Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 06-07-2018 22:02:16
Garantie & Verzekeringen

Uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering nodig?

Een uitvaartverzekering heeft heel weinig overeenkomsten met een overlijdensrisicoverzekering.

u hebt een uitvaartverzekering. u schrijft niet of dat een natura polis is of een sommenverzekering, maar dat is even verder niet van belang. meestal betaal je bij een sommenverzekering, die dus een bedrag in geld uitkeert na een overlijden, een jaar of 30 premie. dan is de polis “volbetaald” zoals dat heet, en hoeft er verder geen premie meer betaald te worden. zodra de verzekerde komt te overlijden, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. dat is vaak, na 30 jaar, niet voldoende om de totale kosten van de uitvaart te dekken. er zijn ook nog wat varianten, met indexatie of winstuitkering enzovoort.

een naturapolis dekt in principe de kosten van een vooraf overeengekomen uitvaart. de premie daarvoor moet vaak tot een hoge leeftijd betaald worden. maar ook als er geen premie meer betaald hoeft te worden, blijft de dekking in stand.

een overlijdensrisicoverzekering is precies wat het zegt. daarbij spreekt u van te voren een bepaald verzekerd bedrag af, ter hoogte van de hypotheekschuld, en een looptijd. vaak als er een hypotheek is, een looptijd van 30 jaar. normaal gesproken staat ook de premie voor die periode van te voren vast.

als de verzekerde tijdens die looptijd komt te overlijden, komt de verzekerde som tot uitkering. als er een hypotheek afgesloten wordt, eist de geldgever vaak dat een overlijdensrisico verzekering wordt afgesloten en dat de geldgever als begunstigde wordt opgenomen in de polis. zodat als de verzekerde komt de overlijden de hypotheekschuld kan worden afgelost.

als een alleenstaande een huis koopt, is het natuurlijk niet per se nodig dat hij een verzekering afsluit met dezelfde hoogte als de hypotheek, want komt hij te overlijden, dan is het huis voor de erfgenamen, maar het is dan wel prettig dat er bijvoorbeeld een verzekering is voor 50% van de schuld, zodat de erven niet met een schuld opgezadeld worden als het huis niet voor het hypotheekbedrag kan worden verkocht.