Na een verhuizing zijn we bezig ons te oriënteren op een nieuwe keuken. Over een afzuigkap heb ik in dit forum al een vraag gesteld en ben ik goed geholpen.
Nu heb ik een vraag over het aanrechtblad. In onze vorige keuken hadden we een gepolijst granieten aanrechtblad. Dat beviel ons al die tijd (ca. 11 jaar) uitstekend: goed in het onderhoud en gebruik en het zag er vrij uit.
Nu horen en lezen we dat je net zo goed voor een composiet aanrechtblad kunt kiezen. We weten dat het patroon van een granieten aanrechtblad 'natuurlijker' is. Het wordt dan ook wel 'uniek' genoemd. Maar we hebben ook enkele - voor ons - mooie composiet bladen gezien. Dat zou even (on)gevoelig zijn voor vlekken, hitte enz. als een granieten blad. Is dat juist?
Helemaal mooi zou zijn als je op het blad ook deeg kunt uitrollen. Maar dat is geen must.
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
Ik heb vier jaar een composiet blad, zwart met rommeltjes er in. Er zit nog geen vlek in. Ik zet er geen pan op die direct van het gasstel komt, daaronder gebruik ik dan even een kurken onderzetter. Of het wel zou kunnen, ga ik niet proberen. Heb heel vroeger graniet gehad, maar daar zette ik die hete pan ook niet direct op.
Ik zou niet weten waarom er geen deeg uitgerold kan worden.
Ook ik ben blij met mijn composiet blad en, net zoals @tijger1, zet ik nooit een hete pan rechtstreeks op het blad. En op ieder aanrechtblad, wat het ook is, kan men deeg uit rollen, gewoon bloem en dan: rollen maar. Succes met wat u uiteindelijk kiest.
Het is ook niet onze bedoeling om er hete pannen op te zetten. Maar ja, het kan altijd eens gebeuren dat je een hete pan heel even snel weg moet zetten (ongelukje). Dan is het mooi als een blad het niet meteen begeeft. Op ons granieten blad konden we een 'normaal' hete kookpan komend van een inductieplaat erop opzetten. Vanuit de oven hebben we dat nooit gedaan.
ad deeg uit rollen: Tot nu toe rollen we deeg altijd op een linnen doek uit. Maar liever rechtstreeks op een blad; is eenvoudiger voor het rollen en ka ook een keer groter. Ik heb misschien ook (ten onrechte) wat 'hygiëne' aarzelingen.
Ik vertrouw niet zonder meer productiebesprekingen op sites. Probeer daarom van verschillende kanten informatie in te winnen. En zoals Tijger1 schrijft soms roept een stuk meer vragen dan antwoorden op.
Wat betreft de hittebestendigheid van composiet heb ik het zo begrepen: op zich hittebestendig, maar het hars in de composiet kan door de hitte wel tot verkleuringen leiden.
Maar waarom zou u overstappen op composiet blad als u zo tevreden bent over granieten blad? Kwa uitstraling haalt composiet het bij lange na niet bij composiet. Hete pannen gewoon op het aanrechtblad kunnen zetten, vind ik ook een groot voordeel.
door mjurgenApr 12, 2021 om 19:58
62 Antwoorden / 19 Vragen
We wilden ook eerst gewoonweg weer een granieten blad nemen, maar zijn door wat we aan keuzemogelijkheden bij composiet aan het twijfelen geslagen. En we hebben ook een heel mooi uitziend composietblad gezien (was natuurlijk maar 30x30).
door DonutsApr 12, 2021 om 20:03
1203 Antwoorden / 2 Vragen
Ik zeg altijd, bij twijfel niet doen. U zou ook eens bij Ikea kunnen gaan kijken, daar staan verschillende keukens opgesteld met diverse soorten aanrechtbladen. Voordeel van Ikea is dat je niet wordt lastig gevallen door een verkoper met een vlotte babbel en de prijzen liggen gewoon vast.
th
door thieuApr 14, 2021 om 12:57
146 Antwoorden / 0 Vragen
Het is zowel op graniet als composiet niet raadzaam er een hete pan op te zetten. Een plaat graniet kan barsten door het temperatuurverschil. Wij hebben daarvoor al jaren een afzetrooster (gewoon van de Ikea) naast onze inductiekookplaat staan.
@mjurgen, ook ik vond dit een vreemde beschrijving van de link die @marita5 gaf. Leest vol tegenstrijdigheden. Maar waar ik nu nog nooit van gehoord is, wat u beschrijft: deeg uitrollen op een linnen doek. Blijft dat dan niet aan doek plakken? Ik vind composiet juist gemakkelijk om schoon te houden, dus qua hygiëne zou u niet bang moeten zijn hoor. U snijdt immers een stukje kip ook op een aparte plank?
door mjurgenApr 12, 2021 om 20:04
62 Antwoorden / 19 Vragen
Ik heb enkele doeken van linnen juist voor deegbewerkingen (en een siliconen mat). Bij het maken van (bijv.) Apfelstrudel kun je de deeg op het linnen doek (eerst bestuifd met meel) dun uitrollen, met de vulling belegen en vervolgens met behulp van het doek oprollen en als rol in een koekenpan laten glijden.
door tenorminApr 12, 2021 om 20:15
16816 Antwoorden / 108 Vragen
Kijk eens aan: weer iets geleerd, leuk dat dit kan: nooit geweten. Best een goede tip. Dank u wel.
Ik heb een composiet blad maar heb vorige week een sample ontvangen van plaatmateriaal met een Arpa Fenix NTM laag. Ik heb het nu op het aanrecht gelegd om een tijdje te gebruiken om te kijken hoe het zich houdt. Het ziet er in ieder geval heel mooi uit.
door tenorminApr 12, 2021 om 23:19
16816 Antwoorden / 108 Vragen
Ik lang van zijn leven: nooit meer @groene amsterdammer. Alles zie je op roestvrijstaal. Heb ik vroeger gehad. Je ziet er alles op. En er pannen op leggen: da's knap: zetten zal je bedoelen. Dat dan wel weer. Maar dan wordt het poetsen nog erger. Heb een RVS tosti ijzer: spijt al haartjes op hoofd: microvezel doekje maakt het wel schoon maar strepen: niet weg te krijgen.
Mijn rvs aanrechtblad is al ruim 40 jaar oud.......
door gerberaApr 13, 2021 om 14:52
7348 Antwoorden / 14 Vragen
@GBA, Zo leuk, de TS vraagt naar voor en nadelen van een compositieblad en dan komt u met een RVS blad. @tenormin, RVS maak je heel mooi schoon met een beetje, jawel, zonnebloemolie, glimt als een spiegel zonder strepen.
Als je gaat verhuizen? Doe deze eens pal zuid met de zon er vol op, een ramp... eens maar nooit meer, moest met gordijn dicht de afwas doen!
De gladde RVS zie je alles op, het Wasbordje, zie je niets op maar lastiger schoon te houden....
Met staalwol de wasbak in 1 richting poetsen gaat prima, maar niet zomaar aan klooien want dat krijg je er erg moeilijk uit. Net als Schaatsen, Ard en Keesie gingen zelfde kant op maar Sjoukje Dijkstra maakte vreemde krullen en de veegmachine had er toen ook al moeite mee....
Maar stenen blad en nu RVS antwoorden? Hoe laat je een Topic starter nooit meer terug komen!
Re: bij nader inzie heb ik geen composietblad. (Hout met sterke fineerlaag). Probleempje is dat zichtbaar is waar hanzeepflesje staat, is wel met enige moeite weg te peotsen. Verder geen enkel probleem.
Waarom met twijfel voor iets anders kiezen dan dat waar u tevreden over bent? Dus ik zou gewoon weer gepolijst graniet kiezen.
Deeg kun je overal wel op uitrollen, meestal dan even eerst wat meel strooien? Op een linnen doek vind ik heel apart en zou ik zelf niet doen. Lijkt me niet goed werken.
Ik snap het deegrollen niet zo goed, en ik lees hier dat meer mensen dat doen. Ik gebruik op ons granieten blad toch een grote snijplank. Het deeg moet om goed te rijzen niet té koud worden. Het aanmaken wordt daarom ook wel met lauwwarm water (of melk) gedaan. Als je het deeg daarna op een groot koud granieten blad uit gaat rollen dan daalt de temperatuur van het deeg enorm, waardoor het minder goed rijst.
Ik heb geen ervaring met een aanrechtblad. maar voor een wasbak voor in de bv. voor een wastafel zal ik een 'ouderwetse porsoleine' aanraden. Make-up productenresten, met namen oogschaduw, dat niet direct verweidert wordt. Kun je na een dag niet meer schoonmaken. Je blijft het zien.
door gerberaApr 14, 2021 om 14:21
7348 Antwoorden / 14 Vragen
Het gaat hier toch echt over een aanrechtblad in de keuken en lijkt mij een porseleinen wasbak, waar overigens niet naar gevraagd wordt, nou niet bepaald geschikt daarvoor. En make-up gebruik je doorgaans in de badkamer.
door DonutsApr 14, 2021 om 14:33
1203 Antwoorden / 2 Vragen
Productresten van mijn oogschaduw en lipstick blijf ik inderdaad lang in de w.c. pot zien...
door tijger1Apr 14, 2021 om 22:13
42060 Antwoorden / 21 Vragen
Goedenavond. Mijn oude keuken heeft een composieten aanrechtblad en mijn nieuwe keuken krijgt er straks ook weer een. Mijn oude aanrechtblad is nog als nieuw vandaar dat ik er weer voor ga. Ik heb mezelf eraan gewend geen hete pannen op het blad te zetten en heb toendertijd gekozen voor een blad met zgn waterkering. Gewoon een rand zodat water terug kan lopen richting wasbak
Geachte mjurgen, Een granieten blad komt uit een natuurlijke groeve en afhankelijk van de soort meer of minder poreus aan de oppervlakte, daarom altijd voor gebruik, liefst in fabriek laten IMPREGNEREN. Een Composiet blad wordt geperst net als glas, in principe sterker en langere lengtes dan graniet (zonder ondersteuning) kan zelfs in dikte van 12 mm. GA naar een plaatselijke GOEDE keukenadviseur (niet alleen verkoper) die kan je de goede keuze laten maken. Dit wat betreft smaak ,vormgeving, budget voor het totale plaatje, meubelen, blad en apparateur.
PS laat je niet alleen leiden wat er geschreven staat door leken. m.vr.gr.
door gerberaApr 15, 2021 om 14:45
7348 Antwoorden / 14 Vragen
Noem eens een paar "leken" die, behoudens die met zijn RVS blad, iets anders schrijven dan u die daarin geen antwoordt op de vraag geeft. De vraag is simpel, wat zijn de ervaringen met een Composiet blad, van een granieten blad weet de TS alles omdat deze er ervaring mee heeft.
Je moet gewoon kiezen wat je mooi vindt. Op geen enkel aanrechtblad kun je hete pannen zetten, deeg rollen of brood snijden. Daar heb je hulpmiddelen voor zoals pannenrekjes, en snijplanken. Goedkoop te krijgen bij Ikea. En nog wel zo hygienisch ook. Elke keer het aanrecht soppen voordat je deeg gaat rollen. Daar pak je gewoon een goede snijplank voor.
Deeg kun je prima uitrollen op een aanrechtblad van composiet en dat is ook niet minder hygiënisch dan op een granieten aanrechtblad. Gebruik je het aanrechtblad als snijplank, dan kan dat krassen veroorzaken. Niet-bijtende vloeistoffen die zijn blijven liggen, zoals water, koffie of thee e.d., hebben bij ons nog nooit blijvende vlekken veroorzaakt. Als ik een hete pan met b.v. aardappels eventjes kort op het aanrechtblad neerzet om de deksel goed te doen voordat ik de aardappels afgiet, dan levert dat nooit schade op. Paar dagen geleden echter had ik alvast asperges in een pan op het gasstel klaargezet, maar nog zonder water. Mijn man, die ervan uitging dat er ook water in de pan zat, heeft vervolgens het gas opengedraaid, waardoor de pan is gaan droogkoken. In een schrikreactie heeft hij toen de gloeiend hete pan op het aanrechtblad gezet en is er door de extreme hitte van de pan onmiddelijk schroeischade ontstaan. Gevolg was een bruine kring, die gelukkig met wat moeite en een plastic schuursponsje weggepoetst kon worden, maar helaas ook vier kleine plekjes waarvan de decoratielaag helemaal is weggeschroeid! gelukkig vallen die door de drukke decoratie van het blad bijna niet op, maar jammer is het wel. Buiten die vier schroeiplekjes ziet ons aanrechtblad er overigens nog net zo mooi uit als 20 jaar geleden!
Klacht over rioleringsbedrijf van Dongen (085.8000582)
Op 25 december 2023 had ik last van een verstopt toilet.
Ik heb toen contact opgenomen met Rioleringsbedrijf van Dongen.
Ik ben toen opgelicht. Ik heb uiteindelijk een rekening moeten betalen van 4.145, -- voor ca één uur werk. De kosten zaten in de toeslag vanwege de feestdagen en de afschrijving van de apparatuur die volgens de mont
...
Lees meer
Momenteel hebben wij thuis erg veel last van terugkomende verstoppingen in onze afvoer. Ik probeer het telkens zelf op te lossen, maar zonder succes. Nu ben ik op zoek gegaan naar een loodgieter alleen vind ik de prijs echt belachelijk duur.
Is er ergens een redder in nood met de gouden tip? Of weet er iemand een loodgieter die goedkoper is en netjes te werk gaat??
...
Lees meer
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer. Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing?
Lees meer
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee. Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen! Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer