Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ne
newmikey - 20-11-2018 08:38:42
Vrije tijd & Tuin

Pieten vraag

Het kàn een sterk discussiepunt zijn maar màg wat overzichtelijker geplaatst worden. natuurlijk is de sinterklaas traditie eeuwenoud en de toevoeging van zwarte pieten een semi-moderne toevoeging die ook nog eens gedeeltelijk per ongeluk is ontstaan. de hele kuddes zwarte pieten zijn trouwens van nòg recentere datum - van vlak na woii. daar gaat het ook helemaal niet om, het is slechts een schaamlapje om de hooligan uit te hangen.
 
het gaat niet aan iemand anders te vertellen wat hij of zij aanstootgevend moet of mag vinden. zodra er een redelijk aantal mensen aanstoot neemt aan zo'n "hollandse traditie" (wat het dus niet is) om wàt voor reden dan ook zou het helemaal géén gek idee zijn om over een periode van 5-10 jaar de inhoud en uitvoering van het feest ieder jaar een pietsie aan te passen. in zo'n periode zijn er pakweg 2 generaties kleintjes uit hun geloof "gevallen" en blijft het feest gewoon een kinderfeest.
 
in de afgelopen 100 jaar zijn er wel grotere "tradities" aangepast aan de moderne tijd zonder dat we er langdurig psychische schade van hebben ondervonden. we kijken anders tegen kunst van 200 jaar geleden aan, onze zeehelden hebben een realistischer achtergrondverhaal gekregen, de "heldhaftige" strijd in indonesie heeft toch een wat minder heldhaftig karakter gekregen. 
 
ook het langzaam aanpassen van de sinterklaastraditie en de eigenschappen van zijn metgezellen is géén nieuwe ontwikkeling, dat is al minstens sinds de jaren 70 van de vorige eeuw aan de gang. we werden (en worden) daar niet door aangetast in onze nationalistische trots. ik hoorde niemand over tradities mekkeren toen piet zijn roe kwijtraakte of de zak en toen kindertjes niet meer bang gemaakt werden voor ontvoering naar het verre en enge spanje.
 
sterker nog, een democratisch bestel dat rekening houdt met de behoeften en gevoelens van minderheden is vele malen sterker dan een land dat geregeerd wordt door de wil van de absolute meerderheid. als we even naar onze grote oranje vriend in de vs kijken of naar de uitkomst van de wil van 52% (de meerderheid) van de britten, zien we wat een simpel "de meesten willen het zo, dus doen we het zo" beleid tot gevolg heeft.
 
als we nu eens durven toe te geven dat we allemaal van nature wat racistische trekjes of op z'n minst vooroordelen hebben (en kom dan niet aan met het welbekende "mijn beste vrienden zijn zwart, turks, joods, marokkaans, duits etc."). we vinden iedereen met een kleurtje, geloofje of ander nationaliteitje helemaal ok zolang ze maar niet met onze dochter of zus willen trouwen, vreemde winkeltjes in onze straat openen, vlak naast ons komen wonen, rare muziek maken of vreemd eten bereiden. we vinden ze al helemaal niet ok als ze ook nog eens hun "vreemde" mond open doen in onze oer-hollandse 2e kamer en gaan meebeslissen.
 
de pro-zwarte-pieters kunnen hun activisme wel op creatievere manieren uiten en de anti-zwarte-pieters schieten niets op met hun associatie met voetbal-hooligans en extreem-rechtse clubjes. uiteindelijk zal de tijd z'n werk doen en zien we over een jaar of twintig wel wat het geworden is. dat het dan anders zal zijn dan nu is eigenlijk eerder een zekerheid dan een voorspelling. maak die verandering dan ook soepel en geleidelijk zodat we er allemaal mee kunnen leven en de honderden jaren oude kern van de 5 december viering, sinterklaas zèlf, gewoon een kindervriend blijft (die trouwens óók met z'n tijd mee gaat). dat scheelt ook in aantallen- en heftigheid van- demonstraties trouwens. kunnen kinderen èn ouders gewoon weer allemaal genieten.