jo
door josjeblesgr Aug 3, 2020 om 16:30
Vakantie & reizen

Paspoortgegevens opsturen naar hotel in Amsterdam?

Tot mijn verbazing vroeg een hotel in Amsterdam naar woonadres en paspoortgegevens na het boeken van 2 overnachtingen. Creditcard en een aanbetaling was nog niet nodig en alleen booking.com heeft onze gegevens. Het zou voor hun interne marketing bewaard worden en een snellere incheck mogelijk maken. Hiermee schenden ze toch de wet op de privacy?

7166 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tenormin
door tenormin - Aug 3, 2020 om 16:46
16823 Antwoorden / 108 Vragen
0

Volgens mij onderstaande site niet, ook al schrijft u in niet specifiek over een kopie:

https://privacyzeker.nl/2019/07/09/mag-een-hotel-een-kopie-van-je-paspoort-maken/

ro
door ron503 - Aug 3, 2020 om 17:28
1229 Antwoorden / 0 Vragen
1

Als er enkel naar de gegevens gevraagd wordt en dus niet om kopieén kan dat de incheck versnellen maar het is en blijft uw keuze om dat ook te doen. Om te kunnen boeken zijn wel uw n.a.w. gegevens noodzakelijk want men wil vaststellen dat u ook bent wie u zegt te zijn. Om gegevens vragen mag dus wel maar om een kopie van een paspoort vragen dan weer niet.

rj
door rjw - Aug 3, 2020 om 19:04
3254 Antwoorden / 5 Vragen
3

Er is geen wet op de privacy. En als je op AVG/GDPR doelt: je mag alles opslaan zolang je maar zegt wat je opslaat, hoe lang je het opslaat en met welk doel je het opslaat. Dan is het vervolgens aan een klant of ze daar mee kunnen leven. Het gaat pas fout als er zaken worden opgeslagen zonder dat dit volgens de AVG gemeld wordt.

sw
door swat1500 - Aug 3, 2020 om 21:14
3774 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hotel mag best naar uw naam en paspoortnummer vragen. Zij mogen niet naar u BSN vragen of althans u hoeft dat niet op te geven en zij moetn dit niet opslaan. Het BSN is namelijk niet nodig voor het boeken van een hotel.
Mocht een kopie van het paspoort gevraagd worden dan mag u het BSN en uw foto afschermen.
Er is een app waarmee u een veilig kopie van paspoort, rijbewijs of ID kaart gemaakt kan worden.

Redacteur
door Redacteur - Aug 4, 2020 om 10:32
1053 Antwoorden / 62 Vragen
0

Hallo Josjeblesgr,

Slechts enkele organisaties mogen wettelijk gezien daadwerkelijk een volledige kopie van je identiteitsbewijs maken. Het gaat om banken, notarissen, de overheid, casino's en zorgverleners, zoals de apotheek, de huisarts en de zorgverzekeraar. Je werkgever is op grond van de Wet op de Loonbelasting verplicht om bij indiensttreding een kopie van je identiteitsbewijs in de loonadministratie te bewaren.

Een verhuurder van fietsen of auto's, telefoonproviders, hotels, sportscholen... ook zij vragen weleens om een kopie, maar aan hen ben je nooit verplicht om die te geven. Uiteraard mogen ze wel je identiteit verifiëren door je paspoort of ID-kaart te controleren. Een volledige kopie maken is hiervoor niet noodzakelijk en zelfs in strijd met de wet. Hiermee kan misbruik gemaakt worden van persoonsgegevens; dat is identiteitsfraude. Zelfs het handmatig overnemen van je gegevens mag niet, want ook dan is er feitelijk sprake van een kopie.

Je leest er in dit artikel van Kassa meer over: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/voorkom-fraude-zo-ga-je-om-met-een-kopie-van-je-id-bewijs.

Met vriendelijke groet,
Danny

mo
door mof - Aug 5, 2020 om 10:24
3619 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ja, inderdaad. Op de website van Autoriteit Persoonsgegevens staat eenduidig dat een hotel het paspoortnummer mag noteren en dat het een paspoort betreft.
Het hotel mag u bij inchecken vragfen te legitimeren om te zien of u werkelijk u bent. Meer niet. Als het paspoort klopt kan altijd uw adres worden achterhaald als er
iets aan de hand zou zijn, via bijvoorbeeld de politie. Het is niet aan het hotel om uw persoonsgegevens te bewaren omdat het voor hen handig is.

ma
door manwijf - Aug 5, 2020 om 11:52
574 Antwoorden / 1 Vragen
0

Hoe het ook zij, Booking gebruikt alle gegevens bv voor gepersonaliseerde prijzen.

"Booking.com gaat daarin heel ver: “informatie die we verzamelen is welke webpagina's u heeft bezocht, welke doorstuur- of exitpagina's u heeft bezocht en verlaten, welk platformtype u heeft gebruikt, uw datum- en tijdsnotatie, en details zoals het aantal kliks dat u maakt op een bepaalde pagina, uw muisbewegingen en scrollbewegingen, de zoekwoorden die u gebruikt en de tekst die u typt terwijl u onze website gebruikt.”
Alsdus Bits of Freedom. 
Anderen zoals Expedia of Bezorgd.nl bewaren ook al uw gegevens.

jo
door josjeblesgr - Aug 5, 2020 om 13:00
2 Antwoorden / 2 Vragen
0

Het ging niet om een kopie, alleen het noteren van naw en paspoortnummer in hun online systeem. Ik heb het hotel gemaild dat ik dit niet prettig vind, maar er verder niets meer over gehoord.

pe
door pebk Aug 5, 2020 om 14:03
580 Antwoorden / 0 Vragen

Het is heel normaal dat zij het nummer noteren. Een kopie mogen ze niet maken, maar een notitie wel. Met alleen een paspoortnummer kan niet worden gefraudeerd.
In mijn paspoort heb ik mijn BSN afgeplakt met een post-it. Voor het geval er een kopie gemaakt wordt. Bij nieuwere paspoorten staat heb BSN op een pagina er voor, niet meer op de pagina net de foto.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

na
nanada - Apr 18, 2024 om 12:32
Winkels & webshops

Apparatuur tas blijkt niet waterdicht, website zegt het is waterdicht - heb ik recht op geld terug?

Hai. Ik heb bij een winkel voor dj benodigheden [edit-red.] een tas gekocht voor dj apparatuur. Volgens de website is de tas waterdicht.

Dat was ie niet. Ik was voor werk op reis en merkte dat de tas niet water dicht is. Ik heb direct gemaild en de situatie uitgelegd.

Ik wil mijn geld terug, want dat ding functioneert niet zoals beloofd en nu doen ze er alles aan om dat dus n ... Lees meer

ji
jimace - Apr 18, 2024 om 19:59
Geldzaken & recht
Probleem bij pakket bezorgen door DPD

Probleem bij pakket bezorgen door DPD

Ik heb een CDi (brommer onderdeel) besteld en deze zou DPD bezorgen. Echter is de CDi nooit afgelevert alleen de verpakking zat in de brievenbus. En daar gaat het in onze ogen mis, omdat dit geen brievenbus pakket was. De afmetingen van de CDi zie foto zijn groter dan die van onze brievenbus. Wij hebben natuurlijk direct contact gehad met DPD maar zij geven de leverancier de schuld omdat het pakke ... Lees meer

he
henniev - Apr 16, 2024 om 14:49
Computers & telefonie
Abonnement Red Together Vodafone

Abonnement Red Together Vodafone

Ik heb een mobiel abonnement bij Vodafone Red Together met mijn vrouw als medegebruiker genomen om buitenshuis wifi te hebben en te gebruiken. Nu kwam ik erachter dat Vodafone mijn thuisgebruik van de wifi (deze gebruik ik overig van Ziggo) de mb"s noteert en aftrekt van mijn afgesloten gb contract bij Vodafone.
Bijvoorbeeld: op 02/03/2024 heb ik om 19.23 0,01 mb gebruikt. Hoe dan? als ik en ... Lees meer