Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

winfredhaan
winfredhaan - 16-07-2014 12:38:49
Huishouden & Energie

Afvoerputje douche

Beste hce,

ik lees hier allemaal "doe het zelf" oplossingen over gaten boren, vijlen en zagen. als vakman gaan mijn tenen hier krom van staan. en dan heb ik het nog niet eens over ontstoppingsmiddelen.
de reden waarom het water blijft staan met het dekseltje op de put heeft te maken met overdruk. er ontstaat een luchtbel achter het waterslot van het doucheputje. door deze luchtbel blijft het water staan. probeer maar eens een petfles onder de kraan te vullen met de kraan volop open. dit gaat ook niet lukken omdat er in de fles een overdruk ontstaat. als u het dekseltje van het putje eraf haalt dan kan de lucht wel ontsnappen en stroomt het water wel weg.

de oorzaak kan diverse redenen hebben.:
1 de doucheleiding is niet aangesloten op de ontspanningsleiding.
2 de aansluitleiding van de douche op de standleiding is te klein.
3 de aansluitleiding ligt niet op afschot of is verzakt.
4 in de aansluitleiding zitten veel (haakse) bochten.
5 de aansluitleiding zit (deels) verstopt.

punt 1 lijkt mij onwaarschijnlijk tenzij het altijd al zo geweest is.

punt 2 t/m 5 heeft te maken met hydraulische afsluiting van de leiding. met andere woorden de leiding wordt volledige gevuld met water. hierdoor kan er geen lucht verplaatsing plaats vinden en ontstaat er overdruk in de leiding.

uiteraard ben ik natuurlijk niet op de hoogte van de situatie bij u thuis. maar uit ervaring weet ik dat 9 van de 10 keer punt 5 de oorzaak is. naar alle waarschijnlijkheid is aansluiting op de standleiding deels dichtgeslib door dagelijks gebruikt. de capaciteit van de afvoer neemt hierdoor af. er is bijvoorbeeld nog maar 10% capaciteit over en dit is de weinig om het douche water snel genoeg af te voeren. de leiding wordt dan hydraulisch afsloten en er ontstaat dus een luchtbel tussen de afsluiting en het waterslot. en ja zodra u het dekseltje verwijderd heft u de overdruk op en stroomt het water wel weer weg. een gat boren in de deksel heeft hetzelfde effect maar veroorzaakt stankoverlast omdat er geen waterslot meer is.

mijn advies is om niet te gaan boren, zagen en vijlen. maar om een vakman bij u in de buurt er naar te laten kijken. (het reinigen van een normale doucheleiding is ongeveer een half uur a drie kwartier werk). mocht u het zelf willen proberen, dan kunt dit doen door een veer te gebruiken. voer deze dan draaiend in de leiding en spoel goed.

gebruik absoluut geen ontstoppingsmiddelen. deze zijn veel te agressief en slecht voor de leidingen, zeker bij dunwandig pvc. het enige wat u hiermee helpt is de fabrikant. u kunt wel soda gebruiken. doe dan een kopje soda in het doucheputje en spoel na met kokendheet water.

veel sterkte ermee en mochten er vragen zijn dan hoor ik het graag.
winfred haan