Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 09-12-2015 20:51:01
Huishouden & Energie

Huurhuis zonder stopcontact voor gasfornuis en wasmachine

dag basmat,


 


ja, dat moet je zelf betalen en de kosten vallen mee.


 


het fornuis mag je aansluiten via een kort verlengsnoertje (officiëel: verplaatsbare leiding) tot achter/onder het fornuis, met stekker (officiëel:  contactstop) en contrastekker (officiëel: koppelcontactstop), en als je die  twee in elkaar plugt heet het officiëel al ongeveer vijftig jaar stopcontact, maar de volksmond is star. ik ook :-)) met aardcontacten en drie draden snoer.


 


in de bad-/douchekamer mag geen stopcontact (officiëel: wandcontactdoos met veiligheidsaarding, al ongeveer vijftig jaar) aanwezig zijn dat met de hand bereikbaar is vanuit het bad of de doucheplek.


in dat geval wordt een was-/droogmachine aangesloten met een vaste aansluiting via een zo hoog mogelijk geplaatste, spatwaterdichte, dubbelpolige trekschakelaar.


het snoer van de was-/droogmachine, waarvan de stekker wordt afgeknipt, wordt rechtstreeks via de wartel onderin de schakelaardoos ingevoerd waarna de wartel strak om het snoer aangedraaid wordt als trekontlasting.


in de schakelaardoos wordt de aarddraad (geel-groen) rechtstreeks doorgekoppeld en de fasedraad (bruin of zwart) en de nuldraad (blauw) geschakeld via de schakelaar.


 


het snoer mag vrij hangen naar de was-/droogmachine. is het te kort, dan niet de stekker afknippen, doch mag het verlengd worden als bij het fornuis. het verlengsnoer wordt dan in de trekschakelaardoos aangesloten als eerder beschreven. echter, de contrastekker dient uit veiligheidsoverwegingen de vloer (vocht) niet te raken.


de contrastekker mag ook niet met de hand bereikbaar zijn vanuit het bad of de doucheplek.


 


 


let op dat de koperdraden van het evt. verlengsnoer even dik zijn als het snoer van de was-/droogmachine!!!


 


minimaal drie draden met een doorsnede van 1½ mm².


dunner snoer kan brandgevaar geven!!!


 


u mag dit klusje tegenwoordig zelf doen, doch ook nog steeds laten doen door een elektro-monteur of elektro-installateur.


wanneer u leek bent op elektro-gebied is dat wel zo veilig.


 


hardware error man.