Jo
door Jolly61G Sep 30, 2023 om 18:51
Huishouden & energie
Airco veel lawaai maar monteur zei is normaal, nu na garantie wel kapot

Airco veel lawaai maar monteur zei is normaal, nu na garantie wel kapot

Mijn airco is nu 5 jaar oud, ik moest die ieder jaar laten schoon maken anders had /kreeg ik geen garantie van het bedrijf. In 2022 zei ik tegen de monteur die de airco kwam schoonmaken dat die veel lawaai maakt en of dat normaal was, maar monteur zei is normaal. Afgelopen 9 Juli was de 5 jaar garantie afgelopen en op 25 Augustus heb ik dat bedrijfje gebeld over t lawaai omdat ik argwanend was geworden, een monteur van kpn zei mij wat is dat lawaai, ik zei dat is de airco en hij zei daarop die maakt wel erg veel lawaai, dat doet die van mij niet. Ook mijn vriendin zei altijd al wat maakt die airco een herrie, waarop ik steeds zei wat de airco monteur mij steeds vertelde dat t normaal was. Ik ben toen naar de buren gegaan die hebben dezelfde airco, en ja hoor die is muisstil. Ik belde toen die firma op waar ik de airco gekocht had en de baas zei snel van dat de garantie op was en werkloon en materialen moest betalen. Hij zei dat t 10 mnd geleden was dat die schoon was gemaakt waarom ik me niet gemeld had. Ik zei maar de monteur die hier was zei dat t normaal was, ik mag toch aannemen dat die de waarheid sprak. Hij zei weer maar is 10 mnd geleden. Ik zei als consument heb ik ook rechten, maar hij verwees naar die 5 jaar. Ik heb dit jaar nog geen 200 m3 gebruikt en vorig jaar kwam ik nog niet aan de 450 m3 elect.
ik mag toch zeker aannemen dat een airco van LG langer dan 5 jr mee mag gaan. Ik heb een andere airco bedrijf laten komen en die heeft er alleen naar geluisterd omdat ik een second opinion wilde, die zei dat hoogstwaarschijnlijk de fanrol de lagers versleten zijn, maar vond t ook vreemd met zo weinig gebruik dat die nu al kapot is. Dit gaat me zeker 100den euro's kosten alleen al aan werkuren. Een nieuwe binnen unit was de beste optie vonden hun. Ik zei al ik voel me belazerd waarom zeiden ze steeds dat t lawaai normaal was, volgens mij hebben ze mij een afgekeurd product geleverd omdat ik zo wie zo geen verstand had van airco's. Ik wil weten of ik in mijn recht sta, heb n uitkering en hiervoor moeten sparen, maar de verkoper geeft totaal geen medewerking en wilt alleen maar geld zien. Heb nog gevraagd voor een offerte maar hij heeft mij geblokkeerd op zijn telefoon. Ik laat het er niet bij zitten maar moet wel weten waar ik aantoe ben. Ik hoop hier antwoorden te krijgen. 
Groetjes Yolanda

3483 7 Rapporteer
hereistom
door hereistom - Sep 30, 2023 om 19:15
749 Antwoorden / 1 Vragen
1

België omdat u elektra in m3 aan geeft? En u bedoelt het geluid van de binnenunit of buitenunit?
Een goede Airco maakt geen lawaai, wat je wel kunt horen is het blazen, maar meestal is dat kort als hij net aan staat.
Hier hebben wij een MHI Airco en die hoor je niet, zelfs visite hoort niet eens dat hij aan staat.
Voordeel van de Airco is dat je er in de winter ook goedkoop mee kan verwarmen, maar dan moet hij geen lawaai maken.
Ik zou de installateur nog een keer vriendelijk vragen of hij er nog een keer naar kan kijken en anders laten reparen.
Hier doen we niet ieder jaar onderhoud, maar één keer in de drie jaar.
Alleen maken we zelf 2x per jaar de filters van de binnenunit schoon, dat kun je makkelijk zelf doen.
Een goede Airco heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Henk De Zevende
door Henk De Zevende - Sep 30, 2023 om 19:17
2170 Antwoorden / Vragen
0

Wat wil je nu, blijkbaar had u vijf jaar fabrieksgarantie en die zijn dan voorbij? Dat bedrijf gaat zo te zien niets meer doen en natuurlijk kunt u vanalles eisen maar u zult een non conformiteit moeten aantonen en dat lijkt mij geen sinecure na vijf jaar.

Topantwoord

mahadma
door mahadma - Sep 30, 2023 om 20:49
11643 Antwoorden / 51 Vragen
11

U schrijft: Ik laat het er niet bij zitten maar moet wel weten waar ik aantoe ben,

Ga naar een goede/dure advocaat die terzake kundig is.

ro
door ronny530 - Oct 1, 2023 om 08:58
2836 Antwoorden / 41 Vragen
0

M.i. heeft u nog wel recht op garantie omdat u in 2022 al aangaf dat de airco lawaai maakte en dat maakt dat de klacht al binnen de garantietermijn bekend was.
Zo te lezen heeft de onderhoudsmonteur u verteld dat het lawaai normaal was maar als de airco bij aanschaf wel stiller was en gaande weg de jaren steeds meer lawaai ging maken dan is er wel degelijk iets defect gegaan.
Het is echter wel aan u om te bewijzen dat u de klacht aan de monteur bekend heeft gemaakt en als er niets op papier staat vrees ik dat de monteur gaat ontkennen dat u de klacht gemeldt heeft.
U kunt in een brief richting het bedrijf vermelden dat u de klacht in 2022 al aan de monteur gemeld heeft maar dat die niets met uw klacht gedaan heeft terwijl er wel degelijk iets aan de airco unit mankeerde en zich er met een standaard antwoord van af maakte.
Het is echter wel zo dat fanmotoren bij niet gebruiken ook defect kunnen gaan want de (glij) lagers kunnen door vocht inwerking aan de as van de motor vast gaan zitten en uiteindelijk in de behuizing van de fanmotor mee gaan draaien waaardoor er luide bijgeluiden te horen zijn.
sw
door swat1500 - Oct 1, 2023 om 14:26
3820 Antwoorden / 0 Vragen
1

Heeft u de onderhoud facturen nog e staat daar uw klacht op vermeld en de reactie van de onderhoudsmonteur?
Zo ja, dan heeft u een begin van bewijs.

Bent u lid van de Consumentenbond? Zo ja, die inschakelen.
Heeft anders een rechtsbijstandsverzekering? Zo ja, die inschakelen.
Bij 2x nee bellen met het juridisch loket.

Als u niet kunt aantonen dat u de mogelijke gebreken eerder heeft gemeld wordt het wel lastig om een garantie claim hard te kunnen maken zeker nu de leverancier deze al heeft afgewezen.
U moet dan namelijk gaan procederen.

1paul
door 1paul - Oct 2, 2023 om 14:21
3252 Antwoorden / 0 Vragen
1

Yolanda zoek eens op non-conform product, als de verkoper niets met garantie te maken wil hebben kunt u het daar nog op gooien, je moet wel aan kunnen tonen dat dit produkt niet in orde was!

mi
door miennaamishaaz - Oct 7, 2023 om 23:08
725 Antwoorden / 1 Vragen
0

Wat voor soort geluid maakt de airco?

Kunt u een video delen van het geluid?

vaak zijn er simpele manieren om bv via de APP/remote problemen op te lossen.

als u een soort pruttlend geluid hoord of een brom, met de airo 24/7 in de winter aan te hebben [Demand control modus]. raad ik u aan om de airco om 1x per dag 30 minuten uit te zetten, hierdoor krijgt de compressor rust, en zal deze de ijsvorming op de buitenunit verwijderen, om zo weer optimaal te werken.

[Dit weet ik van mijn eigen airco, die ik zelf de gehele winter aan heb gehad met demand control] [EN JA, de airco de gehel dag aan te hebben staan, was vele malen goedkoper dan gas gebruiken om te verwarmen] [Demand control 40% als ik er niet ben, 60% als ik er ben]

 

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ha
HaaJee - Jul 19, 2024 om 16:23
Geldzaken & recht

‘Mag de Testamentair Executeur zomaar privébericht doorsturen naar iedereen

Mama pas overleden,  stuur haar een privé mail
Was ook al niet welkom op mijn moeders uitvaart,  moest het maar volgen via een link op de telefoon. 
Was geen ruimte voor de rolstoel,  was tijdens de wekelijkse boodschappen voor Mama overvallen door meerdere hersenbloedingen en meerdere herseninfarcten,  nu 100% gehandicapt. 
Mag mijn zus, Testamentair executeur mijn privéema ... Lees meer

ro
robgreet - Jul 19, 2024 om 16:44
Computers & telefonie

Prepaidkaart leegetrokken vodafone,absoluut niet gebeld of sms gestuurd,hoe kan

prepaidkaart,is weer leeggetrokken vodafone,er is absoluut niet mee gebeld of sms jes gestuurd,hoe kan dit?doe ik iets fout Lees meer

Ha
Hadrian - Jul 13, 2024 om 21:26
Vakantie & reizen
Stenaline en ontbijt

Stenaline en ontbijt

Maak je een overtocht naar Harwich dan kun je als extra voor € 15 een ontbijt voucher kopen. Tot vorig jaar was er dan een ontbijtbuffet en je kon kiezen wat je wilt. Nu is dat verandert en moet je een keuze maken uit het menu. Een volledig Engels ontbijt kost dan € 15, te betalen met de voucher. Maar er zijn ook andere opties, bijvoorbeeld yoghurt met fruit en granola en dat kost € 6,50. Be ... Lees meer