Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 24-01-2019 00:58:21
Elektronica & TV

Wifi sterkte

Q: hoe bepaal je welke kanalen je wilt gaan gebruiken? puur op het aantal ssids op dat kanaal? of het aantal radio's? of de sterkte in "jouw gebied" meerekenend? en om nog even door te gaan - gebruik je enkel 20 mhz? of ook 40 en 80 (extension channels)..

het bepalen van (op enig moment) de "beste" frequentie is nogal bewerkelijk (en ook redelijk vluchtig - veel modems scannen zelf naar de "beste" frequenties, al is dat meestal beperkt tot het tellen van het aantal ssids, maar dat kan wel wisselen). ook een is een veel voorkomende "oplossing" om bij problemen dan maar je eigen ap/wifi router meer vermogen te geven (meestal niet legaal).. allemaal leuk en wel, maar je foon (of laptop, of wat voor device dan ook) kan nog altijd niet met meer vermogen terugzenden.. dan nog mogelijke problemen met te enthousiaste dfs handling..  let ook op - een hogere connect snelheid is niet per definitie een hogere datadoorvoer.. probeer ook bijvoorbeeld eens enkel 20 mhz bandbreedte.. minder retries kan meer snelheid opleveren..

het vinden van een set "optimale" frequenties kan nogal bewerkelijk zijn, en vergt vaak samenwerking met omwonenden.. ook zijn sommige aps beter te tunen dan anderen.. (ben persoonlijk momenteel redelijk gelukkig met mikrotik, maar dat kan een heilige oorlog worden die we hier nu maar niet moeten opzetten).

de 5 ghz banden dringen minder goed door opstakels heen, dus vaak heb je daar minder last van omwonenden.. mocht jouw setup ook in die banden werken dan zou je dus bandstearing kunnen inzetten (hoe dan ook), of zelfs aparte ssids zodat je daar voorkeur voor kunt ingeven. gewoon simpel proberen kan ook nog wel eens verrassend werken.

en anders gewoon zoveel mogelijke bekabelen.. misschien dat betere of externe antenne's kopen, of in plaats van de meestal standaard omnidirectionele wat meer gerichte antennes.. (en deze dan ook echt uitlijnen natuurlijk.. een pc klinkt als een redelijk stabiele locatie, en een laptop is soms ook wel op een beperkt aantal plaatsen ingezet..)

en anders echt serieus gaan meten.. eerst kijken of omwonenden niet erg veel wissellen, of ze niet teveel vermogen gebruiken of buiten de toegestande frequenties zitten (waar je dan zelf zou kunnen zitten), en als daar niet veel mee te winnen valt dan (laten) meten.. maar dan kan vrij prijzig worden en hoeft niet altijd blijvend resultaat op te leveren...