door Dénise Le Grand Jul 4, 2016 om 00:02
Geldzaken & recht

Wat zijn onze rechten? Logees (vogels) 15 mnd niet opgehaald, nu wil ze ze terug

Mijn dochter heeft ruim 15 maanden geleden voor een vriendin 2 vogels opgevangen.

Deze verbleven eerst bij iemand anders maar omdat die vriendin zich niet aan de gemaakte afspraken hield moesten ze daar weg, en wel direct anders werden ze met kooi en al op straat gezet.
Mijn dochter (en niet die vriendin van wie de vogels waren) is ze toen bij dat andere adres op gaan halen

De afspraken tussen mijn dochter en die vriendin waren dat het voor 2 weken zou zijn en die vriendin voor voer zou zorgen of in ieder geval de kosten zou betalen voor de verzorging.

 

Na een tijdje heeft die vriendin inderdaad om haar vogels gevraagd waarop mijn dochter gevraagd heeft wanneer ze ze kwam halen.

Verder heeft mijn dochter verschillende pogingen gedaan om te zorgen dat die vriendin de vogels kwam halen en ook dat het voer betaald werd.

Er kwam geen reactie op.

 

Nu ruim 15 maanden later hebben mijn dochter en die vriendin ruzie en ineens wil die vriendin haar vogels terug, met de toezegging dat ze mijn dochter ook wat geld geeft.

Ze heeft in al die maanden hooguit een paar euro betaald aan de verzorging (toen ze al een aantal weken bij mijn dochter verbleven) en heeft ook nooit echt naar de vogels omgekeken, ook niet als ze op bezoek was bij mijn dochter. 

Ze wil ze ook niet terug om zelf bij zich te houden, dat mag niet op de plek waar ze woont, maar om ze naar een ander opvangadres te brengen.

Over 3 weken verhuisd mijn dochter en we zijn al bezig met het bouwen van een voliere.

Lijkt mij toch dat de vogels bij ons veel beter af zijn dan bij weer een opvangadres.

Bovendien zijn mijn 2 bijna 4 jarige kleinkinderen ontzettend gehecht aan 'hun' vogels en wij ondertussen ook.

 

Wat zijn onze rechten?

Moeten wij de vogels terug geven?

7238 20 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tijger1
door tijger1 - Jul 4, 2016 om 00:08
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Uw dochter heeft natuurlijk geen rechten op die vogels. En ik zou het woord vriendin maar vergeten. 

Dus teruggeven die vogels.

Gerry1969
door Gerry1969 - Jul 4, 2016 om 00:43
3449 Antwoorden / 25 Vragen
0

U geeft natuurlijk heel lang dat dure voer gebruikt voor deze logees.  Alleen het beste was goed genoeg
Dus de eigenaresse moet wel eerst even aftikken voor het voer en de zorg.

Maar het zijn wel nog steeds haar vogels. Wellicht had ook uw dochter moeten dreigen om ze op straat te zetten dan was de eigenaresse vast in actie gekomen.
Diewilik

door Dénise Le Grand - Jul 4, 2016 om 00:43
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Dus je kan echt serieus je huisdieren dumpen bij iemand anders, sorry een ander woord heb ik er niet voor.
Er ruim 15 maanden lang niet naar omkijken en niet voor ze zorgen en ze dan gewoon weer terug eisen?
Gaat me echt aan mijn hart hoor, vooral het verdriet dat het mijn kleinkinderen zal doen maar ook dat de vogels nu goed verzorgd worden en dan dus weer naar een ander adres gaan en wie weet hoe kort ze daar blijven en waar ze dan heen gaan.
Bah, sommige mensen verdienen geen huisdieren, ze heeft ook al haar katten achtergelaten maar die gelukkig niet bij ons.

Cookies
door Cookies - Jul 4, 2016 om 01:41
13336 Antwoorden / 36 Vragen
1

Als je dochter de vogels graag wil houden, kan ze natuurlijk ook aanbieden de vogels te kopen.

diumenge
door diumenge - Jul 4, 2016 om 07:42
11969 Antwoorden / 15 Vragen
7

Stel een vordering in op die 'vriendin' voor de gemaakte kosten, stel voor die vordering kwijt te schelden in ruil voor overname van de vogels.

marita5
door marita5 - Jul 4, 2016 om 08:09
11512 Antwoorden / 15 Vragen
2

@Denise Le Grand , 

Vraag die zogenaamde vriendin te betalen voor de zorg van de vogels , wanneer ze ermee accoord gaat dat de vogels bij u blijven laat haar dan een 
afstandsverklaring tekenen , dit om verdere problemen te voorkomen .

Jo
door Joker1234 - Jul 4, 2016 om 09:22
1 Antwoorden / Vragen
0

Persoonlijk zou ik de vogels absoluut niet terug geven.
Ze heeft er nauwelijks naar om gekeken en veel te lang niet bij haar zelf gehad, daarnaast betaalde ze nauwelijks.

Ik heb hetzelfde meegemaakt met een hond die wij hebben opgevangen en gesterilliseerd, de eigenaresse wilde het hondje na 2 jaar even komen ophalen.

Dat hebben wij niet toegestaan, de hond leeft nog steeds bij ons en heeft het fantastisch.

zoekster1
door zoekster1 - Jul 4, 2016 om 09:27
1583 Antwoorden / 3 Vragen
5

U kunt een (redelijke) vergoeding vragen voor het verzorgen van de dieren. Zolang houdt u ze 'in retentie', u geeft haar pas de vogels terug nadat zij heeft betaald. Dat mag wettelijk gezien. Het beste is dat de persoon per mail mede te delen en zorg dat ze antwoordt op de mail zodat u bewijs heeft dat zij hiervan op de hoogte is.

Misschien ziet zij dan alsnog af van de vogels. En anders proberen een deal te sluiten met de vriendin. De vogels kopen dus. Het lijkt me wel een heel vervelende meid.

hansje klein
door hansje klein - Jul 4, 2016 om 09:34
3037 Antwoorden / 62 Vragen
4

Aan het antwoord van Zoekster1 zou ik nog willen toevoegen om met de kleinkinderen alvast naar een dierenwinkel te gaan en andere, misschien 'lievere' vogels te bekijken om de schock van het verdwijnen van de vogels te dempen. U heeft tenslotte al vóór vogels gekozen omdat er een kooi in de maak is.

dokun
door dokun - Jul 4, 2016 om 13:36
152 Antwoorden / 0 Vragen
3

U kunt de pensionkosten gewoon in rekening brengen. Wel redelijk natuurlijk. Kijk even bij een aantal vogelpensions om te zien wat het daar kost. U hoeft de vogels pas af te geven als die rekening betaald is, omdat er een redelijk vermoeden is dat de rekening anders niet betaald zal worden. Mijn ervaring is dat de eigenaars dan meestal kiezen om het dier niet meer op te halen...

mslingen
door mslingen - Jul 4, 2016 om 13:44
33 Antwoorden / 0 Vragen
0

Uw dochter heeft het recht van retentie, dat betekent dat ze de vogels mag achterhouden zolang de kosten niet zijn betaald. BW boek 8 artikel 129 en volgend.

da
door datzoekikop - Jul 4, 2016 om 14:39
251 Antwoorden / Vragen
0

Vervelend genoeg bent u "slechts" oppas (en terzijde, kennelijk een goede). En dus geen eigenaar. U heeft dus formeel gezien alleen recht op vergoeding van 15 maanden opvang, dus verzorging, zand/houtsnippers, water en voer. De rechtmatige eigenaresse dient zoals anderen ook schrijven bij afhalen van haar vogels die kosten te betalen (ik zou kiezen voor cash, boter bij de vis) en die kosten vooraf per email en of telefoon bekend te maken. Betaald ze niet? Dan het eerder genoemde retentierecht toepassen. Overigens, zijn het wat je noemt huis tuin en keuken vogels of zijn het bijzondere? Als het grasparkietjes zijn, die kosten niet meer als € 10 tot € 20. Is het een bijzonder tamme valkparkiet worden deze voor circa € 100 per stuk aangeboden bij verkoop in de winkel. Over kooiprijs zou u kort kunnen zijn, € 0,00, u bent immers een voliere aan het maken, dus die kooi mag de eigenaresse weer meenemen (wat ik dan weer betwijfel). Dit voorgaande bedoel ik als u de gevleugelde vriendjes zou willen kopen. U zou info kunnen halen bij het juridisch loket (google even) of er ergens een termijn gegeven wordt die voor u van toepassing is, qua verzorging.

ni
door nico de zwart - Jul 4, 2016 om 14:51
3 Antwoorden / Vragen
7

Het lijkt me dat €5,- per dag een redelijke vergoeding is voor 2 vogels, dus over 15 maanden zou dat op ongeveer €2,250.- komen.
Stuur een email of aangetekende brief;

"Zoals we zijn overeengekomen heb ik op je twee vogels gepast. Volgens afspraak zou dat voor twee weken zijn, waarbij jij voor voer en de kosten van verzorging zou zorgen. De twee weken zijn inmiddels vijftien maanden geworden, en qua kosten heb je nagenoeg niets bijgedragen. Op mijn herinneringen om de vogels op te halen en de kosten te betalen is niet gereageerd.
We hebben geen vaste afspraak gemaakt over de hoogte van de kosten, maar ik stel voor €2,50 per vogel per dag als redelijke vergoeding. Dit komt op een totaal van €2,250.- en, voor de duidelijkheid, dit is een opeisbare vordering.
Na betaling van dit bedrag op mijn rekening (IBAN ....) kun je de vogels komen ophalen.
Als je niet binnen 14 dagen schriftelijk reageert ga ik er van uit dat je geen interesse meer hebt in de vogels, waarna ze dan onherroepelijk mijn eigendom worden, en blijven. Je schuld van €2,250.- wordt dan verrekend met de eigendomsoverdracht van de twee vogels.

met vriendelijke groet ..."

succes.



Apetjoek
door Apetjoek Jul 4, 2016 om 15:25
234 Antwoorden / 16 Vragen

Kijk dat is nou een antwoord met een basalt-basis , valt niets aan toe te voegen en heeft zelfs een voorbeeld brief  , want je moet maar zo denken : met dankjewellen ligt mijn zolder al vol! 
Nico de Zwart compimenten en een hele dikke DUIM !

Apetjoek
door Apetjoek - Jul 4, 2016 om 15:26
234 Antwoorden / 16 Vragen
0

Kijk dat is nou een antwoord met een basalt-basis , valt niets aan toe te voegen en heeft zelfs een voorbeeld brief  , want je moet maar zo denken : met dankjewellen ligt mijn zolder al vol!                                                                                                                                                                       Nico de Zwart compimenten en een hele dikke DUIM !

hutch
door hutch - Jul 4, 2016 om 15:28
4515 Antwoorden / 29 Vragen
0

Ik vermoed dat u uw recht krijgt v.w.b. het recht op retentie. En dan bedoel ik dat u, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, die vogels kunt behouden, gezien de totale kosten.

Een vogelpension rekent al gauw € 2,-- per dag, dus in totaal al gauw ongeveer € 1000,-- per kooi. Met aftrek van de reeds betaalde (?) kosten, zal de eigenaar waarschijnlijk eieren voor haar geld kiezen.

Zoals reeds geschreven: eerst (!) het geld en dan pas de vogels. Anders wordt u geheid belazerd.

MT
door MTa - Jul 4, 2016 om 21:33
1 Antwoorden / Vragen
0

Kan die vriendin bewijzen dat precies dit haar vogels zijn?
In 15 maanden kan er veel gebeurd zijn.
Heeft ze een aankoopbewijs? Foto's waaraan deze volgels zijn te herkennen?
Zo niet. Wie zegt dan dat uw dochter niet inmiddels zelf vogels heeft gekocht?

tijger1
door tijger1 - Jul 4, 2016 om 22:42
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

He ja, dan gaan we ook nog liegen en vogels verduisteren. Fijne toestand.

audb
door audb - Jul 5, 2016 om 10:25
1668 Antwoorden / 5 Vragen
0

Bied gewoon aan om twee andere vogels te kopen of een vergoeding te bieden voor deze twee dan hoeft er ook geen ruzie te worden gemaakt.

gehecht is ze toch niet aan de vogels en wat de verzorging betreft die zou ze ook hebben gehad als ze uw dochter zelf deze vogels had gekocht.

Duw die vriendin €50,- in haar handen dat lijkt me dan wel weer meer dan genoeg.

mo
door mof - Jul 5, 2016 om 18:37
3619 Antwoorden / 3 Vragen
0

Huisdieren zijn in nl gewoon een product. De vriendin van uw dochter is eigenaar. Als u niets hard, bv zwart op wit, heeft afgesproken mbt de verzorging kan ze de vogels gewoon opeisen. Ze zijn haar eigendom.

ag
door agapon - Jul 5, 2016 om 20:42
115 Antwoorden / 0 Vragen
0

adres dochter niet bekend maken bij deze zgn vogel liefhebster, want dat is ze niet. Er is sprake van vergaande verwaardelozing m.i.z. immers zij heeeft in feite geen cent bij geragen aan het welzijn van de dieren.

Ga ook een totaal rekening maken van de door U gemaakte kosten t..b.v. deze vogels. Dierenarts, medicijnen enz ALs dat plaatje compleet gaat de dierenwinkele en vraagt wat deze vogels kosten bij aanschaf. Vergelijk dan de kosten en aanschafkosten, indien ongeveer gelijk zijn is de rekening voldaan. 

Ga eens naar een R en B of rechtsbijstand is de laatste tip

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer

Be
BergAn - Apr 25, 2024 om 12:11
Huishouden & energie

Kapotte energiemeter

Toen we in januari jl ( van 8 tm 27 ) op vakantie waren ontdekte ik dat onze energiemeter niet meer werkte. Ik heb toen meteen Energie Direct hiervan op de hoogte gesteld. Immers we hadden de meter op 15 graden gezet. En het was in deze periode koud, dus praktisch geen verbruik tov dat we wel aanwezig waren geweest. Ze vertelden mij dat ik, zodra we weer terug waren de meter moest checken. Helaas ... Lees meer

AHAZEL1955
AHAZEL1955 - Apr 25, 2024 om 14:53
Vakantie & reizen

Gevonden goederen terug zien te krijgen lukt maar niet

Ik ben een weekje op vakantie geweest in Spanje en heb daar een auto gehuurd bij Europcar. Je vliegt op Madrid (Barajas) en dan moet je een flink eind naar T1 lopen waar je Europcar ergens zult vinden.

De gehuurde auto bracht ik op 22 april 2024 terug, maar helaas heb ik mijn koker met zonnebril op sterkte in de auto laten liggen en ik kwam daar pas achter toen het te laat was om terug ... Lees meer