Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 11-03-2015 11:57:46
Voeding & Gezondheid

Terhandstellingskosten en eigenrisico

@licolara,

.....want dat is fraude......
onzin.
stel je eerst eens op de hoogte van de regelgeving.
je hebt terhandstellingskosten en kosten van eerste uitgifte.

wanneer u een geneesmiddel koopt bij de apotheek, betaalt u niet alleen voor de kosten van het geneesmiddel zelf. u betaalt ook voor de dienstverlening van de apotheek. dit heet de terhandstellingskosten. deze dienstverlening bestaat uit bijvoorbeeld:

bewaken dat u geen verkeerde combinatie van geneesmiddelen gebruikt,
het samenstellen van het medicijn en
controleren of de voorgeschreven sterkte en gebruik juist zijn.

dus: kosten van het geneesmiddel + terhandstellingskosten (dienstverlening van de apotheek) = het bedrag wat betaald moet worden.

u betaalt voor elk geneesmiddel dat u in de apotheek haalt terhandstellingskosten. de hoogte van de terhandstellingskosten verschilt per apotheek, per geneesmiddel en per tijdstip. meestal is het tarief ongeveer € 6,-. maar dit bedrag is hoger als:

u het geneesmiddel ’s avonds of in het weekend haalt
de apotheker het geneesmiddel zelf moet maken
de apotheker een extra uitleg moet geven voor het geneesmiddel

terhandstellingskosten vallen onder uw eigen risico

u betaalt de terhandstellingskosten altijd zelf. wanneer u een voorkeursgeneesmiddel krijgt, betaalt u niets voor het medicijn. vanaf 2014 betaalt u wel de terhandstellingskosten. deze kosten vallen onder uw eigen risico.

waarom betaal ik tegenwoordig meer voor mijn geneesmiddel?

dit komt omdat de terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel onder het eigen risico vallen. u moet deze kosten dus eerst zelf betalen, totdat u het totale eigen risico heeft voldaan.

kosten eerste uitgifte-gesprek

krijgt u het geneesmiddel voor de eerste keer (of het vorige gebruik is langer dan een jaar geleden), dan zal de apotheker u extra voorlichting over het medicijn geven. dit wordt ook wel 'eerste uitgifte-gesprek' genoemd. de apotheker of apothekersassistente bespreekt met u hoe u het medicijn moet gebruiken en geeft u een uitgebreide uitleg over de werking van het geneesmiddel. ook zullen mogelijke bijwerkingen met u besproken worden. de kosten van het eerste uitgifte-gesprek vallen onder uw eigen risico.
(bron:univé)