Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

re
rengers - 05-05-2017 11:04:24
Voeding & Gezondheid

Wat is de beste manier op te stoppen met roken?

Wij behoren tot de meest gemanipuleerde generatie ooit. "tabak is levensgevaarlijk geworden" sprak de bekende dokter meinsma veel betekenend. en terecht!

onze voorouders in de 17e en 18e eeuw rookten in hun goudse pijpjes zo'n 100 gram [=100 sigaretten]  per dag! de enige vastgestelde gezondheidsschade waren de uithollingen aan de gebitten. de plekjes bleken vanwege de slijtage slechts 15 tot 20 jaar bruikbaar. een levenlang pijproken betekende drie van die plekken in de gebitten. het bleek uit twee opgravingen: het sint janskerkhof in den bosch en in de grote kerk in alkmaar.

ook in de 19e eeuw rookten de nederlander twee keer meer dan in de 20e eeuw met toen vooral sigaren, waarvan beschreven wordt dat men - "al lopende" - met het peukje de nieuwe sigaar aanstak, zoals dat in een beschrijving te vinden is.

beslissend blijkt de commercialisering van de fabricage van rookwaar. vooral onder pijprokers maakten de smaakmakers met de befaamde toffeetabak slachtoffers. maar ook onder sigaren- en sigaretttenrokers met ieder kenmerkende smaakaccenten.

aan de chemie zou het niet kunnen liggen, zei men bij de behandeling van de tabakswet. "die zijn goedgekeurd in voedings- en genotmiddelen", was de bezwerende formule.

pas zo'n vijf jaar geleden deden het rivm en het trimboschinstituut grondig onderzoek. en wat bleek:  de rookwaar bestaat voor 10% tot 30% uit chemicaliën. meer dan 670 stelde men vast en daarvan meer dan 70 kankerverwekkend.

het blijft van de gekke dat die toevoegingen toegestaan blijven. in alle voedings- en genotmiddelen worden ze in ruime mate toegestaan. en dat terwijl kankers en andere enge aandoeningen een gelijke toename kennen als de toepassing van de chemie, vooral sinds de jaren '50 toen de stijgingen zorgwekkend inzetten.

veelzeggend en verbijsterend is dat kankergevallen inmiddels in de eerst 15 jaar van deze eeuw meer voorkomen dan de in de tweede helft van de vorige eeuw. de vaak benadrukte veiligheid en goedkeuring van toevoegingen betreft de dagelijkse dosis van een bepaald product. maar inmiddels rijden we met een boodschappenkarretje met een ongewisse mix en variatie aan "dagelijkse dosis" de supermarkten uit. en met die vaak turbochemie kan dat niet goedgaan. dat kinderkankers de afgelopen 20 jaar met 40% toe! als alamerend signaal.

dankzij de drugsgebrukers - willen geen troep - is er nu weer tabak zonder ook maar enige toevoeging. niet van de bekende merken, die hun verdienmodel niet af willen breken. onze voorouders hadden het met de huidige reguliere tabak ook niet gered. met één van de ruim 30 (neurologische) aandoeningen, waarvan tabak gezien wordt als voorkomer van de  aandoening of slechts in veel mindere mate, gebruik ik ook de schone tabak. vrij van die ellendige chemie en veel minder verslavend.

zorgelijk is dat de financiële wereld [claims] en commercie [naast chemie ook hun productie- en distributielijnen] kans zien om de ongezondheid van producten buitenbeeld te houden. veelzeggend is dat de "schone tabak" op verkooppunten veelal ergens weggestopt onderaan in het schap staan. opvallen mogen ze zeker niet.

voor wie wil of moet blijven roken, maak dan een zo verantwoord mogelijke keuze.