Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3 - 10-09-2018 17:39:50
Winkels & Webshops

Waardebon verlopen zeggen ze

Dat zal dan wel lastig worden. ;-)

ter info:

wat zijn je rechten?

als er geen uitgiftedatum of vervaldatum op de bon of kaart staat of er staat nergens op vermeld waar je de geldigheidsdatum kan vinden (bijvoorbeeld op een site), is de bon onbeperkt geldig.
 
als er wel een uitgiftedatum is vermeld maar geen vervaldatum, dan heb je in ieder geval minimaal 5 jaar de tijd om hem in te wisselen. het is niet zo dat de bon daarna dan niet meer geldig is, maar het kan mogelijk discussie opleveren.
 
cadeaubonnen kunnen korter dan 5 jaar geldig zijn, maar dan moet dit op de bon staan.
 
korter dan 1 jaar geldig mag niet. tenzij de verkoper kan aantonen dat dit redelijk is, bijvoorbeeld als het gaat om consumptiebonnen bij een concert of festival.
 
bovenstaande regels zijn de wettelijke regels. de consumentenbond en de stichting keurmerk cadeaukaarten hebben https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2016/cadeaubonnen-minimaal-3-jaar-geldig" target="_blank">algemene voorwaarden vastgelegd. afgesproken is dat bonnen waarmee consumenten iets in een winkel kunnen kopen minimaal 3 jaar geldig zijn. bonnen voor een 'belevenis' (iets in natura) moeten minimaal 2 jaar geldig zijn, met een mogelijkheid tot 1 jaar verlenging tegen een kleine vergoeding. deze voorwaarden gelden alleen voor cadeaubonuitgevers die zich aansluiten bij de http://www.keurmerkcadeaukaarten.nl" target="_blank">stichting keurmerk cadeaukaarten, en alleen voor bonnen die ze vanaf dan verkopen. op de website van de stichting kun je nagaan welke cadeaubonuitgevers zijn aangesloten bij het keurmerk.

geldigheid

als er geen uitgiftedatum op de cadeaukaart staat of er nergens vermeld staat waar je die kan vinden, is het lastig om te weten of de kaart nog geldig is. zeker als je hem cadeau hebt gekregen en niet weet wat de aankoopdatum is geweest. tot welke datum je de kaart nog kunt gebruiken, kun je meestal checken via de site van de cadeaukaart of bij de kassa in de winkel.


ons advies is om een cadeaubon zo snel mogelijk uit te geven of zelf goed in de gaten houden hoe lang de bon nog geldig is. wacht je lang met inwisselen, dan loop je meer risico op https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-procedure/faillissement/cadeaubon-winkel-failliet" target="_blank">inleverproblemen bij faillissement. dit geldt zeker bij bonnen die je maar bij 1 winkel(keten) kunt inleveren.


tip: bekijk of je cadeaubon nog andere https://www.consumentenbond.nl/budgetteren/cadeaubonnen" target="_blank">beperkende voorwaarden heeft.


cadeaubon verlopen?

heb je een verlopen cadeaubon gevonden? bel dan de uitgever en leg de situatie uit. soms kun je een bon tegen betaling verlengen of krijg je uit coulance een deel van de waarde in de vorm van een nieuwe kaart. 
je kunt een verlopen bon ook doneren aan een goed doel. kijk op http://www.doneerkadobon.nl/" target="_blank">doneerkadobon.nl voor meer informatie.


(bron: consuwijzer)