Salderingsregeling is bevoordeling bezitters?
Politici en het kabinet spreken nu over een bevoordeling van bezitters van zonnepanelen ten opzichte van niet-bezitters.
Er worden bedragen genoemd die ik niet kan plaatsen. Ik doel op het gebruik. Niet op de plaatsing. Het gaat echt om de salderingsregeling.
Niet-bezitters zouden meebetalen aan het voordeel van bezitters. Die bewering is mij niet duidelijk.
Vraag: kan iemand iets duidelijker dan de politiek kunnen vertellen hoe dat zit? Liefst met een indicatieve berekening.

Wij hebben hier ook nog gebruik van kunnen maken.
Maar let op!
Dit was voor ons alleen in het begin na de aanschaf en gaat hier in de eerste instantie om een stuk BTW verrekening in de praktijk.
Je wordt dan tijdelijk "ondernemer" en krijgt het te veel betaalde weer terug.
Saldering werkt even anders.
Maar het fijne lees je hier
Belastingdienst en hier Milieucentraal

Salderingsregeling wordt afgebouwd:
https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-steunt-voorstel-voor-afbouw-salderingsregeling

Allereerst is dit afhankelijk van hetgeen zonnepaneelbezittes hebben qua apparatuur en ook biv. m.b.t. opslagmogelijkheden thuis zoals nu goed in ontwikkeling is. Daarnaast geldt de overeenkomst die men heeft met de leverancier, de omvang van eigen opwekken, omvang van de afname van het net etc. etc. etc. Daarbij is er tot op dit moment nog uitsluitend van aanpassing.
Daarbij zidie ik ook dat dagbladen en andere media op dit moment 'redelijk gevuld worden/zijn ' met info waarmee uw vraag kan worden beantwoorden.
Daaruit is helaas wel af te leiden dat degenenen die geen vaste overeenkomst hebben en ook geen zonnepanelen wel degelijk meebetalen aan het terugleveren aan het net van wel zonnepaneelbezitters. (O.a. door de kosten van het netbeheer, benodigde (zeer noodzakelijke) uitbreiding van het netwerk etc. door o.a. het teruggeleverd worden aan het net.

Volgens laatste info schijnt het de eerste kamer niet te halen.

Nou reken er maar op dat PVDA en Groenlinks zich weer om laten praten door Jesse en het dus gewoon doorgaat.
Maar geen enkele draai is zo raar als die van de PVV gisteren. Geertje heeft waarschijnlijk gekeken wat de opinie op Twitter was en is op basis daarvan 180 graden gedraaid....
De afschaffing van de salderingsregeling staat ter discussie en gaat het in deze vorm ook niet halen want het wordt onaantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. In zekere zin jammer want zonnepanelen bezitters die uit winstoogmerk tot elk hoekje van het dak vol hebben laten bouwen met zonnepanelen terwijl ze van de opbrengst een klein deel zelf verbruiken zijn spekkoper. Voorbeeld voor eigen verbruik is op jaarbasis zeg 4000 Kwh nodig en de zonnepanelen leveren 10.000 Kwh op jaarbasis op dan is het lekker verdienen want er wordt 6000 Kwh tegen inkoopsprijs aan het net teruggeleverd. De salderingsregelings afbouw was ooit bedoeld om te voorkomen dat er particuliere stroomcentrales zouden ontstaan in de hoop dat het 0 op de meter dus het energieneutraal principe zou aanslaan en kopers van zonnepanelen er voor zouden kiezen maar helaas worden daken uit winstoogmerk aangemoedigd door verkopers nog vol met zonnepanelen gelegd. Ik zie meer in een nieuwe vorm van salderen waarbij mensen die nu tot de aanschaf van zonnepanelen overgaan boven het eigen verbruik een klein deel gesaldeerd wordt desnoods met een hogere inkoopsprijs maar over dat deel dat meer is geen terugleveringsvergoeding meer ontvangen.
Meer opwekken dan verbruik heeft inderdaad het voordeel dat de salderingsmogelijkheid in uw voorbeeld tot 2029 nog 100% is en 92,5% nog in 2029 en 70% in 2030. Daarna helaas geen saldering meer.
De prijs die u betaald is een gemiddelde. Overdag als de zon schijnt betaald het nutsbedrijf een laag bedrag bij inkoop. 's Nachts is er een stuk minder opbrengst en is zijn inkoopprijs een stuk hoger. Er zijn momenten dat hij veel marge maakt, maar ook momenten dat er geen of negatieve marge is.
Bij salderen mag ik de goedkope stroom in de zomer wegstrepen tegen de dure stroom in de donkere maanden. Ik lever dus eigenlijk stroom op het dalmoment dat op een piekmoment weer ingezet word. Een kostenpost voor het nutsbedrijf. Andere klanten moeten dat gat gaan opvullen.
Enerzijds kun je met salderen als bezitter van zonnepanelen het gebruik van elektriciteit op 'dure' momenten wegstrepen tegen de zonnestroom die je geproduceerd hebt op 'goedkope' momenten.
Anderzijds is de grote hoeveelheid zonnepanelen er mede de oorzaak van dat er in een jaar steeds meer goedkope 'inkoop momenten' voor energieleveranciers zijn als gevolg van een groot aanbod aan groene stroom. De klanten zonder zonnepanelen profiteren op deze manier juist mee van de zonnepanelen die er al liggen bij andere mensen en bedrijven.
Hoeveel een klant zonder zonnepanelen nu werkelijk aan nadeel heeft is daardoor heel wat ingewikkelder om vast te stellen dan wat er nu voorgeschoteld wordt door de voorstanders van het afschaffen van de salderingsregeling. Waarschijnlijk is het nadeel véél kleiner dan voorgeschoteld wordt.
Ook is er simpelweg een praktische reden die het afschaffen voorlopig onmogelijk maakt. Zolang niet elke pand is voorzien van afzonderlijke telwerken voor terugleveren, levert het afschaffen van de salderingsregeling namelijk belasting ongelijkheid op. En dat mag niet.
Het is eigenlijk heel simpel: 's zomers wek je stroom met soms een waarde van nul of negatief (als er meer wordt opgewekt dan nodig) en die kan je nu in feite inruilen voor dure stroom in de winter. Dus je geeft een lege wijnfles en krijgt een volle terug.
Niet zo gek dus dat er naar saldering wordt gekeken.
Ik weet geen bedragen, maar wij als flatbewoners hebben op het dak, is 8 hoog, zonnepanelen liggen die alleen voor de algemene ruimten voordeel opleveren voor de woningbouwvereniging. Bewoners van eengezinswoningen van dezelfde woningbouwvereniging hebben zonnepanelen gekregen zonder enige kosten.
Dat vind ik oprecht oneerlijk!
Grote kans dat het technisch niet anders kan zonder hele grote verbouwingen. Vaak zijn er individuele verbindingen van de netbeheerder naar de appartementen die ieder hun eigen meter hebben. Voor de algemene ruimtes is er ook 1 verbinding van de netbeheerder. Als je zonnepanelen op zo'n gebouw wilt leggen waar alle bewoners ook binnen de appartementen van kunnen profiteren moet je alles centraal binnen laten komen en binnen het gebouw distribueren. Dus 1 dikke kabel van de netbeheerder, die de verhuurder dan verdeelt over de appartementen. De meterstanden moeten dan ook aan de verhuurder worden doorgegeven die dan de berekeningen moet gaan maken over wie wat heeft gebruikt en welk deel iedereen van de zelf opgewekte elektriciteit heeft gebruikt. Kortom: gigantisch veel impact.
Overigens profiteer je nu ook van de zonnepanelen: de elektriciteit voor de algemene delen worden in de servicekosten doorberekend. De service kosten zullen omlaag gaan.
Maar er zijn nog wel meer dingen oneerlijk. De algemene ruimtes van jullie gebouw worden schoongehouden door de verhuurder. Mensen met een rijtjeshuis moeten de boel allemaal zelf schoonhouden.
Geen idee hoe groot het dak is en hoeveel woningen er zijn, maar passen er zoveel panelen op dat elke bewoner zonnepanelen kan leggen?

iemand bezit zonnepanelen en kan dus salderen, daarmee word er NIET betaald en wel de extra belastingen op energie waar iemand die geen panelen bezit WEL deze energiebelasting betaald ....
Nieuw op Vraag & Beantwoord

Kalktabletten
Ik krijg op advies van mijn huisarts ook vitamine D voorgeschreven maar deze tabletten worden sinds 1 jan. niet meer vergoed door mijn zorgverzekering CZ. Tot zover geen probleem want dan betaal ik zelf die € 29,46 voor 90 stuks. (Is voor 3 maanden) Tot mijn verbazing kreeg ik (voor het eerst dit jaar) een nota van mijn apotheek van € 40,09. Daarop staat het bedrag voor de tabletten van ... Lees meer

Dell.com haalt kapotte pc niet op
Op 9 november van vorig jaar heb ik een Dell Inspiron computer gekocht bij Dell. Die bleek stuk te zijn. Er is veel gebeld en overlegd, maar niemand kreeg de Dell aan de praat. Het was een "maandagmorgen-produkt" en ik kreeg een gloednieuwe.
Die nieuwe doet het prima, maar de toezegging om de defecte Inspiron op te halen, is nog steeds niet nagekomen (sinds vorig jaar). Mijn dossier is gesl
...
Lees meer
Via indeed is er geld afgescheven op mijn CC ik wil dit bedrag graat terug zien
Via indeed heb ik destijds voor mijn bedrijf waar ik werkte een vacature geplaatst, nu is er in feb (515 euro van mijn cc gehaald) terwijl indeed ook zag dat deze vacatures al heel lang niet meer open staan en zelf het bedrijf permantent gesloten is. hoe kan ik dit geld terug krijgen ? Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer

Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer