mi
door mike73 6 jun. 2008 om 08:45
Geldzaken & recht

Wat gaat de lange termijn rente doen??

Dag beste mensen,


Ik heb met mijn vriendin net een huis gekocht. We hadden allebei (los van elkaar) een rabo verhuishypotheek, en hebben een mooie overwaarde op onze verkochte appartementen. Onze gezamenlijke hypotheek voor het nieuwe huis gaat omlaag. De vraag is welke hypotheek kunnen we het beste aflossen? Zij heeft 3,5 % (194000) tot 1 jan 2012, en ik heb 4,6% (136300) tot 1 juli 2017. Welke is het slimste om af te lossen? Die van haar deels aflossen biedt op lange termijn meer zekerheid, echter worden de maandlasten hoger. Die van mij aflossen resulteert nu in lagere maandlasten,echter als haar hypotheek afloopt moet daar misschien een dure hypotheek voor terugkomen. Wat is een realistische inschatting van de hypotheekrente over 3,5 jaar? 2,3,4,5,6,7,8 %? Hoe groot is de kans dat de aftrek wordt afgeschaft? Wie helpt mij?


groet mike     

329 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten. De vraag kan niet meer worden beantwoord.

ve
door verwijderd - 6 jun. 2008 om 09:29
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

mike73,


Omtrent de hoogte van hypotheekrente op langere termijn valt natuurlijk niets zinvols te zeggen, zelfs niet door de zgn. adviseurs. Rente is namelijk sterk afhankelijk wat er in binnen en buitenland (terrorisme, olieprijzen, politieke situaties e.d.) gaat gebeuren, een voorspelling doen is dus koffiedik kijken.
Wat betreft afschaffen van hypotheekrente aftrek kan je er wel vanuit gaan dat dit (als dat al plaats vindt) geleidelijk aan zal gebeuren en waarschijnlijk alleen voor de nieuw af te sluiten hypotheken. Zou dit namelijk voor de oude gevallen ook gebeuren dan wordt een groot gedeelte van de huiseigenaren in Nederland is (te) grote problemen gebracht.


Met vriendelijke groet,
Willem

ve
door verwijderd - 6 jun. 2008 om 14:06
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

renteontwikkelingen op langer termijn zijn niet te voorspellen. Dus altijd kiezen voor de hypotheek met de laagste rente. Optie is het verschil apart wegzetten en hiermee een buffertje opbouwen voor een eventuele renteverhoging in de toekomst. Overigens is het verschil niet zo groot want er is ook nog renteaftrek (belasting). Overigens zou ik wel de renteontwikkeling goed blijven volgen. Meestal kan je in het laatste jaar zelf het moment bepalen om de hypotheek met de dan geldende rente af te sluiten


 

ve
door verwijderd - 6 jun. 2008 om 14:43
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

De oplossing lijkt mij redelijk simpel!


3,5% Rente betalen MAN ik wou dat ik dat had kunnen regelen, hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen???
3,5% Werkt ze bij de Rabo of zo? Moet je NOOIT aflossen. NOOIT.


Ga naar de Credit Europe bank en vang 5% rente op je geld, betaal er vervolgens vrolijk 3,5% van aan de rabobank en steek 1,5% in je zak. Daarmee heb je tot 2012 1,5% van 194000 euro = 2.910 euro aan "gratis" geld per jaar.


Door met dit gratis geld je 4.6% te betalen word je netto rente voor die 4.6% verlaagd naar 4.6% van 136300 = 6270 - 2910 = 3360 => 2.5% rente.
Geld verdienen op de korte termijn en zekerheid voor de langere termijn.


Zo dat is even 3000 euro verdient over 4 jaar = 12000 euro. Kunt U even 25% "vinders premie" storten op.....

ve
door verwijderd - 6 jun. 2008 om 14:54
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste mike,


Elk nu gegeven antwoord is in principe fout. Want alles uit het verleden geeft geen garantie voor het heden, of de toekomst. Jullie zullen zelf moeten uit vinden, eventueel met hulp van de RABO, wat het slimste is. De maandlasten schelen niet zoveel. De looptijd van de "dure lage" hypo is nog bijna 9 jaar. Met de huidige stand van zaken niet verkeerd. Dan moet wel de "hoogste goedkoopste" afegereknd worden. Als jullie het geld ervoor hebben is het natuurlijk handig om nu de maandlasten omlaag te brengen. Daar heb je immers "langer" plezier van. De rente zal wel heel langzaam gaan stijgen. Brandstof en voedselprijzen zijn reeds voor gegaan. Rente volgt op afstand, maar volgt wel. En onderhandel eens met de RABO. De lokale RABO managers zijn vaak bereid om mee te werken aan niet gangbare oplossingen. Wij zijn zo aan een 20 jarige, met vaste rente, hypo gekomen. Eigen geld ingebracht, van vorig huis, de oude hypo niet verlengd. Dus een hele nieuwe, maar wel heel lang vaste rente. Dus volg je gezonde verstand en ga ervan uit dat alles wat jullie nu doen later fout zal blijken te zijn. Maar kijk naar nu. Gebruik je verstand. Maak de lasten zo laag mogelijk. En, luister niet naar vrienden die achteraf veel betere oplossingen wisten. Daar heb je echt helemaal niets aan.


Vr.gr. poltol

ve
door verwijderd - 6 jun. 2008 om 22:02
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

als je de variabele rente over langere tijd bekijkt is dat altijd het beste geweest gemiddeld maar heb je een zwakkemaag zet hem dan voor bv 10 jaar vast want binnenkort stijgt de rente echt wel. extreem veel lager als nu zal zeker niet gebeuren. zeker nu de inflatie de kop op steekt. dan zit u gemiddeld toch redelijk met zekerheid

ve
door verwijderd - 6 jun. 2008 om 22:11
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag mike73,


Naar mijn mening is de beste regeling: je schulden op een zo kort mogelijke termijn afbouwen. Hoe groot de kans is dat de aftrek wordt afgeschaft, is koffiedik kijken. Die kans is tot 2011 nihil en daarna mogelijk op termijn. Te denken valt dan aan een soort sterfhuisconstruktie, waarin er een geleidelijke afbouw wordt aangehouden van minimaal 20 jaar. Zou dat niet gebeuren dan is de economische schade niet te overzien en daar zit niemand op te wachten.


Met vriendelijke groet, Read3. 


 

ve
door verwijderd - 7 jun. 2008 om 15:15
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Mike,
Wellicht een teleurstelling, maar je zult bij de verkoop van de appartementen beide hypotheken moeten inlossen. Je mag alleen de voorwaarden van de geldlening, zoals rentestand en rentevastperiode meenemen.

Aangezien jullie ook met de bijleenregeling te maken krijgen, moeten jullie dus beide overwaarden in het nieuwe huis investeren. Neem dat ook mee in de berekening.Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

tenormin - 16 okt. 2017 om 21:06
Garantie & verzekeringen

Gesprek met tandarts aangaan

Had afspraak met tandarts op 29 September 2017. Zij was vergeten dat ik er al 3 kwartier zat (normaal wordt ik door assistente gebeld dat het uitloopt - woon dicht in haar buurt -). Dus nieuwe afspraak gemaakt voor Donderdag 5 Oktober. Dit keer ben ik het vergeten, dacht de 6e. Toen ik belde kreeg ik antwoordapparaat: vakantie. Kreeg op 12 Oktober j.l. een rekening van Famed á €75,00 vanwege niet ... Lees meer

aj
ajvl - 17 okt. 2017 om 18:54
Computers & telefonie

Windows Live Mil

Goede Avond.
Weet Iemand misschien een mogelijkheid om Windows Live Mail alsnog te downloaden?
Op voorhand dank en groet,
Ton. Lees meer

hmpf - 16 okt. 2017 om 21:38
Garantie & verzekeringen

Sparta fiets onderhouden voor garantie..?

Kort geleden kreeg ik van fietsenwinkel.nl een mail. Ik heb een paar maanden geleden een nieuwe Sparta elektrische fiets bij hen gekocht. In de mail staat: 'Om je garantie te behouden is het noodzakelijk om uiterlijk binnen 5 maanden na ontvangst van je fiets een servicebeurt te laten uitvoeren - Het beste moment voor de servicebeurt is 2 à 3 maanden na ontvangst van je fiets.'.En dan komen zij m ... Lees meer