat indien het complex meerdere eigenaren heeft maar niet als er (nog maar) 1 eigenaar is.

Ja
door JannieBoe Jan 21, 2022 om 18:01
124 Antwoorden / Vragen

Als het om de dag van vandaag gaat hebt u daar helemaal gelijk in. Maar de coöperatie wil blijkbaar woningen verkopen. En dan wordt het een gemengd verhaal. Maar de steller van de vraag zou zoals ook al geopperd kunnen informeren of het daar überhaupt nog van komt onder de huidige omstandigheden op de woningmarkt en gezien het afschaffen van die vermaledijde verhuurdersheffing.

panter22
door panter22 - Jan 21, 2022 om 16:59
6599 Antwoorden / Vragen
2

Als deze constructie niet toegestaan was, dan was het niet gebeurd.
Als huurder heb je niets met de VVE te maken, maar wel met de verhuurder.
Onderhoud in het appartement  zal nog steeds door de verhuurder worden gedaan.
Ook klein onderhoud, waar je maandelijks voor betaalt, gebeurt door de verhuurder.
Alleen omdat er sprake is van een VVE,  komt er iemand anders voor het groot onderhoud en gemeenschappelijke ruimtes. 
Komt onderhoud aan gemeenschappelijke ruimtes en urgentie dan zo vaak voor dat het problemen oplevert?
Dan klagen met alle bewoners bij de verhuurder. Is er een bewonersgroep? Vraag eens om uitleg aan de verhuurder als alles niet duidelijk is.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 21, 2022 om 17:31
16845 Antwoorden / 202 Vragen

@PANTHER22: geheel terecht!

De
door Delights22 Jan 22, 2022 om 11:11
5 Antwoorden / 3 Vragen

@PANTER22 Onderhoud aan gemeenschappelijke ruimtes komt hier relatief vaak voor omdat dit complex verouderd is. Het vervangen van een kapotte lamp op de gang neemt weken in beslag omdat het over meerdere schijven gaat. En als er dan uiteindelijk een monteur komt, weten ze vaak niet waar ze moeten zijn en worden wij alsnog gebeld om weer het hele verhaal uit te leggen.

De
door Delights22 - Jan 21, 2022 om 17:04
5 Antwoorden / 3 Vragen
0

Dank voor de informatie. Ik vind het zeer apart dat er in deze een onderscheid is tussen verhuurder (woningcorporatie) en eigenaar (vastgoedtak van de woningcorporatie). Met andere woorden, een verzoek tot reparatie wordt niet meer rechtstreeks opgepakt, maar heeft de goedkeuring nodig van de vastgoedtak. Zo wachten wij al een maand op reparatie van de centrale toegangsdeur van ons complex, een urgente veiligheidskwestie zou je denken. De dame van de servicelijn is het met mij eens, maar kan helaas weinig voor ons doen. Zij is afhankelijk van vve beheer, de exterte partij die het moet oplossen en bovenal de goedkeuring door de eigenaar van ons complex, want ja het gaat om geld. Te bizar voor woorden als je het mij vraagt en een ondermijning van de rechten van de huurders.

tenormin
door tenormin - Jan 21, 2022 om 17:08
16829 Antwoorden / 108 Vragen
1

Lijkt mij een vreemde constructie eerlijk gezegd. Niemand van de bewoners is eigenaar? Zal er wel volledig naastzitten: bij ons zijn wel flats verkocht en is voor de kopers inderdaad een VVE. De huurders, als ze een servicecontract hebben, kunnen nog steeds rechtstreeks de reparatie mensen van de diverse firma's zelf bellen en vragen te komen, bij kleine zaken komt de huismeester dit doen. Op het mededelingenbord wat wij in de centrale hal hebben hangen staat duidelijk: de eigenaren van de flats reparaties etc. moeten doorgeven aan de VVE. Dus hier staat het los van elkaar. Maar ik zal het wel mis "begrijpen".

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 21, 2022 om 17:29
16845 Antwoorden / 202 Vragen

@TENORMIN: correct, u begrijpt het m.i heel goed. Maar zoals wel meer 'in deze wereld' er is helaas bij corporaties onderscheid in hoe men omgaat met de belangen van de eigen huurders en de vraag is dat dan ook m.i (ook als oud-bestuurder van een huurdersbelangenvereniging) de vraag of dat wel 'sociaal' is waarbij ik wel aanteken dat er soms min of meer 'noodgedwongen' verkoop plaats vond en helaas nu nog plaats vindt om toch afdoende financiële middelen te hebben en te houden om aan verplichteingen te voldoen. Gelukkig verdwijnt de huurdesheffing die in deze een belangrijke nadelige 'kostenpost' betekende.

De
door Delights22 - Jan 21, 2022 om 17:12
5 Antwoorden / 3 Vragen
0

Beste Tenormin, zo te horen is het in uw complex veel beter geregeld!

tenormin
door tenormin Jan 21, 2022 om 19:14
16829 Antwoorden / 108 Vragen

@delights22. Kennelijk. Maar niet alleen in het complex waar ik woon: ook andere WBV 'en (het gaat hier over  b.v. Wooninvest en Vidomes) is dit overal het geval. Dus niet plaatselijk. Qua service hebben wij niets te klagen. B.v. Als de centrale haldeur open blijft staan: dan komt er zo snel als mogelijk een monteur: niemand wil graag vreemde mensen in een complex hebben. Maar zoals geschreven: als mijn privé CV kuren vertoont - noem maar wat -, kunnen we het betreffende bedrijf, (of loodgieter voor ontstopping) direct zelf benaderen. Dus redelijk handig. Alleen bijna de laatste twee jaar is de "bediening" uiteraard niet meer zo goed: oorzaak pandemie uiteraard. Maar daar gaat het natuurlijk niet om bij uw vraag.

heremietkreeft
door heremietkreeft - Jan 21, 2022 om 17:14
16845 Antwoorden / 202 Vragen
1

Dit is iets dat volgens mij helemaal niet kan. Dat wil zeggen, als er alleen woningen in het complex zijn en geen kantoren of winkels en het gehele complex meer eigenaren heeft.
Hoe dan ook moet ook uw corporatie over een huurdersbelangen organisatie beschikken (wettelijk verplicht) en die hebben de bevoegdheid om te bemiddelen. Tevens zijn de meeste Hbo's voor hun huurders collectief aangesloten bij de woonbond. In ieder geval adviseer ik u om uw probleemstelling neer te leggen bij de woonbond https://www.woonbond.nl/huurderslijn en is het zinvol om lid te zijn van uw huurers belangen organisatie mits men collectief voor hun leden is aangesloten (bij veel Hbo's is ierdere huurder statutair al lid) en zo niet dan zou u lid kunnen worden. Bovendien kunt u samen met andere huurders /bewoners een bewonerscommmissie instellen : bewonerscommissie overlegwet  met wettelijke bevoegdheden en u kunt ook deze  https://www.huurcommissie.nl/  en doe dat dan met zoveel mogelijke steun van de andere huurders/bewoners om het urgenter te maken. (Bij de huurcommissie is momenteel door de Covid situatie sprake van achterstand) .

Uitsluitend één corporatie kan geen VvE instellen naar mijn mening tenzij op basis van hiervoor gesteld maar dan mogen de belangen van de huurders evenmin in het gedang komen.

Nog een aanvulling: ik heb de indruk dat uw corporatie 'vooruitloopt op'eventuele verkoop. Het is nog even afwachten maar gelukkig gaan er ook in ons parlement steeds meer stemmen op om niet langer toe te staan dat corporaties socialehuurwoningen verkopen (incl. het doen verdwijnen van de huurdersheffing) 


De
door Delights22 - Jan 21, 2022 om 17:49
5 Antwoorden / 3 Vragen
0

Beste Heremietkreeft,
Dank voor alle tips. Er is een huurdersvereniging, die ik lang geleden hierover heb gesproken. Ik heb ze zojuist onderstaand verhaal voorgelegd en ben benieuwd naar wat zij nu zeggen. De vorige keer, kort na de vorming van de VVE, meen ik dat zij zeiden er niet veel aan te kunnen doen, behalve dan een bewonerscommissie te vormen om mee te kunnen praten. Dat zal nu dan moeten gebeuren. Overigens liet de beheerder van ons complex mij enkele jaren geleden weten dat er op dat moment geen plannen waren om vrij komende woningen uit ons complex te verkopen. Dat lijkt mij nog een argument waarom de huidige VVE constructie niet deugt. Ik zal de huurdersvereniging ook vragen of zij aangesloten zijn bij de Woonbond.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 21, 2022 om 18:08
16845 Antwoorden / 202 Vragen

Dank voor uw reactie. Nog even nadenkend lijkt het mij toch zaak om dit te melden bij de woonbond en eventueel individueel lid te worden indin de huurdersbelangenvereniging niet een collectief lidmaatschap heeft. Opvallend is de uitspraak van het bestuur van die vereniging omdat die veel uitrgebreidere bevoegdheden heeft dan een bewonerscommissie en ook: een bewonerscommisie is ook niet wettelijk verplicht. U kunt uw probleem hoe dan ook, ook in een algemene ledenvergadering aan de orde stellen met als het even kan veel steun. 

Mogelijk heeft u ook nog iets aan deze info: Het behartigen van de belangen van huurders in het overleg met de corporatie. Het vertegenwoordigen van het huurdersbelang bij het opstellen van prestatieafspraken in de driehoek gemeente, huurdersorganisatie en corporatie. Het gevraagd en ongevraagd adviseren van de corporatie op beleidsniveau. Het raadplegen en mobiliseren van de achterban.

rj
door rjw - Jan 21, 2022 om 18:14
3261 Antwoorden / 5 Vragen
1

Dat er nog geen woningen verkocht zijn snap ik ook wel weer een beetje. Met de huidige (negatieve) rente kan je vastgoed beter verhuren dan verkopen. Maar als het verandert heeft de woningcorporatie al wel de basis gereed om appartementen te verkopen als ze dat willen.

De
door Delights22 Jan 22, 2022 om 11:05
5 Antwoorden / 3 Vragen

Ja, dat zeiden ze 10 jaar geleden al en intussen is er niets verkocht. Sterker nog, momenteel zijn er zelfs geen plannen om iets te verkopen. Ondertussen zijn de huurders de dupe. Reparaties in gemeenschappelijke ruimten laten veel te lang op zich wachten omdat het via meerdere schijven verloopt.

Topantwoord

panter22
door panter22 - Jan 21, 2022 om 18:33
6599 Antwoorden / Vragen
11

Jullie hebben het over 2 verschillende zaken. De bewonerscommissie(wij noemden dat vroeger bewonersgroep)
en de huurdersbelangenorganisatie.
Een huurdersbelangenorganisatie kan uit verschillende huurderscommisies bestaan. 
Het is de vraag hoe e.e.a georganiseerd is. 
De hbo zal lid zijn van de woonbond en een bc kan daar gebruik van maken. Niet iedere hc hoeft  dus lid van de woonbond te worden. 
Wat ben je aan het doen? Ga je met andere bewoners een bc vormen?
Een VVE kan 1 eigenaar hebben.
https://www.nederlandvve.nl/vve-forum/onderwerp/wat-als-er-1-eigenaar-is/
A
ls die centrale toegangsdeur niet gemaakt wordt, dan moet je bij de verhuurder klagen. Je huurt van de verhuurder. Die moet zorgen dat de boel in orde komt. 
Moeten jullie klachten rechtstreeks melden bij de beheerder? 


De
door Delights22 Jan 22, 2022 om 10:56
5 Antwoorden / 3 Vragen

Er is een huurdersvereniging, die echter niet goed bereikbaar is. Ik heb ze deze kwestie al eerder voorgelegd. Toen was het advies om een bewonerscommissie te vormen. Dat ga ik nu samen met een andere bewoner proberen van de grond te krijgen.
Uiteraard klagen wij bij de verhuurder over de zeer trage afhandeling van klachten en reparaties. Zij zeggen er weinig aan te kunnen doen, omdat de vve beheer het moet oppakken en laten uitvoeren. Voorheen was dat veel beter geregeld. Een telefoontje en dan kwam een medewerker van de corporatie die ons complex goed kent. Nu moeten wij meerdere keren bellen, iedere keer de situatie uitleggen, wat de nodige tijd kost.

Iv
door Ivo W - Jan 22, 2022 om 08:33
729 Antwoorden / Vragen
0

Waarschijnlijk is er helemaal geen sprake van een oneigenlijke constructie. 

De woningen zijn ondergebracht bij twee verschillende vastgoed-takken, ofwel bij twee verschillende rechtspersonen. Er zijn juridisch gezien daarmee twee eigenaren, die elk een deel van de woningen in bezit hebben. Om dat mogelijk te maken, moet er een splitsingsakte zijn opgemaakt waarin voor elk appartement is vastgelegd wat er allemaal bij het appartement hoort en van welke gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen gebruik gemaakt mag worden door de eigenaar van het appartementsrecht (of diens huurder). Een VVE is dan zelfs wettelijk verplicht, ook als er nog geen particuliere eigenaren van appartementsrechten zijn en de alle bemiddeling rond de verhuur via één partij loopt (de woningcorporatie). 

Waarschijnlijk is de ene vastgoed-tak gericht op het beheer van huurwoningen en de andere vastgoed-tak zal bedoeld zijn voor de verkoop en herinvestering van het de woningen en het vermogen wat vrij komt bij verkoop.

De
door Delights22 Jan 22, 2022 om 11:02
5 Antwoorden / 3 Vragen

Wettelijk zal het wel mogen, maar het gaat ten koste van de huurders. Een gemengde vve zou uit eigenaar-bewoners en huurders moeten bestaan, niet uit één eigenaar die in feite de verhuurder is. Het zou goed zijn als de wet in deze zin wordt aangepast.

Iv
door Ivo W Jan 22, 2022 om 23:57
729 Antwoorden / Vragen

Maar u schijft toch juist dat er meer dan één eigenaar is? Namelijk twee verschillende takken van hetzelfde concern.Dan is er per definitie een VVE nodig.

