Broodbakmachine
Hallo ,
Ik bezit een alaska broodbakmachine ( bakt brood tot 1250 gr.)
Heb volgens de gebruiksaanwijzing broodmix toegevoegd en het juiste programma gestart echter het brood is hard en niet lekker .
Wie heeft goede ervaringen met zo'n machine ?
Wie heeft tips ?
Ik hoorde dat je meer water moet toevoegen als wat op de verpakking staat , is dat juist ?
Mvg.
Hans
Welke gebruiksaanwijzing? Die van de mix of van de machine?
Broodbakken is experimenteren. Je moet zelf de juiste verhoudingen zien te vinden.
wittechoco schreef op maandag 11 feb 2013, 21:59: Welke gebruiksaanwijzing? Die van de mix of van de machine?.
Beide , die van de mix verwijst naar de machine.
Hans,
Waarschijnlijk gebruik je een lang programma.
Dat geeft altijd problemen.
Probeer eens een brood te bakken op het korste programma.
Meestal heet dat snel of rapid of zoiets.
600 gram all-in meel met 360ml water geeft brood van ong. 940gr brood.
Succes, poltol.
Heb je speciale broodmix of Koopmans. Als ik Alaska broodbakmachine intoets word type nr. gevraagd. 't Kan heel goed mogelijk zijn dat je meer water moet toevoegen, voor het gewicht wat je aangeeft is het een flink brood. Als je de machine pas hebt is het inderdaad uitproberen, net als temperatuur van een nieuwe oven, die ook eerst gecontroleerd moet worden of 200 graden echt 200 graden is. 't Kan je dus een paar "misbaksels" kosten vóór je de slag te pakken hebt. Heb geen ervaring met dit merk, uit de mijne komt maar een half brood. (Plus ik maak het deeg wat "natter" dan de geadviseerde gebruiksaanwijzing).
Hans,
Op bladzijde 26 van de handleiding staat het programma5 met snel.
Duurt iets van 1uur en 30 minuten.
Die moet je eens proberen.
Gr, poltol.
snah schreef op dinsdag 12 feb 2013, 00:37: Maar dan wordt het brood toch nog harder.
Hans,
Het brood wordt zo hard omdat het inzakt tijdens de rust voor het bakken in de lange periode.
Kijk maar eens naar de schema's op blz 26.
Als je kort bakt is er bijna geen rusttijd, is ook niet nodig bij kant en klaar meel, en daardoor zakt het niet in.
Het brood wordt groter/luchtiger en daardoor ook minder hard.
Ik gebruik nu tegenwoordig 400ml water en 600gr meel, dat geeft een nog mooier resultaat.
Bak ze, poltol
ik bak al jaren brood in een broodbakmachine en experimenteren geeft de beste resultaat.Ik heb zelfs een boekje bijgehouden over hoveelheden ingredienten en tijden.Je kunt het beste broodverbeteraar gebruiken die voor de gluten zorgt.Gluten zorgt o.a.voor de lucht in het brood.En kant en klare broodmixen werken het beste.De Boerenbond heeft (hier in Tilburg) uitstekende broodmixen,gewoon wit tot volkorenmeel,broodverbeteraar en leuke toevoegingen zoals nootjes en chocolade korrels.En hopen andere atributen.En uiteraard op internet is veel te vinden.
Snah,
waarschijnlijk gebruik je koud water.
Het toegevoegde water moet LAUW WARM zijn, anders rijst het brood niet goed en krijg je hard brood.
De tip om meer water te gebruiken steun ik nou juist niet.
Dan krijg je een slap en veel te luchtig brood.
Ik bak soms volkorenbrood, dat lukt in mijn machine uitstekend.
Ik gebruik juist 10% MINDER water dan op de gebruiksaanwijzing van het meel staat.
Dan krijg je een lekker en stevig brood dat evengoed goed is gerezen.
Koopmans is een broodmix waar een schandelijke prijs voor wordt gevraagd, een brood in de winkel kopen kost nog minder.
Ikzelf gebruik diverse mixen van Lidl.
Wonderlijke zaak : bij de Lidl vestigingen in Duitsland kosten dezelfde broodmixen bijna de helft.
Hierboven lees ik de tip om broodverbeteraar te gebruiken, bij kant en klare broodmix moet je beslist niets toevoegen.
En wat is broodverbeteraar ? Gewoon vitamine C poeder.
Nog een belangrijke tip : laat de pakken broodmix niet lang in de kast liggen.
Dan gaat de gistwerking achteruit en dan krijg je hard brood.
Een probleem met recepten waar je water aan toe moet voegen is dat meestal de hoeveelheid water in liters wordt aangegeven (of dl/cl/ml). Maatbekers zijn niet zo nauwkeurig over het algemeen waardoor het vak "trial & error" wordt voordat het recept goed is. Een veel betere methode is om het gewicht aan te geven. Die methode wordt ook vaak door beroepskoks aanbevolen.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Zeer hoge servicekosten
Ik woon in een flatgebouw van Heimstaden en heb nu pas de afrekening servicekosten over 2022 ontvangen. Het probleem zit hem in de stroom kosten algemene ruimtes.In 2021 was dat per woning 163,67 euro en in 2022 475,67 euro. Totaal dus 35.199,67 euro per jaar voor elektra algemeen (verlichting galerij, berging, stopkontacten berging, trappenhuis, lift). Er is inmiddels uitleg gevraagd aan de verhu ... Lees meer
Aanmaning Keesing (Denksport) voor niet besteld puzzelboek
Ik krijg betalingsherinneringen van Keesing Belgium te Deurne (met verzendplaats Amsterdam) voor een puzzelboek wat ik niet heb besteld. Ik heb wel een account bij Denksport en een lopend abonnement dat vooraf is betaald. Ik moet altijd vooraf betalen als ik iets bij Denksport bestel. De betalingsherinnering bevat een vreemd overschrijvinsformulier op paiper waarmee ik uiteraard niets kan. Ook w ... Lees meer
TROUW weigert op te zeggen of te communiceren en blijft aanmaningen sturen
Goedenmiddag, In november vorig jaar wilde ik om financiele redenen mijn abonnement bij TROUW (van DPG Media) opzeggen. Via de website was dit geen probleem en ik krijg een mailtje dat ik snel een bevestiging van de opzegging zou ontvangen. Hier is echter nooit een antwoord op gekomen. Ik heb mijn betaling gestorneerd en hierop kreeg ik wel een mailtje dat er betaald moest worden anders ... Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer