Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
manwijf - 18-11-2014 13:54:10
Auto & Vervoer

Welke oordoppen zijn goed en betaalbaalbaar bij muziek maken en concertbezoek?

@gerritaltena en vr1944

we raken ot maar toch nog even een correctie:
"telegrafie op schepen is al weer ' een eeuwigheid' verledentijd"
nou dat valt wel mee hoor. pch was tot 31-12-'1998 nog operationeel.
internationale afspraken v.w.b. communicatie en daarmee de komst van gmdss in febr. 1999, maakte morse langzaamaan overbodig. wat niet wil zeggen dat het op die datum exact wereldwijd was afgelopen.

morse was zeker niet alleen voor de korte golf. sterker nog de middengolffrequentie 2182 khz. was de belangrijkste frequentie nl voor nood- spoed- en veiligheidsverkeer. werd 24 uur p/d uitgeluisterd voor schepen in nood.

satellietcommunicatie was al lang voordien geintroduceerd, maar toen nog heel kostbaar. de marine heeft een eigen communicatiesysteem via de satelliet.
verder weet een r/o wel dat hij de ontvanger niet te hard moet zetten. zeker niet bij spraak ivm overmodulatie. op storing heb je echter geen invloed. ontvangststerkte heeft vnl te maken met hoogte van de frequentie, positie en tijdstip, maar er zijn nog wel een aantal zaken die daarop invloed hebben. plotseling roepende schepen in een andere positie bv kunnen dan knalhard binnenkomen.
tenslotte: frequenties zijn toegewezen aan landen. dat is internationaal geregeld. in de korte golf m.n. zijn andere stations bv. omdat frequenties gedeeld worden, ook goed te horen.

de ontvangst ging niet altijd (geheel) single side band. bij lokale ontvangst kon ook een simplex verbinding tot stand gebracht worden. omdat een simplex verbinding voor zowel zenden als ontvangen dezelfde frequentie gebruikt, kon je alleen om beurten spreken. daarom was het handig om middels "over" aan te geven dat je klaar was. op de marifoon ging dat precies eender.
middengolf en korte golf waren normaal gesproken duplexverbindingen. daar was het dus niet strikt noodzakelijk om "over" te zeggen.

v.w.b de tinitus: omdat het niet te genezen is, is het helaas zaak er zo min mogelijk aandacht aan te schenken. ik heb het niet van mezelf trouwens. soms lukt dat, soms niet.