Zie het als een complex met 10 appartementen wat eerst volledig van vader Jansen was, en waarvan vader aan elk van zijn beide kinderen 5 appartementen heeft gegeven (of verkocht). Voor de huurders zijn de appartementen nog steeds van "Jansen". Maar dat is niet meer één en dezelfde Jansen. 

Toen vader nog alle appartementen in bezit had, was een VVE niet verplicht. En als er wel een VVE was, was vader het enige lid en kon daarmee in zijn uppie alle beslissingen nemen. Nu zijn de zoons Huur Jansen en Verkoop Jansen beide eigenaar van een aantal appartementen. Huur Jansen en Verkoop Jansen zijn daarmee VVE leden die samen moeten overleggen mbt tot het beheer van het complex. Beide zoons hebben daarin hun eigen belangen die niet altijd hetzelfde zijn. En als Verkoop Jansen één van zijn appartementen verkoopt, dan komt er een derde VVE lid bij.

Ma
door Maarten Hendriks - Jan 22, 2022 om 15:57
2 Antwoorden / Vragen
0

Dit is een veelvoorkomende constructie, waarbij de VVE externe partijen inhuurt voor bijvoorbeeld periodieke onderhoudswerkzaamheden en reparaties. Wat je wel ziet, is dat de communicatie tussen VVE, verhuurders en huurders vaak veel beter kan. Zo zie je ook steeds vaker dat het vastgoedbeheer compleet wordt uitbesteed, met name bij particuliere beleggers en VVE voor woningeigenaren. De woningcorporaties lopen in dat op zich vak wat achter, door gebruik te maken van verouderde en logge constructies. Vaak ook met langdurige onderhoudscontracten, terwijl de particuliere belegger vaak op zoek is naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een voorbeeld van een corporatie waar, in mijn omgeving, veel klachten over zijn is Vestia.

 

 



panter22
door panter22 - Jan 23, 2022 om 08:44
6599 Antwoorden / Vragen
0
De
door Delights22 Jan 24, 2022 om 16:58
5 Antwoorden / 3 Vragen

Klopt en dat is precies waar het nu steeds misgaat. Reden te meer om een bewonerscommissie op te richten en met de woningcorporatie in gesprek te gaan hoe dit kan worden verbeterd. In de tussentijd zullen wij nagaan in hoeverre de genoemde vve constructie zonder eigenaar-bewoners wettelijk is toegestaan.

ro
door ronny530 - Jan 23, 2022 om 09:24
2778 Antwoorden / 41 Vragen
0

Kan het niet zijn de woningcorporatie het complex overgedaan heeft naar de vastgoed tak om verkoop van woningen in de toekomst mogelijk te maken. Zo'n constructie is denkbaar want zodra er een woning vrijkomt mag die woning niet meer verhuurd worden en dient verkocht te gaan worden. Het klopt dat de VvE dan uit twee leden bestaat namelijk de eigenaar in dit geval de vastgoedtak en de verhuurtak van de woningcorporatie die de belangen van de zittende huurders behartigd. Bij reparaties die de gemeenschappelijke ruimtes aangaan besluit de vastgoedtak/eigenaar van het complex wie de reparatie uitvoerd en heeft de verhuurtak een controlerende functie.

De
door Delights22 Jan 23, 2022 om 11:01
5 Antwoorden / 3 Vragen

Dat zou heel goed in ons geval de constructie kunnen zijn. Alleen is er in tien jaar tijd geen enkele woning verkocht, er zijn zelfs geen plannen, weet ik van de beheerder, dus dan slaat dit nergens op. Een VVE zou moeten bestaan uit eigenaar/bewoners, eventueel aangevuld met huurders. Zijn er alleen maar huurders, dan zou een VVE verboden moeten worden.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer

Peteri
Peteri - Apr 24, 2024 om 11:24
Geldzaken & recht

Overschrijvingsfomulier fraude

Ik help iemand van 85 met administratieve dingen. In Dec 2023 heeft hij overschrijvingsform abn gestuurd voor anwb lidmaatschap van €17. In feb 2024 kreeg hij aanmaning en bleek het niet afgeschreven. Dus maakte hij nog een aan, die werd betaald. Nu is er met het 1. Formulier in maart € 497 afgeschreven naar rekening in België, met zelfde naam erbij als hij heet. Blijkbaar is formulier bij po ... Lees meer

Le
Leny van der Plas - Apr 19, 2024 om 19:46
Geldzaken & recht

Klarna, aanmaning niet besteld artikel

Op 6 februari krijg ik een pakket toegestuurd (door de brievenbus) enkel met mijn naam en adres zonder kenmerk door wie het is verstuurd. In het pakket zit een trainingsbroek zonder verzendbrief o.i.d. ik kon het dus ook niet terugsturen aangezien verzender niet bekend was.

Op 3 april krijg ik een brief toegestuurd van Klarna met de kosten van de broek met  aanmaningskosten.
Direc ... Lees meer