Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

rf
rfrijhoff - 10-02-2016 17:55:36
Geldzaken & Recht

Is een ip adres bewijsmateriaal?

Even afgezien van de voorgaande reacties:
1. een ip adres kan alleen aan een computer (of beter gezegd netwerkkaart) gekoppeld worden en derhalve zelfs niet eens aan een adres, aangezien een computer overal geplaatst kan worden (zeker laptops). hoewel het ip adres niet direct aan een fysiek adres gekoppeld kan worden, is het overigens wel mogelijk om het fysieke adres wat erbij hoort te achterhalen, maar dan zit je inmiddels bij de cybercrime afdeling.
2. er bestaat ook nog dynamische toewijzing van ip adres. dat wil zeggen dat je geen vast ip adres hebt en dat het ip adres wat zij hebben door iemand anders gebruikt kan zijn.
3. er bestaan malware/hacking tools waarmee je via de pc/laptop van iemand anders dingen kunt doen.

het ip adres zelf kan derhalve nooit als hoofdbewijs dienen, hooguit als ondersteunend en zelfs dan kunnen er nog vraagtekens bij gezet worden. ik vind het overigens raar dat ze weten dat dat ip adres van u is, dit mag uitsluitend opgevraagd worden door bevoegde instanties (zoals het o.m./justitie) bij de provider en dat is een marketing/verkoop bedrijf absoluut niet. ook is het zo dat een ip adres op zichzelf niet onder de privacy wetgeving valt, maar wel als daar vervolgens naw gegevens aan gekoppeld worden. het bedrijf heeft hiermee dan ook de wet op de privacy geschonden.
al met al kan ik niet anders concluderen dat dit zaakje enigszins stinkt.