Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 25-05-2016 18:48:09
Computers & Telefonie

Wat gebeurt er na 29 juli als je windows 10 niet gaat installeren?


> door techtukker - 23 mei 2016 om 14:05


 


> dat velen zich daarbij google chrome door google laten opdringen is daar mede debet aan, maar dat programma is helaas nog erger
> privacybedreigend dan wat microsoft doet.


 


ik vrees dat je totaal geen benul hebt waar microsoft nu mee bezig is, en dan met name met windows-10 en office-2016 mijn beste techtukker.


er is internationaal al héél véél over geschreven maar in het laatste magazine van pcm, mei 2016, vanaf blz. 14 t/m blz. 19 kun je er een zeer uitgebreide workshop over lezen.


 


misschien woon je in de buurt van een bibliotheek en kun je daar eens kijken of men dat blad heeft. meestal wel, het is 1 van de betere computerbladen dus men zal die wel in het “assortiment” voeren.


bij de meeste bibliotheken kun je zo naar binnen lopen en in de leeszaal dat magazine lezen.


stukjes citaat:


 


stop de microsoft-spyware


wanneer iets gratis wordt weggegeven, word jij onderdeel van het product. dat werd duidelijk bij de introductie van windows 10, waarbij veel gegevens van gebruikers naar de servers van


microsoft worden gestuurd. sommige functies kun je uitschakelen, maar lang niet alles. dat gaan we dus aanpakken.


 


kort door de bocht gezegd: windows 10 is de eerste versie van het besturingssysteem met ingebouwde spyware. het controleert en logt bijvoorbeeld continu je locatie en al jouw activiteiten  en deelt deze gegevens met zichzelf en derden. er is veel kritiek op deze handelswijze, maar microsoft lijkt er niet echt naar te luisteren. in een blogpost licht het bedrijf slechts toe dat het die gegevens verzamelt om ‘het product windows beter voor jou te laten werken’ en dat je ‘als gebruiker zelf bepaalt welke informatie wordt verzameld’.


maar de realiteit ligt toch wat anders, want slechts een deel van die gegevensverzameling kun je uitschakelen, een ander deel juist weer niet of alleen tegen een te hoge prijs.


zo is de smartscreentechniek die websites scant op phishing en malware een prima zaak, maar waarom moet de informatie over elke site die je bezoekt, ook meteen gedeeld worden met microsoft zelf?


tevens heeft elke windows10-pc een uniek reclame-id dat gebruikt wordt om de pc anoniem te identificeren, maar wat als je helemaal die reclames niet wilt, ook niet anoniem?


 


gebruikers zijn niet gek…


een belangrijke rol in de logfunctie die microsoft heeft ingebouwd, is weggelegd voor de service met de naam diagtrack. een service is een onderdeel van windows die ongemerkt op de achtergrond zijn werk doet. er zijn talloze services, vaak nuttig, maar deze diagtrack is de service die op de achtergrond privégegevens, de browse- en zoekgeschiedenis en informatie over de  pc verzamelt en deelt met microsoft. veel gebruikers spoorden de service daarom op en schakelden die uit. toen microsoft in november een grote update voor windows 10 uitbracht, bleek die service ineens verdwenen, ook op de pc’s van mensen die de service niet zelf uitgeschakeld hadden. schijn bedriegt echter, want de service heeft gewoon een andere naam gekregen: connected user experience and telemetry.


bovendien heeft microsoft de service – ook op pc’s waar gebruikers het hadden uitgezet – weer standaard ingeschakeld. en dat zonder de gebruiker hierover te informeren.


 


wapen jezelf


microsoft lijkt niet altijd het beste met z’n gebruikers voor te hebben, maar gelukkig kun je er ook zelf iets tegen doen. je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar  de verschillende opties voor de privacygevoelige functies en die uitschakelen. dat is niet moeilijk, maar microsoft heeft er vermoedelijk bewust voor gekozen alle voor privacy belangrijke opties te verspreiden over een groot aantal onderdelen binnen de instellingen. je moet dus op zoek en er is een flinke kans dat je er een of enkele mist wanneer je niet trouw een lijstje afwerkt.


 


handige tools


er is een flink aantal programma’s verschenen die helpen de privacyopties in windows 10 te beheren. wees echter wel kritisch welke je downloadt en installeert. installeer zeker privacytools alleen van vertrouwde websites en controleer elke download via virustotal.com (zie kader malware) op malware voordat je het programma installeert. gebruik


de installatieopties om ongewenste extra software weg te laten.



niet alleen windows, maar ook office houdt bij wat je allemaal doet met de pc. zo worden de namen van de documenten die je opent, de


add-ins die je gebruikt en ook systeem- en gebruikersinfo weer met microsoft gedeeld. ook metadata van documenten worden bekeken, maar niet de inhoud. destroy windows 10 spying biedt bij de extra functies ook een optie uitschakelen office 2016 telemetry waarmee je deze kunt uitschakelen.
de functie is echter nog erg experimenteel en office is erg gevoelig. dws waarschuwt zelf al dat het uitschakelen van deze


office-spyware kan leiden tot het niet meer correct werken van office en we kunnen dat helaas bevestigen.


/  nr.  05  -  mei  2 0 1 6            15alleen windows, maar ook office houdt bij wat je allemaal doet met de pc. zo worden de namen van de documenten die je opent, de


add-ins die je gebruikt en ook systeem- en gebruikersinfo weer met mi- crosoft gedeeld. ook metadata van documenten worden bekeken, maar niet de inhoud. destroy windows 10 spying biedt bij de extra functies ook een optie uitschakelen office 2016 telemetry waarmee je deze


kunt uitschakelen. de functie is echter nog erg experimenteel en office is erg gevoelig. dws waarschuwt zelf al


het artikel is nog veel groter en men gaat uitgebreid in hoe windows-10 echt veilig te maken voor de onwetende gebruiker.


 


voor een ieder die er in geïnteresseerd is, de pcm nummer 5 van 2016, lees het!