Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ma
Mabobo - 13-03-2019 21:51:46
Huishouden & Energie

Slimme meter

dat is persoonlijk en het kan geen kwaad, maar:
ik heb zelf zonnepanelen en een "oude" draaistroommeter. deze draait terug bij levering van de panelen. voordeel is dat ik een begin- en eindstand heb waar de afrekening op gebaseerd wordt. en deze meterstanden geef ik zelf door, hoef ik geen slimme meter voor......
mijn panelen leveren meer dan ik verbruik, dus dat is wel zo prettig, ook bij afschaffing van de zgn. salderingsregeling...voorlopig dan. ik heb de meter zonder problemen dan ook geweigerd destijds.

een "slimme" meter mag je weigeren en je kunt je oude draaistroommeter behouden, echter:
- je draaistroommeter mag geen terugloopblokkering hebben (dus dan kan hij niet de ander kant op draaien...wat uiteraard logisch is)
- je draaistroommeter mag niet op de lijst van afgekeurde meters van het 'agentschap telecom' staan (= onderdeel van het ministerie van economische zaken en klimaat)
dit heeft wellicht enige uitleg nodig:
elk jaar worden bestaande meters per netbeheerder (let wel dit is niet de energieleverancier!) gecontroleerd en indien nodig afgekeurd. dit gaat per type/merk/bouwjaar. indien jouw meter hierbij staat ben je verplicht deze te laten vervangen....dit speelt uiteraard dit de netbeheerders en leveranciers in de kaart want als een meter op de (inmiddels zeer lange lijst) komt te staan kunnen ze dus overgaan tot verplichte plaatsing van een digitale meter, al dan niet "slim". op deze lijst staan overigens ook gasmeters. dit is de link naar de lijst:
https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/elektriciteitsmeters-gasmeters-en-warmtemeters/documenten" target="_blank">https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/elektriciteitsmeters-gasmeters-en-warmtemeters/documenten
tevens een foto van een draaistroommeter met in rood de diverse aanduidingen welke in deze lijst staan.
suc6 met het maken van de keuze.