Groenten zelf invriezen
Ik ben gewend om groenten na de aankoop alvast klein te snijden en dan in kleine porties in te vriezen. Ik kook ze vantevoren niet kort, maar doe ze vers in de vriezer. Dat doe ik met meerdere groentesoorten en maak daar iedere dag een keuze uit. Dat betekent dat ik soms in september nog asperges eet, lekker !(in stukjes gesneden en diepgevroren dus.)
Nu mijn vraag: ik hoorde van een kennis dat er bacterien kunnen komen in die groentes als ze te lang in de vriezer liggen, zeg maar 4 maanden. IS DAT ZO ????
Beste jvk,
Ja, dat is zo. Er zitten sowieso al bacterien op de groente als je ze
snijdt, dus die gaan gewoon mee de vriezer in. De koude zorgt ervoor
dat de activiteit van de bacterien tot een minimum wordt beperkt. Hoe
kouder de vriezer, hoe langer je het kunt bewaren, maar dat is niet
onbeperkt. Niet voor niets hebben diepvriesgroente, die je in de winkel
koopt, ook een houdbaarheidsdatum. Als je vriezer goed zijn werk doet
op ca -18 graden, dan hoef je na vier maanden niet echt bang te zijn
voor bederf. Het vriesvakje van de koelkast is daarvoor echter niet
geschikt.
Brynnar
maar waarom worden groentesoorten dan geblancheerd? Ik doe dat niet omdat ik dat zo'n gedoe vind, maar is he wel BETER ??
Blancheren of kort koken doodt een deel van de bacterien, maar er is ook nog een tweede reden. Sommige groentes verliezen hun stevige structuur als je ze invriest. Water dat bevriest zet uit. Het water is de cellen van groente doet dat ook en beschadigt dan de harde celwanden, waardoor ze barsten en de groente slap worden. Door eerst te blancheren maak je de celwanden wat zachter, waardoor invriezen makkelijker gaat en de structuur van de groentes goed blijft.
Brynnar
Dag MevrJvk.Al jaren lang heb ik het systeem van blancheren (Spinazie 3 Minuten, Andijvie 6 minuten )na deze handelingen gaat het produkt in de bekende zakjes en dan in de diepvriezer. Ik ben redelijk in de jaren en iedereen leeft nog .Betty.
ja, bedankt voor uw reactie over het blancheren, maar mijn vraag ging er nou juist over of je groenten MOET blancheren. Ik doe dat nooit omdat ik dat zo'n gedoe vind. Ik snij de groente in eetbare stukjes en doe ze gelijk in een eenpersoons hoeveelheid in een plastic zakje en dan in de vriezer. Mijn vraag was of dat soms ongezond was.
Dag JvK. Niet ongezond maar A = het slap en niet zo smakelijk en B ik doe dat ook voor de thuisblijvers(o.a.mijn man) hij haalt het spul vroeg uit de vriezer,warmt de zaak op in de magnetron en daarom leeft hij nog, maar dat is een grapje,verder voorzie ik alles van een plaketiketje zo dat men weet wat het is ja.ja.!/ Betty
Om nu eindelijk een eenduidig antwoord te geven:
Nee, het moet/hoeft niet. Bacterien zitten toch al op de groente en blancheren is zo kort, dat lang niet alles doodgaat. Uiteindelijk zal je het wel wat langer kunnen bewaren, maar 4 maanden is gewoon goed te doen. U hoeft nergens bang voor te zijn, als uw vriezer naar behoren functioneert (-18 graden).
Het belangrijkste verschil is dat groente slapper wordt als je het zonder blancheren invriest. Da's alles.
Brynnar
ja, dat is een goed idee. U bedoelt dat WEL blancheren gemakkelijker is omdat die groenten in feite dan al klaar is en alleen nog maar in de magnetron moet om op te warmen, terwijl ik de groente nog moet koken zet als bij verse groente. Wat dat slap worden van de groente betreft: Brynnar gaf dat ook al aan: dat klopt, dus al met al pleit het er toch voor om de groente eerst te gaan blancheren, ik denk dat ik dat maar ga doen !
Nog een laatste vraag: hoe weet u dat ik een mevrouw ben ????? jvk staat daar niet speciaal voor, is dat omdat alleen vrouwen dit soort vragen stellen?
Beste Brynnar, onze reacties kwamen praktisch gelijktijdig en ook de antwoorden waren min of meer gelijkluidend. Grappig. maar mijn vraag is VOLLEDIG beantwoord: ik ga toch maar blancheren en dat niet voor de gezondheid, uw antwoord was goed en duidelijk, maar voor de smaak ! Groetjes en nogmaals dank.
Dag JVk,Mocht u nog verdere vragen hebben over dit onderwerp, dan zie ik dat wel op deze site.Groet BETTY.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Zorgplicht online casino's
nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer
Overschrijvingsfomulier fraude
Ik help iemand van 85 met administratieve dingen. In Dec 2023 heeft hij overschrijvingsform abn gestuurd voor anwb lidmaatschap van €17. In feb 2024 kreeg hij aanmaning en bleek het niet afgeschreven. Dus maakte hij nog een aan, die werd betaald. Nu is er met het 1. Formulier in maart € 497 afgeschreven naar rekening in België, met zelfde naam erbij als hij heet. Blijkbaar is formulier bij po ... Lees meer
Klarna, aanmaning niet besteld artikel
Op 6 februari krijg ik een pakket toegestuurd (door de brievenbus) enkel met mijn naam en adres zonder kenmerk door wie het is verstuurd. In het pakket zit een trainingsbroek zonder verzendbrief o.i.d. ik kon het dus ook niet terugsturen aangezien verzender niet bekend was.
Op 3 april krijg ik een brief toegestuurd van Klarna met de kosten van de broek met aanmaningskosten.
Direc
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer