VVE blokkeert zonnepanelen
Al sinds enige jaren woon ik met plezier in een appartement. Het betreft een gestapelde woning, onder mij liggen drie lagen, mijn eigen 2 verdiepingen zijn de bovenste laag.
Enkele jaren geleden ben ik gaan investeren in zonnepanelen van de firma Esdec. Dit zijn volledige pakketten van panelen, omvormer en, belangrijk, een methode om de panelen doormiddel van verzwaring te plaatsen. Deze plaatsings methode betekend dat zonder ze aan het dak te bevestigen, de panelen wel duurzaam op het dak kunnen worden geplaatst. Deze methode heet FlatFix of Click-Fit en wordt wijd gebruikt in zowel Nederland als Duitsland en wordt in Nederland als veilig en degelijk gezien (bron: SenterNovem).
De panelen zouden op mijn platte dak geplaatst moeten worden, volgens de technici die ik heb geraadpleegd kan dat zonder problemen. De panelen zouden dan uit het zicht zijn, dat wil zeggen, onzichtbaar tenzij je op het dak zelf zou gaan kijken. Vanaf de gallerij, balkons of welke plek in welke van de huizen die bij het complex waar ik woon horen, zouden de panelen niet te zien zijn.
Echter, de VVE blokkeert. Volgens de VVE is het plaatsen niet toegestaan en ben ik zelfs 'strafbaar' als ik ze wel plaats. Het is in stemming gebracht in de VVE vergadering, maar aangezien van de stemgerechtigde slechts een klein deel komt opdagen die ook nog eens de adviezen van de VVE provider RELA, zonder meer volgt is mijn verzoek afgewezen.
De stelling van RELA was: De aansprakelijkheid kan niet worden geregeld, het is een ondeugdelijk systeem dus moeten we een sterk negatief stemadvies geven.
In tussentijd heb ik 4 panelen aan mijn balkons gemonteerd, dit mocht wel, maar op mijn dak mag ik ze niet leggen. Daar is ook commentaar op geweest, maar ik heb ze vriendelijk gevraagd om hun juridische onderbouwing en er nooit meer wat van gehoord.
Mijn beeld is als volgt;
- Het systeem is deugdelijk
- Verantwoordelijkheid is hoofdelijk geregeld, ik ben hiervoor verzekerd
- Het plaatsen schaadt op geen enkele manier andere bewoners
- Het betreft geen structurele aanpassingen aan de woning, dus heeft de VVE hier eigenlijk niets over te zeggen
- Het claimen dat ik strafbaar zou zijn is ridicuul, er zou ten hoogste een civiele procedure kunnen komen, maar strafrecht heeft hier niets mee te maken
- Van de VVE mag verwacht worden dat zij helpt, niet blokkeert, wanneer het om verduurzaming van de woning gaat.
Mijn vraag is; kan de VVE op deze manier mij blokkeren? Nog los van de implicatie die het heeft over maatschappelijk bewustzijn, heeft de VVE die macht? Kan ik er wat tegen beginnen?
Mijn gevoel is ook dat RELA het vooral 'lastig' vindt hiermee te maken te hebben en er eigenlijk geen moeite aan wil besteden.
Je bent geen eigenaar van het dak. Dat is de vereniging van eigenaren. Die is overigens ook eigenaar van het hele pand/de schil. Zodra jij iets op het dak doet, ben je dus zeker wel in overtreding, minstens van het spiltsingsreglement. Daarnaast zul je toch op de een of andere manier van het dak in je appartement moeten. Daarvoor zul je een of meerdere gaten moeten maken.
Mochten de panelen van het dak afwaaien, dan is de vereniging daarvoor aan te spreken. Dat jij dan verzekerd bent is leuk om te weten, maar de vereniging (en dus ook alle andere eigenaren) moeten dan betalen.
Je bent toch zelf ook lid van de VVE? Probeer de andere bewoners te overtuigen van het voordeel van zonnepanelen en het vervolgens collectief gaat doen.
Dank voor de reacties.
De panelen kunnen niet van het dak afwaaien, tenminste niet tijdens in Nederland te voorziene omstandigheden. Als ze wel van het dak afvallen of anderszinds schade aanrichten, ben ik daar verantwoordelijk voor. Dit heb ik ook door een jurist laten uitzoeken en tegen dat risico heb ik me verzekerd. Daar heeft de VVE niets mee te maken, in principe hetzelfde als er een bloempot van mijn balkon af zou vallen.
Andere zaken, zoals schotelantenne's en afvoer van CV's mogen wel, zonder overleg met de VVE geplaatst worden. Toegang dat het dak is er voor alle bewoners. Voor de panelen hoeven geen gaten of wat voor aanpassingen dan ook aan het dak gemaakt te worden.
