Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 27-03-2019 17:19:17
Geldzaken & Recht

Inzage financieen na overlijden moeder

Allereerst gecondoleerd.
ingaande op uw vraag: u bent wettelijk verplicht om inzage te geven aan andere erfgenamen. zie bw art 4:148.



boek 4. erfrecht


titel 5. onderscheiden soorten van uiterste wilsbeschikkingen


afdeling 6. executeurs


artikel 148
de executeur moet aan een erfgenaam alle door deze gewenste inlichtingen omtrent de uitoefening van zijn taak geven.   

het lijkt mij echter bijzonder zinvol om een notaris te raadplegen in hoeverre er sprake kan zijn van terugwerkendheid. dit wel in de context dat er kennelijk twijfel is of u wel op een goede wijze met de volmacht van uw moeder heeft gehandeld en ik ken in ieder geval een gerechtelijke uitspraak waar sprake is geweest van het veroordelen van een gevolmachtigde m.b.t. een geldoverboeking vlak voor overlijden van de volmachtgever. 
ik sluit zelfs niet uit dat het zinvol zal zijn om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen omdat juist dit soort vragen reden zijn dat er een conflict kan ontstaan. als u niets te verbergen heeft is het advies eenvoudiger: gewoon inzage geven over bijv. de laatste drie jaren.  (hoewel ik dat niet helemaal zeker weet dienen financiële gegevens 5 jaren max. bewaard te worden)