Stroopjesvet
Van (heel) vroeger ken ik stroopjesvet. Armeluis-stroop, want het was gewoon vet (uitgebakken vetspek of reuzel) met een lepel stroop erdoor gemengd.. Daar kon je lang mee vooruit. Gezond zal het wel niet geweest zijn, tenzij je een baan had met veel lichamlijke inspanning. Ik probeer dat nog eens te maken, en als je het woord goegelt krijg je voldoende recepten. Alleen: het lukt mij niet om het (uitgebakken) spekvet goed te mengen met de stroop, ongeacht de temperatuur. De stroop blijft op de bodem, en het vloeibare (langzaam opstijvende) vet er bovenop, hoe hard en veel ik ook roer. Ik gebruik zogenaamde schenkstroop. Zou het daaraan liggen ? ? ? Graag advies (van een uitstervende generatie).

Hallo,
Ik denk dat u het verwarmd tijdens het mengen.
Maar .......... dat moet juist niet.
Koud mengen / roeren.
Als het niet goed lukt dan even iets verwarmen maar niet tot smelten maar zo dat het goed te mengen is.
Dus uw gescheiden vet met stroop is nog gewoon bruikbaar.
Even roeren / mengen en smakelijk eten.
En het beste gebruikt u DIKKE stroop uit een bus.
Eet smakelijk, poltol

mag piepkleine toevoeging, poltol: kamertemperatuur en wat je zegt: dikke stroop. Wel spekvet eerst zeven. Lekker was dat altijd, yammie.

Mij (Zeeuwse) oma at dit bijna dagelijks. Ik heb het haar ook zeer vaak zien maken. Het spekvet was gewoon koud. Het stond altijd buiten, in zo'n kastje met horregaas ervoor. Daarna zeer rijkelijk stroop uit zo'n geel-witte pot er door. Oma is 100 geworden, zo slecht kan stroopjesvet dus niet zijn.
Bedankt allemaal. Met jullie adviezen is het gelukt. Miijn fout was dat ik a. dunne stroop gebruikte, en b. de stroop al door het vet probeerde te mengen terwijl dat vet nog (te) warm was. Morgen lekker smikkelen (en het vet daarna weer kwijt zien te raken !). Gr. Eukie

[quote=eukie schreef op woensdag 23 nov 2011, 20:20]Bedankt allemaal. Met jullie adviezen is het gelukt. Miijn fout was dat ik a. dunne stroop gebruikte, en b. de stroop al door het vet probeerde te mengen terwijl dat vet nog (te) warm was. Morgen lekker smikkelen (en het vet daarna weer kwijt zien te raken !). Gr. Eukie
Smakelijk eten en doe het op warm donkerbruinbrood.
U blijft dan smullen.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmm jammie, zegt poltol
Nu maken jullie mij nieuwsgierig, hoeveel spekvet en hoeveel stroop? En waar aten ze dat vroeger bij en wanneer?
Groet Ankene
wij maakten vroeger ''stroopjesboter'' met (gezouten) roomboter i.p.v.
spekvet. hoeft niet verwarmd te worden en heelijk dik op bruin brood.
Kan je zelf bepalen akle0106 ! Omdat je de stroop nog door het vet kan mengen als dit (al bijna helemaal) gestold is. Begin met een beetje, en voeg zonodig bij.,, maar niet meer dan 1 op 1. Omdat het een vreemde combinatie is van zout en zoet, hangt veel af van de persoonlijke smaak. Je moet vetspek kopen, in blokjes snijden en dit langzaam smelten, of kant en klare reuzel. Eet ze, en . . . niet teveel, want het ligt nogal zwaar op de maag. Je vraagt wat "vroeger" was: bij mij was dat voor de 2e wereldoorlog, dus in de jaren dertig. We aten dat op een boterham, net als gewone stroop. Waarschijnlijk werd het gegeten als compensatie voor (gebrek aan) vlees, want dat was in die jaren echt geen gemeengoed. Bovendien was het in vergelijking met gewone stroop redelijk goedkoop.
In dienst ( 1956) lag er bij ons op de kamer een Zeeuw en die bracht na het weekend altijd uitgebakken reuzel mee. diegene die niet met weekend ging drukte een paar broden achterover en dan zondagsavond als we binnen kwamen stuut met vet en bruine suiker man man wat lekker.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Wie heeft er problemen met computerwinkel spijkernisse
wie heeft er problemen met dit bedrijf Lees meer
Albert Heijn premium abonnement
ik had/heb een premium abonnement en ik kreeg een automatische e-mail dat het verlengd wordt. Ik wil helemaal niet dat het automatisch met een jaar wordt verlengd. Waarom kreeg ik niet eerder een e-mail met de vraag dat ik verder wil gaan en waarom een jaar, een maand lijkt me dan genoeg!!! ... Lees meer
Oplevering nieuwbouw huurwoning
Goedemorgen,
Per 01-04-2023 heb ik (met een 12-tal anderen) een contract getekend voor een nieuwbouw (huur)woning. De sleuteloverdracht is morgen, maar ik krijg plots vanochtend een email met daarin het bericht dat de internetaansluiting vanuit Ziggo pas 27-30 april gerealiseerd kan worden. In eerdere nieuwsbrieven is steeds volgehouden dat de aansluiting voor zowel internet als water
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid


ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer

Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
