jo
door joskaa 1 apr. 2016 om 09:09
Huishouden & energie

Gefineerde kersen tafels opnieuw lakken

Welke ervaren klusser kan mij vertellen hoe ik het beste mijn gefineerde kersen tafels kan schuren en opnieuw lakken/vernissen.
Wel zodanig dat niet bij ieder warm kopje of verplaatsen ervan, weer opnieuw kringen en krassen op de tafels komen.
Hoe en welke materialen kan ik het beste gebruiken? Alvast bedankt voor het meedenken.

13285 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

door gerbera - 1 apr. 2016 om 11:50
4592 Antwoorden / 6 Vragen
1

Het beste resultaat verkrijgt u door deze met een vlakschuurmachine, (dus geen driehoekmachine) of met een schuurblok te schuren met een fijne korrel (180 of hoger).
De tafel goed stofvrij te maken en deze met beits op waterbasis met platte (acril)kwast lakken. Volg de gebruiksaanwijzing op de bus, veelal is 2 lagen voldoende. Zelf heel goed resultaat gehad met eigen merk Gamma. Deze lak wordt goed hard en laat geen krassen of kringen zien.

ro
door rob beverwijk - 1 apr. 2016 om 12:02
1 Antwoorden / Vragen
0

Het beste advies is om een goede afbijter te kopen hier de tafel mee in smeren b.v. met een kwast en  in laten weken en dan met een plamuur mes de oude lak er afhalen.Maak daarna de tafel goed schoon met water en droog het af met een doek.Gebruik dan schuur papier nr 100 en ga de tafel schuren ga daarna de tafel weer nat maken en dan zie je waar nog restanten lak zit. Ga dit dan weg schuren en gebruik daarna schuur papier nr 180 . en ga dan de tafel opnieuw lakken. Daarna weer schuren en dan met de hand (je kunt hiervoor een schuur kurk gebruiken of een schuurklos die kun je kopen bij de bouwmarkt) en ga dan weer de tafel lakken en gebruik hier voor een lak roller.

door gerbera - 1 apr. 2016 om 16:36
4592 Antwoorden / 6 Vragen
0

@rob beverwijk,
Zo,n goed advies zou ik beslist af raden. Ga nooit met een afbijt aan de gang op fineer, zeker als je niet weet wat er op de tafel aan deklaag is gebruikt. Ook het gebruik van grof schuurpapier (100) is niet aan te bevelen om over het natmaken van de tafel maar te zwijgen. Als u krassen en vochtplekken in het fineer wilt hebben moet de Ts het op uw manier doen, weet je zeker dat de tafel finaal naar de knoppen gaat.

ro
door ronny530 - 1 apr. 2016 om 17:20
1203 Antwoorden / 41 Vragen
0

Fineer is er om een waaibomen houten tafelblad of nog erger een blad van spaanplaat er super mooi uit te laten zien. De fineerlaag is super dun dus is er geen laagje af te schuren met wat voor een machine dan ook. Misschien met een poetsmiddel voor autolak zoals groene command het fineer goed reinigen en met een hitte bestendige blanke lak overschilderen/spuiten.

jo
door jorisw 1 apr. 2016 om 17:29
3894 Antwoorden / 1 Vragen

Liever een spaanplaatbasis dan een waaibomenbasis. Spaanplaat is stabieler en vormvast. Dus de eerste zin moet anders....

ro
door ronny530 1 apr. 2016 om 18:13
1203 Antwoorden / 41 Vragen

Met waaibomen hout kun je nog iets maar spaanplaat wordt onder vocht inwerking twee keer zo dik en valt uit elkaar.

jo
door joskaa - 1 apr. 2016 om 21:19
59 Antwoorden / 42 Vragen
0

Nou Ronny, de eetkamertafel (2.30m lang en 1 mtr breed) staat er inmiddels 20 jaar dus de term waaibomenhout is hierop echt niet van toepassing. Ziet er verder nog prima uit, enkel de beschadigingen vind ik storend, vandaar dat ik een afdoende oplossing zoek om dat te verhelpen.
De tafel zelf is verder nog heel solide en mooi vorm gegeven, nergens doorgezeild of diep gebutst. Ik heb wel  eens eerder (20 jr terug) een wenge gefineerde boekenkast geschuurd en kersengebeitst en dat ging goed; ook die staan er nog steeds.
Maar een tafel super netjes en bruikbaar aflakken is andere koek, vandaar dat ik om advies vraag.

door marita5 - 1 apr. 2016 om 21:48
7115 Antwoorden / 9 Vragen
0

Hallo Joskaa , 

Misschien is dit een oplossing , klik op de rode regel .scroll naar beneden lees de vraag van Samm en het antwoord van Ferry .

http://kijkopmeubelen.nl/meubelmaterialen/hout/kersenhout/

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Pe
Petrazoekthulp - 23 feb. 2019 om 16:29
Computers & telefonie

Onterechte afschrijving PayPal

Mijn Paypal account is deze week gehackt en door de website G2G.com is er nu tweemaal een flink bedrag afgeschreven. Op mijn emailadres heb ik ook ‘s nachts bijna 300 emails ontvangen, voornamelijk inschrijvingen voor nieuwsbrieven, maar daartussen verstopt een mail dat er een account is aangemaakt bij Shasso.com en dat er vervolgens via mijn Paypal account twee aankopen gedaan waren op G2G.com. ... Lees meer

p.
p.drabbe - 23 feb. 2019 om 11:30
Huishouden & energie

Verkiezingen

Waarom er verkiezingen zijn? Dit gebeurt om de vier jaar meestal. Drie en een half jaar gaat het kabinet zijn eigen eigenwijze gang en een half jaar vóór de verkiezingen wordt er verduidelijkt door dit kabinet wat er allemaal goed is gegaan tijdens hun regeerperiode. Het is nog niet klaar want zij willen weer vier jaar op het pluche zitten. Aardbevingsschade wegpoetsen, bijzondere verbruiksbelas ... Lees meer

Ka
Kareltje36 - 23 feb. 2019 om 15:40
Auto & vervoer

Hallo, mijn auto was stuk, koppakking eruit gevlogen en reed niet meer

Hallo mijn koppakking van mijn auto was eruit gevlogen .  Een particulier wilde mij helpen met het repareren en ik heb het uit handen gegeven , het was geen bedrijf maar een doe het zelver, helaas heeft hij de auto niet kunnen repareren en heb ik meer schade .is dit te verhalen? Lees meer