Ja, ik ben zelf lid van de VVE, echter op de vergaderingen komen van de iets van 60 appartementen (langerekt maar laag gebouw) maar 6 mensen opdagen. Deze zijn volledig op de hand van RELA en niet te overtuigen. Geprobeerd, maar die mensen zijn volledig van steen.
En de stroom of warm water die je opwekt straalt door het dak? Je zult toch op enig moment vanaf de panelen naar de binnenkant van je appartement moeten.
Aansluiting kan via aanwezig bekabeling, het zijn PV panelen dus alleen stroom hoeft te worden gekoppeld. Dat gedeelte is zorg voor gedragen.
Dat is ook gelijk mijn hoofd issue, dit kost de VVE niets, schaad ze op geen enkele wijze, andere bewoners merken het niet. En volgens mij hebben we in NL het beginsel, geen belang, geen zaak.
Daarom sta ik ook zo te kijken van de invloed van deze VVE.
Maar welke invloed zou je de VvE dan willen geven? Dat de minderheid gelijk heeft? Dat zou helemaal een janboel worden! Of dat de VvE geen inspraak meer heeft in het dak? Ook niet aan te bevelen aangezien zij juist eigenaar is van het dak.
In mijn eigen mening zou ik de gehele VVE geen macht willen geven. Het is een vaak ondemocratisch orgaan dat sommige mensen het recht geeft zich met zaken te bemoeien waar ze totaal geen belang bij hebben. In de wet is het mooi geregeld met de minimale opkomst etc, maar in de praktijk blijkt het er op neer te komen dat vergadering 1 niet genoeg opkomst heeft waardoor op vergdering twee er met een enorm lage opkomst dingen besloten kunnen worden.
De VVE, en vooral het dagelijks bestuur daarvan, hoort een uitvoerende, ondersteunende rol te hebben. Echter, ze stelt zich op als een wetgevende partij. Te vaak gerund door het type de-vve-is-mijn-lust-en-mijn-leven, goed ik chargeer, maar dat komt door persoonlijke irriatie.
Hoe kan het zijn dat een orgaan wat er is de belangen van de bewoners te behartigen, waar ik ook deel van uit maak, uit gemakzucht één bewoner dingen onmogelijk kan maken.
Kijk, als ik een dakraam wil plaatsen, de gallerij wil verbouwen, mijn kelderbox om wil bouwen tot werkplaats etc. Dan heeft de VVE een rol te spelen. Als ik mijn woning duurzaam wil verbeteren zonder daarmee enige last, waardevermindering of andere schade, danwel econmisch, danwel in woongenot danwel in risico, te doen aan wie dan ook. Dan is dat, in mijn optiek, iets slechts.
Het basisbeginsel, geen belang, geen zaak. Nu komt het erop neer dat het VVE bestuur, laten wel wel wezen, de leden zelf kan het geen bal schelen, 'het niet nodig vindt' en daar wil ik liever geen genoegen mee nemen.
Dus, kom ik terug op mijn basisvraag, kan de VVE dit doen en wat zijn de methoden, wegen en eventuele juridische middellen die ik kan inzetten om dit obstakel te overwinnen.
Even voor de duidelijkheid: de vereniging is de meeste democratische rechtsfiguur die we kennen. De meerderheid heeft namelijk altijd gelijk. Je moet je namelijk wel realiseren dat als je een appartement koopt, geen enkele steen werkelijk van jou is. Je hebt het recht gekocht om daar te mogen wonen en in een exclusief gedeelte daarvan ook nog wel. Dat in tegenstelling tot een huis.
Ik heb een appartementsrecht. Dat klopt.
De stelling over het democratisch gehalte van de VVE durf ik te betwisten.
Inderdaad op papier staat de meeste stemmen gelden, de meerderheid bepaald. Echter, in de praktijk komt het erop neer dat van de 60 of zo stemmen die er mogelijk zijn, slechts 6 naar de vergadering komen opdagen. Dit betekend dat vergadering 1 geen beslissingen mag nemen, maar vergadering 2, met aangepaste uitnodiging, wel.
Dat heeft als gevolg dat op die vergadering, 6 man voor iedereen belist. Dat zijn niet de meeste stemmen, dat zijn er slechts 1/10de van.
Ik ben het met u eens, op papier is het democratisch, in de praktijk komt het neer op desintresse en vriendjespolitiek. Helaas.
De meeste van mijn medebewoners vinden het allemaal best, maar willen in hun leven niet gestoord worden door de VVE. Die vinden dat de VVE er voor hen moet zijn, niet tegen hen. En zo stelt de VVE zich nu wel op.
Het feit dat ik vind dat een VVE, zeker in deze configuratie, een juridisch onding is dat stamt uit de tijd van 'gebouw' oudsten en dat soort gedoe doet er niet toe.
De VVE is een mooi idee op papier, maar in de praktijk werkt ze niet.
De VVE is juridisch verplicht, dus ik zal het er mee moeten doen, echter, ik vind dat in deze de VVE niet bevoegd is en wil weten of en hoe ik er om heen kan. Moet ik naar de kanton rechter stappen? Kan ik volstaan met de VVE op de hoogte stellen van het plaatsen van de panelen? Is het een beter idee de publiciteit op te zoeken? De politiek? Een programma als radar?
Want, los van de constructie VVE, het is toch zot dat zij een streep door een duurzame investering kan zeggen omdat ze het 'lastig' vinden? De halve wereld is in rep en roer door energie kwesties (olie, kernenergie etc) en de een simpele VVE in Nederland kan verhinderen dat een particulier op eigen kosten hier een, ik geef toe zeer klein, steentje aan bijdraagt?
Maar in een democratie geldt ook het beginsel: wie zwijgt, stemt toe. Wil je niet toestemmen, dan moet je niet zwijgen. Je mag er nu dus van uitgaan dat die andere 50 instemmen. Zo werkt een democratie nu eenmaal. Dat is ook de wijze waarop Plato het bedacht heeft. En wie zijn wij om Plato aan te vallen......
En als je zo tegen het systeem van een VvE bent, bedenk zelf dan eens goed werkende structuur waar natuurlijk balance of power en checks & balances ingebouwd zijn.
Dat de VvE besluiten neemt die jou op dit moment niet welgevallig zijn, wil dus zeker niet zeggen dat het systeem niet klopt en de democratie niet werkt.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Vertraging vlucht TUI
Op 24 maart heb ik gevlogen met TUIFly van Dakar naar Amsterdam onder vluchtnummer OR458. Deze vlucht die om 8:10 op Schiphol had moeten landen, is uiteindelijk tot 14.45 aankomsttijd op Schiphol Het vliegtuig had niet voldoende brandstof om een half uur rondjes te vliegen i.v.m. drukte op de luchthaven Schiphol. Hierdoor moest het vliegtuig uitwijken naar Brussel om bij te tanken. N ... Lees meer
Ervaringen met seniorenvoordeelpas?
Onlangs geprobeerd de seniorenpas te gebruiken.
Het betrof de aankoop van een inductiegasfornuis .
Helaas was de korting alleen voor tuinspullen.
Hierdoor toch eens verder gaan kijken en al snel bleek dat ik als inwoner van Zeeland , de trein naar een grote stad moest nemeen om iets terug te verdienen.
E.e.a. wordt niet vermeld en als ik dus vraag on terugbetaling van de kosten
...
Lees meer
Strafblad auto verzekering
Hallo,
Ik heb sinds een half jaar geleden een strafblad op mijn naam. Het is 2 jaar geleden gebeurd. Verder heb ik gewoon een baan en geen achterstand. Ik wil graag een auto verzekering maar de kosten zijn €700 voor een opel corsa uit 2002 voor 3 maanden!!! Zijn er ook andere verzekeringen die mij zouden willen want het is absurd duur!
Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Bij verhuizing, kan ik de huur van de geiser niet opzeggen
Ik woon een paar jaar in Rijswijk, op een gegeven moment moest er een nieuwe geiser komen, toen die werd gebracht heb ik ervoor getekend.
Ik ben huurder van de woning.
Nu ga ik verhuizen en wil ik de huur van de geiser opzeggen, maar eneco zegt dat dat niet kan, want ik heb een contract tot 2023.
Na mijn vertrek wordt de woning verkocht. Ik kan het contract wel afkopen, maar dat zal
...
Lees meer

Hoe kom ik van die hele kleine vliegjes af?
Wij hebben al maanden last van hele kleine vliegjes. Volgens mij zijn het geen fruitvliegjes want ik heb geen fruit in de keuken of huiskamer liggen en ik houd mijn aanrecht de hele dag door schoon. Nergens etensresten dus. Het zijn hele irritante beestjes, ze vliegen eigenlijk overal rond, behalve - tot nu toe- op de bovenverdieping, wat ik wel vreemd vind. t Zijn hele brutale beestjes, ik heb er ... Lees meer
Dubbelzijdige tape verwijderen
Wie weet hoe ik dubbelzijde tape kan verwijderen? Gaat helaas niet alleen om de lijmlaag, maar ook de bovenkant van de tape. De tape zit op een kunststof vensterbank en die mag natuurlijk niet beschadigd worden. Zie met Google wasbenzine, aceton e.d. voorbij komen, maar vraag me af 1) of dat werkt en 2) of dat de vensterbank niet gaat beschadigen.
Lees meer