ba
door basmat Dec 8, 2015 om 22:29
Huishouden & energie

Huurhuis zonder stopcontact voor gasfornuis en wasmachine

Net een nieuwe 2 kamer woning betrokken. Nu bijkt dat er bij het gasfornuis geen stopcontact aanwezig is. Er is wel een contactdoos op het aanrecht maar dan moet de draad langs de oven en staat heel strak gespannen, en dat mag niet.


Ook in de douche ruimte, hier moet de wasmachine staan, is een aardlekschakelaar aanwezig (aan draadje trekken) maar geen stopcontact.


De woningbouwvereniging wil geen stopcontacten plaatsen, voor de badkamer moet ik de draad van de wasmachine afknippen en aansluiten op de aardlekschakelaar. Dat mag toch helemaal niet??


In de keuken zit een wandcontactdoos achter het gasfornuis maar die is leeg, ik moet zelf draden trekken en laten aansluiten.


 


Ik vraag me af of ik deze kosten zelf moet dragen of dat de woningbouwvereniging hier verantwoordelijk voor is.


 


 

15119 21 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marita567
door marita567 - Dec 8, 2015 om 23:12
1576 Antwoorden / 17 Vragen
0

kosten moet uw zelf dragen woonbouwvereniging is hier niet verantwoordelijk voor .

uw moet dit wel laten doen door een erkend service installatiebedrijf/ elektriciteit , heb ik ook gedaan .

zie hier de regels voor de badkamer klik hier   

marita567
door marita567 - Dec 8, 2015 om 23:52
1576 Antwoorden / 17 Vragen
0

hier kunt uw nog zien wat voor rekening is van huurder en verhuurder klik hier 

ph
door philip36 - Dec 8, 2015 om 23:56
2275 Antwoorden / 4 Vragen
1

Die loze leiding in de keuken is voor een aansluiting als u elektrische gaat koken.

Deze kookplaten hebben zo'n groot vermogen dat ze op een aparte groep aangesloten moeten worden.

 

Voor de aansluiting van de vonkontsteking van een gaskookplaat en een elektrische oven kan een standaard stopcontact worden gebruikt.

Dat het snoer strak staat is geen probleem.

In de doucheruimte moet inderdaad de stekker van het snoer af en het snoer moet dan in de trekschakelaar aangesloten worden.

Dit mag u zelf doen.

 

Ja, allemaal eigen kosten.

marita567
door marita567 - Dec 9, 2015 om 00:06
1576 Antwoorden / 17 Vragen
0

een woningbouwvereniging maakt nooit een stopcontact in een badkamer .

wanneer uw dat wel wilt ,  laat dan alles doen door een erkend bedrijf , vooral bv als er brand uitbreekt en alles is niet volgens de regels gedaan , betaalt een verzekering niet uit , en dit risico wilt u zeker niet lopen . 

tenormin
door tenormin Dec 9, 2015 om 15:01
16890 Antwoorden / 108 Vragen

Nou, onze WBV heeft bij renovatie juist wel (veilige) stopcontacten in badkamer aangelegd. Plus de wasmachine/droger contacten gemaakt. Dus nooit is niet (meer) waar; misschien vroeger?

marita567
door marita567 Dec 9, 2015 om 15:31
1576 Antwoorden / 17 Vragen

@tenormin , Dit is anders bij uw was het een renovatie . Toevallig een buurjongen van mij had dit ook aan de WBV gevraagd deden ze niet .

ph
door philip36 - Dec 9, 2015 om 00:33
2275 Antwoorden / 4 Vragen
1

Voor de wasmachine in de doucheruimte geen stopcontact laten maken, dat zijn onnodige kosten.

Het zijn tenslotte maar drie draden die in de trekschakelaar aangesloten moeten worden.

Is het snoer te kort dan geen verlengsnoer gebruiken maar hele snoer vervangen door een 3 aderig snoer met dezelfde aderdoorsnede.

h.
door h.terpstra - Dec 9, 2015 om 00:39
203 Antwoorden / 1 Vragen
0

Basmat, in de badkamer zit geen aardlek schakelaar'Daar zit een dubbelpolige schakelaar, waar je de drie aderige kabel van de wasmachine op moet aansluiten. Steker afknippen. ( is verouderde regelgeving, maar mag wel.)  Handiger is een spat of waterdichte opbouw wandcontactdoos naast de trekschakelaar plaatsen. Korte verbinding. Gebruik wel de trekschakelaar. Veiliger. En test de aarde met een metertje.

 

Die lege doos achter het fornuis is waarschijnlijk bedoeld voor aansluiting van een elekrtisch fornuis.De leiding loopt rechtstreeks naar de meterkast. Drie draden ( bruin, blauw; geel/groen ) aansluiten met plaatsing van een wandcontactdoos.

 

Zoek een handige elektroman, die weet wat hij doet. Let wel, achter het fornuis kom je niet gemakkelijk meer bij de wcd. Maar ik vermoed, dat u een vaste e. aansluiting voor uw gasfornuis nodig heeft.

Succes. H.

h.
door h.terpstra - Dec 9, 2015 om 00:46
203 Antwoorden / 1 Vragen
0

Niet tijdig gelezen. Philip gaf het eerder al aan. U bent bevoegd dit zelf aan te sluiten. Maar strik een  e.monteur, als u het zelf niet kunt. Een erkend installateur is niet meer nodig. een wcd. in de badkamer is toegestaan als u een aardlekschakelaar in de meterkast heet. Groet, H.

valerius-2
door valerius-2 - Dec 9, 2015 om 01:11
7840 Antwoorden / 95 Vragen
0

Voor een gas aansluiting zal u want een stopcontact voor een gasfoornuis is niet nodig. Ik denk bedoelt en electra fornuis.

costnix
door costnix Dec 9, 2015 om 05:37
2874 Antwoorden / 1 Vragen

Nou heb ik wel een stopcontact nodig voor mijn gasfornuis, tenzij ik het gas met een lucifer/aansteker laat ontbranden.

hrdwerrorman
door hrdwerrorman Dec 9, 2015 om 20:14
3809 Antwoorden / 46 Vragen

@ valerius-2: In welke eeuw leeft u? Er zijn sinds jaar en dag gasfornuizen met 230 Volt ovenverlichting en hoogspanning (via een transformator) ontstekingsvonk. Zou je dan geen stopcontact voor zo'n fornuis nodig hebben? Hardware ERror MAN.

marita567
door marita567 - Dec 9, 2015 om 07:33
1576 Antwoorden / 17 Vragen
0

@h.terpstra , 

 

Een erkend installateur is niet meer nodig !!! , dit is zeker nodig voor een stopcontact in de badkamer als Ts dat wil ,  word door een bouwvereniging niet geaccepteerd als dit niet door een erkend installatiebedrijf is gebeurd word onherroepelijk afgekeurd , i.v.m. de veiligheid .

En dan heeft Ts dubbele kosten , zie ook mijn eerste link regels badkamer . 

 

 

le
door leenpres - Dec 9, 2015 om 13:02
79 Antwoorden / 7 Vragen
0

Wat de verhuurder zeg klop aardlek wasmachine hier op aansluiten er mag geen stopcontact in de badkamer of hij moet geaard zijn en meer dan een meter van water af zijn 

in de keuken natuurlijk moet u dat zelf aansluiten veel mensen koken op gas heb je een 5 Pool nodig 

pl
door plebpleb - Dec 9, 2015 om 14:52
113 Antwoorden / 60 Vragen
0

Jammer dat dit probleem wel vaker voorkomt...

Je kunt huurverlaging aanvragen voor al 't ongemak...

Ook best ingewikkeld...

ma
door mardutly - Dec 9, 2015 om 16:48
25 Antwoorden / 18 Vragen
1

Voor bij de wasmachine is het probleem ook, dat de snoer van de wasmachine te kort is. Dat heb ik opgelost door een spatwater stopcontact vlak bij de wasmachine te plaatsen, en met een snoer te bevestige met de trekschakelaar. De wasmachine snoer in het spatwater stopcontact, en klaar is Kees. Ben je klaar met wassen, dan de trekschakelaar uitschakelen en je hebt dan ook geen spanning meer op het stopcontact en de wasmachine.

ph
door philip36 Dec 9, 2015 om 17:20
2275 Antwoorden / 4 Vragen

In een spatwaterdicht stopcontact hoort een spatwaterdichte stekker anders heeft het geen zin.

h.
door h.terpstra - Dec 9, 2015 om 17:24
203 Antwoorden / 1 Vragen
0

Marita 567

 

Voor het installeren in je eigen huis heb je geen installateur meer nodig. Zie NEN 1010.

Je mag niet bij een derde dat zelfde werk doen. Heb je een geschoolde kennis dan kan die het goed doen.

Maar zeg dan dat je het zelf gedaan hebt. Enige creativiteit is geboden. Voorrijdkosten zij al snel 80 euro.

 

Marldutly.  16.48 h.

 

Het juiste antwoordt. Zeg ik als mede auteur en leraar vakgroep.

 

Succes.

ro
door ronny530 - Dec 9, 2015 om 18:02
2837 Antwoorden / 41 Vragen
1

Als ik het zo lees is het een al wat oudere woning want er is nog een trekschakelaar in de badkamer aanwezig. De wasmachine dient rechtstreeks op die trekschakelaar aangesloten te worden zonder tussenkomst van een (spatwaterdichte) stopcontact. De kans op overgangsweerstand is dermate groot dat na verloop van tijd de trekschakelaar of stopcontact afbrand omdat het afgenomen vermogen te groot is waardoor brand ontstaat. Als de aansluitkabel van de wasmachine te kort is dan dient deze vervangen te worden, bij de meeste wasmachines is de kabel aan de achterzijde bevestigt en met wat handigheid zelf te vervangen. Wat de keuken betreft als er bij het fornuis geen direct benaderbaar stopcontact is gesitueert geldt het zelfde als voor de wasmachine, de kabel verlengen en met geaarde steker in het dichtsbijzijnde stopcontact aansluiten. Over uw vraag ïs de wbv daar verantwoordelijk voor kan ik kort zijn, nee want zij leveren de standaard voorzieningen en gaan die niet aan uw wensen aanpassen.

gerbera
door gerbera Dec 9, 2015 om 22:58
7400 Antwoorden / 14 Vragen

Zou toch maar eens kijken wat het vermogen van een stopcontact is. Waar u de term overgangsweerstand vandaan haalt is mij een raadsel. Zaak is de juiste bedrading, 2,5 kwadraad, te gebruiken. Zowel stopcontact als trekschakelaar zijn bestand tegen het afgenomen vermogen anders zouden ze niet in de handel gebracht mogen worden dus dat brandverhaal is kul. Ook achter het fornuis kan een stopcontact gebruikt worden. De daar aanwezige doos is geplaatst voor eventueel electrisch koken en de leiding loopt direkt naar de groepenkast waarbij voor elektr. koken een aparte groep moet worden aangebracht. Het gasfornuis kan op een bestaande groep in de kast worden ondergebracht. Ook het verlengen van de wasmachinekabel is kul, zal er op 10 meter afstand een randaarde stopcontact zitten. Het bij de trekschakelaar plaatsen van een spatwaterdicht stopcontact is een goede oplossing. En als het goed is, is de wasmachine aansluiting mogelijk ook een aparte groep.

hrdwerrorman
door hrdwerrorman - Dec 9, 2015 om 20:51
3809 Antwoorden / 46 Vragen
1

Dag basmat,

 

Ja, dat moet je zelf betalen en de kosten vallen mee.

 

Het fornuis mag je aansluiten via een kort verlengsnoertje (officiëel: verplaatsbare leiding) tot achter/onder het fornuis, met stekker (officiëel:  contactstop) en contrastekker (officiëel: koppelcontactstop), en als je die  twee in elkaar plugt heet het officiëel al ongeveer vijftig jaar stopcontact, maar de volksmond is star. Ik ook :-)) met aardcontacten en drie draden snoer.

 

In de bad-/douchekamer mag geen stopcontact (officiëel: wandcontactdoos met veiligheidsaarding, al ongeveer vijftig jaar) aanwezig zijn dat met de hand bereikbaar is vanuit het bad of de doucheplek.

In dat geval wordt een was-/droogmachine aangesloten met een vaste aansluiting via een zo hoog mogelijk geplaatste, spatwaterdichte, dubbelpolige trekschakelaar.

Het snoer van de was-/droogmachine, waarvan de stekker wordt afgeknipt, wordt rechtstreeks via de wartel onderin de schakelaardoos ingevoerd waarna de wartel strak om het snoer aangedraaid wordt als trekontlasting.

In de schakelaardoos wordt de aarddraad (geel-groen) rechtstreeks doorgekoppeld en de fasedraad (bruin of zwart) en de nuldraad (blauw) geschakeld via de schakelaar.

 

Het snoer mag vrij hangen naar de was-/droogmachine. Is het te kort, dan niet de stekker afknippen, doch mag het verlengd worden als bij het fornuis. Het verlengsnoer wordt dan in de trekschakelaardoos aangesloten als eerder beschreven. Echter, de contrastekker dient uit veiligheidsoverwegingen de vloer (vocht) niet te raken.

De contrastekker mag ook niet met de hand bereikbaar zijn vanuit het bad of de doucheplek.

 

 

Let op dat de koperdraden van het evt. verlengsnoer even dik zijn als het snoer van de was-/droogmachine!!!

 

Minimaal drie draden met een doorsnede van 1½ mm².

Dunner snoer kan brandgevaar geven!!!

 

U mag dit klusje tegenwoordig zelf doen, doch ook nog steeds laten doen door een elektro-monteur of elektro-installateur.

Wanneer u leek bent op elektro-gebied is dat wel zo veilig.

 

Hardware ERror MAN.

 

 

er
door erky - Dec 9, 2015 om 21:16
243 Antwoorden / 2 Vragen
0

Hoi Basmat,

In de badkamer zit een schakelaar met een trekdraad, dat is geen aardlekschakelaar. Als het goed is kan daar een draad in aangesloten worden, namelijk die van de wasmachine. Als jouw wasmachine een steker heeft dan kan je zelf (of door een handige kennis) een draad met een contra steker aan de schakelaar zetten. Dan hoef je de wasmachine ook niet 'kreupel' te maken. Wel weten waar de blauwe, bruine en geel/groene daar aan moeten.

Succes,

Erky

h.
door h.terpstra - Dec 10, 2015 om 01:08
203 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ronny 530  18.02 h.

Het lijkt me dat u cum laude bent afgestudeerd in Delft in de elektrotchniek. Micro electronica.?

Maar dan heb je nog geen kennis van de praktische elektrotechniek.  Ik zeg mentaal beheersen van de stof,

Overgangsweerstand bij 230 volt in deze situatie is lariekoek.

Doe gewoon wat eerder aangegeven is door mardoetly. WCD plaatsen. Steker er uit en je kunt verhuizen.

Groet, Henk.

marita567
door marita567 - Dec 10, 2015 om 09:02
1576 Antwoorden / 17 Vragen
0

@h.terpstra , 

 

1) uw schrijft in je eigen huis : is je eigen huis niet is van WBV .

2) enige creativiteit is geboden : dit kan je duur komen te staan als er iets gebeurd , bij een erkende installateur heeft TS altijd een bewijs (factuur ) in handen dat hij / zij dit niet zelf heeft gedaan in de badkamer ( betreft stopcontact ) .                                                 

3) het antwoord naar mardutly : lees de reactie van philip36

 

ph
door philip36 - Dec 10, 2015 om 14:10
2275 Antwoorden / 4 Vragen
0

@h.terpstra

 

Ik had van een leraar, die zegt thuis te zijn in de elektrotechniek, eigenlijk een ander antwoord verwacht.

 

Een wandcontactdoos plaatsen in de doucheruimte is niet het meest veilige.

De kans bestaat dat de wandcontactdoos, het zit er toch, ook voor andere apparaten gebruikt gaat worden.

 

En ook niet de fraaiste en goedkoopste oplossing.

 

Als het huidige aansluitsnoer te kort is om aan te kunnen sluiten in de trekschakelaar deze gewoon in zijn geheel vervangen.

Aansluitkabel dus direct van wasmachine naar de trekschakelaar, makkelijker kan het eigenlijk niet.

 

marita567
door marita567 Dec 10, 2015 om 15:58
1576 Antwoorden / 17 Vragen

@philip36 , een wcd is wel veilig als het door een erkende installateur word gedaan , ik heb dit al jaren maar dan wel 60 cm van de kraan van de wasmachine af , en ik gebruik het stopcontact ook voor droger, föhn e.d. Zelfs de WVB heeft dit gezien, daar ik de factuur liet zien van de erkende installateur was dit voor hun geen enkel probleem . Als het huidige aansluitsnoer te kort is om aan te kunnen sluiten in de trekschakelaar deze gewoon in zijn geheel vervangen. Aansluitkabel dus direct van wasmachine naar de trekschakelaar, makkelijker kan het eigenlijk niet. Dit is in zijn geheel juist , een betere uitleg is er niet .

ro
door ronny530 - Dec 10, 2015 om 18:46
2837 Antwoorden / 41 Vragen
0

@H.terpsta, u heeft blijkbaar niet gezien wat ik in de praktijk heb gezien door het geknutsel met stopcontacten in bad of doucheruimtes. Een stopcontact op een trekschakelaar aansluiten voldoet niet meer aan de geldende nen 1010 norm en zal dus ook niet door een erkend installateur gedaan worden. Het is ook nog eens zo dat voor een wasmachine een aparte groep in de meterkast is gemaakt omdat een wasmachine in vol bedrijf aardig wat stroom tot wel 14 ampère gebruikt. Wat de overgangsweerstand betreft die ontstaat door onderbrekingen in de toevoerdraden, de eerste keer in de trekschakelaar, de tweede keer in het stopcontact en vervolgens de derde keer bij de aansluiting van de wasmachine zelf. Als het mis gaat brandt de schakelaar af want die is de zwakste schakel.

gerbera
door gerbera - Dec 10, 2015 om 23:18
7400 Antwoorden / 14 Vragen
0

Wat ik mis in deze "technische" info is dat het plaatsen van stopcontacten in bad of douche ruimtes is gebonden aan maten t.o.v. de kraan en/of bad. Met bijgaande link wordt dit allemaal heel duidelijk beschreven. klik hier.

 

marita567
door marita567 Dec 11, 2015 om 09:16
1576 Antwoorden / 17 Vragen

Hallo gerbera , Dit hebt uw waarschijnlijk gemist , u link staat al vermeld in mijn eerste antwoord zie helemaal bovenaan 23.12 regels badkamer .

gerbera
door gerbera Dec 11, 2015 om 12:35
7400 Antwoorden / 14 Vragen

Sorry @marita567 had ik inderdaad gemist tussen al die reacties. Was ook al erg laat voor mijn doen met reageren.

marita567
door marita567 Dec 11, 2015 om 16:13
1576 Antwoorden / 17 Vragen

dat is niet erg , nu met de nieuwe site reageer ik ook laat omdat ik bijna niks terug vind .

gerbera
door gerbera Dec 11, 2015 om 21:58
7400 Antwoorden / 14 Vragen

Dat probleem heb ik ook, je zoekt je rot en datums staan door elkaar bij vragen zodat je moet zoeken naar een nieuwe vraag.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Bluelightning76
Bluelightning76 - Jul 20, 2024 om 11:37
Geldzaken & recht
Kinepolis vraagt statiegeld koffiebeker maar je krijgt het niet terug mag dat?

Kinepolis vraagt statiegeld koffiebeker maar je krijgt het niet terug mag dat?

Bij kinepolis breda ben je verplicht om een euro statiegeld te betalen voor je koffiebeker. Prima, grote kans dat de beker terugkomt want ik heb hem daarna niet meer nodig. Kom je vaker dan neem je hem gewoon mee om koffie in te doen en dan betaal je uiteraard geen statiegeld. Hoe ze dat controleren mag Joost weten.

Ik dus niet en lever netjes de beker in. Toen zegt dat meisje: je kan h ... Lees meer

Op
Opa Ed - Jul 20, 2024 om 12:55
Geldzaken & recht

Rekeningafschriften Kinderbonus wordt niet afgegeven

L.s.,
Jarenlang wordt via automatische incasso door ABN AMRO de maandelijkse bijdrage van " Kinderbonus Spaar" voor onze 3 kleinkinderen betaald.
Twee ervan zijn inmiddels ouder dan 18 jaar, maar de derde is pas 14 jaar.
In het verleden kreeg zij van ABN AMRO op ons huisadres elke maand een rekeningafschrift toegestuurd. Het laatste afschrift werd op 13 maart 2023 opgestuurd en s ... Lees meer

diandra
diandra - Jul 13, 2024 om 09:38
Huishouden & energie

Migraine door omvormer

Hallo, sinds 2,5 jr wonen wij in een nieuwbouw woning (huur), vloerverwarming, warmtepomp en zonnepanelen tot zover de 1e paar mand niets aan de hand.
Toen begon de migraine, nooit last van gehad, maar naar verloop van tijd kwamen de aanvallen steeds vaker een heftiger, verleden week zelfs 4 aanvallen in 1 week waarvan 1 heel zware en daardoor zware medicijnen gekregen.
Eerder een beetje ... Lees meer