Verwarming aan laten staan of toch niet?
Beste Kassa-Forummers,
Wellicht een beetje mosterd-na-de-maaltijd-achtig, maar toch maar deze vraag stellen.
Vroeger toen ik nog in een appartement woonde, zette ik de verwarming als ik niet thuis was, helemaal uit (had zo'n ouderwets draai thermosstaatding), d.w.z. onder de 5 graden.
Wanneer ik na een werkdag thuiskwam, zette ik de verwarming aan op 23 graden (dan sloeg de CV-ketel aan). Heel snel werd mijn appartement weer warm en vond ik het warm genoeg, dan draaide ik het lager naar 20 of 21 graden.
Een uur voor het slapen gaan, zette ik de verwarming weer helemaal uit.
De volgende ochtend (zo'n 8 uur verder) liet ik de verwarming uit. Tot ik weer 's avonds thuis kwam.
Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat het juist heel energieverslindend was om telkens de verwarming weer op te starten en uit te zetten. Als ik de hele dag (24/7) de verwarming gewoon aanliet op pakweg 16 graden wanneer ik er niet was en tijdens het slapen en naar behoefte iets hoger zette wanneer ik er wel was, zou dat minder energie kosten dan opstarten en uitzetten.
Klopt dat laatste??? Wat is energie-zuiniger? Uitzetten wanneer je er niet bent of 24/7 aan laten op lager(e) temperatuur?
Ter info: ik had een nieuwe HR CV-ketel van Bosch die geplaatst is in 2003, dus het is niet zo heeeeel lang geleden. :-)
Helemaal uitzetten zou ik nooit doen, dan verbruik je inderdaad ineens een hele stoot gas als je de cv aanzet.
Ik laat de verwarming in mijn (eengezins)woning altijd op 15 graden staan. Als ik verder niet stook of veel kook, is het gasverbruik rond de 5m3 per week.
Of het verschilt hangt ook af van de isolatie van je woning.
's Nachts zetten we de thermostaat op 16, als we thuis zijn op eerst 20 dan 21 graden, soms op 22 in de avond. 's Ochtends is het nooit kouder dan 19 graden. En als we er overdag niet zijn en de thermostaat op 16 blijft staan is het 's avonds ook nog nooit onder de 17 graden geweest bij thuiskomst. Het maakt dan dus niets uit of je de thermostaat 's nachts op 5 of op 16 graden zet.
Als je langer van huis bent zal het wel verschil maken, maar gewoon bij dagelijks gebruik maakt het in een normaal geïsoleerd huis dus niets uit.
@kama maakt wel degelijk verschil uit als je in een eengezinswoning woont.
Toen ik nog in een appartement woonde, had ik minder last van temperatuurschommelingen doordat er om mij heen flink gestookt werd.
Uitzetten beteken dus dat de teperatuur omlaag gaat, maar minder warm het in huis is des te langzamer gaat de afkoeling. Dus met andere worden hoe warmer hoe sneller de temperatuur zakt .Neem maar eens een proef met iets wat een hoge temperatuur bevat dan kan je zien dat de hoogste temperatuur het snelste naar beneden gaat, en hoe kleiner de temperatuur is des te langer duurt de afkoeling
[quote=susannef schreef op zaterdag 8 jan 2011, 13:04]@kama maakt wel degelijk verschil uit als je in een eengezinswoning woont.
Toen ik nog in een appartement woonde, had ik minder last van temperatuurschommelingen doordat er om mij heen flink gestookt werd.
Wij wonen in een vrijstaande bungalow met plat dak.

Bij een perfect geïsoleerd huis is het voordeliger de verwarming niet lager te zetten.
Bij andere woningen loont het zich om de verwarming lager te zetten.
Echter meer als 5 graden lager werkt vaak ook negatief op de kosten.
De thermostaat onder de 10 graden zetten, raad ik af ivm vocht problemen.
De verwarming te laag zetten kan ook nog voor vochtproblemen zorgen (afhankelijk van de woning). Misschien spaar je dan wat op gas, maar heb je op andere gebieden weer meer kosten.
Hmm... het appartement was niet al te best geïsoleerd, als de verwarming uitstond in de winter kon het in huis wel 13 graden zijn.
Maar goed, als ik de reacties dus goed begrijp is 24/7 de verwarming aanhebben op lagere temperatuur (+/-17 graden) dus energie-zuiniger dan 1 uur de verwarming van "uit" naar "hoog" (23 graden) en vervolgens 5 uur lang op 20 a 21 graden.

Probeer het uit, door dagelijks je meterstanden op te nemen.
Hou wel rekening met de buitentemperatuur en windsnelheid als je gaat vergelijken.
Niet iedere woning is gelijk.
Wat vocht betreft...koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht.
Afkoelen kan condens geven.
Hang een hygrometer op, ventileer eerst als het te vochtig is.
Bij opwarmen scheelt het heel veel, als de lucht droog is.
je moet namelijk het vocht in de lucht mee verwarmen.
Nieuw op Vraag & Beantwoord

Energielabel
Misschien dat jullie mij kunnen helpen. Wij wonen gehuurd (vrije sector). En er is vorig jaar Oktober een meting geweest. Er is B uitgekomen. Waar wij het oneens mee zijn. Er loopt water over de vensterbanken en de kozijnen zijn aan het schimmelen. De voordeur is nog enkel glas en de rubbertjes van de kozijnen zijn kapot. Het tocht flink ook. Nu weet ik dat ik bij mijn eigen huurbaas moet zijn. Ma ... Lees meer
Uitleg jaarafrekening gas
Bij Vattenfall vorig jaar, start 11 januari tot en met 31 december 2022, een vast contract gas afgesloten met een opgegeven verbruik van 1950 m3. Totaal verbruikt 1243 m3 volgens opgaaf Vattenfall. Moet nu toch 108 Euro bijbetalen. Kan iemand mij uitleggen hoe dit kan? Vattenfall kan dat namelijk niet. Onze dochter heeft een vergelijkbaar probleem met Vattenfall.
Aanvulling: krijg net de afre
...
Lees meer
Hoe maak je van die ouderwetse rosé gele schuimblokken (recept)?
Het was stevig maar niet hard en erg zoet. Ik zoet een recept geen verkooppunt van dit snoep. Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer

Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer