Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ta
TasjaFleur - 03-12-2018 21:40:19
Geldzaken & Recht

Erfenis verwerpen

Na het overlijden is het verstandig om direct contact op te nemen met de notaris. in eerste instantie hebt u tot 3 mnd na het overlijden recht op beraad. in deze periode kunt u bekijken of de nalatenschap positief of negatief uitvalt. de begrafenis mag u zelf regelen, beter is in overleg met de familie. de kosten hiervan komen ten laste van de nalatenschap. de huur opzeggen mag u doen, opslag van de inboedel mag u ook doen. u moet wel van alles foto's nemen. 
goederen mee nemen voor prive mag niet, dan heb je al snel te maken met zuivere aanvaarding.
de nalatenschap verwerpen is niet verstandig want dan gaat de nalatenschap over op jullie kinderen. verwerpen die ook de nalatenschap dan gaat de nalatenschap over op hun kinderen. zijn de kinderen minderjarig (of hebben de kinderen een verstandelijke beperking) dan wordt voor hun een executeur benoemd door de rechtbank. accepteerd 1 ergenaam onder beficiaire voorwaarden, dan moeten de andere erfgenamen dat ook automatisch doen.
mijn ervaring is dat na het overlijden post wordt ontvangen van incassobureau en postorderbedrijven, ten onrechte overigens.
ook als je beneficiar aanvaard moet je volgens een procedure te werk gaan, anders heb je kans dat je alsnog zuiver aanvaard.
ik heb zelf de ervaring, als enig erfgenaam, met beneficiaire aanvaarding en heb de notaris, na ontvangen offerte, de gehele erfenis laten afhandelen (kosten ca € 3000,--).scheeld een hoop gestress en op het eind bleek er een schuld vanwege pgb te zijn van € 20.000,--. achteraf gezien was opslag van de inboedel niet nodig vanwege de geringe waarde daarvan en zouden foto's voldoende zijn, maar de notaris adviseerde om de inboedel op te slaan. ik ben blij dat ik de notaris alles heb laten afhandelen, dat gaf een hele berg gemoedsrust en geen stress.zeker als er problemen zijn te verwachten is het laten afhandelen door een notaris het overwegen waard. het scheeld heel veel als iemand een brief krijgt van een notaris of van pietje. als meerdere erfgenamen dat samen doen, dan zijn de notarieskosten mogelijk per persoon lager.