Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-10-2005 16:07:58
Voeding & Gezondheid

Visolie bij adhd

Hallo,
 
deze artikel trof ik op visolie-info.nl, wellicht heeft u hier iets aan bij de keuze welk merk visolie u het beste kan nemen.
 
"het sterk toenemend aantal gevallen van adhd, autisme, dyslexie en dyspraxie in de afgelopen decennia blijkt samen te hangen met een grote afname van de consumptie van voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten. onderzoek heeft bevestigd dat dit type vetzuren onmisbaar is voor een goede werking van de hersenen en dat bij een tekort deze ontwikkelingsstoornissen kunnen ontstaan. het gaat dan vooral om het omega-3 vetzuur epa dat het menselijk lichaam zelf kan maken uit een ander omega-3 vetzuur, alfa-linoleenzuur. dit vetzuur komt voor in een aantal soorten groenten, walnoten, amandelen en in hoge mate in lijnzaad en lijnzaadolie.
 
er zijn mensen bij wie de omzetting van alfa-linoleenzuur naar epa in voldoende mate plaatsvindt, maar deze zijn de laatste decennia ver in de minderheid. dit is het gevolg van een sterk veranderd dieet, waarbij er vaak niet voldoende producten met alfa-linoleenzuur worden geconsumeerd en de consumptie van producten met een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren schrikbarend is toegenomen. aangezien het lichaam alleen voldoende alfa-linoleenzuur kan omzetten in epa wanneer de juiste verhouding aan omega-3 en omega-6 vetzuren wordt ingenomen, zal deze overmatige omega-6 vetzuur inname de omzetting tegengaan.
 
bij inname van visolie wordt deze hindernis omzeild en is het voor adhd zo belangrijke vetzuur epa direct beschikbaar. een ander omega-3 vetzuur dat het lichaam in optimale omstandigheden kan maken uit alfa-linoleenzuur is dha. echter gebruik van alleen het omega-3 vetzuur dha toonde geen positieve resultaten in tegenstelling tot inname van visoliesupplementen met een hoge dosis van het omega-3 vetzuur epa, dat een aanzienlijke verbetering bewerkstelligde. kies daarom bij adhd voor een visoliesupplement met een hoog percentage epa.
 
de manier waarop de omega-3 vetzuren uit visolie invloed hebben op de symptomen van adhd is dat ze de samenstelling van de celmembranen van zenuwcellen veranderen. de samenstelling van de fosfolipiden in die celmembranen is een afspiegeling van de omega-3 vetzuren die men binnenkrijgt. wanneer men te weinig omega-3 en teveel omega-6 vetzuren inneemt dan zal de verhouding tussen deze twee essentiƫle vetzuren in de membraan ook veranderen met als gevolg een stoornis in de celstofwisseling en prikkeloverdracht tussen de verschillende zenuwcellen."
 
groet richard.