Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

k.
k.g loots - 15-07-2017 18:52:17
Geldzaken & Recht

Mag een winkel 1 en 2 cent munten weigeren

Officieel zijn de 1 en 2 cent euromuntstukken nog altijd wettelijk betaalmiddel en kan en mag je daar mee betalen.
winkeleiers mogen die muntjes weigeren, maar dan moet het duidelijk zichtbaar aangegeven zijn bij de kassa of bij de ingang. 
zodat de klant er vóór het betalen van op de hoogte is. 

als het niet aangegeven wordt zou je in principe kunnen eisen dat ze aangenomen worden maar dat levert, ondanks het feit dat je daarmee volledig in je recht staat, doorgaans grimmige toestanden op. als je de zin, energie en tijd hebt zou je het zo hoog op kunnen laten lopen dat je er een rechtzaak van maakt om een gerechtelijke uitspraak  hierover te laten doen, maar ondanks het feit dat je , op grond van het feit dat die muntjes nog altijd wettelijk geldig betaalmiddel zijn , waarschijnlijk wel in het gelijk gesteld zult worden, zal je er in de praktijk weinig tot niets mee opschieten; hooguit dat de zaak de media zal halen en winkeliers het misschien watmeer en duidelijker aan zullen gaan geven dat ze die muntjes niet accepteren.  overigens worden de muntjes ook bij aldi filialen en menig kleine zelfstandige wél gewoon geaccepteerd; omdat het gewoon een nog altijd wettelijk geldig betaalmiddel is. 

in de samenleving is er helaas een te sterke tendens dat velen met de pin betalen en veruit de meeste mensen voor snel, gemak en comfort kiezen en 'geen 'moeilijk gedoe' willen. winkeliers laten zich daarin mee slepen en nemen dus die 'lastige 1-2 cent muntjes niet meer aan. 
  strikt genomen in strijd met de wet, maar helaas .......gaat dat met veel meer dingen zo, hoe onwettig ze ook zijn , als de meerderheid het op die manier gaat doen en blijft doen gaat vanzelf iedereen het normaal vinden.