Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hm
hmonkel - 08-01-2018 16:47:31
Geldzaken & Recht

Trouwen op aow leeftijd maar niet samenwonen

Het verbaast mij dat meerdere deelnamers aan dit forum zeggen dat 'wie wil gaan trouwen ook moet gaan samenwonen', of dat hier zelfs sprake zou zijn van uitkeringsfraude. waarom worden deze mensen zo betuttelend toegesproken of zelfs beledigd? hun vraag is zeer legitiem.

sinds december 2000 mogen mensen trouwen zonder samenwoningsplicht. (de samenwoningsplicht werd al sinds 1973 niet meer gehandhaafd, maar sinds 2000 is die plicht ook officieel afgeschaft door de wetgever.) als partners willen trouwen maar niet het zelfstandig wonen willen opgeven, dan kan dat volgens de wet, wat de deelnemers van dit forum er ook van mogen denken. wat hun motieven zijn, gaat niemand iets aan.
wat de aow betreft, 'zwaardvis' gaf het enige ter zake doende antwoord: volgens de eigen site dient de svb gehuwden die blijvend een eigen huishouding voeren te behandelen als alleenstaanden. (er zijn uitzonderingen, maar die slaan niet op de situatie van de vraagstelster.) korten op hun aow omdat ze, eenmaal gehuwd, zouden samenwonen is dus illegaal. dat dat nog niet tot alle verantwoordelijken van de svb is doorgedrongen, doet daar niets aan af. helaas betekent dat wel dat er in sommige gevallen een procedure moet worden gevolgd om een dergelijke korting te voorkomen dan wel ongedaan te maken. de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik niet weet of een dergelijke procedure altijd tot het gewenste resultaat leidt.