Koken met wijn
Beste forummers,
Ik heb geen verstand van wijn (drink zelf nooit alcohol), maar af en toe kom ik recepten tegen waar wijn in moet.
Zoals een witte wijnsaus; wat voor soort witte wijn is daar het meest geschikt voor? Droge of zoete? Is er ook verschil in mate van droog en/of zoet?
En als er in bijvoorbeeld een stoofpotje rode wijn in moet, wat voor rode wijn kan ik daarvoor het best gebruiken? Ik heb ooit zoiets gemaakt met een net geopende fles rode wijn en toen smaakte het heel zuur. Moet je wijn voorkoken ofzo voor je dat bij de rest van het gerecht doet?
Ik kook het liefst met de "Kaapse pracht" de rode wijn van de Aldi, daar heb ik het beste resultaat mee. Altijd goed.
Ik ga er altijd van uit dat de kwaliteit van een gerecht wordt bepaald door de inhoud. Als je met mooie producten werkt, werk dan ook met mooie wijn. Zo rond de 4 à 5 euro heb je wel een redelijk flesje wijn. Echt goede wijnen zijn duurder dus het gaat ook een beetje om je portemonnee.
Met hele dure wijn koken is zonde. Maar een wijn die niet gewoon te drinken is, daar moet je ook niet mee koken. Zoals varatje al zegt: de inhoud bepaalt de kwaliteit van het gerecht. Als je eens bladert in de wijnalmanak, dan zul je zien dat genoeg leuke/goede wijnen zijn die nog geen 5 euro kosten.
De info van stacey is heel handig. Maar daar heb ik een paar kleine aanvullingen op.
1. Rode wijn moet vaak eerst even 'ademen' als je de fles net hebt geopend. Anders kan de wijn 'zuur' smaken. Dus als je met rode wijn kookt: open de fles een half uurtje voor je 'm gaat gebruiken (en laat de fles dan gewoon open staan, doe de dop of kurk er niet weer op/in). Dan is de wijn goed op smaak en krijg je een goed resultaat.
2. Witte wijn kun je gelijk na openen gebruiken. Voor sauzen en zo worden meestal droge wijnen gebruikt. Daar zijn verschillende gradaties in (zoet, halfzoet, droog, enz). In de supermarkt staat eigenlijk altijd wel aangegeven wat voor 'type' wijn het is. Welke wijn het beste past bij je gerecht, ligt aan je gerecht en je smaak. Dus dat is lastig aan te geven, maar vaak is een chardonnay een veilige keus
Hopelijk kun je wat met deze info.
Uit mijn "franse periode" was natuurlijk de Cocque au Vin het meest populaire recept. Daar ging meestal jonge wijn in, b.v. de Beaujolais. Die is én lekker te drinken en lekker in de kip. Met witte wijn koken wordt geen zoete doch droge wijn gebruikt. Als U, net zoals ik, zelf geen alcohol drinkt maakt niet uit met koken; de waarschuwing voor "als er kinderen meeeten" hoeft u zich geen zorgen te maken met wijnen; die alcohol verdwijnt totaal. Ik schrijf dus niet over Cognac of andere zwaar alcoholische dranken. In het geval van het maken van crepes Suzette: ja, dan "drink" ik wel alcohol want dat is heerlijk met Grand Marniér, ook al wordt die lekker eerst geflambeert. Nee, wijn voorkoken moet u niet doen, dan is het effect wat het moet hebben op het gerecht helemaal weg. Succes met het proberen. U kunt trouwens ook 250 ml flesjes kopen bij de supermarkt als het alleen voor koken bestemd is; nog beter bij de slijter want die heeft veel meer keus. Succes met uw sausen en koken met wijn.
Als je wilt genieten met koken en eten, kan je gerust alle tips gebruiken. Gebruik je je verstand dan is deze tip goud waard.
Maak je een gerecht, doe er in een deel de goedkoopste wijn in en een ander deel de duurdere. Doe een blinddoek voor en vraag een andere of ze van ieder een paar maal willen laten proeven. Geef steeds een cijfer. Je zult zien dat je geen enkele voorkeur hebt! Ik deed het met pils bijvoorbeeld. De kennissen en vrienden kopen tegenwoordig gewoon de goedkopere en geen dure van de reclame, Heineken. Of ik me deze uitspraak kan veroorloven? Ik werd in 2007 wereldkampioen Snert-koken bij de amateurs.
Uiteraard zal er zeker verschil in smaak zijn, maar in ieder geval is de alcohol bij 70 graden niet in het gerecht, maar wel in de keuken.
Ademen van wijn, grapje zeker?
Eet smakelijk, Kees
Ik gebruik in de keuken meestal gewone huiswijnen. Of rode Bordeaux voor het betere werk en als er witte wijn in moet Chardonnay.
Koken met wijn.
Als stoofpotje: stoofvlees eerst licht aanbraden en dan grof gesneden (winter)wortel, grof gesneden ui en dit in de pot aangevuld met rode wijn+ een of twee uien (en de wijn hoeft niet duur te zijn,zelfs menig Vin de table kan al goed zijn.) (ook de Coq au Vin kan zo als stoofpotje gemaakt worden = hele dag op een laag vuurtje== een petroleumstelletje is daarvoor ideaal)
Maar................. dit kan ook heel goed met donker ( Belgisch) bier!
En in de vakantie?
Dan als laatste in het stoofpotje de (geschilde)aardappelen tot die ook gaar zijn.
Als toetje: Geschaafde winterwortel en fijn (in kleine blokjes) gesneden komkommer, aangemaakt met azijn en suiker en dit een tijdje laten staan.
De azijn kan vervangen worden door citroensap.
Rest nog de opmerking dat veel duurdere wijnen vaak veel tanine hebben die daardoor de houdbaarheid van de wijn mede bepalen.
Het is die tanine die zo wrang op de tong is als die wijn te vroeg gedronken wordt.
Duurdere wijnen zijn dan ook in de meeste gevallen bewaarwijnen die echter , hoe eerder gekocht hoe goedkoper deze nog is.
5 jaar minstens in de kelder zoals de Chigondas (Rhône) of een Lirac (Gard) bijvoorbeeld.
Ditzelfde departement levert ook een heerlijke rosé methode champagnoise.
'k Zo zeggen....S;lobber ze maar.................. minstens die eerste 24 uur niet meer autorijden!!
De Vrije Vogel
keesstada schreef op woensdag 27 apr 2011, 15:04: Als je wilt genieten met koken en eten, kan je gerust alle tips gebruiken. Gebruik je je verstand dan is deze tip goud waard.
Maak je een gerecht, doe er in een deel de goedkoopste wijn in en een ander deel de duurdere. Doe een blinddoek voor en vraag een andere of ze van ieder een paar maal willen laten proeven. Geef steeds een cijfer. Je zult zien dat je geen enkele voorkeur hebt! Ik deed het met pils bijvoorbeeld. De kennissen en vrienden kopen tegenwoordig gewoon de goedkopere en geen dure van de reclame, Heineken. Of ik me deze uitspraak kan veroorloven? Ik werd in 2007 wereldkampioen Snert-koken bij de amateurs.
Uiteraard zal er zeker verschil in smaak zijn, maar in ieder geval is de alcohol bij 70 graden niet in het gerecht, maar wel in de keuken.
Ademen van wijn, grapje zeker?
Eet smakelijk, Kees
Dat u wereldkampioen Snert-koken werd is uiteraard heel leuk, gefeliciteerd alsnog, maar wat heeft dat met koken met wijn van doen? En eerlijk, kenners van wijn laten de wijn wel degelijk eerst ademen. Dan gaat de kurk er eerst een uurtje af alvorens uit te schenken en de echte liefhebbers decanteren de wijn ook nog eens. Ik drink geen alcohol maar vind het hartstikke leuk hoe je al die "neuzen" (Les nez in Frankrijk) ziet ruiken aan die flessen en glazen. Dus echt waar; wijn moet ademen. Trouwens, u heeft het over bier. Ook zo leuk om een heerlijk beslag te maken voor hartige frituurhapjes. Geen melk maar bier: heerlijk! Vooral ui-ringen, yammy yammy.
keesstada schreef op woensdag 27 apr 2011, 15:04: Als je wilt genieten met koken en eten, kan je gerust alle tips gebruiken. Gebruik je je verstand dan is deze tip goud waard.
Maak je een gerecht, doe er in een deel de goedkoopste wijn in en een ander deel de duurdere. Doe een blinddoek voor en vraag een andere of ze van ieder een paar maal willen laten proeven. Geef steeds een cijfer. Je zult zien dat je geen enkele voorkeur hebt! Ik deed het met pils bijvoorbeeld. De kennissen en vrienden kopen tegenwoordig gewoon de goedkopere en geen dure van de reclame, Heineken. Of ik me deze uitspraak kan veroorloven? Ik werd in 2007 wereldkampioen Snert-koken bij de amateurs.
Uiteraard zal er zeker verschil in smaak zijn, maar in ieder geval is de alcohol bij 70 graden niet in het gerecht, maar wel in de keuken.
Ademen van wijn, grapje zeker?
Eet smakelijk, Kees
Leuk dat u die titel heeft gewonnen,wees maar blij dat mijn Mum geen deelnemer was.
@sylli
Vraag die gast van la garage maar eens haha die proeft eerst een flesje of 2 en als er dan nog wat over is dan gaat dat in het gerecht,Dat is de enige echte expert.
T
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Vriendenloterij stoppen lukt niet
Al 2 keer een telefonsch gesprek gehad met een zeer irritante dame. Maar krijg het niet voor elkaar om op te bzeggen. Lees meer
Hogen kosten geneesmiddel vanwege logistieke problemen generiek middel.
Beste,
Recentelijk moest ik bij zorgverzekeraar CZ fiks bijbetalen voor een niet-preferent geneesmiddel.
Vanwege logistieke noodzaak werd mij het patentmiddel i.p.v. het generieke preferente middel meegegeven. Daardoor is er nu € 52,95 in rekening gebracht.
Normaliter zijn de kosten € 6,29, een verschil van € 46,66 dus.
Het gaat om het anti-epilepticum Lamotrigine.
...
Lees meer
Afvoer verstopt
Hoi,
Momenteel hebben wij thuis erg veel last van terugkomende verstoppingen in onze afvoer. Ik probeer het telkens zelf op te lossen, maar zonder succes. Nu ben ik op zoek gegaan naar een loodgieter alleen vind ik de prijs echt belachelijk duur.
Is er ergens een redder in nood met de gouden tip? Of weet er iemand een loodgieter die goedkoper is en netjes te werk gaat??
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer