su
door susankimkes 23 mei 2020 om 12:51
Vakantie & reizen

Gedupeerden Kunststad Reizen

Wij zijn op zoek naar gedupeerden van KUNSTSTAD Reizen. Wij zouden zelf in maart een Caravaggio-reis naar Italie en Malta maken. Die ging vanwege Corona jammergenoeg niet door. Kunststad bleek niet lid te zijn van SGR of een ander garantiefonds, hoewel dit in Nederland volgens de wet verplicht is. De eigenaar van Kunststad heeft op 21 april de BV ontbonden door middel van een turboliquidatie. Wij hadden hen daarvoor al in gebreke gesteld.  Sinds 23 april zijn de eigenaren van Kunststad van de aardbodem verdwenen, vermoedelijk met de reissommen van vele reizen. Omdat in de regel veelal ver vooruit werd betaald in verband met vroegbetalingskortingen, vermoeden wij dat het gaat om een totaalwaarde tussen de 2 en 4 ton. Wij zoeken andere reizigers die ook gedupeerd zijn, om samen te bekijken welke stappen we kunnen ondernemen. 

911 10 Rapporteer
door tijger1 - 23 mei 2020 om 12:58
40500 Antwoorden / 21 Vragen
0

"De overheid controleert niet of een reisaanbieder zijn verplichting nakomt. Het is het mogelijk dat je boekt bij een reisaanbieder die geen deugdelijke maatregel heeft. Je krijgt dan geen geld terug bij faillissement van de reisaanbieder. Check daarom - voordat je een reis boekt - of en bij welk garantiefonds/verzekering de reisaanbieder is aangesloten en onder welke voorwaarden."


Dat hebt u dus niet gedaan? en als de BV failliet is, moet u zich wenden tot de curator. 

He
door HenkDeZevende - 23 mei 2020 om 13:04
48 Antwoorden / Vragen
1

Ik heb geen weet dat een reisbureau verplicht zou zijn, lid te worden van de ANVR. Waar staat dat?

su
door susankimkes 23 mei 2020 om 13:15
Antwoorden / 1 Vragen

De Autoriteit Consument & Markt heeft ons verteld dat de wet reisorganisaties verplicht zich aan te sluiten bij een garantiefonds, of op een andere wijze hun financiele risico's horen af te dekken bijvoorbeeld met een verzekering. De ANVR is overigens geen garantiefonds, de SGR wel.

door tijger1 23 mei 2020 om 13:55
40500 Antwoorden / 21 Vragen

En hebt u dan die verzekering gecontroleerd?

Topantwoord

pe
door peentjes - 23 mei 2020 om 14:24
314 Antwoorden / 0 Vragen
10

De reisorganisatie hoeft zich nergens verplicht bij aan te sluiten, maar hij moet zich verzekeren tegen financieel onvermogen. dat houdt in dat hij zich in ieder geval moet verzekeren voor het terugbetalen van de reiskosten bij faillissement. Het betreft onderstaand artikel uit boek 7 BW 2017.

AFDELING 5 BESCHERMING BIJ INSOLVENTIE
Artikel 513a
  • 1. De organisator neemt de maatregelen die nodig zijn om te verzekeren dat, wanneer hij wegens financieel onvermogen zijn verplichtingen jegens de reiziger niet of niet verder kan nakomen, wordt zorggedragen hetzij voor overneming van zijn verplichtingen door een ander hetzij voor terugbetaling van de reissom of, indien de reisdiensten reeds ten dele zijn genoten, een evenredig deel daarvan. Indien de pakketreisovereenkomst personenvervoer omvat, voorzien de maatregelen in de repatriëring van de reiziger.

(uit: de Implementatiewet richtlijnen pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen)

door panter22 - 24 mei 2020 om 08:36
3897 Antwoorden / Vragen
1

Misschien is het je ontgaan, maar de reisbranche heeft het moeilijk. Vandaar dat vouchers gegeven worden.
Wat je gedaan hebt (en kennelijk meer mensen met jou) je geld terug eisen. Geld dat er niet is.
Gevolg, faillissement. En nu krijgt niemand iets. 
Waarom heb je niet even afgewacht of Kunststad reizen een oplossing zou komen ipv de eigenaren beschuldigen dat zij er met jullie geld vandoor zijn gegaan.
De coronacrisis hadden zij ook niet kunnen voorzien. 
Wat wil je trouwens uit een lege bv halen? 
Samen met anderen een dure advocaat inhuren om misschien nog een paar procent van je betaling binnen te halen?
Gerechtigheid? Het is maar geld.

lo
door lovewinnie - 24 mei 2020 om 09:10
898 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ik heb nog nooit gehoord van een wet dat reisbureau aangesloten moet zijn bij SGR of andere garantie fonds . Er zijn er genoeg die namelijk niet zijn aangesloten. 
Het is aan jezelf dit te controleren voor het boeken. Echter kijken er veel naar het goedkoopste aanbod ipv garantie fonds. Eerste wat ik doe is Garantiefonds controleren.

In dit geval verwacht ik een klein reisbureau of een met kleine spaarpot  wat door deze omstandigheden failliet is. In dat geval is er geen geld en kunt u aansluiten bij curator.

Echter kan het ook gewoon even duren voor u het geld of reactie terug heeft en zijn ze achter gesloten deuren misschien druk bezig?? Hoop het voor u. Afwachten is het enige wat u kunt doen..
En let aub voortaan waar u boekt . Want sgr of andere Garantiefonds is echt heel belangrijk . 

door Theotrucker - 24 mei 2020 om 09:36
408 Antwoorden / Vragen
0

Ze zijn niet failliet maar hebben het bedrijf beëindigd. Dus blijven ze financieel verantwoordelijk. 

https://bedrijvenmonitor.info/bedrijf/cultuur-sport-en-recreatie/kunststad-b-v/kvknummer/320956480000

lo
door lovewinnie 24 mei 2020 om 09:47
898 Antwoorden / 1 Vragen

Dan is het gewoon afwachten met wat voor oplossing ze komen.  Wellicht voucher ..en lopen ze vast alsnog failliet . Zullen vast met boekhouders bezig zijn met wat de opties zijn

door gerbera - 24 mei 2020 om 09:51
5702 Antwoorden / 10 Vragen
0

U schrijft; De Autoriteit Consument & Markt heeft ons verteld dat de wet reisorganisaties verplicht zich aan te sluiten bij een garantiefonds,

Dit geldt alleen voor aanbieders van pakketreizen dus als KUNSTAD geen pakketreizen aanbied is er voor hen geen veplichting.
Dus als u zich daarop wilt beroepen had u zelf na moeten gaan of de club was aangesloten bij ANVR of SGR.

Tr
door Trostomaat 24 mei 2020 om 15:14
158 Antwoorden / Vragen

Dit geldt niet alleen voor pakketreizen, maar ook een zgn. 'gekoppeld reisarrangement'.
De verplichting in kwestie is niet dat men zich moet aansluiten bij een garantiefonds, maar dat men zich moet verzekeren tegen financieel onvermogen (bijv. door zich aan te sluiten bij een garantiefonds).

door gerbera 24 mei 2020 om 15:39
5702 Antwoorden / 10 Vragen

@trostomaat, Lees nou gewoon wat de TS schrijft over de verplichting en daar reageer ik op. Dus wat het nut van uw reactie hier is ontgaat mij totaal. Die is voor de TS van belang en niet voor mij.

Nog een keer dus wat de TS beweerd; De Autoriteit Consument & Markt heeft ons verteld dat de wet reisorganisaties verplicht zich aan te sluiten bij een garantiefonds.
En dat is dus niet waar.

Tr
door Trostomaat 24 mei 2020 om 16:23
158 Antwoorden / Vragen

U verstrekte in één zin twee keer onjuiste informatie 'aan TS'. Ik dacht ik corrigeer het even. Voor de volledigheid en om misverstanden. voor TS, te voorkomen:
1. De verplichting waarop de ACM doelt, geldt, in tegenstelling tot wat u beweert, niet alleen voor pakketreizen;
2. Die verplichting betreft, in tegenstelling tot wat u beweert, niet het zich aansluiten bij een garantiefonds.
Ik plaats mijn reactie expres onder de uwe, omdat de fouten in uw reactie staan. Dat is wel zo duidelijk en het beperkt hopelijk de verspreiding van onjuiste informatie.
U wordt er zo te zien niet gelukkig van, maar ik hoop dat u het begrijpt. Het is niet persoonlijk.

door gerbera 24 mei 2020 om 16:52
5702 Antwoorden / 10 Vragen

Er staan geen fouten in mijn reactie, de TS beweerd dat reisbureaus verplicht aangesloten moeten zijn bij een garantiefonds. En waar schrijf ik dat het alleen voor pakketreizen geldt, ik schrijf "alleen voor aanbieders van".en ja daar vermeld ik de gekoppelde reizen niet bij. En ik wordt niet zo gauw ongelukkig van een reactie als die maar betrekking heeft op datgene wat ik schrijf. Dus nogmaals als Kunststad geen pakketreizen aanbiedt hoeft deze nergens bij aangesloten te zijn. En dat was mijn reactie, niets meer en niet minder.

Biedt een reisaanbieder pakketreizen of gekoppelde reisarrangementen aan? Dan is hij wettelijk verplicht om maatregelen te treffen voor het geval van een faillissement of dreigend faillissement. Bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij een garantiefonds.

Tr
door Trostomaat 24 mei 2020 om 22:59
158 Antwoorden / Vragen

Als Kunststad geen pakketreizen, maar wel gekoppelde reisarrangementen aanbiedt, dan geldt, in tegenstelling tot wat u schreef, voor Kunststad wel degelijk een verplichting.
En die verplichting is te zorgen dat men verzekerd is tegen financieel onvermogen. Dat hoeft niet per se via één van de garantiefondsen te lopen.

door panter22 - 25 mei 2020 om 08:51
3897 Antwoorden / Vragen
1

Ik heb nog even gegoogeld en je heb je bericht ook op opgelicht.nl gezet.
Het is nogal wat waarvan je deze met naam genoemde bestuurders beschuldigt. Je tast hiermee hun naam aan, ook al schrijf je er veiligheidshalve vermoedelijk bij.
De organisatie bestaat al sinds 2003 en uitgerekend met de coronacrisis zijn ze er met de buit vandoor.
https://drimble.nl/bedrijf/amsterdam-duivendrecht/17399068/kunststad-bv.html
Je hebt zelf vooraf  kennelijk niet gecontroleerd of Kunststad aangesloten was bij garantiefonds, maar daar toch geboekt.
Dus als er geen fonds is, dan krijg je niets. En na de turboliquidatie wil je je geld terug op welke manier dan ook.
Daar heb je anderen met kennis van zaken voor nodig en die tracht je op deze manier op te sporen.
Misschien iets voor facebook?
https://www.benthemgratama.nl/actueel/2019/04/18/de-risicos-voor-bestuurders-bij-turboliquidatie-van-een-bv/
De ACM kan een boete opleggen, maar daar heb je niets aan.Dat gaat alleen maar van het geld af dat je eventueel zou kunnen krijgen.
https://www.ictrecht.nl/blog/acm-legt-boete-op-aan-reisaanbieder

rj
door rjw 25 mei 2020 om 09:50
1389 Antwoorden / 5 Vragen

Het zal mooi zijn als bedrijven eens een keer echt stappen ondernemen tegen mensen die ze ten onrechte van oplichting beschuldigen. Zet de beste juristen er op en maak de "internethelden" kapot. Misschien dat mensen dan eens gaan nadenken voordat ze ongefundeerde beschuldigingen publiceren.

Ve
door Vertrouwen2020 - 30 mei 2020 om 12:04
1 Antwoorden / Vragen
0

Een kritisch tegengeluid!

Wat deze mevrouw Kimkes met deze boodschap op de website van Kassa doet is absoluut ontoelaatbaar en zelfs onbetwistbaar onrechtmatig. Dit bericht schrijf ik als iemand die vele jaren nauw betrokken was bij de prachtige reisorganisatie Kunststad. Ik kan oprecht vertellen dat de oprichter meer dan 25 jaar met veel passie en overgave vele mooie kunstreizen en lezingen georganiseerd heeft waar hij al zijn ziel en zaligheid in legde. Dat kunnen talrijke trouwe deelnemers met mij beamen. Met pijn in zijn hart moest hij, door het voor onbepaalde lange tijd volledig wegvallen van de omzet door de Corona-crisis en geen enkel positief vooruitzicht, na veel wikken en wegen besluiten om zijn ‘kindje’ (zo voelde zijn bedrijf voor hem) in dit bijzondere jubileumjaar, in goed overleg met (financiële) deskundigen, jammer genoeg te liquideren. Hij is en blijft een begeisterd kunsthistoricus met veel kennis van zaken die hij altijd met enthousiaste en geestdrift wist over te brengen. Net als de andere deelnemers genoot ik altijd volop van zijn interessante verhalen en vermakelijke anekdotes, wat helaas nu tot het verleden behoort. 

Het verdriet bij hem is groot weet ik, en ik las dan ook met verbazing de onwaarheden die mevrouw Kimkes verkondigt, zoals haar kwaadaardige verzinsels dat hij met “tonnen aan reisgelden" vertrokken zou zijn. Deze leugen is natuurlijk pertinent niet waar, erg kwetsend en is dus zeer lasterlijk. Ik begreep uit betrouwbare bron dat justitie hier al uitgebreid over ingelicht is en dat deze binnenkort passende maatregelen tegen mevrouw Kimkes zal nemen.

Tevens heb ik ook vernomen dat mevrouw Kimkes daarnaast op zeer hinderlijke wijze allerlei oud-klanten, relaties en familieleden van de oprichter en zelfs van zijn echtgenote lastig valt en intimideert, wat vanzelfsprekend absoluut niet door de beugel kan en ook van dit delict blijkt justitie in kennis gesteld te zijn. 
Rest mij tenslotte nog om iedereen vooral gezondheid, medemenselijkheid, maar ook veel wijsheid te wensen tijdens deze vreselijke Corona-crisis.

He
door HenkDeZevende 30 mei 2020 om 12:29
48 Antwoorden / Vragen

Dus die mevrouw is haar geld kwijt heeft geen reis en het reisbureau is verdwenen. Ik kan mij goed voorstellen dat iemand het woord oplichting gebruikt. Maar ze zal vast heel blij zijn dat meneer de kunsthistoricus het ook allemaal bijzonder aan het hart gaat.

door panter22 1 jun. 2020 om 08:50
3897 Antwoorden / Vragen

Dat de organisator geweldig was en mooie kunstreizen organiseerde, dat mag je ook wel verwachten.
En dat hij in goed overleg met deskundigen de organisatie heeft laten omvallen, netjes
Maar hoe zit het met al die mensen die hun geld kwijt zijn.
Meer organisaties trachten het voortbestaan te redden met het uitgeven van vouchers. 
Of stond de organisatie er al zo slecht voor dat redden niet meer mogelijk was?

Tr
door Trostomaat 1 jun. 2020 om 09:13
158 Antwoorden / Vragen

Vertrouwen2020, als kennelijke insider, zo goed op de hoogte van de bevlogenheid van de oprichter en van de gang van zaken, tot en met aangiftes aan toe, kunt u dan wellicht aangeven hoe het komt dat de organisatie inderdaad van de aardbodem verdwenen lijkt en dat men niet communiceert met gedupeerde klanten over de gang van zaken? Gaat dat nog gebeuren? Is er een oplossing mogelijk?

Lu
door Lupa2019 1 jun. 2020 om 18:28
Antwoorden / Vragen

De Coronatijd eist zijn tol en dat is natuurlijk erg verdrietig, zeker als je met hart en ziel zo’n mooi bedrijf als Kunststad hebt gehad zoals Vertrouwen2020 beschrijft. Wat ik echter niet begrijp is dat meneer de kunsthistoricus van de aardbodem is verdwenen en zijn klanten, die zijn kindje mogelijk hebben gemaakt, op deze manier in de steek laat. Geen woord van Vertrouwen2020 over de gedupeerde klanten! En ja als je van de aardbodem verdwijnt moet je niet raar opkijken dat gedupeerden proberen te achterhalen hoe ze toch nog met je in gesprek kunnen komen.  Dat roep je over jezelf af.
Overigens vindt de discussie ook op het Forum van Radar plaats en kun je lezen dat meer gedupeerde reizigers zich melden en willen bekijken welke stappen ze kunnen ondernemen. Naar ik daaruit begrijp gaat het ook om niet geringe bedragen  waarvoor reizigers zijn gedupeerd. Begrijpelijk dat men hier niet zomaar even over heen stapt. Heropenen van de bv en inzicht in de turboliquidatie is volgens mij de beste weg. Daarmee wordt duidelijk wat er precies gebeurd is.

He
door HenkDeZevende 1 jun. 2020 om 18:58
48 Antwoorden / Vragen

Want het ergste dat er kan gebeuren is dat Marcel en Judith met hun naam genoemd worden. Dat mag bij echte kunstmensen nooit gebeuren. Dat mensen hun geld kwijt zijn is all the game. Ik hoop dat mensen hier inderdaad een zaak van maken en dat die twee privé mogen bloeden. Figuurlijk natuurlijk, ik ben geen barbaar.

Lu
door Lupa2019 1 jun. 2020 om 19:51
Antwoorden / Vragen

Henk, jij zit er wel heel straks in. Het gaat natuurlijk wel om de rechtsbescherming van reizigers dus je hebt zeker een punt. De Turboliquidatie is bedoeld om het rechtssysteem te ontlasten en gaat uit dat de bestuurder van een BV dat netjes doet. Mevrouw Kimkes heeft hier twijfels over en dat lijkt me terecht dus ik deel jouw mening dat hier een zaak van gemaakt moet worden

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Pi
Pietsan - 2 jun. 2020 om 22:43
Huishouden & energie

Hoe staat het met de oververhitting beveiliging voor de brandgevaarlijke Agpo Ferroli ketels.

Iemand iets gehoord van de brand beveiliging van de Agpo Ferroli ketels?
We zijn inmiddels meer dan een half jaar verder en ik heb niks gehoord van Ferroli of wie dan ook. Wel heb ik vernomen dat er inmiddels een beveiliging in de maak is, maar dat deze al een half jaatr bij de Kiwa ligt ter goedkeuring.
Bovenstaande bewering kan ik zelf bijna niet geloven, aangzien het mijn inziens zee ... Lees meer

A
A westerhuis - 2 jun. 2020 om 11:03
Vakantie & reizen

Vlucht Transavia naar Spanje

Wij hebben een vlucht geboekt met Transavia naar Spanje op 9 juni, echter we komen gelet op de Corona maatregelen het land niet in.
Transavia wil de vlucht niet annuleren cq terug betalen of een voucher!

ze geven aan geen rekening te houden met de van de autoriteiten !

Dit kan toch niet

Graag reactie
[edit redactie; persoonsgegevens verwijderd]
... Lees meer