Bestaande huurwoning gasvrij maken
Hallo allemaal,
Ik vroeg mij af hoe het gaat als een bestaande huurwoning aardgasvrij moet worden en of een huurder dit kan afdwingen. Natuurlijk vanwege de plannen van de overheid om in 2050 alle woningen aardgasvrij te hebben. Deze pagina van Rijksoverheid zegt maar heel miniem wat over bestaande huurwoningen, dat het per keer 200-400 woningen betreft. Ook deze pagina van de overheid over bestaande woningen aardgasvrij maken zegt niets over hoe je bij de woningbouwvereniging kunt opperen van het gas af te gaan, of wat je rechten daarin zijn. En de site Programma Aardgasvrije Wijken zegt er ook niets over.
Kortom: in hoeverre kan ik de woningbouwvereniging verplichten mijn huurwoning aardgasvrij te maken? Ik vermoed dat er niks te verplichten valt, maar dan rest de vraag: wanneer is mijn woning aan de beurt. 2050 is nog ver in de toekomst... ;-)
Iemand hier meer verstand van?
Bedankt alvast!
Als u het hebt over woningbouwverenigingen dan kunt u als huurder niets afdwingen. Het is de overheid die afspraken maakt met WBV's. Over wat en het tempo waarin. U kunt natuurlijk als huurder wel vragen aan de WBV wat er mogelijk is en of er aan uw wensen voldaan kan worden.
Wat betreft het tempo: gaan WBV's in Nederland nu ten tijde van de stijgende gasprijzen extra hard aan de slag met hun woningen? Dat doen ze niet!
Hier is te lezen dat ‘De Nederlandse woningcorporaties hebben geen plannen om hun verduurzaming te versnellen nu de gasprijzen maar blijven stijgen’,
Aldus Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties.
Aedes stuurt aan op afschaffing van de verhuurdersheffing.
Die verhuurdersheffing is ingevoerd in 2013 door het kabinet Rutte. En die VVD is er niet uit of ze die heffing (gedeeltelijk) willen schrappen.
Wat er nu gebeurt is dat WBV's en het Kabinet politieke druk op elkaar uitoefenen maar dat de huurder in de kou blijft staan.
Bedankt voor de reactie, Jannieboe! Ik had er even niet aan gedacht dat de huidige stijgende gasprijzen van invloed zullen hebben op het (versnellings)proces. We weten denk ik allemaal wel wat de woningbouwvereniging zegt als ik opper mijn apparatement gasvrij te willen hebben. ;-)
We wachten het maar af. Ik vind het zo jammer dat je als huurder eigenlijk weinig kunt doen in deze kwestie...
Ik heb de indruk dat men eigenlijk alleen maar woningen aansluit op stadsverwarming als dat mogelijk is en dat er verder nog weinig gebeurt.
En van dwingen als huurder is geen sprake.
Neen, dat kunt u niet. De woningbouwcorporaties zijn op dit moment hard bezig met het pallen van een en andere en er zijn er al veel die bijv. zonnepanelen op hun woningen hebben aangebracht. Dat kost allemaal het nodige geld en daarom is is goed dat de verhuurdersheffing ongedaan wordt gemaakt (twee maanden hhur in de pot van de overheid) waar mnen dus juist zakjen kan kan gaan regelen zoals gasvij maken.
En de enige die u kan vertellen hoe het staat met de plannen aangaande uw woning is uw verhuurder. Stel deze vraag ook eens aan de huurdersbelangenorganisatie die ierede corporatie wettelijk behoort te hebben en waarmee ook overleg moet worden.
Draai het eens om, u bent de eigenaar en u wordt benaderd door de huurder. Zou u als eigenaar naar alle pijpen van uw huurder dansen? Stel je voor dat de volgende huurder wel gas wil?
Een verhuurder hoeft natuurlijk niet 'naar de pijpen van een huurder te dansen'. Je kunt als huurder ook vriendelijk en constructief het gesprek met de verhuurder aangaan. Zelf heb ik uitstekende ervaringen in contacten met mijn woningbouwvereniging op het gebied van verduurzamen.
Een volgende huurder die weer gas zou willen? Dat is natuurlijk een utopie. Als een wong eenmaal gasvrij gemaakt is blijft dat zo. Qua verduurzamen is het eenrichtingsverkeer, namelijk richting gasloos. Afgezien van het feit dat je een investering is gasvij maken natuurlijk niet terugdraait juist vanwege die gedane financiële injectie.
Je kunt altijd vragen, overleggen. Als dat niets oplevert zul je genoegen moeten nemen met het tempo in verduurzamen van de verhuurder.
Nee, dat kan je als huurder niet. Woningbouwverenigingen doen alleen iets als het niet te veel kost. Bovendien zijn er zoveel zeer oude, niet gisoleerde woningen in het bestand van woningbouwverenigingen, dat alleen van het gas afhalen geen zin heeft. Deze huizen zouden eigenlijk herbouwd moeten worden met de duurzaamheids eisen van de toekomst en dat doen ze niet.
Woningstichtingen hebben meerjarenplannen gemaakt voor woningverbetering en nieuwbouw.
Dat gaat niet per individueel huis, maar per straat of wijk.
Die plannen gaan ze niet omgooien omdat er nu paniek is uitgebroken over de verhoging van de gasprijzen.
Dat kan ook helemaal niet. De bouwers hebben ook hun planning voor de komende jaren,.
Wat wel mogelijk is, per huis is dubbel glas aanvragen tegen huurverhoging,
En koken op elektrisch als je op eigen kosten een extra groep laat aansluiten.
Je kunt een elektrische kachel kopen. Een steenkoude kamer opwarmen zal niet goedkoop zijn.
je kunt niemand iets verplichten wel kun je in overleg gaan om te bezien wat er mogelijk is en wat je zelf mag en kunt doen in deze....
gezien de huidige voortgang van de overheid is de kans klein dat 2050 laat staan 3000 gehaald gaan worden, maar we zullen het hopelijk nog meemaken. ik verwacht niet dat "gas" totaal gaat verdwijnen, dat kan ook in andere gassoorten worden geleverd die milieuvriendelijker zijn.
iedereen kan besluiten om zelf 100% over te stappen naar stroom en de gas laten afsluiten indien de bewoner het contract met de netbeheerder heeft, zoals bij woningbouw vaak het geval is. privaat kan dat anders liggen, maar dan is het een verzoek aan de verhuurder. dan mogen er voor dat deel geen servicekosten meer worden berekend.
Als huurder kun je juist helemaal niet beslissen of een woning gasvrij wordt. Daar gaat de verhuurder over.
Een huurder heeft geen contract met een netbeheerder. Netbeheerders gaan namelijk over de infrastructuur zoals kabels, leidingen en meters.
U bedoelt waarschijnlijk energieleveranciers. Die kan een huurder zelf kiezen inderdaad, maar die gaan niet over het gasloos maken van een woning.
ja dat kun je wel en moet via de netbeheerder, lees voor meer info https://www.klimaatakkoord.nl/gebouwde-omgeving/vraag-en-antwoord/afsluiten-gasleiding zogezegd is het overigens nog sterk de vraag of we ooit van gas af gaan, gezien er ook andere soorten gassen kunnen worden aangeboden, maar of dat ook weer andere apparatuur nodig heeft zal de tijd leren. als het is afgesloten betaal je geen vastrecht/meterkosten meer op je energierekening. je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor de extra kosten van een geschikte verwarming. pas rond 2050 zullen de woningbouw verenigingen subsidies hebben ontvangen voor het vervangen van hun CV systemen. dus wachten is voorlopig voordeliger of de gasprijs moet sterk blijven stijgen.
Gelukkig kan dit niet. Zou wat zijn als een tijdelijke gebruiker van iets de eigenaar kan verplichten iets te moeten doen.
Die verplichting is er wel voor:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/is-de-verhuurder-verplicht-energiebesparende-voorzieningen-aan-een-woning-aan-te-brengen
De rechter zal de verhuurder hier alleen toe verplichten als u bereid bent om een huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten van het aanbrengen van de voorzieningen.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Contextlogic bv hodn wish
Ik heb een eerste sommatie ontvangen van een gerechtsdeurwaarder van een bedrijf wat ik niet ken. Ik heb daar ook nooit iets besteld, nog ontvangen of een factuur van gezien.
waar dit vandaan komt is me niet duidelijk, maar heb nu wel een aanmaning met extra kosten ed.
wat moet ik doen?
Annulerigskosten Fatbike-discounter
Hallo,
3 oktober 2024 heb ik een Ouxi v8 fatbike besteld bij Fatbike -discounter.com
na de bestelling geplaatst te hebben kreeg ik netjes mijn factuur in de mail
maar er waren 2 punten die mij meteen opvielen
1: Er staat geen Framenummer op de factuur (deze heb je nodig i.v.m. verzekering)
2: Op de factuur staat geen levertijd maar er word gezegd: Wanneer de bestel
...
Lees meer
Meer dan 10 euro statiegeld
Beste Kassa,
In de JUMBO hangt sinds kort bij de flessen automaat een briefje waarop staat dat indien je meer dan 10 euro aan statiegeld inlevert je dit niet apart mag laten uitbetalen maar moet verrekenen met boodschappen doen.
Laatst sotnden mijn kinderen met gespaarde statiegeld bonnetjes, en werd de uitbetaling geweigd, omdat het totaal bedrag 20 euro was en zij geen aankoop in
...
Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer
Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer